Кардиолози заплашват с висока смъртност заради намалените пари по клинични пътеки

Кардиолози заплашват с висока смъртност заради намалените пари по клинични пътеки

© Георги КожухаровКардиолози обявиха днес, че догодина без адекватно лечение ще останат много българи, получили инфаркт, заради силно намалените цени на клиничните пътеки, по които догодина ще се плаща на кардиолозите. По думите им около 3 хил. пациенти ще загинат заради ограничаването на достъпа до съвременно лечение.


Преоценяването на клиничните пътеки, което беше направено във финансовото министерство, доведе до намаляване стойността на дейностите в областта на кардиологията с до 33%. Една от причините е всеобщото мнение сред лекарските среди, че тези пътеки са надценени, а други силно подценени. Освен това през пролетта на тази година имаше проверка на Агенцията за медицински одит по съмненията, че заради високите цени се поставят стентове на хора, които нямат нужда от това, и че планови манипулации се представят като спешни, за да се източат повече пари от здравната каса.


Одитът показа, че има известни отклонения, но те бяха в 5-6 лаборатории от всичките около 30, каза д-р Божидар Финков, национален консултант по интервенционална кардиология. Не бяха установени груби нарушения като поставянето на стент на здрав човек, уточни той. Нарушителите бяха ясно посочени след края на проверката, но наказани нямаше, а сега трябва да плащаме всички и най-вече пациентите, които ще имат нужда от помощ следващата година, коментира Финков.


До първична ангиопластика достъп ще имат само 2700 пациенти с остър инфаркт при 5 хил. за тази година, обявиха кардилозите. Те напомниха, че този вид лечение е най-щадящ и ефективен и не води до инвалидизация. Останалите болни ще трябва да разчитат на остарели и отдавна забравени в Европа методи за лечение, които водят до висок процент на инвалидизация и висока смъртност, каза доц. Юлия Джоргова, председател на Българското дружество по инвазивна кардиология.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 426 Гневно

  За сметка на това имаме 63 000 милиционери и 45 000 военни и 450 000 чиновници на гърба си , които за НАША СМЕТКА са и ще бъдат лигавени и обгрижвани от мутринско-фатмашко-милиционерската партия ГЕРБ и през следващата година ! На ГЕРБерите и техните гъзолизци имам пожелание за по-чести посещения през 2011 година в отделенията по инвазивна кардиология!!!

 2. 2 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно


  А като имаше мноооого пари - намаля ли смъртността ??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 3. 3 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Гневно


  Чрез ФРИЗЕР ли,

  ще се увеличава тази смътност ???!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 4. 4 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 442 Весело

  Ееее ами почистете си кочинката господа кардиохирурзи.
  Нима не знаете кои са мошениците сред Вас.
  Къде ви е лекарската етика?
  Защо не ги порицахте и изключихте от редиците си?
  Защо не свидетелствахте пред прокуратурата за далаверите им, за да върнат парите?

  Пак така я карайте следващата година ще има още по-малко пари. Тъй и тъй не лекувате пациентите за какво да Ви се плаща?

 5. 5 Профил на Диана Христова
  Диана Христова
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Аз лично съм минала по този път и смея да кажа без никакво съмнение, че ще съм благодарна на доктора си до живот. Жива съм единствено заради него.

  Друг е въпроса, че докато стигна до него минах през друг, който "си остави ръцете" на мен. Каза как добре се е справил и как всичко минало идеално а накрая се оказа, че всеки един момент през следващата седмица е можело да бъде последен. Написаха в епикризата, че съм отишла при тях с инфаркт а това не беше така. Сума ти пари прибраха от касата по този случай, а хората които реално ме излекуваха не взеха почти нищо. Платих си защото болницата беше частна, но не съжалявам за нито една стотинка и мисля даже, че малка беше сумата.

  Та да се оправят с некадърните доктори а не да намаляват парите. Имам роднини доктори и знам колко труд, нерви, безсънни нощи им струва и какво мизерно заплащане получават.

  И мразя се, когато се страхувам. Когато бият някой без вина. Когато във душата ми нахлуват и в нея храчат своята злина.
 6. 6 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 583 Гневно

  Освен на богати и известни личности до сега на някой обикновен пациент има ли поставен стент..???Нека да се обади..Но интересното е че на здрави хора за източване на средства се поставят..За тази процедура ако въобще се добереш с инфаркт до съответната клиника в джоба си трябва да имаш едно леко подаръче за специалиста в размер на поне 3000лв.

 7. 7 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#5] от "Диана Христова":

  Та да се оправят с некадърните доктори а не да намаляват парите.
  =================

  Кой и как точно да се оправи с некадърните доктори ?

  Вие Госпожо какво точно направихте за да се "справите" с тези некадърни доктори ?? ..... а чакате друг да ги оправи ??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 8. 8 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Както винаги ще го отнесат пациентите!
  Заради алчноста на лекарите ,които наистина изсмукват касата с голям процент ненужни коронарографии.Заради това ,че от НЗОК и от МЗ не може да направят правилна оценка и са орязали драстично парите "за да ги накажат лекарите" ,но де факто ще накажат със смърт получили инфаркт хора.
  Необходима е истинска,компетентна оценка и трезви решения защото наистина сме сред първите по брой сърдечно-съдови заболявания от държавите в Европейския съюз.
  Сърдечно-съдовите заболявания са причина за една трета/33% /, около 17 млн, от смъртните случаи в света. Въпреки мерките, които се вземат, се очаква през 2020 година те да станат около 20 млн. В България те са 66,7 % от общата смъртност за миналата година. Или от трима починали двама са се простили с живота си от инфаркт,инсулт или сърдечна недостатъчност.
  Чиновническият подход без мисъл е вреден за всяко едно решение ,но когато се касае за здравето на хората става 10 пъти по-вреден!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 9. 9 Профил на somebody0
  somebody0
  Рейтинг: Неутрално

  "Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ!" (Девиз на лекарите в чест на Х-ия Конгрес на БКП)

 10. 10 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 688 Неутрално

  БРАВО НА ГЕРБ

  Дянков е виновен!

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 11. 11 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#6] от "vlad76":

  Има поставяни стентове на обикновени пациенти и това не е проблема.Както и е сигурно ,че няма поставяни стентове на здрави пациенти така ,че и това не е проблема.
  Проблема е в големия брой ненужни коронарографии и прекарването на голям брой пациенти през тези клинични пътеки.За което бяха направени голям брой кардиологични болници /сещав се за Плевен,В.Търново,Русе,Ямбол и още/ и голям брой специалисти от софийските кардиоболници гастролират там за да "усвояват" клиничните пътеки.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 12. 12 Профил на Диана Христова
  Диана Христова
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#7] от "barcelonski":

  Не съм "госпожо" а госпожица макар значението да е никакво.
  На 31години съм и живота ми е мил и не ми се мре.
  Не виждам защо ми се караш? Казвам ти какво ми се случи. И как се източва касата от некадърници а тези, които реално спасяват живот не получават почти нищо. Дали има нужда да споменавам, че в бърза помощ вместо да ми направят кардиограма ме убеждаваха как разбираш ли съм се по изнервила малко и за това така ме стягало и ми се е схванала ръката и, че това, че не мога да дишам не е голям проблем. Биха ми инжекция та са се скъсах да ХОДЯ до тоалетна докато съм получавала инфаркт.
  Недей да ми приказваш небивалици защото избеснявам. Аз каквото е трябвало да направя съм го направила ... ОЖИВЯХ. Казала съм на когото трябва каквото трябва. Мислиш ли, че не се знае кой е некадърен и кой не? Всички от лекаря през сестрите та до помощния персонал знаеха какъв е доктора който така добре ме "излекува", но той реално им вади заплатите. Мълчат си.

  И мразя се, когато се страхувам. Когато бият някой без вина. Когато във душата ми нахлуват и в нея храчат своята злина.
 13. 13 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 112 Неутрално

  По повод случая в горна Оряховица отначалото още защитавах лекарите.
  Но в даденият случай няма да е така. Кардиоболниците точат касата с непремерените си инвазивни изследвания. Публична тайна , е че частни болници плащат на ръка на лекарите за всеки изпратен пациент.

  Пътят е целта! Конфуций
 14. 14 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#6] от "vlad76":

  Кардиохирурзите са последното нещо до което трябва дастигат хората. Погледнете сайтовете на хуманитарните организации. Непрекъснато повтарят:превенция, превенция и пак превенция. Но нито докторите нито фармацевтичните компании имат полза от това хората да се разболяват по-малко. Ще ви дам следният пример: в последните няколко години се доказа че един от видовете витамини К, този витамин К2 и няколко от неговите подвидове МК-4 и МК-7 са изключително важни за човешкото здраве. Те не позволяват да се образуват калциеви "капачета" върху евентуалните плаки в артериите и насочват калция не върху меките тъкани, а върху костите. Подобно е положението и с витамин Д. Недостигът му е една от основните причини за инфекциозните заболявания през зимните месеци

 15. 15 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#12] от "Диана Христова":

  Ха-ха-ха

  Ти пък с какъв екземпляр се тръгнала да се занимаваш?

  Фуражките не вдяват колкото и да им говориш или обясняваш...
  Оти пребва палка, за да "мисли"....

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 16. 16 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#2] от "barcelonski":

  А като имаше мноооого пари - намаля ли смъртността ??!!
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  А сега като ги изхарчихте намаля ли?

  СМЕШКО ГЕРБЕРСКИ

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 17. 17 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#16] от "pesho_":

  Пешко,

  като чета теб и младата госпожица >

  наливаме пари и ....... чакаме някой да "залови" некадърните доктори .....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 18. 18 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#13] от "dimo 58":

  .... отначалото още защитавах лекарите.
  ======================

  Димо и аз ги защитавах отначало ....... ама точно кардиолозите "лекуваха" майка ми .... за нищо работа искаха операция да и правят ........ ??!! ... За да точат !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 19. 19 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  а като точеха парите на касата/данъкоплатците си мълчаха. интересно е, че цените са намалени по инициатива на министерството на финансите, не на здравеопазването. браво на дянков!

  Истината ни прави свободни.
 20. 20 Профил на jorotrifonov
  jorotrifonov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това вече е фашизъм господин Дянков ! Болните не са виновни , че някой хора наречени лекари имат същото мислене като вас - колкото повече пари -толкова по добре нищо че може да има и мъртви хора .

 21. 21 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#14] от "mitaka41":Точно там е проблема че лекарите нямат изгода болните да намаляват..

 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Барселонецо, я сподели с нас нещо, ти къде се лекуваш?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  В България здравеопазването е зле,не толкова заради малкото пари,а заради това,че се краде изключително много.Аз познавам студенти по медицина,които се ориентираха към определени специалности-ендокринологя и кардиология с идеята,че там ще се плаща под масата от фирмите и от клиниките ,Не случайно за тези специалности кандидатите са най-много и балът е най-висок.В систамата има много честни и подготвени специалисти,но за съжаление има и много "бизнесмени",които са там само с идеята да трупат пари.Това по принцип не е лошо,но при пипсата на контрол се стига до "изродената"ситуация в момента,в която лекари изписват лекарства на определени фирми ,за да получат пари на ръка или за екскурзии или за ваучери или всякакви въчможни стимули.Ненужно се пращат пациенти за скъпи изследвания ,за да се източва касата,и т.н,и т.н...!Така е устроена системата в България,че никой ,освен пациента,няма интерес той да е здрав.Лекарите имат интерес от повече и по-скъпи пътеки,за да получават повече от касата,а фирмите имат интерес да продават все повече и повече от своите лекарства и медицински изделия.Просто системата е създадена,за да се краде повече.Колкото и пари да се дадат отгоре,поне на 90%ще бъдат окрадени.Без железен контрол на средствата,осъдени лекари,глобени фармацевтични,и фирми за медицински изделия,без уволнени медицински представители няма да стане.В момента има тотална безнаказаност, и решително подобряване на здравеопазването в БГ. е невъзможно...

 24. 24 Профил на Blag
  Blag
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "vlad76":

  Операцията, всъщност манипулацията, струва 1000 лева и за всеки стент се добавят по още 1000 лева, т.е. за два стента - 3000 лева. Това се прави на много места у нас на горе долу същите цени. Единственото условие е да си здравно осигурен. Ако не си, те пращат първо да си платиш осигуровките за последните 3 или 5 години и след това ти поставят стентовете, като плащаш допълнително. Къде тогава е проблемът? Проблемът е в това, че за да се добереш до спасителната манипулация, трябва да платиш на онзи, който ти осигурява достъпа до нея. Това обикновено е някакъв лекар - джи-пи, консултиращ лекар или практикуващ лекар, но във всеки случай това не е лекарят, който ще ви постави стента.

  Проблемът най-общо е корупцията в българското здравеопазване. Не знам дали корупцията съсипва здавеопазването или зле организираното здравеопазване поражда корупция, но във всеки случай жертвите сме ние - българските граждани, които с данъците си осигуряват тези съвременни медицински услуги.

 25. 25 Профил на Blag
  Blag
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "yanne":

  точно това е

 26. 26 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Сутринта по БНТ една кардиоложка говореше, докато в БТВ май министърът на здравеопазването също говореше, но нямаше как да го слушам, пък и жената беше много добра специалистка. Та тя каза, че имат лимит до 2700 пациента! Какво става ако си 2701-ият? Трябва да те върнат! Но тя каза, че това не го правят, а лекуват с парите от болницата, т.е. от заплатите! Сигурно не вярвате! Пък и не е за вярване, де! Защо лекарите ще се чувстват виновни за тази ненормална система? Тя каза, че много лесно може да се спре източването! Но някои явно не желаят да вкарат ред в системата, защото ще стане ясно, че царят е гол! А така е по-добре - хем ни скубят с осигуровки, хем ни насъскват пациенти срещу лекари! Ами така - разделяй и владей, толкова е просто! А ние в казана....... нали, дърпаме се, плюем се! Господа министри, вкарайте в ред тая система! Не е трудно, просто се вслушайте в тези, които обвинявате, че източват касата! Има начин! Действайте! Ама нали нечии интереси ще се засегнат! На близки до вас мафиоти в бяло!

 27. 27 Профил на ZAFIRA
  ZAFIRA
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "old__bg":

  Да го духаш ве кавал смотан,отиди при съседа си да те насили пак

  MarketGlory е икономическа и военнa игра, където можете да конвертирате вашата виртуална валута в реални пари http://www.marketglory.com/strategygame/zafira82
 28. 28 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#24] от "Blag":

  "Операцията, всъщност манипулацията, струва 1000 лева и за всеки стент се добавят по още 1000 лева"

  Аз не бих нарекъл това нещо манипулация защото в продължение на 1-2 часа ти бъркат в сърцето и раздуват стесненията на коронарните артерии с 15 бара налягане.
  Манипулация е да ти сменят превръзката на порязания пръст или да гипсират крайник.
  Исками се всички ние да уважаваме лекарите си /въпреки ,че има какво още да искаме и какво да получим от тях/ защото когато сме болни или животът ни е застрашен никой от нас не ходи на милиционер,на военен,на чиновник,а ходи на Доктор.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 29. 29 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 740 Разстроено

  добре де Форумци, всеизвестно е, че сърдечно-съдовите заболявания са водещи в БГ и сме #1 по смъртност от такива в цяла Европа, отделно всички знаете, че трябва да се реагира максимално бързо за да се ограничат негативните ефекти до минимум и пациентите да се въстановят напълно и без допълнителни усложнения (не съм лекар и го знам), сега режат пари за тях и някои смятат, че е правилно - ами аз недоумявам - честно ?!

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 30. 30 Профил на Махно
  Махно
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "dimo 58":

  вярно плащат на ръка на лекарите по около 100 лева.....говоря за Ямбол

 31. 31 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 60 Неутрално

  До коментар [#29] от "NWO":

  Аз също недоумявам! Явно тези, които преживеят инфаркта ще бъдат пенсионирани и доживот ще получават пенсия. Може би това се смята за по-ефикасно? Евтини на брашното, скъпи на триците - това са нашите управници!

 32. 32 Профил на Blag
  Blag
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "navy":

  Не съм и помислил да обиждам лекарите. Обикновено операцията се извършва без упояване на пациента и, ако не възникне усложнение, завършва бързо. В смисъл, че следоперационният период е много кратък (един или два дни).

  Основният въпрос към лекарите е как така здравеопазването е в колапс, след като броят на пациентите драстично е намалял през последните 20 години (емиграция, "екскурзии" до съседна страна и др.) ? Броят на лекарите не е намалял, броят на болниците - също, апаратурата се е увеличила, парите за здравеопазване растат всяка година. Много от участниците в този форум дават верен отговор на този въпрос - защото парите за здравеопазване се крадат. Колкото и да наливате вода в една пробита каца, никога няма да я напълнита.

  Здравеопазването е изключително сложна и трудна дейност, за да бъде поверявана тя на лекари. Те са учили за друго. Ако не са се научили да лекуват, да стават депутати или нещо друго. Управлението на здравеопазването трябва да се повери на млади и кадърни мениджъри. Дори от министерството на финансите.

 33. 33 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#31] от "papech":

  не знам и аз, с ограничение на бройката на пациентите лекарите ще са принудени да избират на кого да подарят живот - супер-дилема няма що...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 34. 34 Профил на Blag
  Blag
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "NWO":

  Дори сега, за последните няколко години, откакто се прилага поставянето на стентове, смъртността от инфаркти е намаляла 4 пъти.

  Ако се намалят дори наполовина кражбите в здравеопазването...
  Оная пробита каца, която цял живот пълним с вода

 35. 35 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#34] от "Blag":

  съгласен съм, обаче при тази система на здравеопазване това няма как да стане, и не е работа на кардио-хирурзите а на правителството да прави стратегии за сектора...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 36. 36 Профил на Махно
  Махно
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно , че броят на смъртните случаи, регистрирани по пътека №47 – нестабилна стенокардия без инвазивно изследване, е равен на броя смъртни случаи при пътека №48 – нестабилна стенокардия с инвазивно изследване.Тоест инвазивното изследване не води до намаляване на смъртността при една и съща форма на остра исхемична болест на сърцето.Поставянето на стент няма профилактичен ефект върху появата на миокарден инфаркт и не блокира натрупването на холестерол.Единствено антиагреганти и статините имат профилактичен ефект и могат да променят нивото на сърдечно-съдовия риск=кардиолози да НЕ заплашват с висока смъртност заради намалените пари по клинични пътеки

 37. 37 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#32] от "Blag":

  Знам за какво става дума защото съм минал през три коронарографии.Знам ,че се точи касата защото тази година вместо 1 и да ми поставят стент ,ми направиха 2 и не ми поставиха стент и минах само с "балонираниране".Две направления по една клинична пътека в рамките на 1месец и половина.
  Същевременно за поставяне на система за сложна ресинхронизираща терапия /СРТ/ се наложи да доплащам около 5000 лева + парите от НЗОК за пейсмейкър 2400 лева .
  Хиляди хора си отиват от този свят заради сърдечна недостатъчност ,може би повече отколкото от инфаркт или инсулт заради това ,че повечето болни не може да си позволят да доплатят тези от 5000 до 15000 лева в зависимост от сложноста на апарата.Защото алтернативата на СРТ или кардиовертер е трансплантация на сърцеа това е научна фантастика.
  Затова е нужен преглед и степенуване на приоритетите в кардиологията и не безогледно/безобразно /рязане на парите.


  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 38. 38 Профил на Цицерон
  Цицерон
  Рейтинг: 479 Разстроено

  До коментар [#7] от "barcelonski":

  ..."Кой и как точно да се оправи с некадърните доктори "...======================================== Ти как мислиш? Болните ли да ги оправят? Няма ли органи в тази държава , та болните да им вършат работата? Ааа , има Слънце!

 39. 39 Профил на Цицерон
  Цицерон
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#22] от "Тони!":

  Видях един по риза с кръстосани ръце.

 40. 40 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#36] от "Махно":

  МАХНО най-точно го е написал !!!

  Браво МАХНО !!!

  >>>>>>>>>>
  Интересно , че броят на смъртните случаи, регистрирани по пътека №47 – нестабилна стенокардия без инвазивно изследване, е равен на броя смъртни случаи при пътека №48 – нестабилна стенокардия с инвазивно изследване.Тоест инвазивното изследване не води до намаляване на смъртността при една и съща форма на остра исхемична болест на сърцето.Поставянето на стент няма профилактичен ефект върху появата на миокарден инфаркт и не блокира натрупването на холестерол.Единствено антиагреганти и статините имат профилактичен ефект и могат да променят нивото на сърдечно-съдовия риск=кардиолози да НЕ заплашват с висока смъртност заради намалените пари по клинични пътеки

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 41. 41 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#32] от "Blag":

  Аз пък мисля, че медицината е прекалено специфично нещо, за да се оставя в ръцете на финансисти.
  Опитите на Дянков, които окончателно я забатачиха, са красноречив нагледен урок, защо е така.
  Освен това има едно нещо, наречено Медицински мениджмънт. Учи се три години от лекари, които искат да управляват болници, като допълнително висше образование.
  Единственото, което ми е чудно, е дали последните министри на здравеопазването са го придобивали някога.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK