Сблъсъкът Цветанов - Танов: Стар скандал за нова употреба

Ваньо Танов

© Дневник

Ваньо ТановСлед няколкомесечно затишие скандалът между вътрешния министър Цветан Цветанов и директорът на митниците Ваньо Танов за борбата с контрабандата може да бъде рестартиран.Близкият до бившия служител на ДАНС и сочен за лидер на престъпната група "Октопод" Алексей Петров вестник "Галерия" разпространи вчера аудиозаписи от три разговора, за които твърди, че са водени между Танов, финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. От медията се застраховаха, че нямат доказателства за автентичността и са ги получили на флаш-памет анонимно в редакцията.
Никой от подслушваните вчера не коментира официално, но и никой не отрече, че разговорите са истински. Въпреки че те са от май 2010 г., съдържанието им отново постави въпросите не само за управлението в митниците, борбата срещу контрабандата, нейните покровители и за отношенията между министри и висши държавни служители, но също и за това кой и доколко регламентирано е подслушван.


Цветанов коментира във вечерната емисия на Би Ти Ви, че е изненадан от появата на такъв запис и за него това е твърде ранно начало на предизборната кампания (Според "Галерия" от анализа на казаното става ясно, че разговорите са от май миналата година - в разгара на спора между директора на митниците и вътрешния министър).


Въпросите защо разговорите "изтичат" точно сега и кой е истинският им изпращач са най-интересни. От контекста им и мястото, в което се появяват, изглеждат като атака към вътрешния министър. Дали обаче отношенията и настроенията между Дянков - Цветанов - Танов, дори Горанов и други замесени лица, за които става ясно от разгорите са актуални и в момента.


Точно преди Коледа двамата вицепремиери, шефът на митниците, на ДАНС Цветелин Йовчев и на НАП Красимир Стефанов се появиха заедно пред медиите и отчетоха ефектите от съвместни действия. Тогава Цветанов обяви, че с Дянков работят все по-добре, а на припомнянето на пролетния скандал с митниците каза, че той бил резултат от напасване на работа на новите екипи, но всичко вече било преодоляно.


По същото време течеше скандал между бившия вътрешен министър Румен Петков и Танов, както и информации, че шефът на митниците е бил подслушван. А темата с бюджета, предвиден за Специални разузнавателни средства за 2010, беше многократно използвана от опозицията за атака към управляващите.


Съвсем в началото на тази година пък РЗС поиска да бъде създадена анкетна парламентарна комисия, която да провери следени ли са хора във властта. Партията на Яне Янев, която не крие връзките си с Алексей Петров, е сред най-активните противници на вътрешния министър.


Хипотезите за появата на записите са многобройни.


Реакциите към тях през следващите дни може би ще помогнат някои въпроси да намерят отговори и ще стане ясно ще има ли по-сериозни ефекти от тях. 


Премиерът Бойко Борисов беше твърде лаконичен за разпространените записи. Той обяви пред агенция "Фокус", че се въздържа от коментар, защото няма ясен източник на информацията.


"Не мисля да хабя енергия и да навлизам в подобни спорове за това кой как говори в личните си разговори", каза премиерът и цитира данни за борбата с контрабандата през 2010 г. Борисов обаче заяви, че "трябва да се разбере дали записите на разговорите са изтекли от службите или от прокуратурата", както и че по-тревожно е, ако записите "са правени със силите и възможностите на частни структури - това вече не говори добре за държавата." От "Галерия" съобщиха, че са изпратили файловете и на прокуратурата, но от обвинението заявиха, че материалите още не са пристигнали при тях.


От МВР вчера не отговориха на въпросите на "Дневник" дали е бил подслушван Танов и за какво, имат ли информация за тези записи.


Другото, което разговорите (независимо от кого са правени записите) официализират, е подслушването на висши държавни служители. От репликите на всички става ясно, че те разговорят с ясното съзнание, че ги слушат и че казаното ще бъде чуто - което може би е причина и за много от споделяната информация. "Отврат са...


Отврат са, слушат ме, не ми дреме на жилетката, в момента ще му звънят, ще му предадат разговора, но са отврат, защото не се говори с аргументи, а се говори с измислени... И всички, които приказваха едно преди това, сега се измятат и въобще, к'во да...", казва Танов. Дянков в друг момент му отговаря "Еми не, к'во като ни слушат". Шефът на митниците обяснява, че е подслушван и неговия тогавашен заместник Странджев. Именно с това кой ще наследи Странджев се свързват и някои хипотези за изтеклите разговори.


Слуховете в разгара на скандала през май и началото на лятото твърдяха, че сблъсъкът цели рокади в ръководството на Агенция "Митници", както и че има битка за овладяване на контрабандните канали, а засегнати фирми искат отстраняването на Танов или поне на неговия заместник Антоний Странджев - бивш служител на ГДБОП, назначен по настояване на шефа си.


Няколко месеца по-късно (в края на октомври) Странджев, който отговаряше за митническото разузнаване и контрабандата, подаде оставка и все още няма нов човек на неговия пост. И вчера от митниците не дадоха информация кога се очаква назначение.


Скандалът през май започна, когато Цветанов атакува работата на Танов, като упрекна митниците, че са се превърнали във функция на "срастването на организираната престъпност, корупцията и политическите партии". Той дори изпрати доклад до премиера Бойко Борисов с данни от ГДБОП и ДАНС за проблеми в митниците. Конфликтът стигна до министър-председателя, който извика засегнатите страни на помирителна среща.


Разговорите, разпространени днес от "Галерия", са фокусирани именно върху причините за тези сблъсъци. Основен акцент в тях е позицията на Танов по конфликта и разочарованието му, че не получава достатъчна подкрепа в борбата си за реформиране на митниците и с контрабандата. Той разпалено критикува Цветанов и обяснява, че министърът не е прав в твърденията за слаба работа на митниците, че изявленията му издават некомпетентност, а докладът на ДАНС е "преписан" от по-стари разработки, които вече не са актуални.


В лаконичните си коментари пък Дянков основно хвали премиера, който е "умен, за разлика" от Цветанов и няма да се подведе. Горанов от своя страна призовава Танов да не влиза в открит конфликт с вътрешния министър, като дори си позволява да критикува прекия си началник Симеон Дянков, който по думите му е загубил авторитет пред премиера и не работи достатъчно.


Два от разговорите са водени след "помирителната" среща при премиера, която Симеон Дянков пропуска в последния момент и така Танов е оставен сам да се защитава от атаките на Цветан Цветанов. Видимо ядосан от това, че е бил оставен без "гръб", Танов все пак докладва на финансовия министър (негов пряк началник- бел. ред.) за срещата. "Нямам нерви", "нямам думи", "пука ми на жилетката", "повръща ми се", "той (Цветан Цветанов - бел. ред.) заблуждава премиера", казва Танов.


Той смята, че "целият проблем е заради две-три фирми, които аз ги натискам". Споменава за отстраняване на неговия заместник Странджев: "Той ще си тръгне, но не е там проблемът – ще ми назначат един и аз ще стана пионката, те отдолу ще си го командват к'во да прави, кои фирми да обслужва".


Танов атакува директно вътрешния министър, заявявайки, че е направил постановка на Странджев, за да го обвърже с бившия вътрешен министър Румен Петков и да го дискредитира пред премиера: "А то ся к'во излиза, че с тез, за които се борихме и срещу тяхните методи, сега почваме да ги прилагаме.


Ние караме Румен Петков да звънне на Тони Странджев, защото, както и сега, се записва целият разговор, за да запишем и след това да излъжем на срещата, че Тони Странджев ходи на срещи с Румен Петков, а то има един разговор на Румен Петков, пиян кат' мотика, който му казва: "Аз много търсих Ваньо, много сгреших с вас, заложих на куци коне, нещо подобно, вие сте много свястни и така нататък", обяснява Ваньо Танов.


Въпросът разработван и подслушван ли е шефът на митниците се завъртя в медиите от края на ноември - след като в телевизионно интервю Танов обяви, че срещата на басейна "Спартак" през 2006 г. между тогавашния вътрешен министър Румен Петков и дупнишките братя Галеви е била за преразпределение на наркопазара.


Петков отговори с обвинение, че шефът на митниците е прикривал Галеви, поиска МВР да каже дали Танов е бил разработван от службите през март 2010 г. и намекна, че изявленията му са в резултат на натиск. По думите му битката между МВР и митниците е кой да държи контрабандата.


"Спрямо началника на Агенция "Митници" Ваньо Танов не е водено оперативно дело", беше първият лаконичен коментар на Цветан Цветанов тогава. Три седмици по-късно в. "Труд" съобщи, че Танов е бил подслушван шест месеца по разследване на контрабанден канал, а разработката била с кодово название "Баща и син".


Разследването обаче било прекратено, тъй като през целия период не протекла информация, която да го уличава в нарушения. Самият Танов коментира, че целта е да бъде дискредитирана работата му и след като не са били намерени основания в неговата дейност, атаката се прехвърлила срещу сина му.


След тази публикация премиерът и вътрешният министър не отрекоха информациите, че Танов е бил подслушван. "Трябва непрекъснато да са в стрес и да знаят, че ще бъдат наблюдавани. А не, когато паднат от власт, да говорим имало или нямало корупция. Сега се проверяват митниците, сега се проверяват фондовете, сега се проверяват строителите.


Всички", заяви Бойко Борисов тогава. Вицепремиерът пък само каза, че "няма хора, които ще бъдат недосегаеми". И подчерта, че "всичко, което се прави, е в изпълнение на българското законодателство", а разрешенията за СРС се дават от съда.


Пред "Дневник" зам. главният редактор на вестник "Галерия" Явор Дачков формулира три хипотези за записите. "Първият е да са направени със специални разузнавателни средства, но пък ако е така, не се е чуло да са използвани за някакво досъдебно производство", каза той. По думите му втората хипотеза е записите да са направени от човек на Ваньо Танов с негово знание ("тъй като самият той бил зле с техниката"), което се потвърждавало от неколкократното акцентиране от страна на Танов, че "го слушат, но не му дреме".


"Третата хипотеза е свързана с впечатлението за повсеместно подслушване от спецслужбите едва ли не на всички във властта, като се правят копия само за премиера и той си ги слуша в кабинета, за да е наясно кой от хората му какви ги мисли и върши", смята Дачков.

Танов: "И аз ще стана пионката..."


Ваньо Танов: Това, което целят, на мен ми е ясно. Отстраняват Николов (бел. ред. - заместника на Танов Красимир Николов), Тони Странджев (бел. ред. - другият заместник) се разплака... Той си подаде... нали ви казвам, още същия ден (...) Ще ми назначат един и аз ще стана пионката, те отдолу ще си го командват к'во да прави, кои фирми да обслужва, защото целият проблем е заради две-три фирми, които аз ги натискам... Правихме наредба и всичко, което да важи за абсолютно всички и да играят по еднакви правила... Не са добре нещата, г-н министър... Той (бел. ред – Цветанов) настройва и премиера...


Симеон Дянков: Да, де, но премиерът е умен за разлика от него. Премиерът все пак знае какво е важно за всички и според мен ще се държи.


Танов: Значи или той (бел. ред. - премиерът Борисов) осуетява и да престанат с тез измишльотини, или аз си тръгвам. Затова искам да чуя от него, защото аз съм поел определени ангажименти..."


Танов: Сега разбрах за какво става въпрос за Шишков (бел. ред. - вероятно бившият началник на митница "Югозападна" Николай Шишков), написал е актовете на "Лукойл"... Там, където беше за оцветеното гориво, което не отиде в детските градини, отиде тежко гориво и той на всичките им е написал актове. Цецо го е заплашил и му казал, че няма да бъде... Зат'ва виждам, че всеки, за който аз съм искал да си свършва работата и да бъде абсолютно принципен, няма значение коя фирма е, той сега е подложен на атака (...) Не се тръгва срещу фирми, за които с години се е знаело, че са под покровителството на тоз и на оня.


Танов: Щях да им предложа в наредбата да променим само да сложим срок тези, които са извършили активни нарушения, те да нямат право да им бъде издаден лиценз, но това важи оттук нататък... Те сега са направили, пак под натиск, въобще да отпадне този текст и ние пак трябва да ходим да сложим на всеки магазин по един митничар ли, по един полицай ли да следи...


Из стенограмите, за които се твърди, че са разговори на Танов с финансовия министър Симеон Дянков
 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Ей тоя Владислав Горанов голема гад!
  Ебати подлото копеле!

  "Горанов: Е, на мене ми е малко по-лесно, щото аз мога да я коментирам от гледна точка финанси. Но така или иначе, ти виждаш, че има един огромен конфликт между двамата и че всъщност...

  Танов: Ма не мога да разбера откъде е този конфликт...

  Горанов: Не, не, не между тебе и него (б.р. – Цветанов). Значи между тебе и него си има, едно на ръка. Отделно, отделно, той счита тия две неща за изпуснати карти. Нито едно кадрово решение не е зависело от него и не му е наложено. Сиреч, сиреч – нито едно кадрово решение не е успяло да бъде партийно. Първо, това. Второ, имай предвид, че те със Симеон (б.р. – Дянков) са гуша за гуша. Това сигурно го знаеш. Ама и постъпката на Симеон беше тъпа...

  Танов: Е, ми... Аз му се обадих и поисках на другия ден среща, защото неговото неявяване беше... даде възможност да се случат част от нещата.

  Горанов: Значи неговото (б.р. – на Дянков) неявяване е най-малкият ти проблем, защото той е загубил всякакъв авторитет пред премиера с действия и бездействия, за да може да се допусне такава ситуация на противоборство. Симеон... Симеон, ъъъ, не работи достатъчно.

  Танов: Еми... хубаво... ами... аз съм подчинен на минстъра на финансите и не е редно аз да... и никога няма да си позволя.

  Горанов: Не искам да го казваш и да правиш каквито и да е заключения, но нашият проблем идва оттам."

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 2. 2 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Весело

  Стар скандал,
  нова кал...
  Б. Б. отгоре наблюдава
  и се забавлява!

  www.berbenkov.hit.bg
 3. 3 Профил на psmid
  psmid
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Колко сте наивни,та този компромат е скалъпен от Бойко Борисов,за да се разправи с Цветанов.Бойко няма да търпи конкуренцията му и по-високият му рейтинг.По-умни хора преди нас са казали:"Разделяй и владей."И Костов преди време се освободи от конкуренция по същият начин.Миналата година имаше едно бюро за контрол над СРС,но ГЕРБ го закриха,за да могат сега безконтролно да подслушват и да размахват записите от това подслушване.

 4. 4 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 486 Разстроено

  Видно е, скъпи приятели, че старите курви, нищо по-различно от стар бардак не могат да изградят. Каквото и да ни говорят.

 5. 5 Профил на brymbarslamka
  brymbarslamka
  Рейтинг: 213 Весело

  Отегчаващо е да виждаме, отново и отново, как едни претенденти за честна, ефикасна и спрведлива власт са, де факто, продажни, подли, елементарни и посредствени муцуни, позволяващи си да се подиграват и да се гаврят с цял един, страдащ и загиващ, народ! Поне малко доблест и срам да покажат, а не да се явяват в националния ефир по ски екипировка, в петзвезден хотел, обяснявайки, че това е нормален процес, че те не били там за да се обичат !

  Ох, дано Орлин Горанов или някоя друга политически необременна публична личност се яви на идните през избори, че започвам да страдам от хронично гадене...

  А по кокретно, има все по-явна опозиция между членовете на партията (все МНОГО посредствени кадри (Цецо, Горанов, Цецка...)) и експертните членове на правителството (онези мислещи трезво, правилно и неубременено...)

  Горанов е просто един охлюв голишар... Гнус те е да го пипнеш, гнус те е да го смачкаш...

 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:40 на 05/01/2011 от неговия автор.

 7. 7 Профил на Lazar Madjarov
  Lazar Madjarov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Днес сутринта гледах интервюто с Б.Борисов по Нова телевизия,посветено изцяло на този скандал.В резюме казаното от него се свежда до:всички ще бъдат подслушвани,/става дума за членове на кабинета/,не желая те/министрите/ да се обичат,нека се мразят,но работата да върви.Някакси-логично,но в същото време да се дезавоира екипността в работата на кабинета,за сметка на едноличната воля на Борисов да решава възникналите противоречия или скандали,е една реминисценция на временатана Тодор Живков,който поне се криеше зад "колективните"решения на Политбюро по съответните казуси.Лошото според мен е,че в последвалото интервю с Посланикана САЩ,той,макар и деликатно ,оправдава подобно поведение с....прозрачността в работата на американците....,т.е.Борисов получава подкрепа на поведението си.Озадачаващо за мен!

 8. 8 Профил на vasilaki49
  vasilaki49
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не нормално е двама министри да не знаят кой на кого е покровител. След по-вече от година официална и публична, но законосъобразна съвместа грабителска акция, покровителство, единият на ЛУК ОЙЛ, другият на ... други, се оказва че не са се уточнили. Обясненията в репликите им са неясни, но е ясно че, и отношенията им са не ясни. И за премиера не е важно какво секретно са искали да си кажат подчинените му, а е важно за премиера, кой не законно ги е засякъл. Това не е ли реакция на Бос от пресъпият сват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK