До средата на годината ще е готов рецептурникът за детските кухни и ясли

Най-късно до средата на година ще е готов рецептурникът за детските кухни и яслите, заяви директорът на Националния център по опазване на общественото здраве доц.Стефка Петрова, цитирана от БТА. Тя добави, че теоретичната част и препоръките за хранене  на децата от шест месеца до три години вече са написани, като остава да бъдат изпитани примерните менюта.


Сборникът с рецепти и препоръки за хранене на малките деца се прави от две години и в него участват специалисти по хранене и диететика от Националния център по опазване на общественото здраве, директорът на Комплекса за детско хранене с Банка за майчина кърма в София - д-р Мария Русинова, технолози по хранене и педиатър. В него се предвижда разделение на менютата по  възраст, като количеството на храната ще остане същото, а ще се промени съдържанието и структурата.


Рецептурникът е чакан отдавна, защото менютата в  общинските детски кухни и яслите, а в голяма степен и в частните  кухни се изготвят съобразно практическо ръководство от 1983 година. Според специалиста по хранене и диететика д-р Мария Русинова изданието ще бъде от голяма полза не само на общинските детски градини и яслите, но и на частните детски кухни, както и на родителите.


Приготвянето на храните в детските кухни отговаря на всички действащи в момента държавни норми за качеството на храните - Законът за храните, Наредбата за хигиена на храните,  Наредбата за организиране на детските кухни, както и Наредбата за етикетиране на храните, казва д-р Русинова. Комплексите за детско хранене притежават сертификата за качество на ЕС - НАССР.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ggte
    ggte
    Рейтинг: 213 Гневно

    Ще е готов рецептурникЪТ от коя гора са ви хванали да пишете? Ама то с тия заплати кой друг ще се хване!!

  2. 2 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2538 Неутрално

    Защо не няправят рецептурник и за Домовете за стари хора ?

    В нашия Дом за стари хора Сливен се смята за нормално за обяд да сервират НАСТЪРГАН МОРКОВ СЪС СИРЕНЕ.

    Така наречената "диетоложка" Руска е известна преди всичко , че е уволнявана преди това заради некадърността й . Заради нелната човеконенавистност са правени гладни стачки , но все тая ! ?

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  3. 3 Профил на naso
    naso
    Рейтинг: 418 Весело

    Рецептурника е необходим

  4. 4 Профил на snafuracer
    snafuracer
    Рейтинг: 418 Неутрално

    До коментар [#3] от "naso":

    Много необходим, даже задължителен - в повечето заведения следобедната закуска на децата е шоколадова вафла (отвратителна) - по празниците я гарнират с кисело мляко, пълно с нишесте ... Супа от моркови виждали ли сте ? Някаква оранжева вода с плуващи две-три парчета морков ...

  5. 5 Профил на veragena
    veragena
    Рейтинг: 470 Неутрално

    "Сборникът с рецепти и препоръки за хранене на малките деца се прави от две години" и
    "Най-късно до средата на година ще е готов"

    Може ли някой да обясни какъв е този рецептурник, който се прави 2 години и половина?!

  6. 6
    ****

    Този коментар беше изтрит в 10:26 на 05/01/2011 от неговия автор.

  7. 7 Профил на k
    k
    Рейтинг: 983 Неутрално

    Тъжно е, когато се оставяме чиновници да решават неща, които всеки разумен и отговорен човек, трябва да прави сам!

    И какво, като ще има нов рецептурник - изведнъж "вафлите" ще станат плодове и в млякото няма да има нишесте?!

  8. 8 Профил на naso
    naso
    Рейтинг: 418 Весело

    Към № 4
    Ако го няма ще е още по зле.

  9. 9 Профил на kolio__
    kolio__
    Рейтинг: 213 Неутрално

    Ами те си мислят, че това им е България...

  10. 10 Профил на anona
    anona
    Рейтинг: 425 Весело

    По една фафла в ръката и шамар зад врата, тва им стига на малките копеленца, лол

  11. 11 Профил на Master of Puppets
    Master of Puppets
    Рейтинг: 998 Весело

    Абе едно време как карахме без рецептурници бе. 2 филии с лютеница и сирене и бегаш. Ама бегаш наистина, а не се лепваш на компа. Затова сега в 6 клас са по 100 кила.

    "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
  12. 12 Профил на Джигара
    Джигара
    Рейтинг: 448 Неутрално

    В детската градина на сина ми, решихме да преминем на кетъринг от био кухня и мисля, че децата са много доволни. Преди това бяха от някаква друга детска кухня, и понякога са идвали супи в полу-развален вид, за десертите просто нямам дума колко зле изглеждаха.

    За истинския български правописъ - http://ivanchevski.grazhdani.eu/
  13. 13 Профил на k
    k
    Рейтинг: 983 Неутрално

    До коментар [#12] от "Джигара":

    "... РЕШИХМЕ да преминем на ..."

    Точно това имам в предвид - разумните и отговорни хора се грижат сами за себе си и за близките си!

    Поздравления!


  14. 14 Профил на ras16377431
    ras16377431
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    До коментар [#12] от "Джигара":

    Я кажи повече, кой кейтъринг ползвате и по колко излиза?

    gradinko.bg
  15. 15 Профил на think green
    think green
    Рейтинг: 213 Неутрално

    А в рецептурника дали ще има вегетариански варианти, както и храни за деца, които не могат да приемат лактоза?

  16. 16 Профил на Джигара
    Джигара
    Рейтинг: 448 Неутрално

    До коментар [#14] от "gradinko":

    Ям-ям или нещо такова се казваше. Плащам 110 лева на месец такса храна. Преди беше 100 лева за "обикновения" кетъринг... който наистина беше ужасен.

    За истинския български правописъ - http://ivanchevski.grazhdani.eu/




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK