Венецианската комисия пусна спецсъда само срещу мафията

Новата институция ще заработи от 1 май догодина

Европейската комисия за демокрация чрез право, известна като Венецианската, е дала положително становище за създаването на специализиран наказателен съд. Това съобщи за "Дневник" шефът на парламентарната комисия по вътрешни работи Анастас Анастасов (ГЕРБ), който участва в сесията на европейския орган в петък.


По думите на Анастасов отначало е било представено становище на комисията по първия вариант на проекта за спецсъд. Европейските юристи са критикували идеята той да се занимава с престъпленията, извършени от хора, заемащи висши държавни постове - магистрати, депутати, министри, областни управители и кметове.


Тогава Анастасов е обяснил, че проектът е преработен и специализираният съд ще се занимава само с организираната престъпност. Той е съобщил, че промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) вече са приети на второ четене от парламентарната правна комисия и че от тях са отпаднали всички текстове, критикувани от Венецианската комисия. Пълният текст на становището на комисията с коментарите по промените още не е обявен.
Поправките в НПК и съдебния закон ще бъдат гласувани окончателно днес от парламента. Те предвиждат специализираният наказателен съд да заработи от 1 май 2011 г. В него ще се назначават само действащи магистрати с поне 10 години стаж, от които поне 5 години работа с наказателни дела. За апелативния специализиран наказателен съд изискването е за 12 години стаж и 8 години опит в наказателното право.


В новата институция ще се гледат всички дела за създаване, ръководство и членство в организирана престъпна група. Освен тях специализираният съд ще се произнася и по обвиненията за убийство, тежка телесна повреда, отвличане и други тежки престъпления, извършени по поръчение на престъпна група. Той ще гледа и делата за този вид престъпления, ако са станали в чужбина.


Според правилата, заложени в промените в НПК, ако някой е обвинен за няколко свързани престъпления и едно от тях е за организирана престъпност, делото ще се гледа от съда срещу мафията.


Освен това, ако някой е призован едновременно в спецсъда и в друг съд, трябва да се яви в първия. Новата съдебна институция ще работи и в по-съкратени срокове. Съдията ще трябва за 15 дни или да насрочи делото, или да го върне на прокуратурата за доразследване.


През последната година Венецианската комисия се произнесе по четири български проекта. Тя одобри промени в съдебния закон и създаването на изцяло нов закон за отнемане на незаконно придобито имущество.


Законът за конфискацията беше преработван три пъти заради критики от европейските юристи, но в крайна сметка Министерството на правосъдието обяви за окончателен проект, който не е минавал през комисията. "Синята коалиция" и левицата поискаха на Венецианската комисия да бъде изпратен и Изборният кодекс, но управляващите отказаха.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK