Пенсионната реформа увеличи желаещите да се пенсионират

Пенсионната реформа увеличи желаещите да се пенсионират

© ДневникЗатягането на достъпа до пенсия с приетите законодателните промени в осигурителната система е увеличило желаещите да се пенсионират. От началото на октомври до 6 декември в Националния осигурителен институт (НОИ) са подадени 23 550 заявления за пенсия за осигурителен стаж и възраст или с 25.7% повече спрямо същия период на 2009 г. Това показва справка на НОИ.


Периодът, през който те са подали заявленията си, съвпада с финалния етап от приемането на промените в Кодекса за социално осигуряване. Тогава стана ясно, че точковата система, която дава възможност недостигащ стаж да се компенсира с по-висока възраст, отпада окончателно от 1 януари 2011 г. 


"Невинаги хората подали заявления отговарят на условията за пенсиониране. Много често те имат пропуски в документите или дублиращи се осигурителни периоди", каза Митрева. Заради това хората, които получават пенсии е значително по-малък от подадените заявления. "Очакваме през 2011 г. разходите за пенсии да са малко по-високи заради малкото увеличение на пенсиониращите се и по-големия размер на новоотпуснатите пенсии", каза управителят на НОИ.
Митрева добави, че това се дължи на законодателните промени, но предстоящото увеличение на пенсионерите "няма да е с 50%, както се говори". "Всичко, което излиза в публичното пространство, но не от НОИ не е точно", подчерта Христина Митрева.Данните на осигурителния институт показват, че през периода януари - декември 2010 г. пенсионерите са се увеличили с около 5 хил. души спрямо същите месеци на миналата година.    


Tази година е имало 40 хил. души, които са отложили пенсионирането си, които вероятно ще променят мнението си заради предстоящите промени, каза Митрева. Тя добави, че част от тях ще продължат да работят и след пенсионирането си.


Управителят на НОИ опроверга информацията, че отмяната на точковата система ще засегне 10 хил. души. Тя посочи, че осигурителния институт все още няма информация за действителния брой на хората, които ще бъдат ощетени от премахването на възможността за по-гъвкаво пенсиониране. Всяка година около 53 хил. души получават пенсия за осигурителен стаж и възраст. Не е възможно 20% от тях да са засегнати, каза Христина Митрева.


Справката на института показва, че работодателите осигуряват 16% от заетите около 2.8 млн. души върху месечен доход до 240 лв. Вноските на други 43% се правят върху заплата до 480 лв. Експертите на НОИ казаха, че сравнението на данните с тези от миналата година показва, че хората се осигуряват върху по-високи суми. Въпреки това планираният в бюджета на държавното обществено осигуряване среден доход от 573 лв. няма да бъде достигнат с 2-3 лв. За 2011 г. е заложено той да стигне 609 лв.


Христина Митрева каза, че за да има право на минимална пенсия от 136 лв., човек трябва да се е осигурявал върху около 370 лв. през целия си стаж. Към момента около 360 хил. пенсионери получават определения със закон минимум, въпреки че осигурителният им принос не е достатъчен. За да плати пенсиите им НОИ преразпределя по около 140 млн. лв. на година от приходите от вноските на останалите осигурени.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Весело

  Навсякъде намаляват или замързяват пенсиите , но в Русия от 1 януари се увеличават пенсиите с 11% .
  В Москва минималната пенсия става от 1 януари 550 лева , а по Русия средната пенсия е 370 лева при" минимална кошница" за пенсионер в Русия е 320 рубли .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Като няма индивидуални пенсионни пардити, ще е така. Чутовни маси народ в ежедневна борба как да платят възможно най-малко в здравния и пенсионния казан, но да загребат максимално повече.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 3. 3 Профил на sir__lanselot
  sir__lanselot
  Рейтинг: 466 Гневно

  Пенсионна реформа ли ? Това е ГЕРБЕРСКА ПРОСТОТИЯ !!
  Реформа ще има тогава, когато
  Бюджетните плащат от ЗАПЛАТИТЕ СИ понастоящем социалните и здравни осигуровки !
  Когато НЯМА ранно пенсиониране по на 45 години !!
  КОГАТО премахнат „обезщетения „ при пенсиониране от 20 заплати на милиционери и фатмаци !!!

  Но това при милиционерско - фатмашката партия ГЕРБ няма
  да се случи и затова трябва много скоро да ги заметем на бунището !
  Техните ИДИОТСКИ ЕКСПЕРИМЕНТИ на гърба на обикновения трудов човек са "апартейд" и геноцид за което ще дойде време да бъдат съдени като национални предатели ...

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/2.jpg

 4. 4 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1235 Любопитно

  До коментар [#1] от "USSR":

  Червена тикво, с 550 лв ще си поживееш в мАсква 1 седмица, а до края на месеца ще караш на спагети и свинска лой...

  П.С. Всичките комунета сте за Сибир.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 5. 5 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#4] от "spas27":

  А на тебе пожелавам да не дочакаш пенсия, простак такъв

 6. 6 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#1] от "USSR":...В Русия ли си...Защото вълната от имигранти ще залее Великата Рус и ти ще останеш без работа...

 7. 7 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 694 Весело

  Хм. Спокоийно! Дянков 100% го е предвидил това в разходната част за 2011. Той е мноооого силен в прогнозите и всякакви хипотези...

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 8. 8 Профил на Marin Aganderov
  Marin Aganderov
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#1] от "USSR":
  Ти определено дори и да си ходил в Москва е било преди 100 години.... момчеее това е най-скъпия град в Света бе алаанкоулу... и как така ми говориш първо за левове после за рубли

  Fortuna Favet Fortibus
 9. 9 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#4] от "spas27":

  Спасчо с твойте 27 години не е хубаво тъй да се изхвърляш ........................ , а с колко пари може да се изкара месеца в Москва !? Дай малко информация !?


  До коментар [#6] от "vlad76":

  Имигранти има и в Англия ,Франция , САЩ ...................а на теб само Русия е в главата ти !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 10. 10 Профил на The Incumbent
  The Incumbent
  Рейтинг: 237 Весело

  До Дневник:
  Повечето желаещи са следствие на демографията, ако поразгледате, ще забележите, че в следващите 5 г ще се пенсионират най-големите набори като брой хора...

  True genius resides in the capacity for evaluation of uncertain, hazardous, and conflicting information. - W. Churchill
 11. 11 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#10] от "The Incumbent":

  Аз не бих бил толкова сигурен. Ако го нямаше този хаос, продаден като "пенсионна реформа", немалко биха предпочели да продължат да си работят и да вземат по-големи заплати, отколкото да си стоят в къщи с по-малко пари.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 12. 12 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Забранете й на тази непрокопсана шефка на НОИ да се изказва!!!
  "Хората имали дублирани период".

  Некадърницата не е разбрала че е работа на НОИ да води стажа и че има закон да си търси сама данните, а не да кара хората!

  Омръзна ми от неграмотни управници!!!

 13. 13 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 524 Неутрално

  НЯМА НИКАКВА РЕФОРМА !!!! Има само - АКА-( лаина) и мерише навсякаде.

 14. 14
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:35 на 14/01/2011 от неговия автор.

 15. 15 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#8] от "provocative_":

  Е сгреших с 320 рубли , да се чете с 320 лева !

  Е като е най-скъпият град в света (макър и да не е сега) колко ли получават там и с колко пари може да се изкара месеца , другият форумец изчезна безследно като го попитах за този въпрос !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 16. 16 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#14] от "teni":

  Аз не плача за пенсионерите в Москва , знам че са много по добре от нашите _ но като го напишеш тук ,че са по добре от нашите и веднага ще наскачат "американчетата" от храсталаците и виж какво става по форума !?
  Ако не се лъжа ТЕ плащат за режиийни (вода,ток.парно ,телефон,асансьор,антена ) около 12--15 % от пенсията си ,безплатен градски транспорт, намаления на лекарства , безплатна медицина навсякъде и в поликлинка и в болницата !!!!

  Това възможно ли е при нас ?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 17. 17 Профил на MIRADOR
  MIRADOR
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#5] от "mitaka41":

  По-кротко ангелче розово!Нима не си чувал че МАСКВА е най скъпият град в РОССИЯ и на челните места в света по скъпотия

  Виниций
 18. 18 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Дълго ще носим кръста на пенсионната "реформа", просто ви е бедна фантазията.

 19. 19 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#12] от "Калоянчо":

  Преди доста време предложих на Дневник, когато цитират Митрева да въведат входно ниво. Ако го покрие да пишат, ако ли не, аз като читател на Дневник се възмущавам от неграмотността и. Все пак Дневник е сериозен ежедневник, а не жълта преса.

 20. 20 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 638 Весело

  Спрете тъпата Митрева да дърдори глупости, ала Калинка..

  Тая си взе 20 -е заплати на куп, нали, сега укорява хората..

  Аз като и видях кривата физиономия и ми стана ясна.
  По нашенско - Филибето- има приказка :
  Кога стана циганин, кога ти почерня г-за?

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 21. 21 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 480 Весело

  А всичко е толкова просто-никъде по света работещи не получават ,пенсии!

 22. 22 Профил на Vankata_820
  Vankata_820
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ХА-ХА-ХА!
  "Някой се провикнал: МИРАЖ, а останалите го скастрили: Де Жа Ву!
  Статията звучи в същия дух!!! Надеждата е последна!

  Vankata
 23. 23 Профил на Vankata_820
  Vankata_820
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Под възбрана съм, прощавайте за профила - Иван Петров(на латиница), ПР и Маркетинг - забраната е посткомунистическа, до 24.12.2010.
  НЕУДОБЕН?! АБСУРДИСТАН!!!

  Vankata
 24. 24 Профил на kykyy
  kykyy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "USSR": Склонен съм да съм скептичен към изнесените от теб данни за пенсиите в Русия и причината е тази заплата:
  http://l-pics.livejournal.com/drugoi/pic/0120esck.gif
  Това са 291 лева. Но както и да е. Ти по-добре като си толкова специализиран, кажи как българските граждани работили в съветския съюз получават пенсиите си в България.

 25. 25 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#5] от "mitaka41": Ало , Митко бомбата , да си чувал, че който нож вади от нож умира, демек това което пожелаваш ще те стигне първо теб

 26. 26 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Тенденцията за повишеният брой пенсиониращи се странно съвпада с плановете на правителството за съкращаване с 50% на средствата за Спешна Медицинска Помощ. Ех, този шахматист Дянков мисли с 5 хода напред. Позволявам си да предвидя ,че пък разходите за мазут ще нараснат. Все пак кремакториалните разходи ще нараснат за сметка на санаториалните...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 27. 27 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 982 Неутрално

  "За да има право на минимална пенсия от 136 лв., човек трябва да се е осигурявал върху около 370 лв. през целия си стаж."

  Я пак? Моля?!? Кой се осигурява на 370 лева през целия си стаж? Тая жена нормална ли е? Ами инфлации, хиперинфлации, ами парични реформи... Какви 370 лева през целия стаж? Освен това, ако трябва да се осигуряват хората на мининум 370 лева за минималната пенсия, защо има по-ниски минимални осигурителни прагове?

  Иначе казано, да знам отсега, че ще бъде направено всичко възможно, за да не получавам пенсия, така ли?

 28. 28 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 982 Неутрално

  А за пророците с индивидуалните партиди - ако сме прави, че това е решението, защо си траем, когато ни обират индивидуалните партиди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK