В информационната система на НЗОК ще се наливат още пари

За 10 години в нея са вложени милиони, а не е свързана с болниците

Националният рамков договор за 2011 г. предвижда НЗОК да следи движението на пациентите в реално време, което е невъзможно, без информационната й система да заработи

© Анелия Николова

Националният рамков договор за 2011 г. предвижда НЗОК да следи движението на пациентите в реално време, което е невъзможно, без информационната й система да заработиИнформационната система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е недовършена и по нея има още доста работа. Това обяви вчера управителят на касата д-р Нели Нешева. Допълни, че за доработването й са предвидени средства в бюджета на касата.


По думите на Нешева сега касата работи с 26 различни софтуера, а този, който отчита болниците, не е свързан към основната информационна система.


За следващата година в бюджета на касата има 7 млн. лв., предвидени за развитие на пациентско здравно досие, за усъвършенстване на системата за електронно отчитане на медицинската помощ, за осигуряване на по-висока сигурност за вътрешната мрежа и за внедряване на диагностично свързани групи.
От думите на Нешева се разбра, че през информационната система на практика не може да се проследи работата на болниците. Сега касата можела да упражнява само последващ контрол по документи. Обвиняваме колегите си, че надписват и свръххоспитализират, но, първо, им даваме тази възможност със законите и, второ - не можем да ги контролираме в реално време, обяви тя.


Изграждането на информационната система на НЗОК започна през 1999 г., когато касата сключи договор с фирмата "Аремиссофт" на стойност 7.7 млн. лв. По него бяха изплатени около 4.2 млн. лв., а резултатът беше почти нулев.


През 2004 г. беше обявен нов търг, който не премина без скандали, и чак през септември 2006 г. поръчката беше възложена на френската компания БУЛ (BULL) в консорциум с румънската "Сивеко" и израелската "Макаби".


По това време БУЛ вече бавеше с една година софтуера, поръчан от Националната агенция по приходите. Предишното правителство отказа да оповести клаузите от договора и сумата, която е платена на консорциума.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK