София няма да екстрадира охридския архиепископ, издирван от Интерпол

София няма да екстрадира охридския архиепископ, издирван от Интерпол

© Associated PressСофийският апелативен съд отказа да екстрадира по искане на македонските власти охридския архиепископ Йован Вранишковски, предаде БТА.


Вранишковски беше задържан от българските власти на ГКПП Калотина през ноември заради издадена за него заповед за арест от Интерпол заради присъда в Македония. Присъдата е за насаждане на етническа омраза и за присвояване на църковни пари.


В края на 2009 г. македонската православна църква промени името си, като прибави "Охридска архиепископия", за да реши проблемите си с останалите православни църкви, и най-вече сръбската, които не признават автокефалността й. След смяната на името сръбската църква призна автономията на охридската архиепископия и дори лобира пред президента Георги Първанов за освобождаването на владиката, който досега беше с мярка "домашен арест".
Апелативният съд отмени освен домашния арест на Вранишковски и забраната той да напуска България. Решението на съдиите от днес е окончателно.


За да убедят съда в тезата си, Вранишковски и адвокатът му Йонко Грозев осигуриха за разпит двама духовници от Македония, последователи на охридския архиепископ. Давид Нинов и Олимпиада Мишимарковска заявиха, че до 2004 г. Вранишковски не е имал никакви проблеми в страната си. След това обаче започнали преследвания, тъй като той искал да бъде преодолян разколът в църквата. По думите им той бил заради това, че църквата в Македония искала да бъде автономна.


Вранишковски е осъден на две години шест месеца затвор за длъжностно присвояване на 250 000 евро в период от четири години. Пред съда той каза, че е бил преследван по политически причини, а присъдата му в Македония била срам за страната му.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Работата е мътна, но поне седмица това ще е основна тема в съседното държавче.

 2. 2 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 616 Неутрално

  А Максимовите полковници дали имат някаква позиция по ареста, присъдата, конфликта и независимостта на македонската църква? Или се услушват за заповеди от Москва и гледат да не разсърдят сръбските владици?

 3. 3 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#1] от "chiko":

  И според мен и привържениците и враговете на попа ще се обединят около тезата, че цялата вина за случая носят "бугаро-татарите".

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  Правилно! Античките не заслужават....… ):

 5. 5 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До номер 3

  В интерес на истината трябва да се прави разлика между писанията по форумите и другите хора в БЮРМ. Трябва да призная, че у нас пропагандата срещу БЮРМ преминава нормалните граници. Имам приятели, които мислят, че едва ли не като отидеш в Скопие и си българин веднага ще се нахвърлят върху теб. Имам приятели македонци и съм бил в Скопие, пък и Охрид няколко пъти. Нещата съвсем не са такива каквито се описват у нас. Даже понеже имам съвсем пресни впечатления от Скопие ще кажа, че съм приятно изненадан от чистотата по улиците, че и булевардите ми се видяха по-широки от нашите в София. Скопие определено се развива. Вярно е, че още изглежда като провинциален град, но се развива. Особено интересно е, че центъра е пълен със склуптури на българи). Това, което липсват са западните вериги от магазини, бензиностанции и др. Вероятно Гърция им създава пречка за инвестициите. Освен това там кашкавал, ракия, мляко и др. са истински. Нямат ментета. Цените са по-ниски от тези в София. От позиция на дългогодишните си впечатления мога да кажа, че съм с усещането и на по-голяма коректност и задружност между македонците. Някак си хората са по-истински.

 6. 6 Профил на манол
  манол
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ardafon":

  +++++++++++++++++++++++++++

  manol
 7. 7 Профил на makedonski
  makedonski
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Според мен Българският съд трябваше да екстрадира Вранишковски в Македония. Самият Вранишковски е сърбоманин, а неговата църква защитава сръбските интереси в Македония. Последните години сръбската православна църква се опитва да наложи отново своя монопол върху македонската. За съжаление нашата Патриаршия седи с кръстени ръце. Това решение е вследствие от захладнялите отношения между София и Скопие в последно време. Не защиатавам ония измислени македонисти и оная измислена държава, но не ни трябваше да подкрепяме действията на сръбската държава в Македония, като се намесваме в този спор. А за нашата църква какво мога да кажа? Едно време тя е била един от стожерите на нашето възраждане и в борбита за национално-освободителнот движение. Защитавала е национална принадлежност на македонските българи срещу опитите на Атина И Белград да ги денационализират чрез разпространяването на своята пропаганда в тези български земи. А сега се превърнала в пасмина от подлоги които подкрепят сръбските интереси в Македония.

 8. 8 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Гневно

  "Вранишковски е осъден на две години шест месеца затвор за длъжностно присвояване на 250 000 евро в период от четири години."

  За кражба на такава сума, тук на земята, божият служител трябва да си излежи присъдата "като поп", а на нбето - Дядо Господ да го съди по божиите закони! Не ме интересува нито наговата националност, нито неговата политическа ориентация!

 9. 9 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  " Олимпиада Мишимарковска " !!!! Това да не е някакво недоразумение? ) И Олимпийските игри ли са тяхно дело?

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 10. 10 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До "2": А за чий заповеди да се ослушват?Може би за заповеди на Ватикана?Кажи го ясно и високо!А защо не и за заповеди от протестанските духовници от САЩ?А може би за заповеди от мормоните"При тях някакъв си "университетски" преподавател е небезизвестния Стоян Ганев.Москва все още е най-големият център на православната/а не католическата/ вяра в Европа и света.Тя все още е опората на тази православна вяра въпреки упоритата борба на САЩ да ликвидира православието като опора на славянския елемент в Европа.Дай-боже това да продължи още векове!

 11. 11 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#9] от "ъ":

  И как, според теб, се е казвала майката на Сашо Велики, дето твърдят, че е техен? Като са взели синчето, как ще оставят майката?

  Свобода за Надежда Савченко!
 12. 12 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 672 Весело

  "За да убедят съда в тезата си, Вранишковски и адвокатът му Йонко Грозев осигуриха разпит двама духовници от Македония, последователи на охридския архиепископ. Давид Нинов и Олимпиада Мишимарковска заявиха....."

  Бах ти и Йонко , бах ти и духовниците, бах ти и Върховния съд. Давид , как да е , /между другото , в Западна България се срещат /или по скоро са се срещали/, подобни старозаветни имена , но това е друга тема. Ама православната духовничка с име "Олимпиада" направо кърти мивки. Абе тя да не се е увила около съдиите , като змията около Лаокоон , ама малко в по -друг смисъл. Че жените на съдиите, ако разберат.......... ?

 13. 13 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsaki":

  Само да допълня, пък това "Мишимарковска", също е много интересно. Като омоним де. Силен като Крали Марко , пък умен като Мики маус. Преди 1945 год , не се срещало , твърдо. Ама то преди това и македноци е нямало, поне в този смисъл като днешните.

 14. 14 Профил на makedonec8
  makedonec8
  Рейтинг: 395 Неутрално
 15. 15 Профил на Леблебия
  Леблебия
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#5] от "chiko":
  „Трябва да призная, че у нас пропагандата срещу БЮРМ преминава нормалните граници.“

  Първият българин, който виждам да го е осъзнал.

 16. 16 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#14] от "makedonec8":

  Православен /сръбски , македонски , български, гръцки /, католически , протестантски , мохамедански , индуистки или будистки духовник, може и африкански или хаитянски шаман. Къде е проблема. Никой не признава смотаната ви държавица в лицето на пикливия ви съд , дето го е осъдил на "длъжностно присвояване на 250 000 евро в период от четири години"
  Името , още по-никой няма да признае.
  Това е истината , селски. Провинциалист от Скопие.


  Вранишковски е осъден на две години шест месеца затвор за длъжностно присвояване на 250 000 евро в период от четири години.

 17. 17 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#5] от "chiko": И как изглежда "провинциално" един град? Интересно, за някой жител на Лондон, или Париж, как ли ще му изглежда например София ?

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 18. 18 Профил на makedonec8
  makedonec8
  Рейтинг: 395 Неутрално

  тсаки кажи каква дрога взимаш?сигурно е мн яка)))
  сигурен си че името никои няма да го признае?

 19. 19 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  До коментар [#5] от "chiko":

  Ъъъъ?!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK