Президентът подписа промените в Кодекса за социално осигуряване

Георги Първанов

© Анелия Николова

Георги ПървановПрезидентът Георги Първанов подписа Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, за да не бъдат засегнати интересите на някои категории граждани, съобщи неговият прессекретариат.


Според държавния глава въпреки многобройните проблеми, които законът поражда, това решение е един необходим компромис, за да не се засегнат интересите на някои категории граждани. Според него на първо място ще пострадат работещите при тежки условия на труд, защото новоотпусканите от началото на годината пенсии биха били значително по-ниски от тези на пенсиониралите се при същите условия, но до края на тази година.


На второ място ще бъдат засегнати голяма част от безработните, защото таванът на обезщетенията за безработица няма да отпадне от началото на годината и хората ще получават значително по-ниски обезщетения, отколкото сега.
Поради тези причини държавният глава не се възползва от правото си да върне закона за ново разглеждане от народните представители. Същевременно обаче българските граждани трябва да знаят, че много от "нововъведенията" в осигурителния кодекс ще имат сериозно отражение върху тяхното социално положение, предупреждава президентът.


Това обаче не означава отказ от възможността редица разпоредби на закона, които противоречат пряко на конституцията или на принципите на социалната държава, да бъдат атакувани пред Конституционния съд, уточнява в съобщението прессекретариатът на Първанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK