Общественото мнение за управлението: Недоволни сме, но няма по-добро
Българите реагират много по-силно и остро на казуси за моралните стандарти на политическия елит, отколкото на чисто експертни и политически теми

Повече от половината българи не са доволни от управлението на ГЕРБ, избирателите, които изчакваха с оценките си, вече преминават в групата на критично настроените, гражданите не прощават моралните "престъпления" на политиците, вътрешният министър Цветан Цветанов вече не е толкова голям любимец.


Партията продължава да губи електорална подкрепа, пак би спечелила изборите, но само заради липсата на алтернатива. Групата на тези, които заявяват, че не биха гласували, ако изборите са сега, остава около 40%. Това показа редовното тримесечно националното представително изследване на "Алфа рисърч" сред 1002 граждани, направено в началото на декември.
Въпреки че сред лидерите на партии е с най-високо доверие и отново си връща първата позиция по положителна оценка (през октомври беше изпреварен от Цветанов), премиерът Бойко Борисов също получава по-висока отрицателни оценка - 29% (виж графиките). Балансът на одобрение на дейността му все пак остава позитивен (положително го оценяват 42%).


В данните има няколко опасни симптома, но те са и много ясни послания какво трябва да променят или към какво от обещаната политика да се върнат управляващите, за да обърнат тенденцията. "Промяната надолу в одобрението на правителството и свиването на електоралния резерв на ГЕРБ идва от смяната в позицията на хората, които досега бяха с неопределено мнение - нито позитивно, нито негативно, но продължаваха да подкрепят ГЕРБ по инерция", обясни Геновева Петрова от "Алфа рисърч".


"Основните мерки, които могат да предприемат управляващите, е да положат последователни и категорични действия и усилия, които да съответстват на заявките за морално и чисто управление. Всеки следващ опит да се оправдават и оневиняват провинения ще играе лоша услуга на ГЕРБ", смята Петрова. Основната причина за срива на доверието всъщност е именно липсата на решителни действия след скандалите.


Торпедо за рейтинга


Тези, които най-силно са ударили по имиджа на управляващите в последните три месеца, са - депутатите, които напуснаха парламента, за да получат скъпи мобилни телефони (те така и не бяха сериозно наказани), сагата около бившия директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева, разкритията около имотите на Цветан Цветанов и шефът на Столичния общински съвет Андрей Иванов и пътуването на културната делегация начело с министър Вежди Рашидов във Венеция за награждаването на филма на Мишел Бонев (виж графиката).


Прави впечатление, че въпреки многократно повтаряните от управляващите обяснения, че парите за здраве ще отиват само за здраве, 55% от българите не одобряват прехвърлянето на част от резерва на здравната каса към бюджета (т.е. възможността да се финансират и други разходи). 


Малко позитиви


Най-позитивно за имиджа на правителството е избирането на Кристалина Георгиева за еврокомисар и европеец на годината. От вътрешните събития обаче е оценено само започналото събаряне на незаконни строежи. То се харесва на по-малко от половината анкетирани. То крие и риск да се обърне срещу кабинета, ако мащабната акция остане до бараки, огради и изоставен хотел.


Подписаните споразумения с Русия за строежа на газопровода "Южен поток" и АЕЦ "Белене" предизвикват противоречиви реакции, като цели 40% от анкетираните нямат мнение, тъй като или не разбират темата, или имат нужда от повече детайли, за да дадат оценка. Изследването показва, че общественото мнение реагира много по-силно и остро на казуси, свързани с моралните стандарти на политическия елит, отколкото на чисто експертни и политически теми, коментират от "Алфа рисърч". Това влияе и на оценката за отделните министри.


Харесвани и нехаресвани


За първи път строителният министър Росен Плевнелиев получава най-висок индекс на доверие (разликата между положителните и отрицателните оценки за дейността му - виж графиката). За първи път Цветан Цветанов слиза от първото място заради увеличени отрицателни оценки, въпреки че продължава да бъде най-харесваният от кабинета.


Скандалите около Калина Илиева пък "изяждат" от рейтинга на земеделския министър Мирослав Найденов, който през октомври беше набрал инерция заради въвеждането на стандарта "Стара планина". Вежди Рашидов е министърът с най-голям спад в доверието и това се дължи на спонсорираното му пътуване до Венеция.


Икономическият министър Трайчо Трайков получава подкрепа от бизнеса и висококвалифицираните служители в големите градове, отбелязват от агенцията.


Червена лампа


Започналото още през юни обръщане на положителните и отрицателните оценки за правителството се засилва през декември. Освен това за първи път резервът от пасивни поддръжници на управлението достига по-ниски стойности от тези на критиците на правителството, отбелязва "Алфа рисърч".


"Динамиката в позициите на тази голяма група хора, която мени мнението си в зависимост от доминиращите в обществото настроения, е особено симптоматична за промяната в социалния климат и това трябва да се приема като сериозен сигнал за управлението", смятат от "Алфа рисърч". Смяната на позиции, заявките, колкото да покажеш, че си реактивен, но без последствия, също са повлияли на лошата оценка за правителството, добави Геновева Петрова. Според нея засега няма данни за бъдещо възстановяване на доверието.  


Без алтернатива


Президентът Георги Първанов продължава да губи обществена подкрепа, и то от левите избиратели, като реакция на формирането на конкурентния на БСП проект АБВ. Ако изборите бяха днес, ГЕРБ пак ще ги спечели заради липсата на алтернатива, показват данните. Това ще задържи поне временно преднината на управляващата партия, но при запазване на сегашните действия и начин на управление няма как да се стигне до връщане на позитивните нагласи, смята Геновева Петрова.Българите реагират много по-силно и остро на казуси за моралните стандарти на политическия елит, отколкото на чисто експертни и политически теми

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 426 Неутрално

  -Във вестника Бабо Гицке...
  -Приляга му... Приляга му....

 2. 2 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 612 Весело

  Хаха, Цветанов - президент?! Тоест, БИВШИТЕ сътрудници на милицията са лоши, а сегашните - добри?! Хората, подписали се че ще съдействат на службите преди 20 години са БАНДИТИ, а сегашните действащи шефове на службите са ГЕРОИ?!

  О, свещена простота...

 3. 3 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  кой и с какво може да бъде по добър и активен от цветанов като министър на неговия пост и кой би бил и с какво по подходящ президентски кандидат
  моля по обоснователните да се изкажат първи

 4. 4 Профил на wornoxmaniak_
  wornoxmaniak_
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Като минат изборите, който каквото вземе вземе! Пилците ще се брят после, след 2012.

  ГЕРБ и Синята коалиция ще управлявят страната поне още 6 години. Геновева Петрова от "Алфа рисърч" е взела добър хонорар за Коледа.

 5. 5 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 904 Весело

  До коментар [#2] от "pi314_":

  Правиш ли разлика между министър на вътрешните работи, който е политическа фигура и сътрудник на тайните служби ???????
  Или според тебе французите са глупави, че имат за президент бивш вътрешен министър ?

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:54 на 19/12/2010 от неговия автор.

 7. 7 Профил на Ivan Hristov Minov
  Ivan Hristov Minov
  Рейтинг: 426 Гневно

  С фалшиви поръчкови сондажи ще ни казват и какво "мислим". Ако могат и ще мислят вместо нас. След като управляват без нас. И против нас. Нямало по-добро - при това посрано анти-управление 20 години ?! Нямало по-добро от робството, от държавата-мащеха и чуждата власт. Кого лъжете? По-доброто е наша своя пряка власт - с всички възможни права във всички власти на всички граждани преди всякакви партии, синдикати, командири, овчари и пожарникари. Взема се с бунт - мирен, но всенароден. Всеки от отстранените го иска. Остава да се направи.

 8. 8 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Я да изберем Вежди Рашидов. Хем културен, хем комшия, хем бохем. Само така ще се доближим към международните стандарти за народи - уникати. Нищо не ни липсва да прескочим летвата за тъжен, но весел народ с минало незабравимо.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Kaк така нямало алтернатива?
  Тая госпожа пила ли си е хапчетата или е интервюирала клуба на комуниста?
  Разбира се че има алтернатива.
  Алтернативата сме ние - Синята коалиция.
  Защото можем, знаем и имаме хората за да сме такава. Имаме и подкрепата за да сме алтернатива, а и нещо повече:
  Имаме и смелостта да проведем реформите необходими на България и честността да не излъжем избирателите си като трия които те ги вкараха в последните три парламента насам.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10 Профил на mirosster
  mirosster
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не знам дали някой изобщо си дава сметка, но българина по -принцип винаги е недоволен. От всичко. И всички. Освен от себе си. "Присъстващите се изключват" А колегата десен е направо смешен, с тея декларации за честност. Аз честен български политик не съм видял още.

 11. 11 Профил на benga5
  benga5
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#9] от "Десен":
  Кои са па тия синя куалициа.... такова животно нема

 12. 12 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ние сме против всяка форма на корупция в която не участваме !

 13. 13 Профил на kurvare
  kurvare
  Рейтинг: Неутрално

  Аз ще гласувам за синята коалция, ако Костов ми извърти един минет.

 14. 14 Профил на Ivan Hristov Minov
  Ivan Hristov Minov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няма честен и нечестен политик, има контролиран и неконтролиран от обществото, на което по определение би трябвало да служи. Ако служи на по-тесни или чужди интереси въобще не е политик, ами е курва, "женена" за народа.

 15. 15 Профил на Ivan Hristov Minov
  Ivan Hristov Minov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няма честни и нечестни политици, има контролирани и неконтролирани - от обществото, на което по определение трябва да служат. Ако служи на по-тесни или чужди интереси въобще не е политик, ами е курва, "женена" за народа. Такива бяха всички досега - не ги държим по никакъв начин и ги избират други вместо нас. Ако страната се покрие с групи за връзка и бързи общи действия при общо искане и си вземем права за пряк контрол във всички власти /на отзоваване, да свикваме референдуми, избираме пряко магистратите, управлението на публичните мидии и пр./ току виж... сме станали народ, а те "честни", т.е. контролирани, т.е. изхвърчащи като тапа при първия гаф с връщане на заплати, плащане на вреди за лошо управление и престой в раирани пижамки при особени "заслуги".

 16. 16 Профил на balina
  balina
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако целта на т.нар. социологическо изследване е да съобщи на българите, че са идиоти - според заглавието, трябвало е да го кажат по-ясно. Щото бидейки идиоти, няма да разберат намека
  Другият възможен вариант е "социолозите" да са идиоти - с тъпата си пропагандна акция "лошо, ама няма по-добро, затова си кютайте и си плащайте повинностите". Отврат

 17. 17 Профил на bigdick
  bigdick
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Една партия управкява държавата и носи отговорността.
  От 1880 до 2009 всички правитлества бяха от 2, 3 или повече партийки, сега е само от една.
  Гласувах за ГЕРБ, получиха мнозинство, но през 2011 не знам дали пак ще го направя, много зависи кои ще е кандидатът им за Президент. Пълна тъмнота по този въпрос всички партий се събират тайно кроят и решават кои да е кандидата, а че хорат не знаят нищо за него няма значение, има 10 месеца до изборите а няма никаква ясното от кои кандидатити ГЕРБ ще избира, и не само те са така...това не е демокрация

 18. 18 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Както казва Алеко в България изборите не ршават нищо иначе отдавна да ги бяха забранили.

 19. 19 Профил на hohot
  hohot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Общественото мнение за управлението: Недоволни сме, но няма по-добро"
  Има драго "Обществено мнение", има! Качественният управленчески потенциал на България е в партията НДСВ, и е на една ръка разстояние!

 20. 20 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Хах! Нямало алтернатива! Както бай Тошо нямаше алтернатива толкова години. Гледахме го що за правешки селянин е и не можехме да се сетим за по-добър от него. Същото и сега с бодигарда му. А алтелнатива има и това са десните партии - СДС и ДСБ. Има само едно нещо по което не могат да се мерят с ГЕРБ - не могат да си правят такъв нагъл ПР, какъвто си прави Боко. От всеки провал той излиза като победител и посочва някакви виновни. Ето, днес освобождава Божо и се превръща в борец слещу агентите на ДС. Но ние сме с къса памет и не помним, че същият Боко направи Божо министър, като знаеше много добре, че Божо е бил агент от ДС и комунист.

 21. 21 Профил на sobo
  sobo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  бари-ние все така неохотно чакаме отвън,отгоре,отстрани от всякъде ,но не и от нас.. Тогава к'ъв в смисъла да живеем ? Ако не вярваш и не си малко луд да го направиш за какво въобще се захващаш ?

 22. 22 Профил на kurvare
  kurvare
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#20] от "b_d_s":

  Погледни коментар 13.

 23. 23 Профил на AMA
  AMA
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изкуството на управлението не е прави Едно, Две, Три - доста по сложно е :

  Изкуството на управлението е прави : Едно, Две, Три, Четири , Пет, Шест, Седем, Осем, Девет ,ама на колко души мозъкът им го може ?

  От тези ,,управляващи"на диаграмата я има двама - трима ,които го докарват до Пет ,я не !

 24. 24 Профил на kurvare
  kurvare
  Рейтинг: Неутрално

  А, ако освен Костив и агент Ивайло реши да ме олаби, ще накарам и баба ми да гласува за сините болшевики.

 25. 25 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  До коментар [#24] от "kurvare":

  Ходи се скрий някъде, прекалено си прост за писане и за социален живот. Времето селяндури като теб да ги правиме директори и генерали мина ОТДАВНА.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 26. 26 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 956 Неутрално

  7 ate 8 ...?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 27. 27 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 956 Неутрално

  or 7 ate 9....? :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 28. 28 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ГЕРБ показа куп слабости - в управлението,министри, в парламента, двоен стандарт по отношение агентите на ДС.
  Ако успеят да ги коригират - без корупционни скандали - като този с Цветанов и изпълнят повечето от обещанията си - с увереност ще управляват поне ще един мандат.
  Факт, няма друга алтарнатива - за момента , а в близкото бъдеще!

 29. 29 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Има, по-добро има!
  Костов да дойде
  още тази зима!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 30. 30 Профил на Abaddon
  Abaddon
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#9] от "Десен":

  Хаповете!!!!!!!!!!!!!!!

  It is the nice place.
 31. 31 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Лоша работа. За българина няма алтернатива на крадливите от БСП и тъпите от ГЕРБ. Защото той иска крадливи или глупави да го управляват. Други не ще.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 32. 32 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#3] от "ergen4ev":

  Всеки глупчо, дори ти!

  Човекът е мярка за всички неща.
 33. 33 Профил на Гражданин Н
  Гражданин Н
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няма алтернатива заради пропорционалната система за гласуване Тя и на избирите ни дава възможност да избираме само между стадата от оФце, които ни предлагат кукловодите. Единственете промяна може да дойде от мажоритарните избори.,ама няма да ни ги спуснат доброволно.Гова все едно да очакваш от крадливите ни "бизнесмени" да си раздадат парите на хората.

 34. 34 Профил на lektar
  lektar
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Алтернативата е Костов да управлява 10-20 години и всичко ще си дойде на мястото. Може да е имало крадци и скандали по негово време, но нещата като цяло вървяха в правилната посока. И сега, като го слушаш, май само той има представа какво и как трябва да се направи. Другите са като извънземни. Или се правят...

  Човек не знае какво печели, когато губи и какво губи, когато печели.
 35. 35 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#34] от "lektar":
  Единствено в ДСБ няма ченгета от ДС а това е показател за
  по - честно отношение към хората. Въпрос на принципи.
  Костов може и да има грешки но той правилно се освободи от такива като Богомил Бонев а сега е още по - видно къде са тези
  ''демократи'' и Бисеров и Цонев,Венци Димитров, Орешарски,Кр.Каракачанов а доктор Б.Китов и на практика е бил в кръгова отбрана срещу ченгета от всякакъв ранг и калибър.Кой от тези изброените ще гласува за отваряне на досиетата?
  Единствен сложи Доган ефенди в кюшето и каза, че е проклятието за България а Волен започна като папагал да го повтаря не знам по чия заповед.


  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 36. 36 Профил на toshi
  toshi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Манипулаторите долни, пак с проучване неискрено.Нямате ли парички, Борянке, Геновевке?Друг път нямате.Кой знае на кого правите свирки, като онзи Райчев.Само се състезавате по лъжливи прогнози.Те тези които нямат пари да правят като вас проучвания толкова близки за седмица или през седмица си личи кои са искрени.Дано да се затриете от толкова алчност.

 37. 37 Профил на loligo
  loligo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  много точно заглавие

  "Не питай какво може страната ти да направи за теб, питай какво ТИ можеш да направиш за страната си" Джон Кенеди
 38. 38 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И аз съм недоволен от управлението на ГЕРБ.
  Ама като се замисля, Синята коалиция, няма да получи достатъчно подкрепа за да дойде на власт. А останалите алтернативи със сигурност са по-лоши от сегашното управление на ГЕРБ. Така че стискам палци да останат на власт, но и да се вразумят и да започнат с реформи, най вече в съдебната система, но също и в законите, здравеопазването и администрацията. Защо не и в облагането на доходите, като за много богатите българи с доходи над 500 000 или 1 000 000 лв. годишно се въведе по-висока ставка на данъка. Примерно 15-20% но не повече от 25% за горницата над тези 1 000 000 лв.

  Sofianec
 39. 39 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Много малко хора изопщо разбират какво прави министъра.Чуват че строи магистрали и отскоро,че разрушава и остъклени балкони. Това второто вече е проблем и скоро обикновения човек дори и да не разбира, просто няма да харесва Плевнелиев. А проблемът е,че вече Плевнелиев е в капанът на законите за които говори,че ние трябва да спазваме и които и той трябва да спазва , но се оказвае че и той прави закононарушения. В какво се състоят грубите законови нарушения, които се констатираха при строителството на автомагистрала "Тракия".
  В редица подобекти вече месеци се строи без строителни разрешения, с други думи строи се незаконно.Това означава,че строителните книжа не са готови, т.е. проектите не са съгласувани със съответните инстанции, което предопределя далавери и груби отклонения в строителните норми , с други думи дава се възможност за осъществяване на крупни далавери.
  На два лота няма назначена надзорна фирма, което е грубо нарушение на ЗУТ.Това означава,че може да се строи некачествено и да се правят далавери, защото по закон надзорната фирма защитава интересите на инвеститора, в нашият случай на държавата.
  Тези нарушения могат да спрат европейското финансиране, т.е. повтарят се корупционните практики на предишното правителство на Станишев.
  За всичко това е виновен Плевнелиев, на който противно на логиката, рейтинга му се повишава?! А и третата лента в магистралата на Хаинбоаз е незаконна и трябва да се разруши...много от държавните обекти са без акт 16???? Огромни проблеми на хоризонта и доколко ще се спазва ЗУТ от самия министър и МРРБ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK