Засилен предварителен контрол за обществените поръчки иска бизнесът

Не се приема идеята 100% държавни и общински фирми да печелят без търг

Засилен предварителен контрол за обществените поръчки иска бизнесътРаботодателите настояват да се гарантира по-голяма конкуренция

Предварителният контрол на обществените поръчки да бъде засилен, черният списък на нелоялните фирми най-после да бъде създаден, представители на браншовите бизнес организации да се включат в комисиите, които възлагат финансираните с държавни средства дейности. Това са част от предложенията на компаниите към работната група начело с евроминистъра Томислав Дончев, която подготвя нов закон за обществените поръчки.


"Две са основните промени, които трябва да залегнат в новия закон - засилен превантивен контрол от страна на Агенцията по обществени поръчки, както и гарантиране на по-голяма конкуренция при възлагането", обясни пред "Дневник" Йордан Кисьов, член на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Целта е да се намали сегашната практика на повсеместно обжалване на поръчките, което спира изпълнението им.
От Българската стопанска камара (БСК) продължават да отхвърлят идеята за вътрешни (in house) поръчки, които да се възлагат без конкурс на 100% държавни и общински предприятия, собственост на възложителите. "Не виждам, ако тази промяна бъде приета, защо въобще трябва да съществува закон за обществените поръчки.


Всяка община ще си създаде фирми, които да изпълняват поръчките й", коментира зам.-председателят на БСК Камен Колев. Той допълни, че в такъв случай не би било ясно "кой ще определя цената, при какви условия ще се възлага поръчката, частният бизнес ще бъде практически изхвърлен от разпределението на държавните пари".


В началото на миналата седмица министърът на еврофондовете Томислав Дончев обясни, че подобни процедури няма да са чести практики, напротив. "Става дума за дружества, които са създадени с тази цел, които не упражняват каквито и да било други услуги на пазара освен тези, които предоставят на възложителя. Вероятно говорим за буквално няколко договора на година", каза Дончев.


След срещата с бизнеса министърът увери, че работната група ще разгледа внимателно предложенията.


Новият закон трябва да е готов до август 2011 г. За последен път сегашният беше променен през лятото на 2010 г., но и след това Брюксел го разкритикува за липсата на персонална отговорност в случаите на незаконни поръчки (финансовите санкции в тези случаи се плащат от бюджетите на ведомства и общини, тоест от данъкоплатците), за отсъствието на черен списък на фирмите, хванати в нарушение, както и за отварянето на техническите и ценовите оферти в различни дни. Изработената до момента концепция за нов закон се очаква да бъде гласувана от Министерския съвет на 15 януари.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ето ви и още една вратичка в ЗОП, която каквото и да правят докато не я махнат винаги "наща фирма" ще взима парите, а работата няма да бъде свършвана и така на следващата година пак и пак и пак и пак
  http://economistbg.blogspot.com/2010/09/blog-post.html

  www.economistbg.com/
 2. 2 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  бизнеса иска, синдикатите искат , лекарите искат, пенсионерите искат , накратко сите само искат, абе има ли някой будала да дава в таз държава ?

 3. 4 Профил на reli
  reli
  Рейтинг: 8 Неутрално

  През последните години широко се използват, интегрални, йерархични системи от показатели за оценка на финансовото състояние на компаниите.
  Разработват се цялостни модели за предвиждане на корпоративния неуспех,преди той да се случи.
  Всички автори на подобни модели съветват те да се използват в качеството на "допълнителен инструмент" (за относително не голям период от време,5 години)
  Има две разновидности:за публични компании и за непублични(затворена компания).

 4. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  Предложението на Кисьов е повече от отвратително. Иначе подкрепям БСК за позицията им против обществените и държавните фирми.

  ПП Христо, икономист са се изложили с тая статия, нещата далеч не стоят така.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 6 Профил на Krasi Pesev
  Krasi Pesev
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#2] от "jetchev":

  Ами всички даваме ,една проста сметка -7,500,000 граждани на България/поне толкова ни водят по последна статистика/ на месец ,разходи за храна на член от семейство средно -200 лева=300 МИЛИОНА /20% ДДС/--държавата прибира защото сме тук , а само това ли е!

  Incertus animus dimidium sapientiae est - Съмнението е половин мъдрост.
 6. 7 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Обществените поръчки трябва да са наистина обществени, т.е. максимално прозрачни за обществото. След всеки търг, всички оферти и техните цени трябва да станат публични.
  Публични трябва да бъдат също така оценките и кой (поименно) ги е направил.
  В тръжната документация, изготвилите я трябва да са поименно вписани и подписали се - за да са ясни, в нередките случаи когато даден търг се прави така, че на условията да отговаря само една фирма.

 7. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ментор":

  И освен, че отговаря само една фирма, то самата фирма получава и пари затова, че е изготвила търга. Веселба.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 9 Профил на 45iv
  45iv
  Рейтинг: 453 Неутрално
 9. 10 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 524 Неутрално

  поредната простотия!
  браншовите бизнес организации в България са от картелен тип

 10. 11 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 638 Неутрално
 11. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 07:03 на 10/01/2011 от неговия автор.

 12. 13 Профил на jochanson
  jochanson
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абсолютен бъзик.
  Две организации, които не представляват никого и поради това са нелегитимни - Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, участват в изработването на нов закон за обществените поръчки.

  Самият закон се прави под ръководството на човек, който няма идея за какво става дума и който дори няма собствен експертен екип.

  Трагедия..........................

 13. 14 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#8] от "Тони!":

  Да, често офертата е написана от фирма, но тя не получава нищо за това, освен разбира се обществената поръчка. Все още част от администрацията не е разбрала, че това, което беше забранено едно време, а именно фирма да поготви техническо задание а след това да участва, в момента е разрешено. Така че офертите си ги пишат под масата.

  А като си говорим за черни списъци, кога ще има списък на фирмите, които са спечелили защото само те са отговаряли на изискванията? В края на краищата това си е жива корупция.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 14. 15 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hristo Hristov":
  Напълно си прав - важен е предварителния контрол, но неизмеримо по-важен е последващия контрол! Нека дам изключително простичък пример: Фирма за производство на закуски получава обществена поръчка за направа на закуска за болнично хранене. Първоначално закуската съдържа хляб, сирене, масло и каквото е нужно. Няколко дни след спечелването на поръчката закуската е вече САМО хляб!
  Примери безкрайно много!
  ЗОП е един от най-важните елементи на кражбата в България, така че не мислете че не е важен закон!

 15. 16 Профил на liberville
  liberville
  Рейтинг: 466 Весело

  В България няма нито една неманипулирана обществена поръчка. Обществените поръчки са основен и много ефикасен инструмент за злоупотреба с държавни средства. Ако някой си направи труда да поразгледа кои фирми печелят поръчките, ще открие един доста забавен факт, че в голямата си част това са нарочни консорциуми, регистрирани в дните преди изтичане на крайния срок за участие. Много често, освен манипулуране на избора на изпълнителя на ОП се "договаря" и определен процент завишаване цената й в процеса по реализацията. В този ред на мисли, тези, които манипулират ОП са хората на властта. Досега не съм видял политическа сила, която сама да лишава себе си и хората, гравитиращи около нея от инструмент за "усвояване" на държавни средства. Не смятам и че настоящия случай ще се окаже такъв...

 16. 17 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 761 Весело

  До коментар [#16] от "liberville":

  Участието в консорциуми често е продиктувано от завишените изисквания, които се поставят. Това налага фирмите да се обединяват една с друга само и само да покрият пустите изисквания, които пък често пъти са тотално безумни. За ремонт на някой мърляв между селски път се изисква да имаш 100 млн. лева оборот за последните 3 години например. Това за консорциумите.

  Решението е да се отвори максимално процесът и както предлага колегата по-горе всичко да е публично и прозрачно. Във всеки един момент да е ясно кой, какво и защо прави. Естествено пак ще има злоупотреби и отклонени средства, но п пъти по-малко.

  Колкото до идеята за вътрешни поръчки - тотално безумие. Общинарите ще определят цените, а ще работят търговски дружества собственост на същите тези общини. Така разходите ще са общински, а печалбата за общинските съветници, разбирай управляващи в момента. Да не говорим, че това е незаконна държавна помощ, която е забранена от европейското законодателство, което изисква частните и държавните търговски дружества да се конкурират при равни условия на пазара.

 17. 18 Профил на savovjr
  savovjr
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Чудно, защо "работна група" се занимава с това, при положение, че този закон ползва много широка обществена група и има пряко отражение върху икономическото развитие на страната? Защо няма обществени обсъждания, както пишеше на eufunds.bg? Или поредния поръчков закон? Защо концепцията за това не беше изложена никъде, нито пък коментарите по нея?

 18. 19 Профил на dimitarfilipov
  dimitarfilipov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  щом вече го иска и бизнеса значи корупцията е стигнала такива размери, че дори и фирмите до вчера облагодетелствани са вече окрадени от ония дето ги натикаха в тази игра , да май трябва да се вземат мерки..... на ковчези

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK