В информационната система на НЗОК ще се наливат още пари

За 10 години в нея са вложени милиони, а не е свързана с болниците

Националният рамков договор за 2011 г. предвижда НЗОК да следи движението на пациентите в реално време, което е невъзможно, без информационната й система да заработи

© Анелия Николова

Националният рамков договор за 2011 г. предвижда НЗОК да следи движението на пациентите в реално време, което е невъзможно, без информационната й система да заработиИнформационната система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е недовършена и по нея има още доста работа. Това обяви вчера управителят на касата д-р Нели Нешева. Допълни, че за доработването й са предвидени средства в бюджета на касата.


По думите на Нешева сега касата работи с 26 различни софтуера, а този, който отчита болниците, не е свързан към основната информационна система.


За следващата година в бюджета на касата има 7 млн. лв., предвидени за развитие на пациентско здравно досие, за усъвършенстване на системата за електронно отчитане на медицинската помощ, за осигуряване на по-висока сигурност за вътрешната мрежа и за внедряване на диагностично свързани групи.
От думите на Нешева се разбра, че през информационната система на практика не може да се проследи работата на болниците. Сега касата можела да упражнява само последващ контрол по документи. Обвиняваме колегите си, че надписват и свръххоспитализират, но, първо, им даваме тази възможност със законите и, второ - не можем да ги контролираме в реално време, обяви тя.


Изграждането на информационната система на НЗОК започна през 1999 г., когато касата сключи договор с фирмата "Аремиссофт" на стойност 7.7 млн. лв. По него бяха изплатени около 4.2 млн. лв., а резултатът беше почти нулев.


През 2004 г. беше обявен нов търг, който не премина без скандали, и чак през септември 2006 г. поръчката беше възложена на френската компания БУЛ (BULL) в консорциум с румънската "Сивеко" и израелската "Макаби".


По това време БУЛ вече бавеше с една година софтуера, поръчан от Националната агенция по приходите. Предишното правителство отказа да оповести клаузите от договора и сумата, която е платена на консорциума.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всичката пара към свирката и после е чудят защо не върви локомотива.

  Пази Боже сляпо да прогледа и във фейсбук да почне да пише
 2. 2 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 411 Неутрално

  По това време БУЛ вече бавеше с една година софтуера, поръчан от Националната агенция по приходите. Предишното правителство отказа да оповести клаузите от договора и сумата, която е платена на консорциума.

  Каква ли е сумата и % комисионна.

 3. 3 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ахахаха щом има каса, тя е за източване

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 4. 4
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:56 на 29/12/2010 от неговия автор.

 5. 5
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:56 на 29/12/2010 от неговия автор.

 6. 6 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Най-простото нещо е всеки пациент да има папка в сайт на Здравната каса. В нея ще има файлове съдържащи, примерно от какво е боледувал човека, друг файл лабораторни показатели, ЕКГ, заболявания, изписвани лекарства и др. Тогава няма да е необходимо да се записваш при определено джипи, защото при който и да е доктор да се отиде той лесно ще се ориентира за здравния статус на пациента.

 7. 7 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#6] от "mitaka41":
  Така е.Много си прав.Но нещо ми говори,че парата ще отиде пак към свирката.

  Пази Боже сляпо да прогледа и във фейсбук да почне да пише
 8. 8 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  С този BULL информационната система на НЗОК е пълна скръб (не че преди не беше) . Имам усещането, че или е правена от бакали или от киборги или нещо средно между бакали и киборги. Всеки месец вади безброй действителни прегледи като недействителни с някакви идиотски аргументи ,че не си посочил пациентът като обслужван от тебе (не бил в регистъра), а той се води от 10 години при теб. По мои сметки всеки месец НЗОК не заплаща за цяла България прегледи за по 150 хиляди лева с измислени аргументи от типа 'Ами базите не са наляти ..., Пациентът е 'изпаднал', Ами не си зачекнал (изразът е автентичен) ей това квадратче,, че пациентът е в регистъра ти (ами при кой е , не знаете ли) . А лекарите всичките притежаващи и плащащи за електронен подпис ходят лично да чакат в коридорите касиерките да се натутат да вкарат данните и да подпишат фактурите за извършения труд. Само като им видите почивките ще ви стане ясно. Започват работа в 9.00 часа , а в 12.00 излизат за 1 час почивка, следва размотаване с кафета, пици, сандвичи ,клюки, и междувременно обработват някой и друг документ, ако няма тюхкане 'Сървърите се сринаа'. Като за капак те пращат извън сградата да им снимаш в 3 екземпляра спецификациите , все едно на мен ми трябва някакво копие, а не на тяхната бюрокрация. Изобщо в изостанала страна с келава администрация електронизацията е гротеска...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 9. 9 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2113 Весело

  Ама как така? Аз си спомням по БиТиВи най мощния компютър на Балканите (някакъв Компак) беше там, Една фирма листвана на Ню Йоркската борса нещо писа, бриса. Що така?

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 10. 10 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#7] от "sbssbs":

  Благодаря за поддръжката. Сега се досетих и за друго. В Интернет има много програми за родословно дърво. Аз правя такова с една платена програма, но тя може да се намери и по друг начин. Страхотна програма в която може да се внесе всякаква информация за определено лице в родословното дърво-неограничен брой снимки, таблици с информация къде е роден, живял човека, образование, ако е починал къде е погребан и безкрайна друга информация. Най-важното обаче е че има място където може да се даде информация от какво е боледувал човека, кръвни групи и от какво е починал. Тази информация е изключително важна за всякакви цели вк. и за медицински. Така в бъдеще ще всеки може да направи справка какви наследствени болести са морили неговите предшественици и да вземе предварително мерки. Освен всичко друго, ако децата се учат да правят родословно дърво, ще се учат на родолюбие. Днес е доста съмнително дали едно дете знае какъв е бил прадядо му.

 11. 11 Профил на PHARE
  PHARE
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Мургина и оня "бобовдолският" туч Орешарски знаят точно колко е комисионната!До коментар [#2] от "bored2009":

 12. 12 Профил на Mit Ko Nan
  Mit Ko Nan
  Рейтинг: 381 Неутрално

  нои не знаят кво става в момента. може да се краде и никои няма да те разбере. всичи разкрития са по сигналиия а не разкития от нои

 13. 13 Профил на коритаров
  коритаров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не ме притеснява, че ще се налеят още пари в тази система, а ме притеснява, че най-вероятно и тези пари няма да я докарат до никъде.
  В статията вяло се споменава за разни проблеми и много системи, но не се казва дали тези пари ще адресират и най-вече разрешат тези проблеми и в какъв срок....

  Мирише ми супер много на предишните лайновози.... дано не съм прав....

  Весели празници!

  Всеки иска но не всеки може
 14. 14 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#9] от "biss Mark":

  Въпросната фирма Аремиссофт беше делиствана точно от фондовата борса в щатите и разследвана за подвеждаща информация точно заради договора с НЗОК - бяха обявили договор на цена 42 милиона, а тук се оказа, че е 4,2 милиона

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 15. 15 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#10] от "mitaka41":

  Напълно съм съгласен с мненията ви. В допълнение мога да кажа, че от технологична гледна точка, не е проблем да се поддържат регистри съдържащи най-различна информация, в частност подробни здравни картони, с резултати от прегледи и изследвания, рецепти и т.н. Според мен с бюджет от под 1 мил. лв. могат да се обхванат всички бизнес-процеси в здравната каса. Рабира се отделно повече пари ще отидат за обучение, но ако се използват web-базирани приложения, поне разходите за инсталиране и поддръжка при клиента ще са малки.

  Още много полезни неща могат да се направят в държавата, ако се използва уеб-базиран софтуер, но ....

  Преди всичко в държавната администрация трябва да дойдат хора, които разбират от тези работи. Как да стане това - засега нямам идея.

 16. 16 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Това не означава ли, че целият ИТ менаджмент и персонал трябва да бъде подменен?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 17. 17 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  САП това да са го свършили вече и то за 1/10 от сумата само за тая година която е предвидена.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 18. 18 Профил на ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ
  ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ
  Рейтинг: 8 Гневно

  Основен принцип в софтуерното потребление е "Боклук вкарваш - боклук изкарваш". Въртене на неверни данни и информация ще е това начинание. Докога ще се говорят глупости и ще се харчат пари. Болестните диагнози са няколко хиляди касаещи активно лечение. В момента здравната каса е сътворина уникална глупост с около двеста клинични пътеки. Мили боже, висша форма на безумие. Същевременно са останали по малко от 80 Патологоанатома. Аутопсии почти не се правят. Какво ще вкарват в този софтуер, като ще отчитат само 200 заболявания и реално под 10% патолого анатомични диагнози. 20% от нацията не е здравно осигурена.И те няма да са в масивите. Миш маша е пълен. Ще кипи безмислен труд. Да строим повече църкви, че е по евтино и бог да ни е на помощ.
  Ние имаме скъпо струваща неработеща медицина.
  Докога ще ги търпим тези некомпетентни хора незнам.

 19. 19 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Системата я има,що трябва да се открива Америка наново?За да се краде още,това е отговора.

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 20. 20 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dr_Doolittle":

  Уважаеми доктор Дулитъл, прекрасно е да знаем какви са неволите на докторите по пътищата на родното "здравеопазване". А вие дали си давате сметка какво преживяват Вашите пациенти, сблъсквайки се с Вас?! /Нищо лично!!!/

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Ще се дадат още и още пари, но резултатът не може да бъде повече от скромен. Я вижде банките! Само частните дружества създават и внедряват успешни ИТ системи. Точно това е проблемът. Ако здравните каси са няколко и са частни ще има ИТ технологии. Дори няма да ни занимават дали има такива технологии. Просто ще си вършат работата.

  подпис
 22. 22 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#20] от "veragena":

  А вие не разбрахте ли 10 години ,че не се сблъсквате с нас , а с Вашата родна Здравно-Осигурителна Каса?
  Кога ще разберете ,че здравно-осигурителната система се прави от политици , а не от лекарите. Или коментарите са Ви партийно пристрастни според това дали тъпанарите на власт са Ви близки или приятели?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 23. 23 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dr_Doolittle":

  Уважаеми господине, съжалявам, но политически съм безнадеждно безпристрастна! Безумието на политическата и управленската власт за мен няма конкретна окраска. Изразих /не само моето/ мнение, относно отношението на ... голяма част от лекарското съсловие към пациентите.
  Наскоро Вие доста рязко се бяхте изказали във връзка с "нехайството" на пациентите. А замисляте ли се откъде идва това нехайство? Главоболията, с които Вие и колегите Ви се сблъсквате в НЗОК /описани по-горе/ много напомнят главоболията, които имат пациентите, сблъскали се с посещение в един лекарски кабинет.. И тук не става въпрос за здравна система, а за професионализъм и морални и човешки задължения.

 24. 24 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#23] от "veragena":

  Може да сте сигурна ,че и американски лекари да докарат на наше място няма да видите по-различно поведение.
  Мое нехайство ли е ,че нямам лимит за изследвания и трябва да лекувам на сляпо без образни и лабораторни изследвания ?
  Мое нехайство ли е ,че НЗОК не плаща за прегледи у дома на пациенти и пациентите да са недоволни, че никой не ги посещава у дома?
  Мое нехайство ли е ,че само 5% от пациентите над 18 години са ми минали на профилактичен преглед? Мое нехайство ли е родители да не водят децата си на детска консултация и имунизации?
  Мое нехайство ли е някой да иска да работя 24 часа без право на почивка?
  Мое нехайство ли е всеки да си купува лекарства по своя преценка от аптеката и след това да твърди ,че не бил лекуван?
  Мое нехайство ли е да има вече болници на 70-90 км от населено място?
  Мое нехайство ли е някой да плаща 20-30 лева на месец и да чака германски стандарти в здравеопазването?
  Мое нехайство ли е двойния стандарт в здравеопазването –Правителствена Болница и останалите ?

  Ако не виждате ,чие е нехайството значи сте удобен избирател и за следващите избори. Много е елементарно да търсите отговорност от тези, с които се срещате на първа линия в здравеопазването и да си мълчите , когато се срещате с избрания от вас политик. Такава слепота за мен е или политическа или на хора трудно проследяващи логично-следствени връзки (не искам да съм груб с определенията)  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 25. 25 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Каква информационна система?
  Такава съществува под формата на 4 дискети примитивен софтуер, който няма никаква функционалност. Отчетите се предават на usb стикове, въпреки, че доста лекари вече иамт интернет и в кабинетите си. Това все пак си е подобрение, защото до преди 2 години отчетите се предаваха на дискети!!!

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 26. 26 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#24] от "Dr_Doolittle":

  Не ми се иска да продължавам спора, защото стана прекалено личностен, а и малко се измества от темата на конкретната статия. Иначе имам коментар по всяко от Вашите изречения, но последно ще кажа само едно, а именно - докато оправдаваме мързела и некадърността си с политиката, нищо няма да постигнем.
  П.П. Аз съм от презряната част от населението, които от един момент престанаха да упражняват "задължението си" да гласуват, така че - не ме вкарвайте в графата на избирателите, ако обичате.

 27. 27 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#26] от "veragena":

  Ще ме извиняваш, но ако ти си мързелив и некадърен, то това не се отнася за мнозинството от българите. Понастоящем имам чести срещи с възрастни инженери и всички, които са работили в източна Европа (вкл. България) казват, че източневропейците са по-дисциплинирани и работливи от западните си колеги. Ако не то поне са на същото ниво. Проблема е, че липсва качествено управление на целия потенциал.
  Иди в който искаш завод в западна Европа - най-усърдно се трудят имигранти от бившия източен блок.

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 28. 28 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#23] от "veragena":

  Въпросът е дали ще търсим виновните или ще се опитаме да намерим причините за проблема.
  Щото иначе с виновните е по лесно, само дето проблема ще продължи да се задълбочава.
  ЗОК плаща на семейния лекар по 72 ст на месец. Съответно качеството на услугата е като за 72 ст на месец.
  Един нормален преглед при специалист на частно е 30 кинта. Може и 20 кинта да се вържат, ама 10 вече не се връзват от никъде.
  Всеки може да си направи сметка колко прегледа биха му се паднали годишно за тия кинти ако иска да са с високо качество.
  Малката уловка тук е че в същност касата плаща по малко. В смисъл удържа си редовни глоби, които могат да се обжалват - познахте - пред касата.

 29. 29 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#26] от "veragena":

  Не трябва да се оправдават мързел и некадърност с политика. Ама пък може да бъде добре обяснено (с политика) защо остават най-мързеливите и най-некадърните.

 30. 30 Профил на chichekov
  chichekov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Няма какво повече да се каже... - кучетата си лаят ... керванът си върви... всичко е казвано..., казвано... от 2001 до сега и ще продължи... харчат се нашите пари...

  http://www.techich.com/presskonf.htm
  http://www.techich.com/letter-nzok.htm
  http://www.chichekov.com/blog/?p=79
  http://www.chichekov.com/blog/?p=67
  http://www.chichekov.com/blog/?p=62

  а, ако на някой му се чете може да продължи....
  http://www.techich.com/news.htm

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK