Депутатите се усетиха за масоните в съдебната власт, но не направиха нищо

Едва след като приеха над 180 промени в Закона за съдебната власт, депутатите се усетиха, че са отхвърлили едно от най-ключовите предложения на Министерството на правосъдието – магистратите да декларират зависимостите си и членствата си в тайни организации като масонските ложи.


Текстът отпадна по предложение на депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова, Анастас Анастасов, Красимир Ципов и Юлияна Колева, както и на Четин Казак и Мидхад Метин от ДПС още в правната комисия.


Янаки Стоилов от БСП първи се усети, че идеята, която ще доведе до осветяване на тайните връзки на магистратите, е отхвърлена. "В момент, в който се говори за зависимостите от бившата ДС, тихомълком отпадна предложението на Министерството на правосъдието да излязат на светло новите, актуални обвързаности", заяви той.
"На никого даже не му мина през ума, че в този текст става дума за тайни общества", заяви Юлиана Колева от ГЕРБ. Тя обясни, че като чели с колегите й текста, с който се създава публичен регистър на участията на магистратите във всякакви организации и проекти, решили, че той дублира изискванията на Закона за конфликт на интереси. Тази дискусия обаче се състоя напразно и никой не предложи прегласуване на текста, както се случи с много други предложения.


Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще минават през проверка от службите, за да получат допуск до класифицирана информация. Ще изпратим този текст в Конституционния съд веднага след влизането му в сила, заяви Любен Корнезов от БСП.


От текстовете, приети окончателно от парламента, стана ясно, че макар правилата за работа на новия специализиран наказателен съд да влизат в сила от 1 май, той няма да бъде сформиран преди началото на юни 2011 г.


Освен това с поправките в закона депутатите направиха така, че началниците в съдебната власт ще могат само да се самопредлагат. Кандидати няма да имат право да издигат нито ВСС, нито шефа на висшестоящия съд.Прокуратурата пропусна 5.9 млн. лв. от "Наглите"


Сериозен пропуск на прокуратурата провали възможността на жертвите на групата "Наглите" да заведат веднага искове за връщането на парите, платени като откуп. Тъй като сумите са давани от техни близки, а не от самите отвлечени, роднините трябва да получат качеството на пострадали в процеса. Това може да стане само ако на деветимата от "Наглите" им бъдат повдигнати и обвинения за изнудване. Прокуратурата обаче не го е направила. Съдията прие всички искания на жертвите за компенсация за неимуществени вреди - мъки и страдания, които са им причинили при отвличанията. 3 170 000 лв. е общата сума, която жертвите на "Наглите" поискаха като компенсация за страданията, а по изчисления на прокуратурата платеното за откупи е 5 900 000 лв. Пострадалите ще могат да претендират за тях в отделно дело след края на това. Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов обяви разбиването на бандата за отвличания за най-големия успех на МВР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK