Отпускът за 2010 г. ще може да се ползва до края на 2012 г.

Управляващите ще правят спешни промени в Кодекса на труда, за да изчистят противоречията

Тотю Младенов

© Дневник

Тотю МладеновОтпускът за 2010 г. ще може да се ползва до края на 2012 г., а тълкуването на социалното министерство за новия режим за почивките не е със задължителен характер. Това стана ясно от поредните изказвания по темата днес. "Давността трябва да се приема като водеща и всеки трябва да знае, че отпускът му за 2010 г. важи до края на 2012 г. Никой нищо няма да загуби", заяви министърът на труда Тотю Младенов пред в. "24 часа". Така


той опроверга публикуваното по-рано становище


на ръководеното от него министерство, че почивката може да се ползва само през годината, за която се полага, а отлагане се допуска само при важни производствени причини или ползване на отпуск поради бременност, раждане или заболяване.
От думите на Младенов стана ясно още, че поправките на социалното министерство в Кодекса на труда за новия режим за отпуските ще бъдат редактирани по-малко от шест месеца след влизането им в сила.


Причината е спорът, който възникна от различните тълкувания на новите разпоредби в закона след решението на Конституционния съд (КС), което влезе в сила на 23 ноември. Текстът, който предизвика спорове между юристи, синдикати и министерството на труда, е този на чл. 176 от Кодекса на труда, в който се регламентират възможностите, при които почивните дни могат да се отложат.  


След края на ваканцията на парламента социалният министър Тотю Младенов и депутати от ГЕРБ ще се срещнат, за да избистрят текстовете.


Промяната ще бъде приета до края на януари


обеща зам.-председателят на социалната комисия в Народното събрание Светлана Ангелова.
Според чл. 176 работодателят по собствена преценка и с мотив, че са налице важни производствени причини, може да не разреши на служителя си да ползва 10 дни от платения годишен отпуск.


Това означава работникът де е подал молба за отпуск от 14 дни например, но началникът да му разреши ползването само на 4 дни с мотива, че в момента във фирмата има много работа.


Разпоредбата действа от 30 юли 2010 г., когато влязоха в сила поправите в Кодекса на труда. Това според юристите, до които се допита "Дневник", означава, че


отпускът за 2010 г. ще се раздели на два вида, регулирани от два различни режима


- преди и след 30 юли. Така, ако човек има право на 36 дни платен годишен отпуск, той ще се раздели по три дни за всеки месец от годината. За първите 7 месеца на 2010 г. той ще има 21 дни почивка, които са регламентирани по стария режим.


Те според решението на Конституционния съд не се губят по никакви причини и не се погасяват по давност - работникът може да поиска ползването им, а ако не го направи, ще му бъдат изплатени при напускане. По новия режим на служителя в този пример остават 15 дни отпуск и именно за тях възникват различни тълкувания.


Според министерството на труда от тях за 2011 г. могат да се прехвърлят само 10 дни. Това пише в становище на ведомството и в отговор на въпрос на сайта му. Не става ясно как министерството е достигнало до това тълкуване, при положение че ограничението от 10 дни важи само когато работодателят отказва отпуск, но не и когато служителят не поиска ползването му.


Още повече че в ал. 3 на чл. 176 от КТ ясно е казано, че "правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, за която се полага този отпуск". Това означава, че в примера, с който започнахме, всичките 15 дни, ако са неизползвани до края на 2010 г., ще могат да се ползват до края на 2012 г.


Объркване предизвикват и различните тълкувания


не само колко дни отпуск могат да се отложат от 2010 г., а и по какви причини може да стане това. Те идват от втората алинея на чл. 176 на КТ. Тя гласи: "Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете."


Позовавайки се на този текст в становището си министерството на труда твърди, че болестта, бременността, раждането и осиновяването са единствените причини за отлагане на отпуск за следваща година.


Конституционният съд и проф. Васил Мръчков - един от доайените на трудовото право в България, дават съвсем различно тълкуване на този текст. "Причините да не е ползван платеният годишен отпуск в границите на давностния срок (2 години) могат да бъдат различни - например други видове отпуски (служебни, творчески, ученически), както и други причини от различен характер", пише в решение №12 от 11 ноември 2010 г. на Конституционния съд.


"Това означава, че КС допуска отлагането на платения годишен отпуск по други причини освен изрично изброените в чл. 176 ал. 2 от Кодекса на труда, при които работникът или служителят не е имал възможност да го ползва", заявява проф. Мръчков в становище.


Междувременно шефът на правната дирекция на министерството на труда Емил Мирославов, чиито отговори на сайта на ведомството предизвикаха спорове, заяви, че написаното от него няма задължителен характер.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK