БСП предлага отпускът от 2010 г. да се ползва безсрочно

БСП предлага отпускът от 2010 г. да се ползва безсрочно

© Юлия ЛазароваНеизполваният отпуск за 2010 г. да не се губи, а да може да се ползва безсрочно. Това е записано в поправки в Кодекса на труда, които депутати от "Коалиция за България" внесоха днес в парламента, предаде БТА.


От левицата предлагат невзетите почивни дни за 2010 г. да се прехвърлят към натрупаните до края на 2009 г. Идеята е за ползването им да важи стария режим за отпуските, при който няма давностен срок, какъвто беше въведен с редакцията на трудовото законодателство в средата на миналата година.


В законопроекта на левицата се предвижда новият ред за отпуските - с графици за съответната календарна година и двегодишна давност, да започне да действа от 2011 г.
"Тъй като законът е приет в средата на миналата година, не може да се приложи механизмът за изгаряне на отпуските за годишния отпуск за 2010 г.", заяви зам.-председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Михаил Миков. "Отпускът е право, а не възможност, и това право не може със задна дата да бъде отменено", добави бившият социален министър Емилия Масларова.


Друго предложение на левицата е да могат да се прехвърлят за следващата година не само десет дни, а половината от отпуска. От "Коалиция за България" предлагат още работниците да имат право да отлагат отпуска си, ако не са имали възможност да я ползват по независещи от тях причини.


През следващата седмица се очаква ГЕРБ също да внесе предложение за това как да се изчисти спорния момент с ползването на невзетите почивни дни за 2010 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK