Над 80% от знаковите дела завършват с условна присъда или глоба

Прокуратурата предпочита да сключва споразумения, а не да внася обвинения


2637 условни присъди и глоби


647 ефективни присъди за затвор


997 споразумения с подсъдимите


743 присъди след внесен обвинителен акт

Над 80% от делата от обществен интерес завършват с условна присъда или глоба. Това показва анализ на прокуратурата за работата по тези най-важни разследвания през деветте месеца на миналата година.


Обвинението е определило като "обществено интересни" над 13 000 дела. Това са всички случаи на организирана престъпност, корупция, данъчни престъпления, злоупотреби с фондове на ЕС, трафик на хора и наркотици, пране на пари, подправяне на пари и банкови карти от цялата страна. От тези дела 1590 са приети за изключително важни и се следят от Върховната касационна прокуратура. В тази група влизат и случаите, чието развитие се наблюдава от Европейската комисия.
Според доклада за деветте месеца на 2010 г. са произнесени 3284 присъди, но от тях само 647 са за ефективно лишаване от свобода (от тях 478 са до 3 години затвор, други 111 са до 5 години лишаване от свобода, а едва 58 са тежки - от 5 до 20 години затвор). За всички останали престъпления, борбата с които е определена за приоритет от държавата и ЕС, са наложени условни присъди (1090 случая) или глоби (1080 случая).


Показателен е и начинът, по който се е стигнало до тези санкции. Анализът на прокуратурата показва, че от 2495 значими дела, приключили с присъда, по 997 обвинението е сключило споразумения с подсъдимите. С 250 по-малко от това са внесените обвинителни актове. В 518 случая прокуратурата е предложила обвиняемите да бъдат освободени от наказателна отговорност и да им бъде наложена глоба.


Прокуратурата отчита, че от януари до октомври миналата година 3055 души са били осъдени за престъпления, чието разкриване и наказване е от най-голям интерес за обществото. Повече от половината са били подсъдими за трафик на наркотици. Всека пета присъда е за данъчно престъпление.


Статистиката за организираната престъпност, корупцията и източването на европейски средства е по-скромна. Според данните 192 души са осъдени за членство в мафиотски групи, а 195 за измами с пари от Брюксел. Осъдителни присъди за корупция са получили 142 души. Това са не само случаите на подкуп, но и всички престъпления по служба и някои митнически.


През новата година обществените очаквания и наблюдението от ЕС ще са фокусирани върху няколко важни дела. В съда отскоро са обвиненията срещу групата за отвличания "Наглите" и за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев и сочените за негови помагачи съдията Петър В. Сантиров и бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов.


Заради арестуван съдебен заседател в начална фаза се върна делото срещу Златомир Иванов-Баретата и групата му от 20 души, подсъдими за разпространение на наркотици. Друг процес, който беше към края си, също ще започне отначало. Това е делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев-Батко, възлагал обществени поръчки на фирми на братята си.


То ще започне наново, тъй като съдия по него беше доскорошният председател на Софийския градски съд Георги Колев, който вече е шеф на Върховния административен съд и няма как да продължи да го гледа. През 2011 г. втора инстанция трябва да реши дали ще потвърди оправдателните присъди на Красимир и Николай Маринови-Маргините за подготовката на три убийства.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:10 на 02/01/2011 от неговия автор.

 2. 2 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Да вземем да избираме висшите съдии, както депутатите. Хем ще са обществено легитимирани, хем поне ще знаем имената им и на кандидатите. Те пак ще си купуват местата, както и доста депутати, но поне ще е по-скъпо и ще има някакво обществено наблюдение, ако не контрол.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 3. 4 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  ...това не е точно процентите са: 98%..., който иска веднага да може да изчисли...делата се броят на пръсти...

 4. 5 Профил на byal_negar
  byal_negar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Българският съд представлява едно ООД с предмет на дейност "българското законодателство" и с управителен орган "българската олигархия". От него очаквайте "истинско правосъдие" само, ако е в интерес на олигархията и разбира се, ако сте платежоспособен.

  "Истината е винаги посредата!"
 5. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:47 на 02/01/2011 от неговия автор.

 7. 8 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Любопитно


  ..... и 100 % с ПРЕМИИ за ЧНГ
  ..... и 95 % несменяемост ..
  .... и 90 % мъмрене ... на Изпълнителната власт

  Ибан-костовите патладжанки
  да започват да се раздат за неЗАВИСИМОСТТА .....
  Радвайте се де .... !!?

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 8. 9 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  ЛУСТРАЦИЯ!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 9. 10 Профил на european
  european
  Рейтинг: 571 Неутрално

  ИЗБОРНОСТ на магистратите, както го правят в белите държави! Стига с този ВСС, който назначава съдиите по партийна и шуробаджанашка линия! Да се направи така, че да се контролира "дейността" на тази безконтролна пасмина, наречена БГ магистратура. Ние ви плащаме заплатите и трябва да се отчитате пред нас, данъкоплатците. Стига сте се крили зад формулировки, като "незвисима съдебна система" .Вие сте зависими от нас , от нашите данъци и сте длъжни да си изпълнявате задълженията. Съдебната система в БГ е в услуга единствено на мафията и е потънала в корупция и безхаберие. Време е за коренна промяна.

 10. 11 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  В закона няма понятие "знаково дело",а такова става когато някой реши то да бъде такова.През последната година и половина у нас министъра на вътрешните рпаботи определя кое дело е знаково и медиите подемат тази версия на ЦЦ.Ако беше се оказало,че плодът в болницата в Г.Оряховица е бил жизнеспособен,но това това по непредпазливост не е било установено от лекарите,което разбира се е подсъдно,знаково ли ще бъде това наказателно дело?"Знаков бос" на организираната престъпност в началото на демокрацията беше Иво Карамански!!!?!?Когато медийте,излезли на свобода и жадни за сензации,го разнаяха по своите страници и емисии,съпругата му продаваше гащи и сутиени в подлеза до хотел "Плиска"!Защо не се говори за богатствата на Карамански?Защото просто такива няма и защото Карамански беше един обикновен апаш,дребен уличен крадец.

 11. 12 Профил на vasetooopleven
  vasetooopleven
  Рейтинг: 233 Неутрално

  От първа ръка мога да кажа, че причината за насложеното отрицателно отношение към правосъдието, се дължи на ЗАКОНА. Може би трябва да се замислим за това, има толкова много да се разсъждава по това. Съдии, прокурори и полицай са само може би 10% действащ компонент от правораздавателния процес.

 12. 13 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  България има нужда от съдебен борд от ЕС.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 13. 14
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:51 на 02/01/2011 от неговия автор.

 14. 15 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#12] от "vasetooopleven":

  От първа ръка мога да кажа, че причината за насложеното отрицателно отношение към правосъдието, се дължи на ЗАКОНА
  ---------------------------------------------
  От горе-долу 26-та ръка да ти кажа аз,че се дължи на нещо съвсем друго,което и децата го знаят,с него си купуват близалки

 15. 16 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#12] от "vasetooopleven":

  ...не ЗАКОНА, а ЗАКОНИТЕ, които са подредени от ПОЛУКОМУНОИДНАТА КОНСТИТУЦИЯ приета на крак и написана на коляно от СЪТРУДНИЦИ НА СЛУЖБИТЕ преди 20 години, с които бе ПЪЛНО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ... А днешното е пълно с мозъчни паралитиции...Парализирани от обстоятелствата и страха да неби да направят някой гаф... ТОВА НЕ Е РАБОТЕЩ ПАРЛАМЕНТ, а място за лобиране и адрес на който се изпращат покани за присъствие на развлекателни прояви с цел и определени интереси...

 16. 17 Профил на Vankata_820
  Vankata_820
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ама, "Дневник", дайте някаква новина, това е нещо до болка известно!!! : ) : )
  АБСУРДИСТАН!!!

  Vankata
 17. 18 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  ЛУСТРАЦИОННИТЕ МЕРКИ И ЗАКОНИТЕ СВЪРЗАНИ С ТАЗИ КАМПАНИЯ, АКО НЕ СЕ ПРОВЕДАТ СКОРО И СЕГА - НИКОГА "ДОВЕРИЕТО" В КАКВОТО И ДА Е ПРАВИТЕЛСТВО ДА БЪДЕ СЪСТАВЕНО ОТ КОГОТО И ДА БИЛО, НЯМА ДА БЪДЕ НА ЛИЦЕ, ЗАРАДИ СЪМНЕНИЯ И ПОДОЗРЕНИЯ.

  КОЛКОТО И НЕОСНОВАТЕЛНИ И ОПАСНИ ДА НИ ИЗГЛЕЖДАТ ДНЕС ОТ ГЛЕДНА ТОчКА НА НЯКЪКВО МНИМО ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕ НА ИНСТИТУЦИИ И ВЛАСТОВИ СТРУКТУРИ - НАПРОТИВ - СЪВСЕМ ОБРАТНОТО Е - А ИМЕННО НЕПРОВЕЖДАНЕТО ВОДИ РАНО ИЛИ КЪСНО ДО ТОВА.

  ЕЖЕДНЕВНО И ЕЖЕМИНУТНО...КАКТО С ОБРАТНОТО БРОЕНЕ НА ЕДИН МЕХАНИЗЪМ СЪС ЗАКЪСНИТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ НА КОГОТО ВРЕМЕТО СВЪРШВА...

 18. 19 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Смешно е, че едновременно с това в съдебната система взимат 13 заплата - бонус... дори по-голям от официалната заплата за някои "висши" позиции. Ма много работят тия бе, с 20% КПД!

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 19. 20 Профил на JPG
  JPG
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#4] от "renegat":

  И това не е точно.

  108 % е по моя равносметка- пък ако ще математиците да ме набият...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 20. 21 Профил на JPG
  JPG
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#12] от "vasetooopleven":

  "Съдии, прокурори и полицай са само може би 10% действащ компонент от правораздавателния процес."

  Пич- цепиш мрака...

  Да ни светнеш кои са останалите 90 % от "правораздавателния процес"?

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 21. 22 Профил на Др.Иванов
  Др.Иванов
  Рейтинг: 8 Весело

  Ние пак сме тук!

  Гласувай за ГЕРБ! Спаси България!
 22. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#22] от "Др.Иванов":

  Точно за вас става дума и за зависимата от вас,Съдебна система.Такава беше тя и при Тодор Живков,такава е и ега,благодарение на Първанов и Станишев.Но ще ви отсвирим! Или с промяна на закона за СВ,или ще ви принудим да си подадете оставките с уличен натиск.ТОВА ВАШЕТО,ВЕЧЕ НЕ СЕ ТРАЕ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 24 Профил на Radon
  Radon
  Рейтинг: 458 Весело

  Карбовски още отдавна е написал системата каква е ... първа инстанция 5 години ефективно --> втора инстанция 3 години ефективно --> трета инстанция 1 година условно ...

  shake and rattle
 24. 25 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Съдебната система е купена от мафията , днес ги пише във вестник Сега поименно , ... босовете на престъпни групировки са ПРЕЗИДЕНТИ НА ФУТБОЛНИ ОТБОРИ само във Славия във сянка са братя Мартини , докато ги има тия поставени лица на дс - мафията СЪД във България няма да има.

 25. 26
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:31 на 03/01/2011 от неговия автор.

 26. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 28 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  "1. Създадоха 15-16 или може би вече 17-18 юридически факултета , от които излизат само МАЛОГРАМОТНИ , но ДИПЛОМИРАНИ НЕДОНОСЧЕТА ! "

  Съгласен съм с 80% от написаното.И понеже съв в течение на образованието във ЮФ - ти ще ти кажа,че завършилите ВСУ имат несравнимо по-добра подготовка,от СУ! Може да ти звуци еретично,но е факт! Там преподават същите преподаватели,които преподават в СУ но изискванията им са несравнимо по-големи,защото преподавателите не са зайнтересувани,да завършат и да бъдат конкуренти на завършилите СУ. Пък и всички завършват,като държат изпит пред едни и същи Държавни комисии по три основни направления на правото:Гражданско-правни науки,Наказателно правни науки и Административно-правни науки! И на практика това означава,ЧЕ ВСИЧКИ СЕ ОЦЕНЯВАТ ОТ ЕДНИ И СЪЩИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СЪДИИ!В ЦЯЛАТА СТРАНА!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 28. 29 Профил на Eugene
  Eugene
  Рейтинг: 8 Гневно

  Много точни коментари - особено от № 27. Отдавна трябваше да се премахне несменяемостта и да се въведе изборност. А за качеството на работа - просто не ми се говори! Това да прикриваш некомпетентността и боязливостта си зад юридическа терминология и независимост е станало съсловно правило! А ако се променят драстично присъди на горна инстанция - значи или че горната е повлияна, или че предишната е некадърна, или че гледат различни дела! Във всички случаи трябва да следват проверки и санкции. И стига с тия споразумения - те бяха въведени като правна възможност, а станаха едва ли не задължение!

  Евгени
 29. 30
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:28 на 03/01/2011 от неговия автор.

 30. 31
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:29 на 03/01/2011 от неговия автор.

 31. 32 Профил на konora
  konora
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Наскоро по Нова телевизия показваха драстичен съдебен случай - не по знаково дело, а по най-обикновено дело.

  За едно поръчково убийство и още един опит за убийство (документално доказани, включително със самопризнания) българска съдийка дава на единия обвиняем 3 три години условно, а на другия обвиняем 5 години ефективно.

  Повтарям, това е присъда за предумишлено поръчково убийство на бълргарски гражданин и последващ опит за убийство на друг гражданин!!!

  В интервю госпожа "съдийката" обясни, че "такъв е животът и който има съдба да живее, ще живее, който има съдба да го убият, ами ще го убият". Тя нямала нищо общо със съдбата на хората.........

  Звучи страховито? По-скоро - не. Ако аз бях несменяем съдия и се чувствах гарантиран до края на живота си като Бог по отношение на дребните мизерни хорица, които могат да бъдат убивани и с които аз нямам нищо общо, вероятно и аз щях да разсъждавам като нея. ...

 32. 33 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Та какви други присъди може да се очакват от тези, които разна сят черните тоги и са си повярвали,че са недостижими! Този но мер с оправдаване с неубедителните доказателства датира от средата на 90-те години! Защо не се хвана в ръце ВСС, на чието подчинение са магистратите - съдии,прокурори,следователи, като методическо звено на съдебната власт да проведе няколко срещи на топсъдиите и върховните прокурори, да уточнят кои доказателства са убедителни и кои не, да си уеднаквят критери ите и веднаж завинаги този проблем да бъде решен, а не всеки съдия да има собствени критерии за виновност и в крайна смет ка чернодрешковците и червено дрешковците никаква ефективна работа не вършат. Какво се получава сега: клакьорите на Синя та коалиция и РЗС хвърлят упреци по МВР,че не са събрали необ ходимите доказателства за виновност, а ВСС си мълчи. МВР не събира доказателства, виновността на обвиняемите се определя от прокурорите! Ами този ръководен орган на съдебната власт, който си гласува по 5 хил. лв на калпак, да се пораздвижи; отда вна му е време! Или Тройната коалиция, която избра настоящия му състав, е наредила : "Мълчите като партизани и да не върши те никаква работа!" Ами то се вижда: индиферентен Съдебен съвет, оправдателни присъди на съдийките от СГС и САС.

 33. 34 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Смятам,че ефективните мерки освен посочените по-горе включ ват: изборност на магистратите на всички нива, което предпола га премахване на уродливата несменяемост на магистратите.Ина че мнозина от тях приеха,че са безнаказани и след няколко годи ни стаж започват да правят каквото си искат и както си искат. Второ - да се премахне служебният имунитет като бедпредмет ен и противопоказен.Трето: да се пенсионират на 50 години: те жък, напрегнат труд, който изтощава физически и морално маги стартите и последните години те реално са на доизживяване. Четвърто: кандидатите по специалност Право и завършващите тази специалност да преминават много строг тест, с който да се установи психическата стабилност,моралната устойчивост и пригодността на младите юристи да бъдат прокурори и съдии, защото те боравят с човешки живот и то не на един , а на много хора - много отговорна работа. Пето: Атестирането да се пров ежда на 2 години от специална атестационна комисия, така че неморалните и заобикалящи закона магистрати да бъдат отстра нявани. Шесто: В екстремни случаи за установяване на виновнос тта на магистрати да се използува полиграф.

 34. 35 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Разстроено

  А уж сме били полицейска държава ! Ако бяхме полицейска държава 100% от знаковите дела щяха да завършват със съд.Ние сме анархистична държава. Ако татко Махно беше жив , щеше да ни е цар.

 35. 36 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Разстроено

  А уж сме били полицейска държава ! Ако бяхме полицейска държава 100% от знаковите дела щяха да завършват със съд.Ние сме анархистична държава. Ако татко Махно беше жив , щеше да ни е цар.

 36. 37 Профил на Аарон
  Аарон
  Рейтинг: 8 Весело

  lz2, Административно-правни науки? Няма такъв държавен изпит.

  Вярно е, че нивото на студентите в СУ падна много, вече се купуват изпити и като следствие дипломи, но точно по причина на пътуващите преподаватели студентите по право във Варна и Велико Търново се по-скоро задочници в София.

 37. 38 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Първо трябва да се изчистят авгиевите обори на Държавна сигурност. Те са раковите клетки, които тормозят обществото и държавата.

 38. 39 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#33] от "george":

  Какво да чакаме от нашето МВР,до сущ като руското е,повечето от полицайте са част жт организираната престъпност,както следователите,дознателите и прокурорите.За да не ни смятат още за троянския кон на русия,другаря бойко трябваше да проведе обещаната от него преди изборите лустрация.От ЕНП постоянно го ръчкат за това,ама за един комунист,това е непосилно

 39. 40
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:10 на 03/01/2011 от неговия автор.

 40. 41 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Сега се сещам - що не вземат прокурорите да се оценяват по броя спечелени дела спрямо броя внесени на година ? Един вид атестиране като държавни служители - над 75% спечелени-отличен, 50-75%- добър, под 50% - предупреждение, под 30%-отива в друга система на правораздаването. Може да се пробва една такава система как ще подейства

  Насила хубост и наужким лудост няма !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK