Франция и Германия блокират България за Шенген

Франция и Германия блокират България за Шенген

© ReutersИзбори 2022


- Не са изпълнени всички условия за приемането на двете страни в Шенген.


- Би било нереалистично и безотговорно да се игнорират посочените недостатъци.


- София и Букурещ трябва да се справят с отсъствието на задоволителна правна и административна среда, корупцията на различни нива и ширещата се организирана престъпност.


- Смятаме, че решението трябва да се вземе, когато основните проблеми се премахнат и двете страни започнат да показват необратим напредък в реформата на правораздаването и в борбата с корупцията и организираната престъпност.
Из писмото на вътрешните министри Брис Ортефьо и Томас де Мезиер до еврокомисаря по вътрешния ред Сесилия Малмстрьом

България най-вероятно няма да влезе в шенгенското пространство през март 2011 г. Днес стана ясно, че и Германия смята, че страната ни все още не е готова.


Тя изненадващо се присъедини към позициите на Франция и Холандия, които от няколко месеца се опитват да обвържат влизането в "пространството без граници" на България и Румъния с оценките за напредъка на двете страни в борбата с престъпността и корупцията и мониторинга за реформиране на правосъдните им системи. 
Вътрешните министри на Франция Брис Ортфьо и на Германия Томас де Мезиер са изпратили вчера писмо до европейския комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, съобщи "Франс прес", цитирана от БТА. Според говорителя й в него те са обяснили, че е преждевременно да бъде разрешено на  двете балкански страни да се присъединят през март догодина.


Двамата министри са подчертали пропуските на България и Румъния в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Според "Франс прес" това означава, че допускането им в пространството за свободно движение ще бъде отложено.


Решението за присъединяване към Шенген се взема от държавите членки и те трябва да са единодушни. Вчерашното писмо показва, че липсва консенсус и най-силният член на ЕС (Германия) също подкрепя отлагането.


Българските власти и през последните седмици повтаряха, че страната ни ще е напълно готова технически през март. Премиерът Борисов търсеше подкрепа и от ЕНП миналия четвъртък.  


До редакционното приключване на броя имаше официална реакция само от българското Министерство на външните работи."Трябва да удвоим усилията си, включително и в области като съдебната система, така че да можем да разсеем съмненията у някои наши европейски партньори по отношение на способността ни да покрием критериите по механизма за сътрудничество и проверка.


Оптимисти сме, защото, първо - смятаме, че ще покрием всички технически критерии, и второ - нашата работа по механизма е приоритетна за правителството, коментира за БТА говорителят на МнВР Весела Чернева.


През януари се очаква експертен доклад, въз основа на който правителствата на страните от Шенген ще вземат решение.


Румънският президент Траян Бъсеску заяви, че решението на Франция и Германия е "дискриминационен акт" по отношение на Букурещ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK