Общественото мнение за управлението: Недоволни сме, но няма по-добро
Българите реагират много по-силно и остро на казуси за моралните стандарти на политическия елит, отколкото на чисто експертни и политически теми

Повече от половината българи не са доволни от управлението на ГЕРБ, избирателите, които изчакваха с оценките си, вече преминават в групата на критично настроените, гражданите не прощават моралните "престъпления" на политиците, вътрешният министър Цветан Цветанов вече не е толкова голям любимец.


Партията продължава да губи електорална подкрепа, пак би спечелила изборите, но само заради липсата на алтернатива. Групата на тези, които заявяват, че не биха гласували, ако изборите са сега, остава около 40%. Това показа редовното тримесечно националното представително изследване на "Алфа рисърч" сред 1002 граждани, направено в началото на декември.
Въпреки че сред лидерите на партии е с най-високо доверие и отново си връща първата позиция по положителна оценка (през октомври беше изпреварен от Цветанов), премиерът Бойко Борисов също получава по-висока отрицателни оценка - 29% (виж графиките). Балансът на одобрение на дейността му все пак остава позитивен (положително го оценяват 42%).


В данните има няколко опасни симптома, но те са и много ясни послания какво трябва да променят или към какво от обещаната политика да се върнат управляващите, за да обърнат тенденцията. "Промяната надолу в одобрението на правителството и свиването на електоралния резерв на ГЕРБ идва от смяната в позицията на хората, които досега бяха с неопределено мнение - нито позитивно, нито негативно, но продължаваха да подкрепят ГЕРБ по инерция", обясни Геновева Петрова от "Алфа рисърч".


"Основните мерки, които могат да предприемат управляващите, е да положат последователни и категорични действия и усилия, които да съответстват на заявките за морално и чисто управление. Всеки следващ опит да се оправдават и оневиняват провинения ще играе лоша услуга на ГЕРБ", смята Петрова. Основната причина за срива на доверието всъщност е именно липсата на решителни действия след скандалите.


Торпедо за рейтинга


Тези, които най-силно са ударили по имиджа на управляващите в последните три месеца, са - депутатите, които напуснаха парламента, за да получат скъпи мобилни телефони (те така и не бяха сериозно наказани), сагата около бившия директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева, разкритията около имотите на Цветан Цветанов и шефът на Столичния общински съвет Андрей Иванов и пътуването на културната делегация начело с министър Вежди Рашидов във Венеция за награждаването на филма на Мишел Бонев (виж графиката).


Прави впечатление, че въпреки многократно повтаряните от управляващите обяснения, че парите за здраве ще отиват само за здраве, 55% от българите не одобряват прехвърлянето на част от резерва на здравната каса към бюджета (т.е. възможността да се финансират и други разходи). 


Малко позитиви


Най-позитивно за имиджа на правителството е избирането на Кристалина Георгиева за еврокомисар и европеец на годината. От вътрешните събития обаче е оценено само започналото събаряне на незаконни строежи. То се харесва на по-малко от половината анкетирани. То крие и риск да се обърне срещу кабинета, ако мащабната акция остане до бараки, огради и изоставен хотел.


Подписаните споразумения с Русия за строежа на газопровода "Южен поток" и АЕЦ "Белене" предизвикват противоречиви реакции, като цели 40% от анкетираните нямат мнение, тъй като или не разбират темата, или имат нужда от повече детайли, за да дадат оценка. Изследването показва, че общественото мнение реагира много по-силно и остро на казуси, свързани с моралните стандарти на политическия елит, отколкото на чисто експертни и политически теми, коментират от "Алфа рисърч". Това влияе и на оценката за отделните министри.


Харесвани и нехаресвани


За първи път строителният министър Росен Плевнелиев получава най-висок индекс на доверие (разликата между положителните и отрицателните оценки за дейността му - виж графиката). За първи път Цветан Цветанов слиза от първото място заради увеличени отрицателни оценки, въпреки че продължава да бъде най-харесваният от кабинета.


Скандалите около Калина Илиева пък "изяждат" от рейтинга на земеделския министър Мирослав Найденов, който през октомври беше набрал инерция заради въвеждането на стандарта "Стара планина". Вежди Рашидов е министърът с най-голям спад в доверието и това се дължи на спонсорираното му пътуване до Венеция.


Икономическият министър Трайчо Трайков получава подкрепа от бизнеса и висококвалифицираните служители в големите градове, отбелязват от агенцията.


Червена лампа


Започналото още през юни обръщане на положителните и отрицателните оценки за правителството се засилва през декември. Освен това за първи път резервът от пасивни поддръжници на управлението достига по-ниски стойности от тези на критиците на правителството, отбелязва "Алфа рисърч".


"Динамиката в позициите на тази голяма група хора, която мени мнението си в зависимост от доминиращите в обществото настроения, е особено симптоматична за промяната в социалния климат и това трябва да се приема като сериозен сигнал за управлението", смятат от "Алфа рисърч". Смяната на позиции, заявките, колкото да покажеш, че си реактивен, но без последствия, също са повлияли на лошата оценка за правителството, добави Геновева Петрова. Според нея засега няма данни за бъдещо възстановяване на доверието.  


Без алтернатива


Президентът Георги Първанов продължава да губи обществена подкрепа, и то от левите избиратели, като реакция на формирането на конкурентния на БСП проект АБВ. Ако изборите бяха днес, ГЕРБ пак ще ги спечели заради липсата на алтернатива, показват данните. Това ще задържи поне временно преднината на управляващата партия, но при запазване на сегашните действия и начин на управление няма как да се стигне до връщане на позитивните нагласи, смята Геновева Петрова.Българите реагират много по-силно и остро на казуси за моралните стандарти на политическия елит, отколкото на чисто експертни и политически теми

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK