Депутати атакуваха в КС национализацията на пенсионни партиди

Депутати атакуваха в КС национализацията на пенсионни партиди

© Георги КожухаровДепутати от всички парламентарни сили без управляващата ГЕРБ и "Атака" искат Конституционният съд да отмени промените в Кодекса за социалното осигуряване, с които индивидуалните партиди от професионалните пенсионни фондове се прехвърлят във фонд "Пенсии" на общественото осигуряване.


Конституционният съд (КС) е сезиран от 52 представители на "Синята коалиция", БСП, ДПС и депутати от РЗС. За внесеното искане съобщиха днес пред журналисти съпредседателите на "Синята коалиция" Иван Костов и Мартин Димитров.


До решението за прехвърляне на индивидуални партиди се стигна, след като професионалните фондове обявиха, че нямат достатъчно средства, за да плащат ранните пенсии на работещите
първа и втора категория труд от 1 януари 2011 г. След дълги преговори между правителството, представителите на частните пенсионни дружества, бизнеса и синдикатите се стигна до идеята средствата по индивидуалните партиди на хората (около 100 млн. лв.), които ще се пенсионират до края на 2014 г., да се прехвърлят от професионалните пенсионни фондове към НОИ, който ще продължи да изплаща ранните пенсии на работещите при тежки условия и през следващите 4 години. Промяната беше приета от парламента с гласовете на ГЕРБ и "Атака" въпреки аргументите на "Синята коалиция" и на опозицията, че така натрупаните средства в частните сметки на работещите се национализират.

БСП ще реши дали да атакува и бюджета на НЗОК след Нова година
Междувременно Любен Корнезов (БСП) заяви, че след Нова година депутатите от левицата ще огледат внимателно и текстовете от бюджета на НЗОК за догодина. С промените 340 млн. лв. от бюджета на здравната каса бяха прехвърлени на здравното министерство и така с осигуровките на граждани ще могат да се покриват дейности, които са отговорност на държавата. Ако намерим основание, ще сезираме КС, допълни пред "Дневник" Корнезов.


Според вносителите на искането до КС управляващите са нарушили неприкосновеността на частната собственост на осигурените лица, като се разпореждат с техните индивидуални партиди без изричното им съгласие.


"Без да се съобразява с волята и желанието на осигурените лица и пенсионноосигурителните дружества, законодателят императивно намесва държавното обществено осигуряване в техните взаимоотношения", гласят мотивите. Допълва се, че "в правовата държава не може чрез закон да се сключват договори между частни лица от тяхно име и без тяхно изрично съгласие, това противоречи на конституцията".


В мотивите се подчертава още, че "индивидуалните партиди са неприкосновена частна собственост на осигурените лица. Чрез промяната от името на осигурените лица държавата се разпорежда къде те да превеждат дължимите вноски, което също нарушава основния закон".БСП ще реши дали да атакува и бюджета на НЗОК след Нова година
Междувременно Любен Корнезов (БСП) заяви, че след Нова година депутатите от левицата ще огледат внимателно и текстовете от бюджета на НЗОК за догодина. С промените 340 млн. лв. от бюджета на здравната каса бяха прехвърлени на здравното министерство и така с осигуровките на граждани ще могат да се покриват дейности, които са отговорност на държавата. Ако намерим основание, ще сезираме КС, допълни пред "Дневник" Корнезов.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 924 Разстроено

  Само бавите ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 2. 2 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 768 Гневно

  Пенсионните фондове могат да вземат парите на хората, но като трябва да дават не искат. Кой краде парите които са удържани до сега? Защо данъкоплатците да плащат софрите на частните фондове? До кога ще има далавери с парите на хората? Какво е един да взима парите, а друг да плаща? Аман от сини и червени комунисти.

  И в морето ми е до колене .....................
 3. 3 Профил на prascho
  prascho
  Рейтинг: 442 Неутрално

  я, проблясък на разум?

 4. 4
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:57 на 14/01/2011 от неговия автор.

 5. 5 Профил на dan1koplatec1t
  dan1koplatec1t
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Национализацията се прави само от некадърните управляващи, които за да си оправят бюджета не могат или не искат да проведат необходимите реформи. Къде са съкращенията на разходите в администрацията? Къде са обещаните ред и по-ниски данъци?

 6. 6 Профил на tsekata
  tsekata
  Рейтинг: 660 Весело

  я, герберчетата как бранят комунизЪма и национализацията после да не плачем, а?

 7. 7 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1207 Любопитно

  Аз бих задал съвсем резонния въпрос: "Защо в България има толкова много ранни пенсионери? Каква държава е? На миньори, на военни или на полицаи?". Пенсионната система стигна до това дередже заради огромния брой раннопенсиониращи се индивиди, които след това отново започват някаква работа, защото са далече от нормалната пенсионна възраст. И като се има предвид колко много от тях са фалшиво класирани като ранно пенсиониращи се, разни писарушки, службаши, "буфосинхронисти" и прочая сволоч, става ясно, че това си е начин на доене на пенсионните фондове.

 8. 8 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Случи се доскоро немислимото. Случайно събраната група от хора, наричаща кой знае защо себе си партия ГЕРБ, успя с безумията си да "обедини" в една кауза непримирими помежду партии и личности.

 9. 9 Профил на Normalen
  Normalen
  Рейтинг: 442 Гневно

  Сини и Червени,от БКП родени,
  от Гоце в групи наредени,
  заедно в строя подрени,
  плюят дружно по сигнал,
  Бате Боийко им опротивял..
  Нешастни помияри-поне показаха истинската си същност,че са сини и червени комунисти.БСП=СДС=АБВ

  Сънят на разума ражда чудовища !!!
 10. 10 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 605 Гневно

  ..Случва се едно и също като през 1998 -СДС=БСП една монета която само си сменя страната...Лилава Мастурбация която винаги е използвала властта за собствено задоволяване!!!

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До коментар [#9] от "Normalen":
  Ненормалните ти разсъждения не повърждават ника ти.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  ПЕНСИОНЕРИ

  Вашата "Атака"
  праща ви в батака!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 13. 13 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#2] от "БГА Балкан":

  Всъщност ГЕРБ-ерските проститутки НЕ КРАДАТ парите на привелегированите , а КРАДАТ парите на обикновените хора , за да плащат пенсии на привелегированите !...
  И това те правят непрекъснато !
  @@ НИЕ , обикновенните граждани, непривелегировани и отрудени плащаме осигуровките на милиционери, чиновници , военни.
  @@@ НИЕ, обикновенните плащаме здравните осигуровки на милиционери, чиновници , военни....

  @@@@ НИЕ обикновенните плащаме по 20 заплати на куп при пенсиониране на милиционери, чиновници , военни....

  @@@@@ НИЕ обикновенните сега трябва ДА ПЛАЩАМЕ И ПЕНСИИТЕ , според кретените от ГЕРБ !

  ТАКА КРАЖБИТЕ от джоба на народа стават с ЕДНА ПОВЕЧЕ ! На принципа БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ !!!

  Защо това е така ?

  Защото ГЕРБ е милиционерско - мутринска партия от третия ешалон на БКП , която няма как да съществува , ако загуби подкрепата и на милиционери, чиновници , военни !...

  Затова и ОГРАБВА НАС, за да задоволяма щенията на ТЪРТЕИТЕ и ХРАНТУТНИЦИТЕ подкрепящи тази материално и властово незадоволена пасмина, наречена ГЕРБ !

  Това ще е така ДОКАТО ги търпим и не ги изритаме на бунището, където им е мястото на тези самозабравили се мръсници !!!  До коментар [#7] от "aldy":

  Прав си !
  Но вече обясних по-горе защо мръсниците от ГЕРБ са толкова старателни в обгрижването на милиционери, чиновници , военни.
  Това е тяхната същност - просташко-милиционерско-мутринска и техния морал - никакъв !!!

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 14. 14 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  Конституционният съд (КС) е сезиран от 52 представители на "Синята коалиция", БСП, ДПС и депутати от РЗС!!!
  Това казва ,обяснява,уточнява ,охарактерезира ВСИЧКО !!!
  Комунистите най после се събраха в едно !!!!!!!!!!!
  И накрая ще излезе : Гласуваш за сините - получаваш БСП & ко.
  Тъжно но факт!

 15. 15 Профил на barbalej
  barbalej
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ....пълен ТАШАК е нашата държава, нямам думи!!!!....но важното е да има магистрали нали?

 16. 16 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Как са ги снимали тримата герои на Доньо Донев

 17. 17 Профил на джиджи
  джиджи
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До решението за прехвърляне на индивидуални партиди се стигна, след като професионалните фондове обявиха, че нямат достатъчно средства, за да плащат ранните пенсии на работещите
  първа и втора категория труд от 1 януари 2011 г. След дълги преговори между правителството, представителите на частните пенсионни дружества, бизнеса и синдикатите се стигна до идеята средствата по индивидуалните партиди на хората (около 100 млн. лв.), които ще се пенсионират до края на 2014 г., да се прехвърлят от професионалните пенсионни фондове към НОИ, който ще продължи да изплаща ранните пенсии на работещите при тежки условия и през следващите 4 години.

  Не мога да разбера защо всички плювачи не четат внимателно и тогава да коментират .... Значи фондовете не могат да плащат , пенсионерите няма да могат да вземат пенсии и КАКВО ПРАВИМ ТОГАВА.... кажете момчета дето хленчите... моля да си приберете политическите пристрастия в джобетата и да коментирате по същество.... другото се казва лайномет .

  джиджи
 18. 18 Профил на hehe
  hehe
  Рейтинг: 163 Разстроено

  #13 е абсолютно прав. Ето и фактите - ефективната възраст на пенсиониране в бантустана за 2009г. е 56 !!! години.
  http://www.investor.bg/news/article/107321/85.html

  Значи - бачкаш 65-67 години и риташ топа щото си издъхнал.

  Или - пенсионират те като ченге-писарушка на 45г. и получаваш пенсия за която не си правил дори вноски. Че и 20 заплати!

  Това е ЦИНИЗЪМ!

 19. 19 Профил на hehe
  hehe
  Рейтинг: 163 Неутрално

  До #17
  ПРАВИМ ТОВА че реформираме системата, а не симулации.
  Но за това се искат топки и акъл.
  И двете липсват на това управление...

 20. 20 Профил на gogoggggggg
  gogoggggggg
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Квото и да си говорим Костов е виновен!

 21. 21 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2254 Гневно

  Скромното ми мнение. Тези пари вече са откраднати от хората защото вероятно повечето от тях докато са живи ще вземат по-малко отколкото са дали. А индексации, инфлационни индекси и други такива ще видят през крив макарон. Хората добре да си препишат списъка от 52 народни представители за да могат от тях да си търсят парите по късно. То е ясно че част от тях са и архитектите и защитниците на поредната пирамида.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 22. 22 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2254 Весело

  До коментар [#8] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  "ГЕРБ успя с безумията си да "обедини" в една кауза непримирими помежду партии и личности"

  Пророче, не ги събра ГЕРБ а ги събра желанието им да имат сигурна работа до края на дните си така както го бяха проектирали в началото. "Ние крадем 4 години, после вие крадете следващите 4, а иначе през цялото време се плюем за пред хората". Това си им беше проектът. Ето затова се събраха защото видяха края на тази благинка.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 23. 23 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#22] от "emil_":

  А бе гербавото тия преди герб имаха излъшъци .А сега?От къде изпълзяхте бе една тиква да ви прави на дреб

 24. 24 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Ако КС не е заразен от ГЕРБерско слабоумие, национализацията просто няма да мине.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 25. 25 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Весело

  "Депутати атакуваха в КС национализацията на пенсионни партиди
  ...
  Я да видим кой саботира мероприятията на народната власт. Требе да са некви реакционери, ...да не кажа демократи даже. Нищо чудно Ваньо и Марто да са подстрекателите, ...стари англоамерикански шпиони.
  пп: Народните пари - при народните водачи! Чи как иначе!?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 26. 26 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 551 Весело

  Ха, сефте БСП и ДПС да бранят капитализъма! Значи, ГЕРБ станаха по-големи комунисти и от червените!

  .
 27. 27 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#26] от "Perfanov":
  Ирония на съдбата! Избутаха до върха червения тулумбаджия и пазвантин, той почна да ги учи как се стрОи социализама и комунизама. Пази, Боже ............

  Свобода за СЛАВЕНА!
 28. 28 Профил на krasi1317
  krasi1317
  Рейтинг: 388 Гневно

  До коментар № 22. Емиле, малоумнико по-голяма комунизация от национализацията здраве му кажи. Но това кухата ти лейка няма как да го разбере.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK