Държавата ще се опита да национализира отново царските имоти

Дворецът Врана.

© Красимир Юскеселиев

Дворецът Врана.Държавата ще опита да си върне отново дворците "Царска Бистрица", "Ситняково", "Врана" и вилата "Саръгьол" в Боровец, като заведе искови молби, съобщи министерството на регионалното развитие.


Адвокатска къща "Савова и сие" ще защитава интересите на държавата за дворците "Царска Бистрица", "Ситняково" и "Врана", е посочено в съобщението. Договорът с кантората е сключен през декември. Досега тази адвокатска къща не е защитавала интересите на държавата по царските имоти. 


Друга адвокатска кантора ще води делото за ловната хижа "Саръгьол", като предстои сключването на договор с нея, е посочено в съобщението.
По-голямата част от тези имоти бяха реституирани от Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок, докато Сакскобургготски беше премиер, като за основание послужи решение на Конституционния съд от края на 90-те години. В същото време Сакскобургготски води дела за връщането на още 1400 дка от "Враня", двореца "Кричим" край Пловдив, както и срещу мораториума да ползва имотите, наложен от парламента с гласовете на ГЕРБ и "Атака", до приемането на специален закон. Към момента такъв закон не е приет и дори не е написан. 


Имотите са върнати незаконно на наследниците на цар Борис ІІІ, е било категоричното становище на проф. Владимир Петров и адв. Любомир Денев и на адвокатските кантори "Владимир Дончев" и "Савова и сие". Те бяха наети през лятото от министерството на регионалното развитие и трябваше да представят анализ дали държавата може да си върне имотите отново. За анализите те получиха по 5000 лв. хонорар.


Адвокатите изтъкват, че т.нар. царски имотите са били собственост на интендантството, което е държавно учреждение. Другият им аргумент е, че не може да има реституция на основание само на решение на Конституционния съд. Според проф. Владимир Петров и адвокат Любомир Денев и на канторите "Владимир Дончев" и "Савова и сие" връщането на имотите трябва да стане със специален закон, така както са върнати земеделските земи и едрата градска собственост на всички други граждани. 


Адвокатите не оспорват собствеността на Симеон Сакскобругготски и сестра му за къща в столичния квартал "Изток", собственост на леля им Евдокия, която вече не съществува. Според юристите тя е правилно върната на Симеон Сакскобругготски и сестра му.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK