Общини чистят дългове към "Титан" чрез държавната банка

Досега са подписани цесии за 5 млн. лв., собственикът на ЦСКА очаква 20 млн.

Съсобственикът на "Титан" Димитър Борисов (вляво) и Венцислав Живков, изпълнителен директор на ЦСКА, бяха разочаровани от отпадането на отбора от групите на турнира Лига Европа, тъй като щяха да получат сериозна сума от УЕФА при по-добро класиране

© Дневник

Съсобственикът на "Титан" Димитър Борисов (вляво) и Венцислав Живков, изпълнителен директор на ЦСКА, бяха разочаровани от отпадането на отбора от групите на турнира Лига Европа, тъй като щяха да получат сериозна сума от УЕФА при по-добро класиране
Запорите на "Титан" вече са отменени

Поне 5 общини ще разплатят дълговете си към фирмите за чистене на "Титан интернешънъл холдинг" чрез държавната Българска банка за развитие (ББР). Използва се схемата, на която първа се съгласи Столичната община в края на декември - задълженията за чистене се прехвърлят чрез цесия на държавната банка, тя плаща средствата на "Титан" и местните власти й ги възстановяват в рамките на няколко месеца.


Това стана ясно, след като преди ден един от собствениците на "Титан", Димитър Борисов, съобщи, че фирмата ще получи 20 млн. лв. от дългове на общините чрез цесия през една банка. Той отказа да назове името на финансовата институция.
Освен София, която ще изчисти по тази схема дълг от 4 млн. лв. за събирането на боклука през октомври, ноември и декември, според информация в търговския регистър вече има споразумения за цесия чрез ББР и с общините Хасково и Видин за общо около 1.1 млн. лв.


Пред "Дневник" кметът на Смолян Дора Янкова съобщи, че се водят преговори за издължаване по същата схема за около 1 млн. лв. По неофициална информация община Кърджали също се е съгласила да прехвърли задълженията си, сумата не е ясна.


Схемата дава възможност на холдинга да разплати задълженията си по банкови кредити и други дългове, част от които натрупани от футболния клуб ЦСКА, включително към министерството на спорта.


В края на миналата година акциите на Димитър Борисов и съдружника му Иво Иванов в част от компаниите за чистене и в спортния клуб бяха запорирани заради дългове. Справка в търговския регистър от вчера показва, че процедурите за налагането на запорите вече са прекратени.


Фирми на "Титан" чистят в поне 25 общини в цялата страна, показва Регистърът на обществените поръчки. Засега няма информация точно колко от местните власти са се съгласили на схемата за плащане през банката за развитие.


От финансовата институция отказаха да съобщят с колко общини има подписани подобни договори и общата сума, която ще изплатят или вече са изплатили  дъщерните фирми на "Титан". Оттам казаха само, че клиентите в случая не са оторизирали банката да дава информация по сделките.


Миналата седмица от ръководството на дружествата за чистота на холдинга съобщиха, че ще се опитат да вземат всичките си задължения от общините по този начин, но сума не беше назована. "На нас ни трябват пари, за да си вършим работата.


В същото време сме теглили кредити за машини, които трябва да изплащаме, а това става трудно, когато ни забавят парите със седем месеца", каза пред "Дневник" управителят на едно от дружествата, Ивайло Даковски. Той обясни, че дружествата на "Титан" ще поемат лихвите и таксите към ББР, а не общините.


Според информацията в търговския регистър от тази седмица Хасково ще прехвърли на държавната банка задължения за близо 412 хил. лв., а Видин - за 683 хил. лв. Всички общини, подписали досега споразумения с "Титан", ще трябва да се издължат на ББР до края на април. Задълженията на Смолян, които ще се разплатят по същата схема, са за зимно поддържане и озеленяване.


"За нас това е добре, тъй като така фирмата ще има ресурс да работи, а не да идва и да казва, че не плащаме и не може да чисти снега например", каза кметът на града Дора Янкова. Тя потвърди, че и в случая със Смолян "Титан" ще поеме разходите по лихвите и таксите към банката за развитие.


От община Бургас, в която също работят фирми на "Титан", заявиха, че няма да прибягват до схемата, тъй като плащат редовно по договор на чистачите.


В началото на ноември Софийският окръжен съд наложи запор върху трансферните права на футболистите Маркиньос и Килиън Шеридън от ЦСКА, както и запор на акциите на футболния клуб. Заповедта беше издадена на "Пепаз трейдинг корпорейшън", свързана с украинския бизнесмен Константин Жеваго.


Компанията със седалище в Белиз претендираше за 556 198.37 евро. Сумата е била преведена от Жеваго преди две години и половина, когато се говореше, че иска да купи ЦСКА.


В началото на декември Първа инвестиционна банка (ПИБ) запорира акциите на "Титан интернешънъл холдинг", както и тези на дружеството за почистване "Титан АС" и на собственика на ЦСКА "Титан спорт". Причината беше дълг от 1 млн. лв. на холдинга към банката.


И в двата случая собствениците на червените обявиха, че са спокойни. Димитър Борисов каза, че щом общините се издължат на "Титан" по договорите за чистене, дълговете към Жеваго и ПИБ ще бъдат платени.


Падането на запорите означава, че ЦСКА ще може да продаде голмайстора си Маркиньос. От клуба вече обявиха и продажбата на Спас Делев в руския "Волга".Запорите на "Титан" вече са отменени

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK