Министерството на труда ще внесе яснота за отпуските със законови поправки

Тотю Младенов

© Цветелина Ангелова

Тотю МладеновСоциалното министерство реши да внесе яснота с ползването на отпуските от 2010 г. с поправки в Кодекса на труда (КТ), които ще бъдат внесени веднага след като заработи парламентът. Това става ясно от изявление на министър Тотю Младенов пред в. "24 часа", което е публикувано днес.


За целта министърът планира първо да се срещне с депутатите от групата на ГЕРБ и да ги помоли да внесат такава законова промяна.


Зам.-председателят на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова (ГЕРБ) каза, че още в първия работен ден на Народното събрание (12 януари) ще се внесе предложение за уточняване на спорния текст от Кодекса на труда за ползването на отпуските за 2010 г. през 2011 г. Тя обясни, че ще се регламентират възможностите отпуск от тази година да се отлага за догодина.
Проблемът възникна от различното тълкуване на новите разпоредби в Кодекса на труда след решението на Конституционния съд (КС), което влезе в сила на 23 ноември. Текстът, който предизвика спорове между юристи, синдикати и министерството на труда, е този на чл. 176. (виж карето).


Според тази разпоредба работодателят по собствена преценка и с мотив, че са налице важни производствени причини, може да не разреши на служителя си да ползва 10 дни от платения годишен отпуск. Това означава работникът де е подал молба за отпуск от 14 дни например, но началникът му да разреши ползването само на 4 дни с мотива, че в момента във фирмата има много работа.


Чл. 176 действа от 30 юли 2010 г., когато влязоха в сила поправите в Кодекса на труда. Това според юристите, до които се допита "Дневник", означава, че отпускът за 2010 г. ще се раздели на два вида, регулирани от два различни режима – преди и след 30 юли. Така, ако човек има право на 36 дни платен годишен отпуск, той ще се раздели по три дни за всеки месец от годината. За първите 7 месеца на 2010 г. той ще има 21 дни почивка, който са регламентирани по стария режим. Те според решението на Конституционния съд не се губят по никакви причини и не се погасяват по давност – работникът може да поиска ползването им, а ако не го направи, ще му бъдат изплатени при напускане. По новия режим на служителя в този пример остават 15 дни отпуска и именно за тях възникват различни тълкувания.


Според министерството на труда от тях за 2011 г. могат да се прехвърлят само 10 дни. Това става ясно от становище на ведомството и от отговор на въпрос в сайта му. Не става ясно как министерството е достигнало до това тълкуване, при положение че ограничението от 10 дни важи само когато работодателят отказва отпуск, но не и когато служителят не поиска ползването му. Още повече, че в ал. 3 на чл. 176 от КТ ясно е казано, че "правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, за която се полага този отпуск". Това означава, че в примера, с който започнахме, всичките 15 дни, ако са неизползвани до края на 2010 г., ще могат да се ползват до края на 2012 г.


Едва днес пред в. "24 часа" министър Тотю Младенов застъпи тъкмо тази теза, а не версията, която беше публикувана от няколко дни на сайта на ръководеното от него ведомство. "Давността трябва да се приема като водеща и всеки трябва да знае, че отпускът му за 2010 г. важи до края на 2012 г. Никой нищо няма да загуби", заявява той пред изданието.


Има и объркване в тълкуванията за това не само колко дни отпуска могат да се отложат от 2010 г., а по какви причини може да стане това. Те идват от втората алинея на чл. 176 КТ. Тя гласи: "Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете." Позовавайки се на този текст, министерството на труда твърдяха, че болестта, бременността, раждането и осиновяването са единствените причини стар отпуск да се прехвърли за следващата година.


Конституционният съд и проф. Васил Мръчков, един от доайените на трудовото право в България, дават съвсем различно тълкуване на този текст. "Причините да не е ползван платеният годишен отпуск в границите на давностния срок (2 години) могат да бъдат различни – например други видове отпуски (служебни, творчески, ученически), както и други причини от различен характер", пише в решение №12 от 11 ноември 2010 г. на Конституционния съд. "Това означава, че КС допуска отлагането на платения годишен отпуск по други причини освен изрично изброените в чл. 176 а. 2 КТ, при които работникът или служителят не е имал възможност да го ползва", заявява проф. Мръчков в становище, публикувано във в. "Труд".


Междувременно директорът на правната дирекция в министерството Емил Мирославов, който е автор на становището, предизвикало споровете, и отговаря на въпроси на гражданите на сайта на ведомството заяви, че написаното от него не е със задължителен характер и работодателите могат да се съобразят с него или не.чл.176. (1) Поради важни производствени причини работодателят може да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни.


(2) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете. В този случай платеният годишен отпуск се ползва наведнъж в календарната година, в която е отпаднала причината за неползването му.


(3) Правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, за която се полага този отпуск. Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на ал. 2, правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK