Незаконните строежи "дадени" на Борисов

Столична община и ДНСК не можели да събарят вили на забранени места, но с документи

Незаконните строежи "дадени" на Борисов

© НАП
От премиера ще се чака комплексно решение

Строежите на забранени за това места, които са се сдобили неясно как с разрешителни, не могат да бъдат съборени без съдебно решение. Това излезе от последните обяснения на столичната община. Освен че ще се чакат съдебни решения, за да се съборят вилите в чашата на язовир "Искър", казусите ще бъдат отнесени и до премиера Бойко Борисов.


Столичната община и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) продължават проверките на вилите и постройките в този район, но само констатират нередностите, стана ясно от вчерашната пресконференция на главния архитект на София Петър Диков.
В болшинството случаи издигнатите на забранено място постройки били с издадени разрешения за строеж - от администрацията на район Панчарево или на община Самоков, а част от имотите, върху които е строено, са възстановени на собствениците им неправомерно от поземлени комисии, обясни главният архитект. Заради това, че са замесени различни институции, данните от проверките ще бъдат предадени на премиера Бойко Борисов и от него ще се очаква комплексно решение на проблема, каза Диков.


Върнатите неправомерно земи могат да бъдат отнети само чрез съдебни дела или отчуждаване в полза на държавата, отново по съдебен ред могат да бъдат отменени официално издадените разрешения за строителство, обясниха от общината. Същото обяснение дават и от държавния строителен контрол.


ДНСК и кметството могат да разпоредят събаряне само на постройки без строителни документи, но повечето проблемни обекти на яз. "Искър" имат такива. Район Панчарево е издал неправомерно 8 разрешения за строителство около язовира през 2004 и 2005 г. при различни кметове и архитекти на района, даде пример Диков.


На въпрос на "Дневник" дали прокуратурата ще се самосезира, присъстващият на брифинга зам. градски прокурор Роман Василев започна да обяснява, че обвинителите са претоварени със сигнали - пристигали по 500 до 700 на ден. В този момент се намеси главният архитект на София с думите: "Очаквам до прокуратурата да стигнат всички нарушения около яз. "Искър". Имаме готовност за адекватни мерки, каза в отговор Роман Василев.


По закон премиерът няма отношение или правомощия към незаконното строителство, но той може да разпореди на областния управител или на министерство да заведат дела, за да си върне държавата земите около язовира, обясниха юристи. Отделно прокуратурата може да разследва чиновниците, издали незаконно документите. 


Опитът със строежите в чашката на язовир "Ивайловград" обаче показа, че обвинителите не са особено активни. Преди около месец хасковската прокуратура прекрати разследването срещу длъжностните лица, издали разрешителните. Мотивът беше, че не може да се установи кои са виновните, защото не е ясно кога са построени сградите, кой ги е разрешил, по кое време и т.н.


"От десет години "Софийска вода" води епични битки да изгради ограда около санитарно-охранителната зона на "Искър", но среща съпротива от собственици на терени", напомни Диков вчера.


В средата на декември ДНСК прати багери срещу няколко къщички и огради около язовира, които са далече от вододайната зона. През 2006 г. строителният контрол направи проверка на постройките. Тогава бяха открити 121 незаконно построени обекта и около 40 къщи без строителни книжа. Към днешна дата обаче те се оказаха в пъти по-малко, тъй като междувременно са били узаконени и не могат да бъдат бутнати.


Акциите по събарянето на незаконни постройки тръгнаха от възмущението на премиера Бойко Борисов, че общинари, митничари и други държавни служители са строили в чашката на язовир "Ивайловград", без да имат право.От премиера ще се чака комплексно решение

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK