Първанов очаквано наложи вето на изборния кодекс

Първанов очаквано наложи вето на изборния кодекс

© Анелия НиколоваОчаквано президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в парламента текстове от новия изборен кодекс, приет на 22 декември от парламента. Още при обсъждането на второ четене на кодекса Първанов предупреди, че ще наложи вето на новите изборни правила.


Президентът атакува т.нар. принцип на уседналост, който е различен за отделните видове избори, премахването на удостоверенията за гласуване на друго място, намаляването на броя на общинските съветници, премахването на изборността на районните кметове в София, Пловдив и Варна.За да бъде преодоляно ветото на президента, за закона отново трябва да гласуват поне 121 депутати. ГЕРБ има 117 народни представители, "Атака", която есъвносители на изборния кодекс, е с 20 представители. Върнатият за ново обсъждане закон трябва да се обсъди в 15-дневен срок от постъпването на ветото в парламента, но според правилника на Народното събрание, докато депутатите са във ваканция тези срокове спират да текат."Намирам за основна слабост в приетия изборен кодекс системно прокарваната в редица текстове тенденция за ограничаване на активното и пасивното избирателно право на българските граждани", посочва в мотивите си президентът. Той критикува заложения в новите правила т.нар. принцип на уседналост от 12 месеца за местните избори и от 3 месеца за евровота.


Президентът възразява и срещу изискванията за кандидати за евродепутати и за кметове и общински съветници. Първанов критикува, че "като абсолютна предпоставка за кандидатиране се въвежда изискването лицата да нямат гражданство и на държава, която не е член на Европейския съюз". Това изискване не намира своето основание нито в конституцията, нито в нормите на общностното право и по същество е дискриминационно, като влиза в пряко противоречие с принципа на всеобщото избирателно право, посочва президентът.


Изискванията за уседналост са необосновани и редуцират силно кръга на лицата, които могат да се кандидатират в изборите за Европейски парламент и изборите за местни органи на самоуправление, смята Първанов. "В желанието си да ограничи пасивното избирателно право парламентарното мнозинство стига до абсурдната хипотеза на дискриминационно отношение към българските граждани, при която, ако едно лице притежава освен българско и чуждо гражданство на държава извън Европейския съюз, то няма право да участва като кандидат в европейските и местните избори, в същото време гражданин на държава - член на ЕС, ще може да се кандидатира и да бъде избран за член на Европейския парламент, както и за общински съветник", коментира той.


Първанов атакува и премахването на удостоверенията за гласуване на друго място. С такива ще могат да гласуват само служебно ангажираните в изборния процес, но не и застъпниците на отделните партии. Вместо въвеждането на подобни гаранции парламентарното мнозинство ограничава възможността на избирателите да упражнят правото си на глас, като споделя "презумпцията", че удостоверенията за гласуване на друго място се използват единствено за контролиране на вота или за манипулиране на изборния резултат, посочва в мотивите си президентът.


Изборният кодекс премахва прякото избиране на районните кметове в София и останалите градове с районно деление, отбелязва в мотивите си Първанов. Според него това е сериозно отстъпление от процеса на децентрализация на властта, който е водеща и трайна европейска политика. Вместо да уплътни и да увеличи правомощията на кметовете на райони, парламентарното мнозинство връща остарелия модел на назначаването им от общинските съвети по предложение на кмета на съответната община, като по този начин увеличава дистанцията между гражданите и местната власт в тези райони, чието население надхвърля в някои случаи неколкостотин хиляди жители, посочва Първанов.


Според него в кодекса отсъства правна логика и юридическа симетрия пряко да се избират кметове на малки кметства, а в същото време кметовете на райони да се назначават от общинските съвети. Според приетите текстове населените места над 350 жители ще гласуват за кмет. Това означава, че 1000 населени места няма да избират кмет, посочва Първанов.


Намаляването на броя на общинските съветници с 20% също е стъпка в посока на отслабване на местното самоуправление, смята президентът. Това ще доведе до дебалансиране на системата на местното самоуправление, което може да се изрази в няколко посоки, пише в мотивите си той.


Според Първанов повишаването на естествения изборен праг, над който партиите ще имат общински съветници, ще редуцира силно броя на партиите, които ще получат мандати в състава на общинските съвети. В същото време може да се стигне до създаване на изкуствени мнозинства в общинския съвет на една политическа партия или коалиция от партии, без те да се спечелили мнозинството от гласовете на избирателите в общината, коментира президентът.


Той посочва и рисковете, за които предупредиха опозицията и неправителственият сектор, че "това ще възпроизведе политическия модел от национално ниво, като в общинските съвети е много възможно да бъдат избрани само представители на парламентарно представените партии и коалиции". Подобна ситуация влиза в разрез с идеите за плуралистична демокрация, отбелязва Първанов.


Според президента възприетите правила за гласуване в чужбина при парламентарните избори поставят българите зад граница в неравностойно положение спрямо избирателите в България, тъй като ще гласуват за партия и няма да могат да посочват предпочитан кандидат.


"Изборният кодекс за съжаление не се основава в необходимата степен на добрите законодателни решения и опита по прилагането им в областта на изборното законодателство, натрупани досега. Той съдържа множество правни недостатъци, а някои негови норми са откровено отстъпление от постигнатото в последните 20 години, както и от демократичните стандарти за провеждане на избори, установени в Европа", пише в мотивите си към ветото президентът.  


Първанов атакува и текста от изборния кодекс, според който пълномощията на член на Централната избирателна комисия могат да бъдат прекратявани предсрочно по искане на предложилата го партия или коалиция от партии. Поначало членовете на колективните органи с мандат, установен в закон, участват в техния състав в личното си качество и поради това подобни основания за прекратяване на техния мандат са недопустими, посочва президентът.За да бъде преодоляно ветото на президента, за закона отново трябва да гласуват поне 121 депутати. ГЕРБ има 117 народни представители, "Атака", която есъвносители на изборния кодекс, е с 20 представители. Върнатият за ново обсъждане закон трябва да се обсъди в 15-дневен срок от постъпването на ветото в парламента, но според правилника на Народното събрание, докато депутатите са във ваканция тези срокове спират да текат.

Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sting
  sting
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Че Гоцко нали на гласовете на дпс се надяваше-как няма да наложи вето.Тези изборни екскурзии трябва да престанат.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ветото на Гоце не е проблем, може да се прегласува. Проблемът е, че конституционния съд е пълен с кадри на БСП, ДПС и НДСВ.

 4. 4 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тотално изгубих доверие към Първанов, но почти всичко, което казва тук, ми се вижда основателно.

 5. 5 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1149 Весело

  Принципът на уседналост трябва да остане. Останалите промени не!

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Когато агент Гоце звучи по-смислено от герберите, то значи работата е станала наистина страшна.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на Sergei Borisov
  Sergei Borisov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  г.н президента маи се уплаши че турците-идващи от анадола ги губи като негови избиратели

 8. 8 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Весело


  ЧЕРВЕНАТА МУТРА ветира ..... хи ... хи ....

  Датисера на селския тарикат !!!

  АНАТЕМА !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 9. 9 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 442 Неутрално
 10. 10 Профил на Milen Krumov
  Milen Krumov
  Рейтинг: 225 Гневно

  гаден фес ибрикчия, срам и позор за България

 11. 11 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно


  СОЦИАЛЕН СЕРИЕН ИЗНАСИЛВАЧ !!!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 12. 12 Профил на gad
  gad
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Първанов е готов за импийчмънт!!!!

 13. 13 Профил на dimitar_961
  dimitar_961
  Рейтинг: 388 Неутрално

  а защо няма предложение да се намалят дипотатите

 14. 14 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Старата мафия, разбирай старата номенклатура,
  е взела на прицел правителството на Бойко Борисов.

  Това заявява в ексклузивно интервю за Дойче Веле германският разследващ журналист Юрген Рот. С него разговаря Е. Лилов

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 15. 15 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно


  ВСИЧКО се ВРЪЗВА:

  Тайни кръгове, които доведоха царя на власт, подготвят провал на правителството.
  ДСБ разпознава знаците и силуетите им.

  Атаките и дестабилизирането на държавата стават винаги преди важни преговори с Русия.
  Президентът мълчи за скандалите в съдебната система и става съмишленик на Октопода, предупреди...

  Президентът Георги Първанов е близо до главата на Октопода, казвам близо, защото над него вероятно има някой.
  Това обяви по БНТ1 лидерът на ДСБ Иван Костов

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 16. 16 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Гоце ти срам за всички българи , личи си с чий гласове си избран чадо цункай задните части на Доганя - все пак колеги сте от ДС !

 17. 17 Профил на rmajevski
  rmajevski
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Всъщност Гоце е прав. Фактът че той е национален предател и позор за България, не означава, че Герберите имат монопол в/у истината. Този закон е оспорим по всички изброени от Гоце параграфи, което показва за пореден път какви олигофрени ръководят България.

 18. 18 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно


  ЧЕРВЕНАТА СВИНА ГРУХТИ а

  кочината му все така смърди .......

  ГОЦЕ РАЗКАЖИ си ....
  Бивш шеф в "Мултигруп":
  Прокурорско-президентски чадър пази Алексей Петров

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  До коментар [#15] от "barcelonski":

  Последно Костов от добрите или от лошите е?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#8] от "barcelonski":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 21. 21 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#13] от "dimitar_961":

  Вероятно защото трябва да се промени конституцията.

 22. 22 Профил на mind_twist
  mind_twist
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Очаквано ще го прегласуват и няма да ги има изборните туристи, които да гласуват вместо нас! Същите тези които избраха агент Гоце Парлаванов за резидент

 23. 23 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Каквото са Ботев, Левски, Стамболов, Делчев, Груев - тяхна противоположност е Гоцэ Пырванов.
  Национален предател - червена отрепка.
  Отделно - експертизата на ДС, ползваща го за вето, е абсолютно нефелна и по правило е противоположна на българските интереси.
  Гоцэ, заври си ветото в гъза!
  Моля напишете кода, за да докажете, че не сте спам-робот - това е позорно за демократична медия, защото се ползва само за "защита" на Гоцэ, сякаш противниците на предателя могат да са само спам-роботи, а не граждани-патриоти.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 24. 24 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Макар и Изборния кодекс да има много трески за дялане, Гоце няма никакво морално право да налага вето. Още повече, той е в залеза на политическото си битие, и единственото което го вълнува е колко още да открадне.

  low riders team
 25. 25 Профил на bubana
  bubana
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Започна последната година властване за Пернишкия мракобес. Броя секундите до политическата смърт на това влечуго!

 26. 26 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  На разстрел за държавна измяна!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 27. 27 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 941 Неутрално

  "Тотално изгубих доверие към Първанов, но почти всичко, което казва тук, ми се вижда основателно. "

  №4

  Първанов винаги е говорил на пръв поглед "основателни" неща, но винаги и само е вършил това което му наредят от Москва.

 28. 28 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тука Гоце ни подкрепи.
  Браво, след като думите ни успяха да стигат и да бъдат разбрани от едно ченге, какво остава да си помислим за автора на тия малоумици в кодекса - Фидоската и оная недоклатена овца Попова.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 29. 29 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#19] от "Тони!":

  Последно Костов от добрите или от лошите е?
  ====================

  Тони,

  Костов е безопасен ...... като е инпотентен има ли значение дали е добър или лош ..... ??!! Тук таме казва много верни неща ..... но не мога повече от 2 петилетки да гласувам за него ...... изпял си е песента ..... !!!!

  Последно - ти как се бориш с червената мафия .... ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 30. 30 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Изборният кодекс на ГЕРБ е престъпление срещу демокрацията. Той би означавал всички софийски райони да се управляват от аватари на Тиквата. С новия кодекс например не бихме имали един от най-свесните и дейни кметове - Прошко Прошков от ДСБ в Лозенец. Одобрявам ветото.

  gradinko.bg
 31. 31 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Весело


  преИбан-костовите "патладжанки"

  се събудиха ..... хи .... хи .....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  До коментар [#29] от "barcelonski":

  Барса, Костов дали е изпята песен е спорен въпрос. Сигурен съм, че СК ще бъде в следващия и в по-следващия парламент. За Герб, Атака и подобните им отрочета на ДС обаче не съм сигурен.
  Виж, последния ти въпрос е доста странен и не в темата, но пък е хубав. Дай първо ти отговор, че ми стана интересно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33 Профил на Костовист
  Костовист
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Гоце Първанов вече има място в Българската история като агента-президент,човека на руснаците и ДС ,който торпилира членството на България в Обединена Европа с Големия Член в българското "отзад",което е фалстасрт в еманципацията на българската нация ,в приобщаването към европейската цивилизация.... Гоце Първанов !-заслужил си си пренебрежението на европейските българи които ти пишат пълно неодобрение !

 34. 34 Профил на rnerkel
  rnerkel
  Рейтинг: 497 Разстроено

  До коментар [#6] от "Тони!":

  Много по-страшна е , отколкото ГЕРБерските малоумници могат да асимилират !

  ИЗГОНЕТЕ БОЙКО -СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ!
 35. 35 Профил на miller4m2
  miller4m2
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Принципа за уседналост и премахването на удостовренията трябва да останат. Именно те са предпоставка за изборен туризъм и манипулации. Първанов затова така скача.
  Останалите му забележки са по-скоро пълнеж.

 36. 36 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#32] от "Тони!":
  Сигурен съм, че СК
  ще бъде в следващия и в по-следващия парламент
  ==================

  Тони,

  ... и аз мисля, че може да минат бариерата .... но това ли искаме .... те да вегетират .... ама в Парламента ... ма хем така ... хем иначе .... Затова няма да гласувам за тях !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 37. 37 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#32] от "Тони!":

  Тони,

  Последно - ти как се бориш с червената мафия .... ??!

  ... като гласуваш за вегетиращи полит-формирования ???!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 38. 38 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 955 Весело

  До коментар [#36] от "barcelonski":

  Не само ти няма да гласуваш за тях ! Повечето БГ агнешки майки отново ще гласуват за поредния спасител, така както гласуваха за "царя", за Тройната коалиция и последно за недоразумението ГЕРБ !
  Затова в БГ единственото, което ще цъфне са налъмите

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  До коментар [#37] от "barcelonski":

  Интересно, ти как се бориш? Като подкрепяш неистово комунистически проект-еднодневка?
  Колкото до вегетиращото дясно - вегетира, щото цялото ни общество вегетира. Пропусна ли, че днес учениците плюха в лицето на власта, а тя няма как да им отговори, защото не им е на умственото ниво?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Промените са добри, но слаби. Истинското решение на въпроса е въвеждането на образователен ценз за гласуване.

  Иначе (п)Резидента беше избран с гласове от измамите в секциите в Турция и у нас, нормално е да джафка. Пък и един политически труп трябва да се възползва от всяка възможност да влезе в новините.

  Нововъведенията в изборния кодекс (уседналост, премахването на удостовренията, кандидатите да нямат и друго гражданство извън ЕС, намаляването на общинските съветници) са напълно разумни.
  За премахване прякото избиране на районните кметове не съм сигурен, че е добра идея, но все пак 90+% от избирателите в даден район нямат представа за кой районния кмет гласуват, и де факто тия кметове се избират като партийни кандидати, а не като личности. Т.е. районните кметове и сега се назначават, само че преди изборите.

 41. 41 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 610 Любопитно

  Много голямо внимание (водеща новина и подробно "мотивиране" на гоцевата теза) от страна на в. Дневник. Защо ли е така?

  О, Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахил ..........
 42. 42 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Първанов очаквано да наложи вето на това държавното управление. Аристотел определя формата на управление според това, от чие лице се установява и провежда държавното управление.

 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ментор":

  ДОИП за съжаление няма да бъде прието никога. Герб и родителите им от БСП никога няма да го допуснат, защото това би променило наистина политическата карта, и то необратимо.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Антибългаринът си е антибългарин,зависимиятси е зависим,но да не е Президент от тази година зависи от всички нормални българи.Така,че умната тази есен,все пак сме в Европейския съюз.А на гражданина Първанов да му оигурим еднопосочен билет при началниците му в Съветския съюз.

 45. 45 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#37] от "barcelonski":

  човек гласува по убеждения, а не защото някоя партия ще влезе или няма да влезе в НС. Ако гласуваш за някой тиквеник, защото ще влезе, а той не защитава интересите ти, прецакването е двойно

  low riders team
 46. 46 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#43] от "Тони!":

  Значи ако приемат кодекса >

  ... това би променило наистина политическата карта, и то необратимо.
  ... Ти го написа - нали !!!!??? ... Добре - чакаме !!!

  И ако го приемат какъв ще е коментара ти ???!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 47. 47 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  До коментар [#46] от "barcelonski":

  Ако Герб приемат ДОИП? Ще отида да си пусна тото...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 48. 48 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#45] от "Comandante Marques":

  Ти си гласувай по убеждения .....
  Аз гласувам за конкретно свършеха работа !!!
  А не за клишета !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 49. 49 Профил на Ерцхерцога
  Ерцхерцога
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Да не си турчин бе Гошо Първанов
  Гаден човек си ти!!!

 50. 50 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#47] от "Тони!":

  ... политиката е тото за теб ..... статистира и теория на вероятностите ......

  Аз ще гласувам за конкретно свършена работа !!!

  Не за лакардии, не за лозунги ..... за магистрали, ниски данъци, финансова стабилност, ниски разходи, евро-фондове, ЕС и УСА ....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 51. 51
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:30 на 03/01/2011 от неговия автор.

 52. 52 Профил на Ерцхерцога
  Ерцхерцога
  Рейтинг: 442 Неутрално

  трябвало е да му сложите червеното знаме на фон а не Българският герб на тоя убавец

 53. 53 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Явно е време е за друго връщане на вересиите от ДПС. Какво ли още им дължи?

  Отделно, винаги съм се чудел защо в България обичаме да приемаме закони които са неизпълними. Как например възнамеряват да стане контрола на това дали избирателят има двойно граждансто с държава извън ЕС? Чрез тетрадките "зелници" на местния лидер на българската общност в съответната държава ли? Или пък по кабелна връзка с гранична полиция?

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 54. 54 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Казват,че змия когато умира по силно хапе..
  И казват,че умрял кон не рита..
  И да те ритне ат да не те е яд,ама умрялото на Гоце магаре вече не рита...

 55. 55 Профил на zz54
  zz54
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да. този е президент на ....АБВ.

 56. 56 Профил на К.Константинов
  К.Константинов
  Рейтинг: 483 Весело

  По-добре да наложи вето на Wikileaks, че току виж се размирисало на нафта от Садамхюсеиновия петрол.

 57. 57 Профил на butarino
  butarino
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#42] от "latcho59":

  "Първанов очаквано да наложи вето на това държавното управление."

  Лачо, пишеш на български като руснак! Къде е зачезнал коректорът на грешките ти?

 58. 58 Профил на rnerkel
  rnerkel
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#43] от "Тони!":

  ДОИП не може и няма да бъде прието никога!
  Поне в рамките, в които някои си фантазират !
  16 годишни искат да правят партия и се правят на много знаещи и можещи , а не са си свалили памперсите още и се захласват по чалгата...

  Пенсионерите да не гласували - че кой е казал че тези между 18 и 65 години са по-умни , знаещи и можещи от тези между 65 и 75 , например ?
  ..........65 % от имащите право на глас гласуваха за Симеон -нова не са само пенсионерите , нали ?!... А какво се получи-видяхме всички ! Пълен провал !
  .............Същото се получи и с избора на ГЕРБ - и тук провалът е пълен и предначертан !!!
  Хайде , определи " виновниците " по възраст в тези два случая ?

  ИЗГОНЕТЕ БОЙКО -СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ!
 59. 59 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Разстроено

  Не съм член на никаква партия.Не намирам за уместно и правилно ветото на президента,напротив това вето е в ущърб на България .Ако имах резерви към негативните оценки за Първанов сега такива просто нямам.Този президент не работи за България не напразно е конструктор на тройната коалиция и избран с грасовете на турски избиратели транспортирани с рейсове за да гласуват.Сирешникът се оказа човек не на висотата на поста който заема.Отвратен съм от действията му.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 60. 60 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  До коментар [#50] от "barcelonski":

  И, след като ми зададе ти на мен въпроса - Герб ще приемат ли някога ДОИП в изборния кодекс, според теб? Аз вече казах, че това никога няма да се случи, да видя твоето мнение?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 61. 61 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  До коментар [#58] от "rnerkel":

  Бе аз знам, че не може, за съжаление. А за кои 16 годишни говориш?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 62. 62 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#47] от "Тони!":
  Ако Герб приемат ДОИП? Ще отида да си пусна тото...

  До коментар [#39] от "Тони!":
  Пропусна ли, че днес учениците плюха в лицето на власта,
  ======================

  Не съм сигурен, че имаш навършени години за да пускаш тото,.... По добре си попълвай Лексикона .... и брой детелини ..

  >>>>>> Това е са твоя обща култура ...

  www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/01/03/1018884_protestut_na_uchenicite_e_na_put_da_se_provali/


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 63. 63 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  До коментар [#62] от "barcelonski":

  Тая мода, че в нета пишат само пубери си отиде преди няколко години. Вярно, че герберите узряват по-бавно, но все пак и на теб би трябвало да ти е ясно вече.
  Нещо по темата ДОИП имаш ли да кажеш, или като типичен комунист ще бягаш от въпроса, който сам зададе?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 64. 64 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#60] от "Тони!":

  ... Герб ще приемат ли някога ДОИП ...
  =====================

  Винаги последната дума е на КонСъд .....

  ако иБан-костов подкрепи тази мярка и отиде в КонСъд .... да не стане както първото избиране на Първанов. КОСТОВ гласува за ПЪРВАНОВ ... "Макар и с отвращение" ...... Ама си малка и не си спомняш тези детайли .....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 65. 65 Профил на rnerkel
  rnerkel
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#50] от "barcelonski":

  ..... за магистрали, ниски данъци, финансова стабилност, ниски разходи, евро-фондове, ЕС и УСА ....


  Аз пък гласувам за добруването на БЪЛГАРИТЕ и на БЪЛГАРИЯ, а не на ЕС и УСА !


  ххх Магистрали не ми трябват, защото не мога да отделя пари, за да пътувам по тях ...

  ххххх Ниски данъци има само в сънищата на амеби като тебе ...

  ххххх Финансовата стабилност при тази инфлация и при издъдения променен бюджет за 2010 е блян за малоумници


  ххххх Ниски разходи при 450 000 бюджетгни хрантутници , 63 000 милиционери и 45 000 зелени чорапки , при отпуснати 100 милиона за подслушване , е просто типична ГЕРБЕРСКА ЛЪЖА , приповтаряна от кретени ...

  ИЗГОНЕТЕ БОЙКО -СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ!
 66. 66 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1380 Весело

  До коментар [#52] от "lord_of_the_drinks":

  " трябвало е да му сложите червеното знаме на фон а не Българският герб на тоя убавец"

  С петолъчка или с полумесец?

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 67. 67 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#65] от "rnerkel":

  Рнеркел ти си ясна .... ,

  за плавен преход ... не за шокова терапия
  за национално-отговорна приватизация ....
  за отговорни решения ....
  за националните интереси ...
  за добрите "разузнавачи" ......
  за Българския национално-отговорен капитал ...

  ..... знаем ги тези лакадрии ..... пиши ги на Тони! ....


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 68. 68 Профил на Vankata_820
  Vankata_820
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Като се има в предвид с каква орда от юристи и икономисти разполагат БСП(БКП) и как се лутат в политическите си проекти - на Първанов ли да заложат, на Станишев ли, на някой случаен гей ли, партията не се отказва от тях а ги държи за ръчичка до сетния им дъх - другарски колектив. Идеята, която ми се върти е, че при толкова анатемосани пазители на статуквото, може да се изпуснат без да искат и да кажат нещо истинно и справедливо за народа, така че не е лошо следим и червената критика към правителството за първи път може да е градивна!

  Vankata
 69. 69 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#65] от "rnerkel":

  Рнеркел знаем и против какво си .... ,

  против ИмпериализЪма ....
  против чуждите интереси .....
  против "дупедавството" .......
  против конфронтацията .....
  против опонирането на всяка цена ...

  ... Пиши ги на Тони! .....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 70. 70 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  До коментар [#64] от "barcelonski":

  Ако ДОИП може да бъде свързано с някоя партия у нас, то това определено е СК. Герберистите бягат като дявол от тамян от подобни мерки.
  Иначе е много странно, как герберчетата по форум могат да определят пол и възраст. Това става или чрез медитация или чрез дебилна шизофрения.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 71. 71 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Бърза анкета сред познати и приятели (средна възраст 30 години), показва, че нито един не е гласувал за Гоце, или поне не си признава. Е, добре, кой точно го избра този човек ?

 72. 72 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#13] от "dimitar_961":

  - а защо няма предложение да се намалят дипотатите

  Митак,наборе (ако правилно съм изтълкувал ника ти), всякакви интерпретации на думата "депутат" бях чел, но твоето изречение ме "утепА" !!! ++++++++

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 73. 73 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#69] от "barcelonski":

  Ибрикчия, гледам Костича добър гъзобрък ти е направил след като не спираш да квичиш по форуми с няколко ника как ти било така па онака за СК.
  Ти СК не я мисли. Гледай си там работата и не се мешай където не ти е работа. И без това няма да имаш право да гласуваш на следващите избори по обясними причини.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 74. 74 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ами от това което прочетох в статията съм напълно съгласен с президента.А що се отнася до коментарите,особено негативните те са плод на ония отдавна отминали времена в който за да спечели дадена партия народа трябваше да се дели на сини и червени,на "мръсни комунисти" и "демократи".Но мисля че вече е време да се обединим и не партиите да печелят изборите,а народа.Така че не се карайте по между си.
  Обединението прави силата

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 75. 75 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#70] от "Тони!":

  Никакъв ДОИП не е предлагала СК и не подкрепя!
  Недей да лъжеш!
  ДОИП го предлага един анонимен пърдел тука с милиционерско потекло и убеждения.
  Слушай бача си
  До коментар [#45] от "Comandante Marques" като ти вика че за паритя се гласува по убеждение.
  Ти убеждения имаш нали?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 76. 76 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#71] от "snafuracer":Аз не гласувах тогава, но и не помня името на нито един друг кандидат, изключая Болния, но той си е "щатен" такъв и затова не се брои! С нетърпение и едновременно с притеснени( заради кандидата на ГЕРБ) очаквам кандидатурите на партиите!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 77. 77 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Както в по-вечето случаи Първанов е прав. При това, за някои "разбирачи" трябва да се поясни, че той няма никакъв интерес от това вето. мандата му е последен, а и Борисов се заиграва упорито с ДПС - явно срещу обещани за ГЕРБ гласове за президентскита избори. Първанов е принципен и последователен - както наложи вето и на предходните парламентарни избори

 78. 78 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Тази статия дори не е свестен анализ или резюме на позицията на президента. Медиите нямат ли право да посочват по повече от един източник в статията си?

 79. 79 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#73] от "Десен":

  Гледай си там работата и не се мешай където не ти е работа.
  ====================

  Леви-десни .....,

  ... не сме в поделението ти ..... там ги раздавай тези командите !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 80. 80 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 662 Любопитно

  По информация от Брюксел отново ще заиграе тоягата към България.Там,очевидно,няко ръководители,още живеят в ранния соц.Все още демокрацията не може да се наложи над тоталитарното съветско мислене.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 81. 81 Профил на P.S.
  P.S.
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Аз предлагам преди всеки да коментира, да пуска отделен коментар:
  "Гоце иди си"

 82. 82 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Гоце е противен, затова е още по- гадно че му предоставиха на тепсия възможност да се показва, че и да е прав (гнус ме е да го пиша даже). Герберите имаха година и половина да направят един свестен закон, а измислиха тая половинчата работа и я приеха набързо. В закона има добри неща, но има и откровени глупости (районните кметове напр.), можеха да се постараят малко повече, има много какво да спечелят от един истински добър закон- доверието на хората. Но се чудя дали наистина имат интерес...

 83. 83 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 499 Неутрално

  НА НЕГО МУ Е ЯСНО ЧЕ ПРИ ТАЗИ КОНФИГУРАЦИЯ ВЕТОТО Е ПРОФОРМА.ТОВА Е ПОПУЛИЗЪМ.ДРУГ ВЪПРОС Е ЧЕ НАИСТИНА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС Е ДИСКУСИОНЕН.ОЩЕ ПО ЛОШОТО Е ЧЕ ТОЙ ВСЕ ОЩЕ СЕ ВЗЕМА НА СЕРИОЗНО КАТО ПРЕЗИДЕНТ

  за чиста и свята република-но не с този народ
 84. 84 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#57] от "butarino":
  Буратино (на италиански: Burattino) е второстепенен персонаж от комедия дел арте. Думата на италиански означава дървена кукла.
  Той е добър, сантиментален, но глуповат и безволев слуга, шут. Няма голяма популярност на сцената и се прехвърля в кукления театър, където става знаменитост. В края на XVI в. всички марионетки са започнали да се наричат буратини. В съвременния език буратино е кукла на конци с дървена глава, марионетка, управлявана от Б.Б..

  Несправедливата власт не е дълга.
  Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
  Луций Аней Сенека

 85. 85 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  САЩ: В България само тоягата върши работа. Документът, разсекретен от Уикилийкс и испанския "Ел паис", се отнася до усилията на Европейската комисия да представи някакви резултати от мониторинга си над България.
  Посланик Макълдауни стига до извода, че "само тоягата върши работа", като посочва, че "натискът на ЕС чрез мониторинговите доклади и отнемането на еврофондове са единствените начини за постигане на резултати".

 86. 86 Профил на Jogy
  Jogy
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До всички, които хвалят ГЕРБ и плюят по Гоце - забравили ли сте, че двама от министрите на ГЕРБ (единият отскоро бивш), са сред хората, които издигнаха кандидатурата му за президент?

 87. 87 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2970 Весело

  Много ми е кеф като гледам безсилието на Гоце.

  подпис
 88. 88
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:01 на 03/01/2011 от неговия автор.

 89. 89 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не че Герберите са цвете за мирисане, но ГОЦЕ съвсем изпростя.
  Е, хайде стига с тези драми де!
  Май се мисли за герой от ПАПАЗЧЕИР... Сори ГОЦЕ, ти си едно селко КОЦЕ!

 90. 90 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 609 Гневно

  Да, очаквано беше това!...
  Защото Гоце мисли не като президент, а като резидент!!!...

  ... Резидент на руски, турски и местни мафиотски интереси ...

  Безсрамен гьонсурат!

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 91. 91 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Коментарите прости, животът - тежък, скучен. - Живот без маска и без грим - озъбено, свирепо куче. И трябва да се бориш неуморно, и трябва да си страшно упорит за да изтръгнеш от зъбите на тези настръхнали, вбесени псета парченце истина.

 92. 92 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Гоце доносникът , този българогласен кремълски слуга , кара всеки нормален българин да се срамува , че страната му има за президент такъв човек , като Първанов.
  Колко дена щеше да ПРОДЪЛЖАВА Ангела Меркел например , да е канцлер на Германия , ако беше се разкрило , че е била доносник на ЩАЗИ? Не повече от 10 дена!!!!
  Но нашият Андрешко си стои на "президентското" място - класическа комунистическа наглост.
  Всички политици по света отдавна са разбрали , що за "стока" е нашият Андрешко и затова никой не му приема поканите и никой не го кани.
  =====================

  rmajevski от #17 , познаваме ли се от по-рано?

 93. 93 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Гоце подлага на фесове и олигарси със бели якички бизнесменчета, ти не си моят президент , спиш със малолетна , стреляш по защитени животни , и взимаш подарък мезонет от Манджуков.

 94. 94 Профил на constant
  constant
  Рейтинг: 388 Гневно

  По смисъл ние все още сме суверенна държава.Президентът ни се спасява в буквоядство.
  Яде какво ли не впрочем.
  Върховен суверерен са гражданите.Гражданите плащат данъци за да съществува тази държава.
  Тези които плащат имат сериозни основания техните гласове да имат тежест във вземането на решения.Например при провеждането на избори.
  .
  Този не е Български Президент.

 95. 95 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Бог и аз сме най-самотните на този свят ... и без това в коментарите по тази статия пишат само Сульо, Пульо, Атанас и аз.

 96. 96 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#17] от "rmajevski":

  Най-накрая адекватен коментар.

 97. 97 Профил на hippie_pl
  hippie_pl
  Рейтинг: 388 Неутрално

  на А. Доган лакея още не знае че е не върви.УВО-11г.

 98. 98 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Първанов, изяж педалчетата!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 99. 99 Профил на constant
  constant
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#96] от "m_todorov":
  Адекватен за буквояди.Слепота ли е ,липса на памет ли е?
  С тази конституция от 20г и другата преди нея си имаме просперираща, правова и уредена държава.


 100. 100 Профил на sacred
  sacred
  Рейтинг: 497 Гневно

  Турските, турските му избиратели на Първаноглу!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK