Незаконните строежи "дадени" на Борисов

Столична община и ДНСК не можели да събарят вили на забранени места, но с документи

Незаконните строежи "дадени" на Борисов

© НАП
От премиера ще се чака комплексно решение

Строежите на забранени за това места, които са се сдобили неясно как с разрешителни, не могат да бъдат съборени без съдебно решение. Това излезе от последните обяснения на столичната община. Освен че ще се чакат съдебни решения, за да се съборят вилите в чашата на язовир "Искър", казусите ще бъдат отнесени и до премиера Бойко Борисов.


Столичната община и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) продължават проверките на вилите и постройките в този район, но само констатират нередностите, стана ясно от вчерашната пресконференция на главния архитект на София Петър Диков.
В болшинството случаи издигнатите на забранено място постройки били с издадени разрешения за строеж - от администрацията на район Панчарево или на община Самоков, а част от имотите, върху които е строено, са възстановени на собствениците им неправомерно от поземлени комисии, обясни главният архитект. Заради това, че са замесени различни институции, данните от проверките ще бъдат предадени на премиера Бойко Борисов и от него ще се очаква комплексно решение на проблема, каза Диков.


Върнатите неправомерно земи могат да бъдат отнети само чрез съдебни дела или отчуждаване в полза на държавата, отново по съдебен ред могат да бъдат отменени официално издадените разрешения за строителство, обясниха от общината. Същото обяснение дават и от държавния строителен контрол.


ДНСК и кметството могат да разпоредят събаряне само на постройки без строителни документи, но повечето проблемни обекти на яз. "Искър" имат такива. Район Панчарево е издал неправомерно 8 разрешения за строителство около язовира през 2004 и 2005 г. при различни кметове и архитекти на района, даде пример Диков.


На въпрос на "Дневник" дали прокуратурата ще се самосезира, присъстващият на брифинга зам. градски прокурор Роман Василев започна да обяснява, че обвинителите са претоварени със сигнали - пристигали по 500 до 700 на ден. В този момент се намеси главният архитект на София с думите: "Очаквам до прокуратурата да стигнат всички нарушения около яз. "Искър". Имаме готовност за адекватни мерки, каза в отговор Роман Василев.


По закон премиерът няма отношение или правомощия към незаконното строителство, но той може да разпореди на областния управител или на министерство да заведат дела, за да си върне държавата земите около язовира, обясниха юристи. Отделно прокуратурата може да разследва чиновниците, издали незаконно документите. 


Опитът със строежите в чашката на язовир "Ивайловград" обаче показа, че обвинителите не са особено активни. Преди около месец хасковската прокуратура прекрати разследването срещу длъжностните лица, издали разрешителните. Мотивът беше, че не може да се установи кои са виновните, защото не е ясно кога са построени сградите, кой ги е разрешил, по кое време и т.н.


"От десет години "Софийска вода" води епични битки да изгради ограда около санитарно-охранителната зона на "Искър", но среща съпротива от собственици на терени", напомни Диков вчера.


В средата на декември ДНСК прати багери срещу няколко къщички и огради около язовира, които са далече от вододайната зона. През 2006 г. строителният контрол направи проверка на постройките. Тогава бяха открити 121 незаконно построени обекта и около 40 къщи без строителни книжа. Към днешна дата обаче те се оказаха в пъти по-малко, тъй като междувременно са били узаконени и не могат да бъдат бутнати.


Акциите по събарянето на незаконни постройки тръгнаха от възмущението на премиера Бойко Борисов, че общинари, митничари и други държавни служители са строили в чашката на язовир "Ивайловград", без да имат право.От премиера ще се чака комплексно решение

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на _az_
  _az_
  Рейтинг: 449 Неутрално

  "Отделно прокуратурата може да разследва чиновниците, издали незаконно документите"

  Не 'може', а ТРЯБВА. Докога ще чакаме за това ? Отново ли ще има неизвестен извършител ???

 2. 2 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 672 Неутрално

  И какво излиза сега?Ние правова държава ли сме или бойкоборисовска?Как така един казус може да се реши у нас или от съда,или от Бойко Борисов?Защо тогава харчиме толкова много народни пари за подържане на съдебната система щом като тя може да бъде заместена от министър-предзседателя,без значение кой е той?Та заплатата му е колкото на един съдия от Върховния съд.Да се закрие съда,Борисов да си определи 2-3 дена в месеца,когато, усамотен като "крайградски пес" в Банкя,ще решава съдебните казуси на обществот.А спестените пари от закритата съдебна система да се дадат на майките с деца и пенсионерите.

 3. 3 Профил на nikiv25
  nikiv25
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мотивът беше, че не може да се установи кои са виновните, защото не е ясно кога са построени сградите, кой ги е разрешил, по кое време и т.н. Аз ли съм луд? Автора на статията ли е луд? Всяко разрешение за строеж има дата на издаване,имената ,подпис на главния архитект на общинската администрация,която го издава и печат на отдел "Архитектура и градоустройство".Това е много сериозен документ,който се вписва в специален регистър,именно за да не може да се издаде със задна дата.Така че въпросът,кои са отговорните лица е кристално ясен.

 4. 4 Профил на plamen_p
  plamen_p
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Предлагам да престанем да се занимаваме с тези строежи. И на децата е ясно че няма да ги съборят или въобще да има някакъв ефект от тия писания, няма какво само да си губиме времето и нервите за тях.

 5. 5 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 782 Гневно

  До коментар [#3] от "nikiv25":
  Ние сме лудите, че им живеем в държавата, плащаме им данъци и заплатите, за да са объркани и безпомощни и да чакат "бащицата" да им свърши работата!

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 6. 6 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2275 Гневно

  До коментар [#2] от "molesan2":

  Това че случаят е отнесен към Бойко ли е най-голямото нарушение което видя? Я се вгледай по-внимателно и може да откриеш стотина незаконни строежа и маса злоупотреби с неправомерно упражняване на власт. Иначе си прав, кому ли е нужна такава съдебна власт допуснала такава държава. Щото има едни хора дето като са на власт я карат през просото, а като загубят властта почват да искат правова държава.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 7. 7 Профил на lz3bupetar
  lz3bupetar
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Когато няма равенство пред закона така е.

 8. 8 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Весело

  "Дайте" му си ги строежите, да си ги носи вкъщи. Що за цар министър председател слънце си имаме, че без него нищо не може да се случи?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 9. 9 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  ...ВЪПРОСА Е РЕшЕН ВСИчКО СИ ОСТАВА ПОСТАРОМУ... поради претрупаност на премиера...иначе ако се заеме за ден два ще им види сметката - има "черен пояс"по карате с голи ръце ще събаря ако трябва...

 10. 10 Профил на KL
  KL
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Да се потърси съответната отговорност на служителите, които са узаконили тези незаконни строежи, а техните актове да се отменят като недействителни. Не е работа на министър-пресдседателя да решава правни казуси, но ако има с какво да помогне - няма лошо. Сгради и обекти, които са построени в противоречие със закона, несъмнено подлежат на премахване.

 11. 11 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Още един начин съдебната система да бъде затормозена. Или да се намери някаква законова вратичка (подкрепена с малко финикийски знаци), и незаконното става законно.

 12. 12 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Друго ми кажете, господа.

  Някой вижда ли принципна разлика между големия шум покрай незаконното строителство, строящите се в момента законни магистрали, борбата с организираната престъпност, начина, по който се решават проблемите на бюджета, реформите в невървящите държавни структури...

  С други думи, не е ли очевидно, че говорим за един и същ стил на управление, разчитащ на слабостите и склонностите на народа ни? С какво се различава маниера на цар Боко от този на цар Симеончо? Или, ако щете, от този на цар Тошо?

  Хората очевидно искат да имат самодържец, батюшка, голям брат и изобщо - могъща фигура, която да се грижи за тях и да им решава проблемите.

  Вари го, печи го, върти го оттук или от там, изводът е един и същ: нямаме традиция на самоуправление и не бихме искали да имаме. Не желаем да взимаме решения за живота си, защото отговорността за последиците ще бъде наша. Много по-леко за душите ни е да изругаем цветно или да въздъхнем тежко, посочвайки сегашния виновен и с надежда да обърнем погледа си към следващия фаворит.

  Не казвам, че няма и не е имало българи от другия вид - независими, мислещи и отговорни. Не, имало е, има и надявам се да има и вбъдеще. Проблемът ни е, че поне в момента изглежда не са достатъчно.

  Така че, Дядо Прас ... пък аз ще помогна, с каквото мога.

 13. 13 Профил на spiro2000
  spiro2000
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Колкото и да плюят Бойко, от както той взе власта в тая държава се опитва да се въведе ред. Ред който 20 години така и никой не успя да въведе. И после що се към него се обръщат , ми защото има хора на който само той е надеждата нещата да се случват, а сега ще кажете ми кризата, кой 20 години кра народната пара - червените боклуци и сега макар и малка да е възможнаста да ги питат от къде са парите, те ги крият щото Боко може и да намери начин да ги вземе...

 14. 14 Профил на p_kurtev
  p_kurtev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Пълни глупости са това. Изцяло в правомощията на ДНСК е да отмени незаконосъобразно издадените строителни книжа и след това да предприеме действия по премахването на тези строежи. Г-жа Гечева да не се прави на ощипана мома и да се опитва да прехвърля отговорност, а да каже къде е спала заедно с предишният началник на ДНСК лицето Иван Проданов Симидчиев докато тези неща са се случвали. Старият лисугер Петър Диков все едно не е от тука и е за малко, та Главният архитект на Район "Панчарево" при Столична община не е ли на негово подчинение и не може ли той като Главен архитект на София да търси отговорност от него, а при нужда да сигнализира конкретно прокуратурата. Жалко, че всичко се случва със знанието на Бойко, останалите са кукли на конци от които нищо не зависи, а не са компетентни да познават закона за да не се излагат поне.
  Желаната промяна в ДНСК, както е видно не се случва, г-жа Гечева не става за тази работа, а Иван Симидчиев командва по телефона зам.началника Даракчиев - срам.
  До кога ще се търпят тези безобразия, да се назначи нов човек, който да направи исканата промяна в ДНСК да познава нормативната уредба и да може да поема отговорности.

 15. 15 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Явно за Диков ББ се чете като Бог Борисов!
  Ама нали в правомощията на този бог е бутне, по решение на ВАС , веднага "Златна перла"!
  Що не го направи вече година и нещо?
  Няма да стане господа наивници, не си и въобразявайте, че управляващите ще подкарат бигатите си приятели и спонсори, пък дори и да не с такива! Ами нали утре ще се завърти рулетката , въпреки законите които си пишат за административно предимство, и ще са опозиция. Тогава, кво?
  Нали на тях ще им събарят вилите, или отнемат ловните стопанства!
  Баста, не става! Хайде сега избройте си колко предизборни обещания спази ББ?

 16. 16 Профил на MIRADOR
  MIRADOR
  Рейтинг: 616 Неутрално

  За всеки който има поглед върху строителството и осъществяваният върху него контрол е ясно,че ДНСК се оказа една неспособна да изпълни задълженията си държавна структура.Те са само едни високомерни бюрократи,които не си правят труд да обхванат бума на строителството в големите градове.Преди години в разговор с един регионален началник на ДНСК му обърнах внимание за масовото нарушение на качествените изисквания при строителството на жилищните блокове,а той спокоино ми отговори,че така било и в Америка!Те оставят всичко на фирмите за независим строителен контрол,които масово не изпълняват никакъв контрол,защото им плаща инвеститора на обекта.Всеки слуша тоя,който му плаща!фирмите за НСК слушкат и папкат!И си внасят лептата в ДНСК и БЕЗКОНТРОЛНОТО СТРОИТЕЛСТВО ПРОДЪЛЖАВА...Дано и Премиера види тая грешно създадена институция и предприеме мерки за реформирането и.

  Виниций
 17. 17 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 340 Весело

  Борисов "събори" барбекюто на Доган, сега "ще събори" и тия ))

  investments.dir.bg
 18. 18 Профил на MIRADOR
  MIRADOR
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#16] от "peter todorov":

  Добавям:Познавам собственици на фирми за "независим" строителен контрол,които вече имат разкошни дворци с триметрови огради!И се радват на майсторски скалъпеният фарс за контрол на строителството...

  Виниций
 19. 19 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#14] от "p_kurtev":

  Не мисля, че е толкова просто, макар че би било чудесно незаконните сгради - при това не просто незаконни, ами в много случаи - и вредни, да се съборят, сметката за което, ако може, да не се връчва на данъкоплатците.

  Проблемът идва от това, че собствениците имат официално, държавно одобрение / разрешение за строежа. Самата идея вече издаден документ да се отмени е по-лоша от вредите, които нанасят самите сгради, защото създава много сериозно недоверие.

  Общество, което не спазва законите си, не се гледа сериозно от никого. Защото в него никой не знае какво ще хрумне утре на силните на деня и съответно не може да планира живота и бизнеса си. Предвидимостта е много по-важна от моментната ни представа за справедливост, колкото и това да ни е в ущръб понякога.

  Така че, мисли се, когато е време, след което приемаш последиците. Разбира се, нищо не пречи да се бориш с тях, но - в законовите рамки. Даже, ако имаш достатъчно ум, можеш да направиш поправки и изменения, които предотвратяват подобни случки в бъдеще. Не бива обаче да отменяш собствените си решения (а решенията на миналото и сегашното правителство са решения на Държавата, т.е. на един и същ субект)

  Сега ще спекулирам, защото не съм юрист, но ми се струва, че в закона би могло да се впише, че подобни постройки подлежат на унищожаване дори, когато имат официален документ, който ги одобрява. Доколкото знам, в правото е нормално определено изискване да има приоритет пред друго (например, европейското право е по-тежко от националното, затова при конфликт се взимат под внимание европейските закони), което би ни решило проблема с незаконните строежи.

  Разбира се, най-добре би било подобни неща да не се случват. За съжаление, обаче, традицията тук далеч не е това, което трябва да бъде ... водата е мътна и някои хора ловят големи риби.

 20. 20 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Само едно не ми стана ясно.
  Тези къщи, наистина ли са в България??
  В САЩ рядко се срещат толкова хубави, даже и в по-добрите квартали..

  .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK