Френски министър предупреди: България ще влезе в Шенген след гаранции, че няма мафия и корупция

Според Борисов това може да стане "някъде през септември"

България ще стана част от шенгенското пространство, след като реши проблемите с престъпността, корупцията и сигурността на границите. Това може да стане както след една, така и след три години. Това е позицията на френския министър по европейските въпроси Лоран Вокиез в интервю за френския вестник "Фигаро".


Лоран Вокиез, министър на европейските работи на Франция
Ако България и Румъния бъдат готови до една година, нас това ни устройва. Ако бъдат готови едва след три години, тогава те ще влязат в Шенген след три години

Изказването му дойде дни след като двете ключови европейски държави Германия и Франция обявиха, че присъединяването на България и Румъния към Шенген през март 2011 г. е "преждевременно и прибързано". Включването на нова страна към свободната зона става само с единодушното съгласие на всички членки на ЕС. Премиерът Бойко Борисов обаче продължава да демонстрира оптимизъм по темата.


Вокиез подчерта, че най-новите членки на ЕС - България и Румъния, ще влязат в европейското пространство без граници, когато "имаме всички гаранции, парафирани и подпечатани, че са се справили с организираната престъпност и с корупцията и че техните граници ще бъдат добре пазени". "Ако двете страни "бъдат готови до една година, нас това ни устройва. Ако бъдат готови едва след три години, тогава те ще влязат в Шенген след три години", каза френският министър.
Според него София и Букурещ са разбрали, че "вратата не е затворена пред тях, но ще се отвори едва когато сме сигурни, че няма да ни връхлети вихрушка". Лоран Вокиез добави, че разширяването на шенгенското пространство не се прави, "за да се достави удоволствие на някоя страна, а защото тази страна е действително готова".


Френският министър отбеляза още, че България и Румъния имат интерес да влязат в Шенген действително готови, защото ако бъдат приети, без да са наистина готови, това ще накърни техния имидж и доверието в тях. Вокиез предлага да се създаде работна група, "колкото се може по-голяма, на европейско ниво, която да помогне на двете балкански държави".


Във вторник съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов предупреди, че най-притеснителното около поисканото от Германия и Франция отлагане е фактът, че то е безсрочно. Управляващите обаче запазиха оптимистичния тон в коментарите си и отдадоха отлагането предимно на проблемите в съдебната власт.


В неделя премиерът Бойко Борисов каза, че България може да бъде приета "някъде през септември". Той повтори позицията си, че въпросът с отлагането на членството "не го тревожи по простата причина, че критиките към България имат основание и страната трябва да реформира съдебната си система". Според Борисов германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози не са "подлели вода" пред членството на България през март.


"Спор няма, че Франция и Германия са стожерите на ЕС. Приемането ни в Шенген те го разглеждат така - първо, комисиите, които идват в България, да видят технически дали сме готови, това са мрежи, бариери, скенери, автомобили, хеликоптери, кораби, фрегати, всичко, което сме направили, казват "да" и технически са  добре, я да видим политически как са. Кое най-добре ще каже политически как са - междинния доклад февруари месец и летния доклад, който е там юли, юни", обясни Борисов в интервю за "Нова ТВ".


Преди дни външният министър Николай Младенов заяви, че до март 2011 г. техническата подготовка на страната "ще бъде коректна и до края на годината България ще бъде приета". Според него това ще се отчете положително и от Германия, и от Франция. На този етап трябва да бъдем абсолютно честни в оценките си за ситуацията в страната, имайки предвид нерешените проблеми покрай съдебната реформа и наследството от последните години в областта на корупцията и организираната престъпност, каза и Младенов.Лоран Вокиез, министър на европейските работи на Франция
Ако България и Румъния бъдат готови до една година, нас това ни устройва. Ако бъдат готови едва след три години, тогава те ще влязат в Шенген след три години


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dianski
  dianski
  Рейтинг: 8 Весело
 2. 2 Профил на ДАН
  ДАН
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "вратата НЕ Е ЗАТВОРЕНА пред тях, НО ЩЕ СЕ ОТВОРИ едва когато сме сигурни, че няма да ни връхлети вихрушка".
  Това може да е вярно само ако са затворили една врата - парадната, а ние чакаме пред друга-задната. Иначе как да има вихрушка само пред едната. Повей, повей ветре...и не духай.

  *Силата прави Съединението*
 3. 3 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 912 Неутрално

  "България ще стана част от шенгенското пространство, след като реши проблемите с престъпността, корупцията" - това може да отнеме и 20 години, може и никога да не стане.

  Истината ни прави свободни.
 4. 4 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 480 Весело

  "България ще стане част от шенгенското пространство, след като реши проблемите с престъпността, корупцията и сигурността на границите."
  ========

  И българските граждани, които живеят в България, ще са доволни да се решат проблемите с престъпността и корупцията.
  И колкото по-бързо стане - толкова по-добре.
  Стартът е даден


 5. 5 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 808 Весело

  "Френски министър предупреди: България ще влезе в Шенген след гаранции, че няма мафия и корупция "

  - Нима това е изпълнимо у нас през този век !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 6. 6 Профил на michael22
  michael22
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Forrest Gump":

  'RT ответила на это сюжетом, в котором был поставлен вопрос: «Американские массовые СредстваМассовойИнформации – борцы за правду, патологические лжецы или просто страшные клоуны?»
  "Against the Current", Новая Зеландия
  На запад не са по-добри от нас, след като те самите мислят за себе си , както по-горе...........

 7. 7 Профил на donvitocorleone
  donvitocorleone
  Рейтинг: 114 Неутрално

  За Италия може, за нас не може?

 8. 8 Профил на Bate B
  Bate B
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Има 2 варианта:
  1. никога
  2. гаранция-Франция )))

  Политиците нямат и никога няма да имат воля да се справят с корупцията! Нали и те смучат от същото място

  Бате Б
 9. 9 Профил на Evgeni Dimitrov
  Evgeni Dimitrov
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Може би френският министър има право защото КОРУПЦИЯТА у нас вече тропа на входните ни врати на собствените ни жилища.Ща попитате как,много просто ,данъци ,такси ,глоби и какво ли не се сипят като градушка в пощенските ни кутии.А какво виждаме излизайки от собствените си домове ? Порутени тротоари и улични настилки, тъмни улички и дебнещи крадци по тях.Накичени по измършавялите ни тротоарни настилки скъпи лимузини ,с тройни и четворни застраховки на маститата олигархия.И какво прави месната кметска управа,изкарва си ни го на нас данъкоплатците така че вече не можем си паркира престарелите от социализъма таратайки пред собствения си дом.
  Как да няма КОРУПЦИЯ ,тя добре е увладяна и от ляво и от дясно.Да вземем някой "кмет" избран от листата на Иван Костов например.Такива не липсват как услужливо си предлагат услугите на "членове"на Висшия партиен съвет на БСП.Щом има пари има и услуги.Тръгната да "риете"срещу тази мафия и ще Ви стъжнят живота.Нищо ,че има ЗАКОНИ и те са равни за всички.
  В методите на "конспирация",усвоявае на еврофондовете и деклариране на прикритото чрез поставени лица "собственици"на заграбеното национално доверие "столетницата" има почти сто годишен опит.Ако се събуди най големият им конспиратор от миналото ДЯДОТО ще възкликне,ние надминахме и МАРКС и ЛЕНИН!

  Това което днес направим за добро, утре поколенията ще благославят!
 10. 10 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Завалията, сам си вярва, че по Коледа стават чудеса и България ще пребори корупцията и организираната престъпност за 3 години.

 11. 11 Профил на Стоян Крумов Рахнев
  Стоян Крумов Рахнев
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Интересно защо никой от форума не си признае, че е отминавал с мълчание когато му е продадена майонеза с изтекъл срок или е дал подкуп, за да го назначат на работа? И прочие случки.... Кой от нас е издърпал ухото на дете, което така псува, че хамалите се изчервяват от срам? Страхуваме се от бащата на детето? Или от Закона? Когато всеки от нас българите осъзнае какво той трябва да прави, а не само да обвинява останалите, тогава ще сме готови за Шенгенското споразумение. Заклинанията срещу червени, сини, гербери, депесари и пр. няма да ни помогнат много. Зависи колко ще траят нашия страх и безразличие!

  Stoyan Rahnev
 12. 12 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Дали има начин да влезем в Шенген без съдебната система? Тези изисквания за реформиране на съдебната власт и успешна борба с корупцията касаят ВСС,което е практически правителството и на прокурори, и на съдии. Досега ВСС не е предприел ефектив ни мерки за изглаждане на отношенията и противоречията прок урори-съдии,които се държат като котка и куче. Ами да си ги изглажда - има главен кадровик на републиката - проф.Груев, нищо не пречи на членове на ВСС да станат методисти в съвмес тната работа на обвинителите и съдиите. Могат да се разберат - добре; не могат - свалят се техните шефове и "да влезе следващ ият". За какво ги направиха несменяеми, като ги виждат добре какво представляват! Ама да плямпат непрекъснато "независим ост", та независимост, да се държат като ощипани госпожици, а накрая бремето от техните насирания да го носи цялата страна - това определено не трябва да става. Могат да работят съвмест но - да работят, не могат или не искат - вън!.След което трябва да си отиде ВСС като инфантилен орган. Не може правителство на безпартиийни магистрати да се прави на базата на квотен принцип от политически партии! Както не може да се определя за гл.прокурор лице,което няма един ден стаж като прокурор, а за шеф на ВКС - професор,който няма един ден стаж като съдия! Сега да си ги вземе г-н президентът и да си ги "чува"!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK