Филмът на Мишел Бонев докара оставка на шефа на филмовия център

Филмът на Мишел Бонев докара оставка на шефа на филмовия център

© Надежда ЧипеваСкандалът в киногилдията взеха втора жертва - седмица след като премиерът уволни ресорния зам.-министър на културата Димитър Дерелиев, днес с поста си се раздели и шефът на Националния филмов център Александър Донев.


За освобождаването на Донев от поста стана известно от съобщение в сайта на ръководеното от Вежди Рашидов ведомство, в което се посочва, че министърът е приел оставката на Донев. Уточнява се, че до организирането на конкурс за изпълняващ длъжността е назначена Ирина Димитрова Канушева, главен експерт във филмовия център.


Сайтът "Медиапул" цитира зам.-министъра на културата Митко Тодоров, според когото причината за отстраняването на Донев е "създалото се напрежение и прекъсването на диалога между гилдиите и Министерство на културата". На подобно основание беше освободен и Дерелиев.
Името на Донев беше забъркано в течащия от месец скандал около филма "Сбогом, мамо" на живеещата в Италия Българка Мишел Бонев, след като стана известно, че Националният филмов център е отпуснал за филма над 300 хил. лв. по негово решение.


В медиите кинокритикът Антония Ковачева, която е член на художествената комисия в центъра, обяви, че лентата не е получила необходимите точки, за да бъде предложена за финансиране, но директорът се е възползвал от правото си да отпусне сумата по своя преценка .


Ден по-късно Александър Донев отхвърли обвиненията с обяснението, че филмът на Мишел Бонев е събрал необходимите точки "на втория си опит" и е бил класиран на първо място измежду три проекта. Първия път филмът не успял, защото се състезавал с утвърдени професионалисти, а липсата на опит у Бонев като продуцент и режисьор отнела точки на творбата. Второто кандидатстване било като дебют, каза Донев и подчерта, че е издал заповед за финансиране на този проект според правилника и закона за филмовата индустрия.


Александър Донев е бил част от делегацията, водена от министъра на културата Вежди Рашидов, която е пътувала до Венеция за представянето на "Сбогом, мамо" на филмовия фестивал там. Малко след като се разбра за пътуването, а българските и италианските власти отрекоха то да е било на държавни разноски, Мишел Бонев обяви, че е финансирала полета от София до Венеция и престоя на делегацията там. Шефът на филмовия център коментира тогава съобщението й като "една деликатност от страна на Мишел към италианското министерство на културата".


Александър Донев предизвика недоволството на кинодейците, както заради отпуснатата държавна субсидия за "Сбогом, мамо", така и заради изявленията си в подкрепа на прокарваните от правителството промени в Закона за филмовата индустрия, които дават възможност за съкращаване на парите, отпускани за българско кино.


Той отстояваше тезата, че парите за кино за следващата година няма да са по-малко, отколкото през тази. Настояваше и че законовата промяна, прокарана чрез бюджета за следващата година,  не означава свиване на субсидиите, въпреки формулировката, че парите ще се отпускат "по възможност". Текстът стана една от причините депутати от всички групи, без ГЕРБ и "Атака" да дадат бюджета на Конституционния съд.Дянков ще решава през януари за субсидиите за кино


Премиерът Бойко Борисов е имал днес в Министерския съвет среща с представители на юридическите лица с нестопанска цел във филмовата индустрия и Министерството на културата, съобщиха от пресцентъра на кабинета.


От киногилдията представили списък с предложенията, по които са постигнали споразумение в рамките на съвместната работна група за възстановяване на диалога между министерството и организациите на кинодейците. Финансовите аспекти на предложенията ще бъдат обсъдени с вицепремиера Симеон Дянков и неговия екип в началото на следващата година, се казва в съобщението.


Това е втори разговор след срещата на Борисов с представители на киногилдията в средата на декември, когато беше обявено, че ще се търси решение на проблема с намаляването на парите за субсидиране на български филми.


Вчера пресцентърът на Министерството на културата разпространи изявление на Вежди Рашидов, според в централния бюджет за догодина ще бъдат заделени допълнително 10 млн лв като целеви субсидии в подкрепа на изкуствата и реформите в областта на културата. От Министерстерството на финансите опровергаха информацията, подчертавайки, че възможностите за отпускане на целеви средства за конкретни дейности ще бъде ясна не по-рано от средата на 2011г и че такова решение ще зависи от текущото и прогнозното изпълнение на бюджета.
 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK