БАН може да е съветник на правителството

Председателят на БАН Никола Съботинов (първият седнал вдясно) преди началото на срещата с министрите.

© Красимир Юскеселиев

Председателят на БАН Никола Съботинов (първият седнал вдясно) преди началото на срещата с министрите.Българската академия на науките (БАН) може да се превърне в "консултативен център към правителството, а не само към образователното министерство", защото поне един път на три месеца ще има срещи, в които ще участват и университетски преподаватели. Това е една от идеите, които са били обсъдени на срещата на учените с министъра на образованието Сергей Игнатов и министъра на финансите Симеон Дянков, продължила над три часа, предаде БТА.


Разговорите са били за предложения към закона за БАН, в който е записано, че институтите ще се създават и закриват от правителството по предложение на министъра на образованието след съгласуване или по инициатива на председателя на БАН. Проектът беше приет на първо четене преди Нова година.


Учените са поискали има настоятелство, да се мисли за връзката с университетите, а институцията "пост-док", залегнала в Закона за стимулиране на научните  изследвания, да се развие и БАН да стане научен център, в който да се създават условия за тази институция.
Според Сергей Игнатов предложенията са "хубави", като е било обсъдено  по основни проблеми и теми, вълнуващи обществото, да могат да се произнасят академиците и професорите. "Ще направим тези стъпки, за да получим един добър закон, никой няма да унищожава и убива БАН", заяви още министърът. Той каза, че между първото и второто четене могат да се внесат корекции, но не и да се изтегли целият законопроект.


Попитан дали ще има допълнителни средства за БАН,  Игнатов заяви, че "от спечелените от Брюксел пари 10 милиона влизат сега за докторанти и млади учени". БАН трябва да бъде активна и да усвои тези средства, сега се отваря също и т.нар. швейцарски инструмент - "Наука и бизнес", добави той.


Според него не може всички научни области да бъдат приоритет, но седем-осем могат да се определят за приоритетни и те ще получават адекватно финансиране. Като такива перспективни области Игнатов посочи енергетиката и културно-историческото развитие.


Министърът на финансите Симеон Дянков е заявил, че, за да има пари, трябва БАН да има и по-добър план, или планът не може да бъде за запазване на статуквото и продължаване на финансирането, каза още Игнатов. По думите му Дянков е поискал по-добър план не само от БАН, но и от него и "затова сядаме  заедно с академиците и правим Закона за БАН съобразно стратегията за научните изследвания и това е планът", заяви още образователният министър Игнатов.


Председателят на академията Никола Съботинов определи срещата като полезна. Според него министър Игнатов си е "записал много интересни предложения от нея". "Да се надяваме, че здравият разум ще надделее и законът, внесен от ГЕРБ, ще бъде спрян", заяви още Съботинов.

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Това е прах в очите на академиците или просто милиционерски трик,за да се приспи вниманието им.След това ще им бъде бит шута.
  За каква акдемия ще става въпрос когато назначенията на ръководствата на институтите и формирането на бюджетите им ще се извършват от Министерствиото на образованието. Естествено това ще трябва да се формира дирекция или друго звено за ръководство на научните институти в БАН,т.а. увеличаване на администрацията която уж ще съкратим в академията.

 2. 2 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  по същата логика може да се събере една купчина стари и вехти книги и вестници от зората на книгопечатането, на които да им се "плаща", за да бъдат четени или да съветват министрите?!?

  на кой му трябват съветите на феодалните старци, след като те самите не могат да си оправят авгиевите обори в БАН?

  РЕФОРМИ !
 3. 3 Профил на Брадвата
  Брадвата
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Какво ще консултират тия, като мозъците им са напълно изветрели и нападнати от болести с трудни имена, като деменция, склероза, паркинсон.Зъбите си носят по джобовете.Само тези петимата на снимката имат средна възраст над 600 години.Тия стари вампири да спрат да фъфлят глупости, а да се оттеглят в пенсия.Каква наука правят тия в БАН?

  treasurer
 4. 4 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Кога мутри и ченгета са слушали професори - никога!

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 5. 5 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 294 Неутрално

  БАН може да е съветник на правителството?
  Българската академия на науките (БАН) може да се превърне в "консултативен център към правителството, а не само към образователното министерство"?
  Според думите на Борисов - няма нещо което не го знае.

 6. 6 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Абе важни са три неща:
  Да има няколко мола на мястото на БАН до Плиска.
  Да няма БАН - място за наука и образование.
  Да има 100 милиона за подслушване - част от които взети от БАН.

  Кой е олигофрена дето вярва, че престъпността няма механизми и знания да се справи с подслушването реално. Че подслушването е инструмент за контрлол на честни хора или на такива които не се подчиняват на статуквото на българоубиеца Бойко Борисов.

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 7. 7 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 821 Весело

  До коментар [#1] от "bate_Ventzi":

  Интересна теза. Само не разбирам за какво е нужно да ги "приспиват" като могат ако решат от следващия ден да не са на работа... Колкото до бюджети и други работи, нормално е парите ни да се управляват от хората, които данъкоплатците са избрали! В случая след като не съм избирал г-н Съботинов, е нормално да ги разпредля някой, който съм избрал.

 8. 8
  ****

  Този коментар беше изтрит в 07:46 на 11/01/2011 от неговия автор.

 9. 9 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#7] от "nqma zna4ka koi":
  Още има хора у нас, които мислят че са избрали Бойко?
  Алеко чрез устата на бай Г. еказал з аизборите и магарето.

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 07:46 на 11/01/2011 от неговия автор.

 11. 11 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#10] от "retardant":

  Бих могъл да се съглася с някой точни (не баш така изказани)
  Пак повтарям - аз съм за проверки на дейност и други али бали. След равносметка на това за какво са похарчени парите за подслушване у нас и с какво са допринесли на нас като граждани, за цялата държава, в частност на полицията. Мноого по Успешни полицейски управления на разни държави не разчитат на толкова голямо перо при разкривеността на престъпления. Ние трябва да сме новатори явно!
  Правителството на Бойко няма нито основания нито МОРално, нито друго (като знак кой е в него) да съди БАН - те са никой - едно ниво над олигофрените, като интелектуален багаж. За това че са пък престъпници няма и да споменавам!

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 12. 12 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#6] от "ръмжо":

  Да уточня само - бюджетът на БАН е два пъти по-малък от този за подслушване - 59 мил. лева е. Учените си купуват всички консумативи за работа от мизерните си заплати - вкл. тонери за принтиране и хартия.

 13. 13 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1051 Весело

  банският старец е деликатес...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 14. 14
  ****

  Този коментар беше изтрит в 07:46 на 11/01/2011 от неговия автор.

 15. 15 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Това правителство е самодостатъчно. БАН може да причини смущения в радиоточката. Или се надявате, че над БАН нямаме точка? Точни сме.

 16. 16 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Никой никого не съди, просто иска отчет на сметката, ама на среща няма нищооооо

 17. 17 Профил на Брадвата
  Брадвата
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Крайно време е БАН да се закрие!!!!Тези възрастни юнаци се разпореждат с имоти за милиарди по цяла България.Това правят в БАН-туроператорство и отдаване на имоти под наем, както и частна оценителска дейност.Тези не четат и лекции, не ходят и на работа дори.Наука да се прави във ВУЗ-овете с участието студентите.В БАН са слагали простите като цървули деца-"висшисти" на партизаните като ръководители на някакви изобретателски групи.Няма друг път за БАН освен закриването!

  treasurer
 18. 18 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Боже, пази България щом тези ще са съветници на правителството, очаква ни планова икономика

 19. 19 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#14] от "retardant":

  Колега философ, човек, който лично не се е противопоставил на въпросното сливане на института му и е преизбирал системно доносник на ДС за директор няма право да мрънка за това по форумите Като сте толкова куул защо не поставите въпроса директно на общо събрание тези дни? Умря Мара, ако не сте го разбрали. Те БАН ще унищожат, а той се занимава кой от кого преписва и защо им слели институтите!

 20. 20 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Тия ли ще съветват правителството?

  Р Е Ш Е Н И Е на КОМДОС № 110/ 09.02.2010 г. – име, агентурно име, заемана длъжност

  Валери Григоров Стоянов - Парк; Бела - Зам.-директор на Институт по история
  Васил Костадинов Проданов – Иванов - Директор на Институт за философски изследвания
  Велин Стоянов Николов – Митев - Зам.-директор на Институт по обща и неорганична химия
  Велина Михайлова Топалова – Георгиев - Директор на Институт по социология
  Венко Николаев Бешков – Хаджията - Директор на Институт по инженерна химия
  Венцеслав Христов Съйнов – Христов - Директор на Централна лаборатория по оптичен запис и обработка на информацията
  Владимир Димитров Лазаров – Стоянов - Зам.-директор на Институт по паралелна обработка на информацията
  Владимир Димчев Димитров – Чипанов - Зам.-директор на Институт по органична химия с център по фитохимия, Научен секретар на БАН
  Георги Георгиев Марков – Роман - Директор на Институт по история
  Георги Димитров Ангелов – Лазар - Директор на Център по наукознание и история на науката
  Димитър Райчев Пеев – Димитров - Директор на Институт по ботаника
  Димчо Енчев Солаков – Диен - Зам.-директор на Геофизичен институт
  Евгени Викторов Головински - Юрий; Ернст - Научен ръководител на Научноинформационен център "Българска енциклопедия"
  Евгени Методиев Миланов – Филип - Зам. директор на Институт по хидро- и аеродинамика - Варна
  Иван Недков Иванов – Инов - Научен секретар на БАН
  Иван Петров Хавезов – Химик - Член на УС на БАН, Институт по обща и неорганична химия
  Йордан Георгиев Петров – Иван - Зам.-директор на Институт по биофизика
  Кирил Любенов Боянов – Лалчев - Директор на Институт по паралелна обработка на информацията
  Кольо Димов Троев – Чипев - Директор на Институт по полимери
  Константин Димитров Косев – Найденов - Зам.-председател на БАН
  Костадин Иванов Гечев –Георгиев - Директор на Институт по генетика
  Костадин Йосифов Йосифов – Омуртаг - Директор на Институт по хидро- и аеродинамика - Варна
  Лъчезар Ангелов Петров – Климент - Директор на Институт по катализ
  Любомир Николов Казаков – Азовски - Научен секретар на БАН, Зам.-директор на Институт по невробиология, Зам.-ректор на Център за обучение
  Людмил Любомиров Константинов – Лаци - Зам.-директор на Централна лаборатория по минералогия и кристалография
  Наум Асенов Якимов – Христо - Зам.-председател и Главен научен секретар на БАН
  Орлин Стаменов Събев – Лечев - Научен секретар на Институт по балканистика
  Пенчо Стоев Генешки – Трендафилов - Директор на Център за изследвания по национална сигурност и отбрана
  Радомир Георгиев Радомиров – Господинов - Директор на Институт по невробиология
  Радослав Димов Павлов – Интеграл - Зам.-директор на Институт по математика и информатика
  Румен Давидков Каканаков – Данев - Директор на Централна лаборатория по приложна физика - Пловдив
  Румяна Борисова Радева-Каракашева – Раймонда - Директор на Дирекция "Международна дейност" към ЦУ на БАН
  Светлина Николова Тодорова – Колева - Директор на Кирило-Методиев научен център
  Стайчо Иванов Колев – Стоян - Научен секретар на Национален институт по метеорология и хидрология
  Стефан Кирилов Андреев – Асенов - Зам.-директор на Институт по физика на твърдото тяло
  Стоян Христов Пинтев – Владимиров - Директор на Научен архив-БАН
  Тодор Веселинов Стойчев – Петров - Зам.-директор на Институт по металознание
  Толя Ангелова Стоицова – Сергей - Зам. директор на Институт по психология
  Христо Нанев Нанев – Казански - Директор на Институт по физикохимия
  Цветан Пантелеев Дачев – Първанов - Директор на Институт по слънчево-земни въздействия
  Янко Боянов Арсов - Серьожа (Сергей); Володя - Директор на Институт по металознание
  Ячко Павлов Иванов - Тополница; Тополов (Топлов) - Директор на Академично издателство "М. Дринов"

 21. 21 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  "Българската академия на науките (БАН) може да се превърне в "консултативен център към правителството, а не само към образователното министерство", защото поне един път на три месеца ще има срещи, в които ще участват и университетски преподаватели."

  След като стана ясно колко хора в тази държава се пишат консултанти, май дойде редът и на академиците. Идеята не е непременно лоша (макар точно хората на снимката да са най-малко подходящи), но да не излезе накрая, че това е начин да се вземе още някоя заплатка.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 22. 22
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:48 на 10/01/2011 от неговия автор.

 23. 23 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Интересно развитие! Но не е достатъчно! В новият закон трябва:
  - Да се премахнат или неглижират титлите член-кор и академик.
  - БАН да се превърне федерация на на изследователски институти, със собствени финансиране и право да се сдружават с когото реши ръководството им. Ако желаят да напуснат БАН, да основат нова федерация или да отидат към университет.
  - Освобождаване от свободните имоти и парите да се отделят за ново ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКО ПРЕоборудване. Системата с много луксозни имоти и почивни станции устройва хуманитарните институти, но убива природните и науката като цяло!
  А това институтите към министерсво, било и МОН е пълна идиотия!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 24. 24 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Весело

  Любезностите са разменени.
  Героите са уморени!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 25. 25 Профил на nauchnik
  nauchnik
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До ППопов_67

  На същото мнение ли си по отношение на агентите на Мосад или на ЦРУ? Те могат ли да съветват Правителството?

 26. 26 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Леле мале!

  Памперс до памперса. Интересно колко са с Алцхаймер?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 27. 27 Профил на drnick
  drnick
  Рейтинг: 638 Гневно

  До коментар [#17] от "Брадвата":

  Toчно така! Не и трябва наука на България - ние българите и без това сме родени философи и всезнайковци! И след това да се закрият всички културни центрове, театри, опери - то и от тях полза няма, а само лапат пари.
  Изграждането на Булгаристан съвсем не е далечна утопия, а все по-бързо приближаваща се реалност.

  L'enfer, c'est les autres
 28. 28 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  БАН не може да бъде съветник на правителството, тъй като оглавяващият го не приема съвети от хора по-умни от него.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 29. 29 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#26] от "Български патриот":

  Доста по-малко, отколкото е стойността на IQ-то ти.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 30. 30 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#27] от "drnick":

  Ти майтапиш ли се? Тия склерози на снимката ли са науката. Къде са младите хора? Да я закриват тая академия и да ги пенсионират всичките. За друго не стават.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 31. 31 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Най ме кефи тоя крайния в дясно. Направо е като на партиен парад. Напомнят ми на снимките на съветското Политбюро по времето на Брежнев. >

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 32. 32 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1539 Неутрално


  До коментар [#30] от "Български патриот":
  Къде са младите хора ли?
  Ти пил ли си, или се гавриш?
  Да знаеш случайно колко са им заплатите?
  И ако не знаеш да те светна:
  МЛАДИТЕ ХОРА СА ПО СВЕТА

  Изгонени от галфони, на които им трябват пари, а не акъл.
  Като сегашните.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 33. 33 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Че кой да бъде съветник на правителството, ако не Той! Академик генерал-лейтенант, другар, послушен и подслушван адмирал и оглупял ББ!!

 34. 34 Профил на drnick
  drnick
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#30] от "Български патриот":

  Не, не се майтапя. Саркастичен съм.
  А пропо - не е патриот този, който проповядва закриването на академията на науките в собствената си страна.

  L'enfer, c'est les autres
 35. 35 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Патриоте, не знам дали си български, но пишеш глупости. Има и млади хора, но аз се чудя как издържат на тази мизерия и този геноцид. И всички, които с такава омраза пишат срещу по- знаещите от тях, са тези, които желаят страната да остане в блатото. Защото да се търкалят в тинята за тях е най- приятното. Аз мисля, че появата на Кабакчиев ще закрие форума за нормално мислещите.

 36. 36 Профил на dimitarfilipov
  dimitarfilipov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ама те не ги ли съветваха до сега ,,,ахааа сега вече ми стана ясно що не върви ,ми то и на магарето му трябват юзди та да върви по правия път

 37. 37 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Ха-ха-ха, голям малоумник е тоя stedim. Появата ми щяла да закрие форума "за нормално мислещите". Трябва наистина да си пълен дебил, за да мислиш, че жестоките истини, които аз разкривам, ще закрият форума. Напротив, нормално мислещите знаят прекрасно, че това, което казвам, е абсолютно точно и вярно!
  Аз самият съм учен от класа, непостижима за просташката геронто-комуно-ченгесарска пасмина на БАН, наричаща се нейна управа, така че не мога да си позволя да изнасям неистини.
  Ей-сега ще си припомним някои от най-жестоките истини за кочината БАН.

 38. 38 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Кое е най-грандиозното престъпление в БАН? НАЙ-ГРАНДИОЗНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В БАН Е ОТСЪСТВИЕТО НА КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ! Ако в тази така наречена държава правиш банички, или вино, или строиш и т.н., си има закони и подзаконови нормативни актове за това, какво трябва да има, респ. какво трябва да няма, в една баничка, в бутилка вино, в една сграда и прочие - и как, по какъв ред, те да бъдат създавани. Когато обаче става дума за производство на наука, КРИТЕРИИ И РЕД .... НЯМА! Липсват (съответно за цялата държава и за БАН) двата най-важни нормативни акта, а именно: (1) ПРАВИЛНИК ЗА РЕДА И НАЧИНА НА АТЕСТИРАНЕТО ПО ЧЛ. 42, АЛ. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ И ЗВАНИЯ. (2) КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА АТЕСТИРАНЕ (ДАВАНЕ ОЦЕНКА НА) УЧЕНИТЕ В БАН ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН! Коментар? Благодаря предарително!

 39. 39 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Аз, гражданина на република България след като прочетох коментарите ви до този час, за сетен път се убедих , че тук в тази територия не е останал почти читав чиляк. Материала в Дневник, както винаги е манипулиран и манипулиращ. Академик Съботинов, каза в прав текст, че неможе и не трябва да се събаря къща, за да се строи барака. Е, тук вече съм съгласен с тези дебили от форума дето плюят срещу БАН- НЕМОЖЕЛО , а?!? Може , може и още как! Нима за изминалите 21г. не беше направено точно това с родината ни? Не само че разрушихте КЪЩАТА България, ами и прогонихте най виталното и кадърно поколение, което можеше въпреки разсипията да измъкне страната от мръсният, вонящ ченгесарски батак в който бе напъхана от такива отрепки, като мутрата Б.Б., цЕЦКО скачача Шестапартаментов - главен консултант по АВАНТАТА. а И ОщЕ СТОТИЦИ, А МОЖЕ БИ И ХИЛЯДИ мутри, като СерГея, Хидро спеца Доган паша, негово Дълбочесто Симо Ментата Мадридски, Ванчо Цигането, Мистър 10%? Е, няма да ги изброявам всичките че ще бъде много, много дълъг поменика! Таааа, драги ми съфорумци, това вече, колкото и да ви звучи невероятно е надгробния камък на България. А както знаем гробищата обрастват и някои по умни съседи след време ще го намерят и ще се дивят, как може един уж толкова храбър и ученолюбив народ така безславно и кротко да изчезне , като гергьовско агне? А, аз бих казал, че явно не е нито едното нито другото, а превърнат от олигофрените в третото- ЖЕРТВЕН АГНЕЦ на чужди интереси??? Е за някакви Сребърници с които да си купят въжета за обесване! Дано съм лош пророк! Сполай ви добри Хора, а за мутрите наистина въже!

 40. 40 Профил на topado
  topado
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#27] от "drnick":

  Трябва много ясно всички млади и кадърни ЛИЧНОСТИ да разберат, че спасението им е бягството от тази държава (иначе прекрасна страна населена от "мърша" - както е казал Поетът)!!! От управници като ББ и исие компания избрани от"умни" драскачи-форумци като "Български патриот" и "Брадвата" какво да се очаква??? Само чалга, далавери, повече пари, мадами силиконки и всякакви парзафунъци - тава е тяхната мечта??? Защо им е на тях наука или култура??? Много прав е #32 "rapidfire", че "МЛАДИТЕ ХОРА СА ПО СВЕТА" и така трябва да бъде, да са там където ще ги ценят и няма да зависят от ченгета и простаци!!!


 41. 41 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Каквото и да е научно заведение трябва да дава научен продукт, който да е от полза за обществото. Не може половин век да ровиш из научните дебри и резултатът е участие в десетина конференции, списване на няколко статии и това е. Бяснението че в БАН се правят фундаментални изледвания са писания за онзи дето духа. Вярно е, че не от всеки храст излиза заек, но въобще да няма зайци не хваща дикиш. Аз работиж 35 години в областта на микроелектрониката, ведомствен институт. Какво значеше ведомствен. Значеше, че всички неща са ясни, само трябва да се направи конкретното изделие. Да това е вярно, ако трябваше да се направи нова лопата или брадва. Просто всяка промишленост си има особености, но при социализма всичко се поставяше под един знаменател- няма значение дали е лопата или транзистор. Приемаше се априори, че щом Филипс произвежда нещо, няма нужда ние да правим изследвания а просто трябва да го прекупираме. За 35 години Института по физика на твърдото тяло не достави никакъв научен продукт който да подпомогне нашата работа. За какво говорим тогава, за какво са пръскани години наред пари.

 42. 42 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 638 Неутрално

  В БАН мързелът оправдава себе си. Понякога и от мързел се произвеждат грешки, които някои наричат новости. Но те се шегуват. Не грешките. И не новостите. За онези говорим.

 43. 43 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Хе-хе-хе, препоръчвам ви да отидете да видите дискусията за БАН в съседна публикация на "Дневник": http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/01/10/1022044_uchenite_ot_ban_shte_se_sreshtnat_sus_simeon_diankov_i/ Защо препоръчвам това? Защото там се е появил един истински (поне, ако може да се вярва) играч от БАН, от Института за философски изследвания, който е "ръководен" от т.н. учен с точното име Проданов, който е един АОНСУ-вец и който в свои съчинения отрича мащабите на зверствата на сталинизма. За аналогично деяние - отричане на Холокоста, в Германия се отива право в затвора. Човекът във форума излиза с име (Ивайло Николов), надяваме се то да е истинско. Зададох му конкретен въпрос и се надавям той да ми отговори.

 44. 44 Профил на open_position
  open_position
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Направи си комисия ако искаш да не ти се свърши работа или да се свърши на хартия.

 45. 45 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Междувременно продължаваме да се ограмотяваме. Защо всичко е ТОТАЛНО СБЪРКАНО в БАН и в академичната област в тази т.н. държава? Защото НЕ СТАНА ТОВА, КОЕТО БЕШЕ НАПРАВЕНО В ЕДНА НОРМАЛНА СТРАНА КАТО ГЕРМАНИЯ. Да припомним какво стана в бившата ГДР през 1991-92 г. Веднага след Обединението там беше направена атестация на работещите в академичната област. И всички некадърници и комуно-ченгесарски кадри, а именно ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ОТ ВСИЧКИ РАБОТИЛИ ДОТОГАВА В АКАДЕМИЧНАТА ОБЛАСТ, БЯХА УВОЛНЕНИ! “The evaluation process. Especially in the humanities and social sciences East German universities had been corrupted by the Socialist regime because it used them for the legitimization of the existing suppressive political order. Therefore not only the departments of Marxism-Leninism had to be closed. Also the professors and lecturers in (Socialist) Law, (Socialist) Economy, History of the Working Class, and Philosophy had to leave the universities. Their disciplines had to be shut down as well. Instead, new institutes had to be created. The necessary staff was imported from West Germany. But also in other disciplines like languages or History of Art the testers found a great number of poorly qualifled scientists. Others were regarded as personally inacceptable because of their hidden contacts to the secret police […] Results. According to Hermann Glaser, by the evaluation process nearly 20000 out of 38900 staff and faculty members in East Germany lost their jobs[18]. Several turned to protest, some even became politicians. But they could not stop the necessary opening of East German universities to western knowledge." Цитатът е от Juergen Ploehn. The Reform of University Education and Science in the German New Laender since 1990.

 46. 46 Профил на canadian
  canadian
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Правилно е БАН да се реорганизира ,но всички трябва да разберете че без пари никъде наука не се прави!
  само страните които отделят най-много пари за наука ще просперират с останалите ще се случи това което стана с БЪЛГАРИЯ!

 47. 47 Профил на canadian
  canadian
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разберете че само нови идеи и технологии могат да извадят икономиката на България от калта в която е затънала!За това бюжета на БАН трябва не да се намали а да се удесетори.Ако има пари млади и способните хора ще дойдат в БАН и резултатите няма да закъснеят!

 48. 48 Профил на canadian
  canadian
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "Красимир Кабакчиев":

  Признавам обикновенно не съм съгласен със коментариите ти ,но в случая предложението ти е единствено правилно!

 49. 49 Профил на artery
  artery
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво го грее редовия и средния ешелон, че некой си от БАН можел да е "съветник на правителството"?
  И че БАН можел да се превърне в "консултативен център към правителството"?
  Всички тези номера са за заблуда на противника.
  Просто феодалните старци трябва да се ометат!

 50. 50 Профил на artery
  artery
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С подобни хватки на така замислените "реформи", средствата, които биха се отпуснали на БАН (дори и увеличени) ще отиват, както и досега при алчните феодални старци, а не за наука !

 51. 51 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Аз съм за запазването на БАН, уволнението на всички ченгета и пенсиониране на работещите в институтите, които са навършили 65 години. Другото е "шум от много води", както казва Библията.
  .
  Християнският фундаментализъм -
  http://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 52. 52 Профил на canadian
  canadian
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "о. Павел":

  Абсолютно сте прав!!!!!!!!!

 53. 53 Профил на canadian
  canadian
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "artery":
  Прав сте парите ще потънат именно за това най-напред трябва да се прочисти БАН от ченгета и доносници!Такива отрепки нямат място между учените!!!

 54. 54 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  1) правителството дава повече и за подслушване, и за тютюнопроизводители от колкото за БАН
  2) Икономическият инситут на БАН е един от най-слабите. От него може да се очакват съвети а-ла Жан Виденов.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 55. 55 Профил на canadian
  canadian
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "~":

  Икономическият институт е слаб защото там работят специалисти по социалистическа икономика!!!При тях капитализма още не е дошъл!!

 56. 56 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 474 Неутрално  До коментар [#20] от "ppopov_67": "Тия ли ще съветват правителството?" Защо не! След като си имате: Президент: Георги Парванов - ГОЦЕ, Мандатоносител и най-добър политик Ахмед Доган - САВА. И си траете и викате УРА. Попов, не знам какво означава 67 в името, но си в грешка

 57. 57 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Лъжат ги!
  Подкупват ви! Лъжат ви! Вие сте умни хора! И мъдри.Какво губите? Запазете достойнството си и науката на България.
  Прочетете си СРС-тата!Не давайте да ви издуха струята на пожарникарския маркуч!
  И не се давайте.България е с вас. С голяма буква - ВАС!

  apoloniy
 58. 58 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#47] от "canadian":

  Кой ли ни слуша? Нямате ли усещането, че това не е необходимо на тези, които управляват България?!От 20 години! Да се върнем на историята, тя е показателна. Къде е обществения интерес, зад каква гъста сянка е скрит? Кога ще го огрее слънцето на обновлението на България? Време е! Да се обединим за възраждането на страната ни и да изгоним кръвопийците от страната ни!И техните съветници и инспиратори!
  Време е!

  apoloniy
 59. 59 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 696 Разстроено

  те и без това са толкова некомпетентни, само комуноидните търтеи от БАН им трябват и ще цъфнат и вържат...

 60. 60 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 810 Любопитно

  това ако са интелектулаци.... нямаме бъдеще - да клекнат така на един смотяняк - това означава мижи да те лажем и абсолютна управленска импотентност с елементи на проституция...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 61. 61 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Не ги слушайте "(БАН)ските старци",повечето от младите им Екс-колеги работят в университетите зад Атлантика(...нали си спомняте песента "Връх в океана,това ми бе мечтата!".

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 62. 62 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Весело

  Нищо чудно, че БАН и тиквите са се сдушили. Ами той, БАН (както и СУ) си е Цитадела на КомунизЪма

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 63. 63 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#45] от "Красимир Кабакчиев":

  Не се направи като в Германия, защото тук всички бяха и си остават ченгета и шуро-баджанаци, за които няма обективни оценки, а само кой на кого брат и сват и политически другар....То и сега е същото.

 64. 64 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#60] от "NWO":

  Не се притеснявай - не са клекнали - прочети накрая какво казва Съботинов. Той не е простак да крещи и тропа с крак като Боцко.

 65. 65 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 524 Неутрално

  БАН трябва да е опозиция на правителството, а не да им се подлага!

 66. 66 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Любопитно

  тези даже не заслужава да бъдат коментирани. "младите учени бягат от българия"... защото ние взимаме 2000 лв пенсия за заслуги, които не са точно научни. Важното е, че пенсиите остават и за никъде не са тръгнали

 67. 67 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  БАН няма капацитета да е съветник на Софийска вода по въпроса дали водата е мокра дори камо ли за друго.
  Смачканяци с памперси, вмирисани на пръст но с големи ламтежи, научени цел живот да кютат и да лапкат и папкат.
  БАН ТРЯБВА ДА БЪДЕ НЕЗАБАВНО ЗАКРИТ!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 68. 68 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Напред! Науката е слънце,
  което във душите грей!
  Напред! Народността не пада
  там, дето знаньето живей!...

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 69. 69 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 581 Неутрално

  мумията се завръща.

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 70. 70 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Боко даде още едно доказателство, че изобщо не се противопоставя на Гоце. Първо му клекна за Белене, сега за БАН.
  Какво ще го съветват синодалните старци? З да намери оправдание за десетките хиляди събрани от данъкоплатците, и похарчени за тези пъпърдаци с памперси и с огромни пенсии ли?

 71. 71 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Некадърната и нагла геронто-феодално-комуно-чегесарска шайка не може да управлява кафене, какво остава да дава консултациии на правителството! Това са в огромното си мнозинство едни некадърници, чиито противоконституционни привилегии следва да бъдат отнети, да бъдат ликвидирани званията "академик" и "член-кореспондент", и да бъдат натирени вкъщи! Тия - наред с криминалната пасмина, наречена управа, не можаха две десетилетия да създадат критерии и методика за оценка на научноизследователската дейност (чл. 58 от Устава на БАН), а компрометираният т.н. министър иска да им дава да консултират пратилеството!?!? ЦИРК! НАПЪЛНО ПРОФАНСКИ! БЪЛГАРСКИ!

 72. 72 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Защо е компрометиран министърът на образованието и науката? Всеизвестно е защо.
  Това лице внесе в Парламента закон за развитието на академичните кадри. Този профански така наречен закон беше обявен ПОЛОВИНАТА ЗА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН! Такова нещо не беше се случвало досега в 20-годишната история на демокрация в България. Досега само отделни изрази в закон или максимум едно изречение биваха обявявани за противоконституционни. А сега законът на така наречения министър е РАЗБИТ НА ПУХ И ПРАХ - ПОЛОВИНАТА Е ЛИКВИДИРАН. И ТАКА НАРИЧАЩИЯТ СЕ МИНИСТЪР НЕ ПОДАВА ОСТАВКА!?!? И НЯМА КОЙ ДА ПОИСКА ОСТАВКАТА НА БЛАМИРАНИЯ МИНИСТЪР! ЦИРК! БЪЛГАРСКИ!

 73. 73 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#72] от "Красимир Кабакчиев":

  Стига си се пенявил. Просто правителство са прочели една източна приказка ,която ти си пропуснал. За царя дето заповядал да бъдат избити всички старци в царството като излишни и подяждащи,но един от придворните не го послушал и скрил баща си.....

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 74. 74 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#73] от "diva_selianka":

  Това е нахално. Тия са една нагла феодално-кочуно-ченгесарска пасмина - много от тях съсипаха държавата морално и материално, а на всичкото отгоре отрокът на дясната ръка на правешкия дебил и катил им даде депутатски заплати.
  Какво избиване на старци? Просто трябва да бъдат пратени вкъщи най-накрая!
  А сега, че бламираният министър е син на висш номенклатурчик - това е подробност в пейзажа. Но не е маловажна.

 75. 75 Профил на open_position
  open_position
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Направи си комисия ако искаш да не ти се свърши работа или да се свърши на хартия.

 76. 76 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1671 Весело

  Ако тези имат *капацитет* да консултират правителството,мога само да кажа - @баси капацитетите!Може би ще осъществяват пряка връзка с извънземните?Прочетете списъка на *заслужилите дейци на ДС* по-горе и ще ви стане ясно за какво става дума!

 77. 77 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Тази сутрин по тв7" Гореща точка" на Бареков се превърна в Нажежена томахавка към Дс,трактори,комбайни и подмолните червени манипулатори.
  А банските старци,като добри ДС ученици се самопредлагат да служат и на нови господари,само и само да си запазят топлите кресла.Но няма да им се отвори парашута.Ще има твърдо приземяване.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 78. 78 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#76] от "tedif":Капацитет има всякакъв и навсякъде.Важно е какъв продукт ражда този капацитет.Защото и дебелото черво има голям капацитет.Особено на свинята.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 79. 79 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#74] от "Красимир Кабакчиев":

  Е,аз никъде не съм твърдяла ,е живота е честенАма ти ако продължаваш така ще лупнеш инсулта

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#67] от "Десен":

  Припомням ти, че Иван Костов преди да стане министър председател, е работил в Института по Икономика към БАН. Оставям на теб да си направиш изводите.

 82. 82 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Младите избягаха "зад Океана",сега "паркинсон професорята" ще преоткриват географията и историята ни!

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK