МВР обещава засилено полицейско присъствие по пътищата за празниците

МВР обещава засилено полицейско присъствие по пътищата за празниците

© Георги КожухаровЗасилено полицейско присъствие ще има по пътищата заради предстоящите празници, съобщи  пресцентърът на МВР.


Причината: по Коледа и Нова година се увеличават предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия заради употреба на алкохол, неправоспособност, превишена скорост и неправилно изпреварване. Към тези причини се прибавят и зимните условия по пътищата и образуването на колони по най-натоварените участъци и проходите.


Засилено полицейско присъствие за регулиране и облекчаване на движението по пътищата, където се очаква най-голямо натоварване ще има на 23, 24, 30 и 31 декември 2010 г. (за излизане от столицата и областните центрове) и на 26.12.2010 г и 2.01.2011 г. (за влизане).
Ще бъде въведена временна организация на движението и регулиране за осигуряване на добра пропускателна способност по най-натоварените и рискови за задръствания участъци.


В дните с най-висока интензивност на движението е предвидено периодично в по-натоварената посока на международния път Е-79 (София-Кулата) в участъка София - с. Владая - с. Драгичево движението да се извършва в две ленти. Това ще става с временна сигнализация в следните дни и часове:


- на 23 и 30 декември 2010 г. - от 11 до 22.30ч.в посока София- Перник
- на 24 и 30 декември 2010 г - от 07.30 до 14ч. в посока София- Перник
- на 26 декември 2010 г. и на 2 януари 2011 г  от 10 до 22.30 ч.в посока Перник-София


Сред предвидените мерки е и контрол за спазване на въведени временни забрани и ограничения в подходите на проходите и рисковите участъци.


Предварително ще се проверява готовността на пътно-поддържащите фирми за гарантиране на проходимостта на пътищата при влошаване на времето, посочват от пресцентъра на МВР. Посочва се, че при влошаване на времето ще се ограничава или временно ще се спира движението на тежкотоварни автомобили


В дежурните части на СДВР и ОДМВР непрекъснато ще постъпва актуална информация за пътната обстановка (временни ограничения, забрани, пренасочване на движението, интензивност на транспортните потоци, валежи, заледявания, настъпили ПТП и др.) и след съгласуване с пътните органи, тя ще бъде предавана на "Пътна полиция" и медиите.


"Пътна полиция" разпространи препоръки за безопасно пътуване по празниците


- Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния за да избегнете върховото натоварване на пътищата. По-добре пътувайте по светло. Преди отпътуване, осведомете се за пътната обстановка и очаквани усложнения.


- Преди тръгване прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, подгряването на задното стъкло. Заредете резервоара за измиване на стъклото с незамръзваща течност.


- Не рискувайте, ако автомобилът е с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг.


- Заредете повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.


- На дълъг маршрут зад волана трябва да е най-опитният водач от семейството (компанията).


- Не определяйте и не договаряйте предварително час на пристигане, тъй като евентуалното закъснение ще ви притесни и подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.


- Преди тръгване на гости или към заведение предварително определете водач за връщането, който ще остане трезвен.


- Скрийте ключове на автомобила, ако има опасност неправоспособния син или дъщеря да го подкарат без разрешение, за да повозят свои приятели.


- При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те не осигуряват съществено придвижване напред. По-безопасно е да поддържате скоростта на колоната и да се движите на дистанция, която не притеснява шофьора пред вас.


- При шофиране по заледени и заснежени пътища шофирайте плавно, без рязко форсиране, намалявайте при включена скорост, почти без да използвате спирачките. Опасно е рязкото използване на спирачките.


- При интензивно градско движение и образувана колона, дори да имате зелена светлина, не навлизайте в кръстовището, ако платното напред е заето от автомобили. Така няма да предизвикате задръстване


- Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, загасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила, като спазвате точно указанията на контролните органи.


- При образуване на колона на автомагистрала, сте длъжни да не заемате аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията, "Гражданска защита" и снегопочистващи машини.


- При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред вас. Така ще предпазите от удар неправилно движещ се пешеходец, когото ще забележите късно, на броени метри пред автомобила.


- Ако видите нетрезвен пешеходец на платното, изведете го на безопасно място и сигнализирайте на тел. 166 и 112. Потърсете полицията и при опит пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.


- Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци, някои от тях под въздействието на алкохола, както и деца. Те могат внезапно да се появят пред автомобила.


- Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и настоявайте всички ваши спътници също да са с колани


- Ако превозвате деца, те трябва да са обезопасени в специални столчета, седалки. Не забравяйте, че преобладаваща част от загиналите и ранени деца при катастрофи са децата, пътували в автомобилите. Почти всички пострадали деца не са били осигурени с обезопасителни системи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK