ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Писмото на Антоний Странджев до премиера и главния прокурор

Публикуваме пълния текст на докладната записка на бившия зам.-директор на агенция "Митници" Антоний Странджев до премиера Бойко Борисов и до главния прокурор, в което той предупреждава за опитите да бъдат овладени митниците.


Странджев изчете писмото, изпратено според него на 22 март 2010г., в предаването "Тази сутрин" на БиТиВи. Той разказа, че единствената реакция е била обаждане на секретарката на премиера, която го попитала дали ще си вземе документа или да го "пусне в мелачната машина". 


Г-н министър-председател,
при извършените кардинални реформи в митническата администрация, при освобождаване на значителен кадрови ресурс, който в голямата си част е корумпиран, имайки предвид световната финансова криза и липсата на свободен финансов ресурс, особено важно е "овладяването" на Агенция "Митници" и основни стратегически места като входните и изходни пунктове при границата с Република Турция, както и основният пункт на вътрешната ни граница Русе – Дунав мост. В термина овладяване, имам предвид кадрово верни, послушни хора на позиции, даващи им възможност да взимат решения в полза на човека (политическата сила), поставила го на поста.
До настоящия момент, ние, като ръководители на митническата администрация на Република България не сме допуснали такъв тип назначения, въпреки упражнявания ежедневен натиск и въпреки обвиненията за неследване "подходящата кадрова политика". Аз, като част от ръководството на Агенция "Митници", изпълнявам длъжността си, следвайки единствено политиката на правителството на Република България, а именно да събираме приходите в държавния бюджет, съгласно законите на тази държава. Голяма част от политическите дейци, особено тези, които са депутати за първи мандат, при своето избиране са поели съответните финансови ангажименти към лицата, които ги поддържат, финансират, но сега, заради финансовата криза и заради неовладените митници, това не се случва и всички са много изнервени. Въпреки че врагът, наркотрафикантите, контрабандистите на стоки, е един, по ред причини някои от тях и от субективен характер, съвместното противодействие на този вид престъпност е на ниско ниво, основно поради липсата на доверие между МВР и митническата администрация.


В началото на месец март под ръководството на г-н Цветан Цветанов е сформиран екип от служители на МВР, който трябва да "разследва" корупционните и контрабандни схеми в митница Свиленград. Под контрол са поставени ръководни, редови и бивши служители от митническата администрация, бизнесмени с изградени позиции на митнически пункт "Капитан Андреево", действащи партийни функционери. На съвещание, проведено под ръководството на министър Цветанов, в присъствието на ръководни служители от министерството, ДАНС, ВКС, същият е споделил – "Танов и Странджев не оправдаха гласуваното им доверие". Съгласно представените справки на ръководството на Агенция "Митници" са вменени извършвани действия, несъвместими с българското законодателство. Образувано е досъдебно производство.


В този период зачестиха и статиите в средствата за масово осведомяване във връзка с неизпълнение приходите от страна на митницата, вадене на цифри извън контекста, както и телевизионни интервюта на "капацитети" по митническите въпроси, обосноваващи неадекватното поведение на митническата администрация. Всичко това ми дава основание да считам, че съвсем скоро предстои дискредитация пред обществото и прекратяване на митническата реформа, което от своя страна ще доведе до осъществяване на пълен контрол върху дейностите, извършвани от митническата администрация на Република България.


Г-н министър-председател,
моля да бъда правилно разбран, с тази информация до вас не целя протекции от ваша страна. Силно се надявам, че сегашното ръководство на вътрешното министерство няма да избере подхода на своите предшественици, а именно, хвърляйки целия си оперативен ресурс на търсене на "предатели" в редиците си, а ще подходи професионално, принципно и честно при набирането и анализа на постъпващата информация. Лично аз, а напълно съм убеден, че и генерал Танов, ни най-малко се притесняваме, относно предприетите спрямо нас мерки, защото всичко, което сме вършили, вършим и в момента, е в рамките на законите на Република България.


Осъзнавам много добре, че в условията на финансова криза обществото много въодушевено ще приеме една операция "Митнически октопод" без да е наясно с истинските намерения на нейните организатори. А това, според мен, е много опасно за бъдещото демократично развитие на страната ни.


С уважение,
Антоний Странджев, зам.-директор на Агенция "Митници", 22 март 2010 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK