Разходите за труд се увеличават, ръстът е най-голям при издателската дейност

Разходите за труд се увеличават, ръстът е най-голям при издателската дейност

© Надежда ЧипеваРазходите на работодателите за труд са нараснали с 10.7% през третото тримесечие на 2010 г. спрямо същия период на 2009 г. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за средствата, платени за един отработен час. В индустрията увеличението е със 7.5%, в услугите - с 12.9%, а в строителството - с 6.7%.


Индексът се формира от сумата от начислени средства за заплата, разходи за осигуровки, обезщетения и допълнителни материални стимули. Най-много - с 36.9%, са се увеличили разходите за труд на работодателите, чиято дейност е свързана с създаване и разпространение на информация, творчески продукти и далекосъобщения. В този отрасъл включва фирмите, които се занимават с издаване на книги, вестници, списания, компютърни игри, както и дружества за производство и разпространение на филми, телевизионни предавания и музика.


Предишно изследване на НСИ показа, че в този бранш има най-голям ръст на възнагражденията през 2010 г., като средната заплата през третото тримесечие е била 1283 лв., или с близо 300 лв. повече спрямо същия период на миналата година.
В икономическата дейност "Професионални и научни изследвания" оскъпяването на труда е с 26.4%. Най-малко е увеличението в административните и спомагателните дейности. Според класификатора на икономическите дейности в тази категория попадат фирмите, които дават под наем леки и товарни коли, машини за селското и горското стопанство, агенциите за временна заетост и подбор на кадри, туроператори, кол центрове.


Увеличените разходи за труд не означават, че работодателите са вдигнали заплатите със същия процент, обясниха от НСИ. Нарастването се обяснява с ръста на минималните осигурителни прагове през 2010 г. - средно с около 5%. Оскъпяването на труда се дължи и на намаляването на работното време заради липсата на поръчки, тъй като средствата за заплати се разпределят върху по-малко отработени часове.


В строителството разходите за труд са се увеличили, тъй като предприемачите са освободили нискоквалифицираните си работници, но са запазили по-опитните кадри, които получават по-големи заплати. Тяхното заплащане обаче е по-високо, което автоматично вдига и почасовата ставка в сектора, казаха от НСИ.


Данните показват, че намаление с 4.6% на разходите за труд има единствено в сектора "Култура, спорт и развлечения", в който влизат актьори, музиканти, писатели, композитори, работещите в музеи, фитнес клубове, увеселителни паркове.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ами всичко раздава 13 заплата, и то предимно бюджетните организации.
  Така те разпределят неизразходвание суми отпуснати им от държавния бюджет. Инак ще трябва да ги върнат и догодина да се наслаждават на по-нисък бюджет и свити разходи.
  Нещо което трябваше неминуемо да се направи и то преди края на годината.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK