СРС-та разгоряха отново скандала в митниците (обновена в 18.50ч)

СРС-та разгоряха отново скандала в митниците (обновена в 18.50ч)

© Анелия НиколоваСлед няколкомесечно затишие, скандалът между вътрешния министър Цветан Цветанов и директора на митниците Ваньо Танов за борбата с контрабандата отново набира скорост.


Днес соченият за близък до бившия служител на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и обвинен за лидер на престъпната група "Октопод" Алексей Петров вестник "Галерия" разпространи аудиозаписи от три разговора, за които твърди, че са водени между Танов, финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. Случващото се поставя вътрешният министър в центъра на пореден оформящ се скандал и отново повдига въпросите не само за управлението в митниците, борбата срещу контрабандата, нейните покровители и за отношенията между министри и висши държавни служители, но също и за това кой и доколко регламентирано е подслушван.

От "Галерия" се застраховаха, че нямат доказателства за автентичността на записите, които получили на флаш-памет анонимно в редакцията си. От анализ на казаното заключват, че записите са от май миналата година - в разгара на спора между директора на митниците и вътрешния министър. Те изпратиха файловете и на прокуратурата, но от обвинението заявиха, че материалите още не са пристигнали при тях.


През май Цветанов атакува работата на Танов като упрекна митниците, че са се превърнали във функция на "срастването на организираната престъпност, корупцията и политическите партии". Той дори изпрати доклад до премиера Бойко Борисов с данни от ГДБОП и ДАНС за проблеми в митниците. Конфликтът стигна до министър-председателя, който извика засегнатите страни на помирителна среща.


Слуховете в разгара на скандала твърдяха, че сблъсъкът цели рокади в ръководството на агенция "Митници", както и че има битка за овладяване на контрабандните канали, а засегнати фирми искат отстраняването на Танов или поне на неговия заместник Антоний Странджев - бивш служител на ГДБОП, назначен по настояване на шефа си. Няколко месеца по-късно Странджев, който отговаряше за митническото разузнаване и контрабандата подаде оставка и все още няма назначен на неговия пост. И вчера от митниците не дадоха информация кога се очаква назначението.


Разговорите, разпространени днес от "Галерия", са фокусирани именно върху причините за сблъсъците от месец май. Основен акцент в тях е позицията на Танов по конфликта и разочарованието му, че не получава достатъчна подкрепа в борбата си за реформиране на митниците и с контрабандата.


На няколко пъти, както Танов, така и финансовият министър и заместникът му, споменават, че знаят за подслушването на разговорите им и не виждат проблем в това. Танов разпалено критикува Цветанов и обяснява, че министърът не е прав в твърденията за слаба работа на митниците, че изявленията му издават некомпетентност, а докладът на ДАНС е "преписан" от по-стари разработки, които вече не са актуални.


В лаконичните си коментари пък Дянков основно хвали премиера, който е "умен, за разлика" от Цветанов и няма да се подведе. Горанов от своя страна призовава Танов да не влиза в открит конфликт с вътрешния министър, като дори си позволява да критикува прекия си началник Симеон Дянков, който по думите му е загубил авторитет пред премиера и не работи достатъчно.


Разговорите са водени след "помирителната" среща при премиера, която Симеон Дянков пропуска в последния момент и така Танов е оставен сам да се защитава от атаките на Цветан Цветанов. Видимо ядосан от това, че е бил оставен без "гръб", Танов все пак докладва на финансовия министър (негов пряк началник- бел. ред.) за срещата.


"Нямам нерви", "нямам думи", "пука ми на жилетката", "повръща ми се", "той (Цветан Цветанов - бел. ред.) заблуждава премиера", казва Танов. Той смята, че "целият проблем е заради две-три фирми, които аз ги натискам". Споменава за отстраняване на неговия заместник Странджев: "Той ще си тръгне, но не е там проблемът – ще ми назначат един и аз ще стана пионката, те отдолу ще си го командват к'во да прави, кои фирми да обслужва". И заявява: "Знаете какво, не се тръгва срещу фирми, за които с години се е знаело, че са под покровителството на тоз и на оня".


Танов атакува директно вътрешния министър, заявявайки, че е направил постановка на Странджев, за да го обвърже с бившия вътрешен министър Румен Петков и да го дискредитира пред премиера: "А то ся к'во излиза, че с тез, за които се борихме и срещу тяхните методи, сега почваме да ги прилагаме. Ние караме Румен Петков да звънне на Тони Странджев, защото, както и сега, се записва целият разговор, за да запишем и след това да излъжем на срещата, че Тони Странджев ходи на срещи с Румен Петков, а то има един разговор на Румен Петков, пиян кат' мотика, който му казва: "Аз много търсих Ваньо, много сгреших с вас, заложих на куци коне, нещо подобно, вие сте много свястни и така нататък", обяснява Ваньо Танов.


През деня вътрешният министър, който според публикации в пресата е в отпуска, не коментира темата. Едва вечерта "Нова телевизия" и Би Ти Ви цитираха думите на вътрешния министър, че е изненадан от записите, не е добре запознат с тях, но не се притеснява от критиките на Танов. Според Цветанов това е "част от твърде рано започналата предизборна кампания".


Премиерът Бойко Борисов обяви пред агенция "Фокус", че се въздържа от коментар, защото няма ясен източник на информацията. Той обаче заяви, че: "трябва да се разбере дали записите на разговорите са изтекли от службите или от прокуратурата".


"Дневник" отправи до МВР, финансовото министерство и митниците официални въпроси дали разговорът е автентичен и как биха го коментирали. Отговори не бяха получени - вътрешното ведомство запази мълчание, а от другите две институции отказаха коментар.


Въпросът разработван и подслушван ли е шефът на митниците се завъртя в медиите от края на ноември - след като в телевизионно интервю Танов обяви, че срещата на басейна "Спартак" през 2006 г. между тогавашния вътрешен министър Румен Петков и дупнишките "братя Галеви" е била за преразпределение на наркопазара. Петков отговори с обвинение, че шефът на митниците е прикривал Галеви, поиска МВР да каже дали Танов е бил разработван от службите през март 2010г. и намекна, че изявленията му са в резултат на натиск. По думите му битката между МВР и митниците е кой да държи контрабандата.


"Спрямо началника на агенция "Митници" Ваньо Танов не е водено оперативно дело", беше първият лаконичен коментар на Цветан Цветанов. Три седмици по-късно в. "Труд" съобщи, че Танов е бил подслушван шест месеца по разследване на контрабанден канал, а разработката била с кодово название "Баща и син". Разследването обаче било прекратено, тъй като през целия период не протекла информация, която да го уличава в нарушения. Самият Танов коментира, че целта е да бъде дискредитирана работата му и след като не са били намерени основания в неговата дейност, атаката се прехвърлила срещу сина му.


След тази публикация премиерът и вътрешният министър не отрекоха информациите, че Танов е бил подслушван. "Трябва непрекъснато да са в стрес и да знаят, че ще бъдат наблюдавани. А не, когато паднат от власт, да говорим имало или нямало корупция. Сега се проверяват митниците, сега се проверяват фондовете, сега се проверяват строителите. Всички", заяви Бойко Борисов тогава. Вицепремиерът пък само каза, че "няма хора, които ще бъдат недосегаеми". И подчерта, че "всичко което се прави, е в изпълнение на българското законодателство", а разрешенията за СРС се дават от съда.


Днес от МВР не дадоха отговор ако Танов е бил следен, какво се е случило със записите от разговорите му, както и колко са записаните в продължение на шестте месеца разговори.


Пред "Дневник" зам.-главният редактор на в. "Галерия" Явор Дачков формулира три хипотези за записите. "Първият е да са направени със специални разузнавателни средства, но пък ако е така, не се е чуло да са използвани за някакво досъдебно производство", каза той. По думите му втората хипотеза е записите да са направени от човек на Ваньо Танов с негово знание ("тъй като самият той бил зле с техниката"), което се потвърждавало от неколкократното акцентиране от страна на Танов, че "го слушат, но не му дреме". "Третата хипотеза е свързана с впечатлението за повсеместно подслушване от спецслужбите едва ли не на всички във властта , като се правят копия само за премиера и той си ги слуша в кабинета, за да е наясно кой от хората му какви ги мисли и върши", смята Дачков.


Поредният рунд от скандала, свързан с подслушване, идва дни след като РЗС поиска да бъде създадена анкетна парламентарна комисия, която да провери следени ли са хора във властта. Партията на Яне Янев, която не крие връзките си с Алексей Петров, е сред най-активните противници на вътрешния министър. Още в първите дни, след като беше пуснат под домашен арест, Петров започна да изнася информации за финансови злоупотреби на Цветан Цветанов. За своя трибуна той избра вестник "Галерия". Именно от този вестник тръгна и скандалът с шестте имота на вътрешния министър, заради които той беше принуден да дава обяснения от парламентарната трибуна. От пресконференцията на редакторите от "Галерия" днес не стана известно дали вестникът разполага и с други записи.
Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK