Съдът в Страсбург: Държавата трябва да пази гражданите от бездомни кучета

Съдът в Страсбург: Държавата трябва да пази гражданите от бездомни кучета

© Николай ДойчиновЕвропейският съд по правата на човека в Страсбург постанови, че държавата има позитивно задължение да опазва живота и здравето на гражданите от бездомни кучета. Това съобщиха от Българския хелзинкски комитет.


Съдебното решение, което е публикувано вчера, е по делото "Берю срещу Турция". Жалбоподателите са близки на 9-годишно момиченце, починало след като било нападнато и нахапано от бездомни кучета. Те се оплакват от бездействието на пазачите в селото, в което е станал инцидента и дори ги обвиняват, че дълго време са защитавали кучетата.


Роднините са посочили пред съда, че според тях  държавата има позитивно задължение да защитава своите граждани от подобни нападения и че тя не го е изпълнила в настоящия случай, поради което следва да бъде ангажирана нейната отговорност за нарушаване на правото на живот.
Европейския съд по правата на човека не намира в случая нарушение правото на живот, защото властите не са знаели и е нямало как да знаят, че детето ще стане обект на смъртоносно нападение, но се съгласяват, че "по принцип държавата има позитивно задължение да опазва правото на живот и здравето на своите граждани от подобни атаки, когато те са достатъчно предвидими".


Съдът също така открил нарушение на правото на справедлив съдебен процес поради това, че административното производство по случая се е точило на национално ниво толкова дълго.


Какво се случва в България?


Статистиката само за последните години показва няколко смъртни случая и доста инциденти с нахапани хора от бездомни кучета. Сред тях са убита англичанка край Стралджа през 2007, починало петгодишно дете в Разградско – 2009. В София инцидентите са нахапани от бездомни кучета са десетки.


Опит да решат проблема правят общинските власти, както и редица неправителствени организации. През 2007 г. тогавашният кмет Бойко Борисов се надяваше, че за 2-3 години проблемът може да бъде решен. Три години по-късно, наследникът му на поста Йорданка Фандъкова продължава да сочи бездомните кучета като един от най-големите проблеми на общината.


Според Закона за ветеринарно-медицинската дейност "кметът на общината има задължение да организира улавянето и изолирането на скитащите кучета". По тази разпоредба вече има доста спечелени дела от граждани, пострадали от бездомни кучета. Едно от последните е окончателна присъда община Шумен да изплати 2000 лв. с лихвите и разноските по делото. През 2008 г. община Варна е трябвало да плати 850 лв, а година по-рано община Русе е осъдена да изплати 3000 лв. плюс 486 лв. разноски по иск, заведен на същото основание.Административният съд в София е решил на 10 януари, че кметът на Столичната община трябва да плати 4 хил. лв. обезщетение на гражданка, ухапана от безстопанствено куче в квартал "Захарна фабрика". В края на 2009 г. жената е била ухапана и е претърпяла операция и лечение в "Пирогов", за което е представила документи в съда. Преживените от нея физически и психически страдания са потвърдени от свидетел и от медицинска експертиза по делото.

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wornoxmaniak
  wornoxmaniak
  Рейтинг: 740 Гневно

  Вси4ки помияре и сметеници требва да се застрелват наместо!

  Един път ходиме с уке Цветко да 4акаме госке от 4ужбина. Прятеля му като слезна от самолета и първите му приказки беха, 4е некой 4овек си е загубил ку4ето.

  После, като минахме през циганската маала на път за окловръсното мнението на холандеца му се изметна наопаки.

 2. 2 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 402 Разстроено

  Цената на (без)отговорността на държавата
  http://pozicii.net/2010/12/tsenata-na-bezotgovornostta-na-darzhavata/

  Копирам част от текста, за да стигне до повече хора, онова, за което медиите не пишат:

  Аз обаче не желая повече да плащам за грешки на държавни чиновници, които не са си свършили работата качествено и в срок. Нито за техни умишлени действия или бездействия, донесли изгода на трети лица, нарушавайки съществуващи български и европейски правила и норми. Нито за калпави закони, нито за липсата на процедури, нито за свръхупотреба на сила от полицията, нито за безконтролни СРС-та.

  А голямото плащане тепърва предстои! И в него, както до сега, ще участваме ние, българските граждани. Всеки един от нас! Истински пряко виновните най-много да бъдат освободени от длъжност или да им наложат някоя и друга административна глоба в размер на … 100 лева ...

  http://energetika-bg.com
 3. 3 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Проблемът не е, че и кучетата имат права. Проблемът е, че гражданите в България имат толкова малко права, че и кучетата имат повече права от тях...

  А по принцип не уж не говоря, просто ей така, разни негативни, самосъжалителни работи....

 4. 4 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1511 Любопитно

  А кой ще пази гражданите от Държавата, която ги третира по-лошо от бездомни кучета?

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 5. 5 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Той нали министър Найденов (Миро Мършата) 4 години беше шеф на Екоравновесие в София, за 5 стотинки не свърши работа.

 6. 6 Профил на vic_scic
  vic_scic
  Рейтинг: 233 Весело

  Обичам животинките, но безпризорни кучета не трябва да има! Не веднъж съм имал неприятни случки с озверели песове защитаващи теиотория или разгневени по друга причина.
  На всеки защитник на тези четрикраки, мога само да пожелая да попадне насъме с гладни улични кучета. Ако оцелее след срещата, с радост бих чул отново мнението му по въпроса.

  Колкото по-усърдно работиш, толкова повече късмет имаш.
 7. 7 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Все пак да не забравяме и другата страна: вината не е само на общините/държавата, вина имат и гражданите - за безхаберието да си изхвърлиш кучето на улицата, да храниш бездоми кучета, да приемаш всичко това за "даденост" и да проявяваш безкрайно търпение към общината/държавата... въобще в основата обществото и материалната среда се създава от хората, а не от институциите. Институциите са просто инструментите, с които хората творят и отражение на техни ангажимет към заобикалящия ги свят.

 8. 8 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван": "...Истински пряко виновните най-много да бъдат освободени от длъжност или да им наложат някоя и друга административна глоба в размер на 100 лева ..."

  Има и друг начин. Ето какво пише в член 178, ал. 7 от Закона за движение по пътищата: "Наказва се с глоба от 100 до 1000 лв длъжностно лице, което не е взело своевременно мерки за отстраняване или сигнализиране по установения начин на препятствие на пътя или неизправност на пътните принадлежности, които могат да застрашат безопасността на движението".

  Законодателите да добавят нещо подобно за всяко служебно лице което не взело своевременни И ЕФИКАСНИ мерки за отстраняване на всичко свързано с причиняване вреда на гражданите в неговото ведомство. В случая за общините - от кмета надолу през градския ветеринар та до последния му подчинен. Ама и съдовете да налагат максималните глоби, а който трябва - да следи че ведомството не връща през задната врата, на сметка на данъкоплатците, платените глоби.

  Само като почнат да удрят чиновниците по джоба те ще почнат да си вършат работата. За която получават заплатите си.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 9. 10 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Всичко да ходи на екарисажа. И мен са ме нападали агресивни кучета и съм се оплаквал на "Екоравновесие" , но те само се почесаха по топките.

 10. 11 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Вадете пушките!!!

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 11. 12 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Най -после от някоя институция да обърнат внимание и на хората, защото в България това е невъзможно да се случи.Лично съм пострадал от ухапване от бездомно куче , което до ден днешен заобикалям и което служителите от т.нар.Еко равновесие не искаха да изолират защото Б.Б. бил обещал на куче любителите от София нито една кучешка глава да не пострада , срещу което щял да получи подкрепата на 50000 гласа на последователите на Бриджит Бардо!/Действието се случи два меса преди изборите от 2009 година!/Кой тогава ще ни пази от песовете? Може би да се организираме всички които уважават правата на човека да не гласуваме повече за Б.Б.?

 12. 13 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Сега ако Европейският съд каже също така, как държавата да пази гражданите си - цена няма да има.
  Иначе много мъдро решение, всеки третокласник може да го каже.

  Айде сега кучкарите да се намесят и да обяснят, как бездомните кучета имат не по-малко права от хората

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 13. 14 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1184 Любопитно

  Добро утро!
  Това не се ли подразбираше?!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 14. 15 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Навсякъде в цивилизования свят процедурата е следната;

  1. Кучетата се прибират от общинска служба в приюти.
  2. Има 2-4 седмичен срок, през който могат да бъдат потърсени.
  3. Зависи от метода, но в повечето се приспиват и след това изгарят.

  Какво не е ясно тук на Гуньовската управа? И тези от еко меко и веко равновесие ако много са им мили кучетата да си ги прибират в тях, а не да джапаме в изпражнения и боклуци заради тях. Не стига това ми от време на време нахапват някой до смърт.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 15. 16 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ние сме хора и за това трябва да се научим да се грижим за себе си, преди да се правим на Бог!

  Градовете са наши обитания и безпризорни кучета нямат място в тях. Да се вкарват в приюти, и ако не са прибрани до седмица-две, да бъдат убивани.

  .
 16. 17 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#5] от "Малката Пица":

  Да, кучкарчето и затова не ставаше. Затова го повишиха, да покажеш некадърността си на по-високо място.

  Добре се излага.

 17. 18 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Кучетата и дупките са добри за всеки кмет. Преди избори винаги може да обещае че ще се бори с тези тежки проблеми.
  Я си представете че ги няма.. какво ще обещават преди избори тогава... борба с корупцията в общината.. или прозрачни услуги за граждани или приятно и бързо обслужване... да бе да.. това значи общината хем да работи хем по малко подкупи... няма да си променят сами системата направена за да им носи да лапкат я..
  Затова и проблема се точи точи...

 18. 19 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Повечето големи общини, се помещават в бившите палати на партийните домове. В тях място има. Земат се сички помияри и се настаняват в стаите на общината, редом с чиновниците. Една стая песове, една чиновници, пак песове, пак чиновници.
  Понеже са на един акъл, все помияри, заедно им е мястото. Общинарите ще бъдат некакси по-вътрешни с любимците си, ще се нсалаждават на гюрултията им, ще си разменят бълхи и въшки с тях, ще си миришат взаимно.

 19. 20 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 866 Любопитно

  Случайно някой да е забелязал , че 3/4 от ухапванията са от кучета със собственици?

 20. 21 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Луди ли сте бе, хора, бездомните кучета трябва да се хранят, за да произвеждат повече малки сладки пухкави кученца!

  gradinko.bg
 21. 22 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "Okoto":

  този коментар трябва да е в топ 10

  Welthauptstadt Germania
 22. 23 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Тези които изоставят кучета трябва да бъдат жестоко глобявани и съдени.
  А за кучетата трябват приюти.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 23. 24 Профил на Анастас
  Анастас
  Рейтинг: 1360 Гневно

  Нещата няма да се оправят докато някой не реши, че иска да се справи с този проблем и наистина започне да работи...

  Какво прави държавата, какво правят големите градове за да ги разкарат кучетата? Някое кастрирано отвреме навреме и обратно на улиците!
  Приятелката ми я охапа куче преди 10 дена, обадихме се на екоравновесие, записаха сигнала и ще се обадят като ги приберат... кучетата още са си там и си седят без проблеми. Не знам някой ще се сети ли да отиде да ги прибере, а и да отиде те са пред един вход и хората там си ги хранят, най-много да кажат че са тяхни и да ги остават.

  В помиярска държава пълно с помияри по улиците, това е извода за съжаление...

  Аз искам да разбера, кога държавата ще има желание и воля да се справи с този проблем или чакаме кучетата да нахапат и близките на управляващите за да се усетят, че нещо не е като хората?

  http://atphoto.bg
 24. 25 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#7] от "3axapu":

  точно така е! Докато 'гражданите' изхърлят домашните си любимци и тяхното потомство на улицата, колкото и бездомни кучета да бъдат прибрани, кастрирани, умъртвени и раздадени на нови стопани, проблемът няма да се реши. Трябва строги мерки за отглеждане на домашни кучета и солени глоби за всеки, който ги нарушава, трябва и работещ контролен орган. Дотогава ще се разхождаме с глутници по улиците.. за което самите животни всъщност нямат никаква вина, ние сме ги пуснали там..

 25. 26 Профил на veneling
  veneling
  Рейтинг: 1 Гневно

  Ае стига сте ревали по държавата. Ревете по хилядите ненормалници дето ги хранят. Миналото лято си тичах в Борисовата и помияра на едни изкуфели пенсионерки тръгна да ми налита та добре, че съм хапан от подобно животно винаги имам едно наум като се разминаваме и го усетих навреме. Сигурно и държавата има вина, не го отричам но докато не почнат хората от които е съставена тази държава да се държава да се държат отговорно промяна няма да има!

 26. 27 Профил на jason
  jason
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#15] от "Соколов":

  Има и един вариант 2.5 - кучетата се прехвърлят в частни приюти, които се финансират от благотворителни организации и/или от дарения. Там ги държат и по дълго.

  Има го обаче и момента, че в цивилизования свят е незаконно да си зарежеш кучето на улицата. А на места дори не можеш да имаш некастриран домашен любимец. Докато тук Рекси от осмия етаж се качва на кварталната Сара и хайде още 5-6 броя за героя.

  There's no excuse for bullsh!t - Лошо куче в крак с времето
 27. 28 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Неведнъж съм виждал в лозенец как прибират глутница кучета или прясно окучената кучка с 8-те си малки и на следващия ден те пак са там. Причината е че хората които ги хранят декларират че кучетата не са безпризорни. Проблема както винаги е в безграничната тъпота на голяма част от българския народ. Просто всички кучета, които са заловени повече от веднъж в рамките на една година без каишка и намордник трябва да бъдат ликвидирани...

 28. 29 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Държавата трябва да пази гражданите от бездомни кучета... " Така е по нормалните страни в света... Но не разбира се и в БГ... където цари безхаберие и човешкия живот и здраве не са приоритет

  Tu Stultus Es
 29. 30 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 676 Весело

  Така ще е, докато не дадем шута на
  Боко Тиквата, известен помияр.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 30. 31 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  "Помиярите" и кучетата въобще са по-малкият проблем.

  Големият проблем в случая е, че пострадалата не е получила справедливост от българското правораздаване.
  Наложило се е да мине през всички съдебни инстанции ТУК, за да стигне до Страсбург(добре че го има!) - и да получи частична компенсация за преживения кошмар.

  "Помиярите" може и да ги избием(не призовавам за това).
  Това може и да реши "кучешкия" проблем, но ще реши ли вскички други катастрофални за обществото последствия от липсата на работещо правораздаване?

  Ако в България имаше истински Съд, а не пародия на такъв, зловещите инциденти с кучета щяха да секнат още след първите дела, след първите инциденти преди много години. Защото щеше да има осъдени, които да понесат сурови санкции - и това щеше да възпре следващите.
  Ако имаше Съд, навярно щеше да бъде предотвратена загубата на човешки живот, обезобразявания и жестоки страдания.

 31. 32 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Едно време имаше т.нар. кучкари, които редовно минаваха по улиците и събираха бездомните кучета. Какво правиха с тях след това не знам.
  А сега, в резултат на "дейността" на родните ни общинари, помиярите се увеличават в геометрична прогресия.
  И стават все по-агресивни.
  Така че сега въпросът е: ние, нашите деца и внуци, или криворазбраната "грижа" за бездомните кучета.
  И е крайно време този въпрос да се реши радикално. Защото не може само да се режат лентички на нови детски градини, а около тях да обикалят глутници от помияри.

 32. 33 Профил на felibo
  felibo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ТРЯБВА ДА СЕ ПРИБЕРАТ ДА КРАК, А ДОМАШНИТЕ ДА СЕ ВПИСВАТ В ДОМОВАТА КНИГА ЗА ДА СИ ПЛАЩАТ ДАНЪКА И ДА СЕ ЗНАЕ, АКО ГО ПУСНЕ НА УЛИЦАТА ОТ КОГО ДА ТЪРСЯТ ОТГОВОРНОСТ.

 33. 34 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Проблема е че закона забранява избиването на бездомните кучета, а приютите нямат достатъчно капацитет. Дори ако ги кастрират и пускат на свобода след няколко години проблема ще изчезне, но приютите немогат да насмогнат - просто се появят повече бездомни кучета от колкото са кастрирани.

  Единственият вариант е да се увеличи капацитета на приютите или да се намали притока на бездомни животни. Най-вероятно трябва да се направят и двете.

 34. 35 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Аз пък мисля, че ако Европейският съд по правата на човека в Страсбург още не е разбрал от какво преди всичко трябва да бъдат защитавани гражданините в България, скоро ще го разбере (но не знам дали ще го съобщи официално).
  ГРАЖДАНИНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ПРЕДИ ВСИЧКО ДА СЕ ПАЗЯТ ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!
  Там се намират голямо множество истински престъпници и некадърници! Има компетентни и достойни магистрати, но те са малцинство. Вижте блога ми за безобразия, беззакония, безумия и престъпления, извършвани в съда, дори във Върховния касационен съд:
  http://kkabakciev.blogspot.com/

 35. 36 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  аз викам да нахраним бедните с тях,с един куршум два заека

 36. 37 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1191 Весело

  Решението с бездомните кучета е едно - правят се приюти с държавни пари, чиято издръжка се поема 100% от дарения на граждани или организации. Всички бездомни кучета се прибират там и ако няма пари за издръжка - евтаназия. Не е връх на хуманноста, но докато всички обичащи клетите животинки им носят храна и парички кученцата ще живеят!

  Другото е бошлаф! А най малоумното е да се дават пари за ловене, кастрация, обезпаразитяване и последващо пускане на мястото от където са взети, за да не им се развали ареала?! Така се подтиква инстинкта им за събиране в глутници. Във Варна например из храстите на Червения площад живеят около 15 кучета. Най ми са интересни когато в час пик налягат 7-8 точно на тротоара до пешеходната пътека и хората ги прескачат! Който е от Варна знае, че не само че не преувеличавам ами и спестявам туй онуй!

 37. 38 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Разстрел на място за гнусните помияри, заплашващи децата ни! Алтернативно - кайма с антифриз!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 38. 39 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 575 Весело

  Съдът в Ханой (Виетнам): Държавата трябва да пази бездомните кучета от гражданите.

 39. 40 Профил на against
  against
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Като четеш коментарите, ще решиш че тука тече ебати войната - или животните или ние. Вие нормални ли сте бе?
  99% от нахапванията са от разни питбули и ротвайлери на някой тъпанар, който не си държи звяра, ама го отнасят бездомните.
  Тия агресивните бездомни са много малко и ги утрепват.
  Незнам къде ги гледате тия глутници бездомни кучета, дето ядат хора и трябва едва ли не да се води свещена война ....

  Незнам, аз говоря за София, по другите градове може да е друго ...

 40. 41 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Не мога да разбера защо е толкова трудно да се реши този въпрос. Той е решен на много места - бездомните кучета се махат от улиците и се слагат в приют. Ако до месец никой не ги осинови (което значи да си ги гледа в къщи), се приспиват.

  Защо е толкова трудно това да се направи в България?

 41. 42 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#26] от "veneling":

  Ами трябва да има солени глоби за собствениците на кучета, които не ги водят на каишка. А куче, ухапало човек на улицата, трябва да се приспива.

  Тогава собствениците на кучета ще се сетят, че имат отговорности, а онези, които лъжат, че бездомните кучета са техни, ще се замислят дали да го правят.

 42. 43 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#31] от "fireball":

  В случая, пострадалата е от Турция.

 43. 44 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Нищо няма да се промени, докато с кучетата се занимават организации с имена като "Биоразнообразие" и "Екоравновесие". Самите им имена говорят достатъчно. Виж, ако фирмата се казва "Дог екстерминатор" или "Дог файнъл солюшън" ще бъде ясно с какво се занимават.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 44. 45
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:31 на 12/01/2011 от неговия автор.

 45. 46 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#44] от "epoc":

  Няма общо. Американското People for the Ethical Treatment of Animals - (PETA), цитирам "killed 95 percent of the adoptable pets in its care during 2008. Despite years of public outrage over its euthanasia program, the animal rights group kills an average of 5.8 pets every day at its Norfolk, VA headquarters"
  Просто имат нормален закон, не като нашия (който да си признаем връзва ръцете на Екоравновесие, даже и да искаха да направят нещо). Още когато го приеха писах за него - http://www.kenanoff.com/blog/archives/272

 46. 47 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 416 Гневно

  Решението на проблема с бездомните кучета е просто - нарича се стрихинин, постовя се в парче свински джигер.
  Тъй като овластините не могат да се справят, то от утри вземам нещата в свои ръце.
  Призовавам всеки, който се чувства застрашен от бездомни глутници да постави поне едно парче джигер със стрихинин и тогава съм сигурен, че до месец проблема ще е решен.

 47. 48 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#47] от "kalcho_krivija":

  До коментар [#38] от "Thermobee":

  Ей вие двамцата кретени.... мечтая си да ми се мернете пред очичките. Олигофрени селски!

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 48. 49 Профил на Събина
  Събина
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Проблемът дори не е, че майката на детето не е получила справедливост. Проблемът е, че масата хора у нас крайно безотговорни, не искат да четат и да разберат, че единственият начин да се реши този проблем е масовата кастрация не само не бездомните, но и на дворните и на домашните животни. Държавата е длъжна да пази хората, като налага контрол над собствениците.

  Огромната част животни на улицата са потомства на изхвърлени домашни и това е проблема, а не че не биват избити масово.

  Колкото по-нахранени са тези на улицата, толкова по-спокойни са и толкова по-малък е шансът да ви хапят.

  Ако все пак някой реши да прочете малко повече и да помисли http://www.webcafe.bg/id_177825046_Kucheshki_istorii

  http://www.sabinap.com/
 49. 50 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Освен всичкото, трябва и високи глоби за тези, които си пускат кучетата на улицата, както си е в Европа..

  Fail with honour then succeed by fraud
 50. 51 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Българите скоро ще имат нужда, да въведат нов стандарт за месни продукти.
  Предлагам да се казва "Стар пес".

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 51. 52 Профил на cyberdog
  cyberdog
  Рейтинг: 8 Неутрално

  не ми пречат кучетата добре е че ги има

 52. 53 Профил на cyberdog
  cyberdog
  Рейтинг: 8 Неутрално

  агресивни са към тези, които ги ненавиждат и ги е страх

 53. 54 Профил на elizaiv
  elizaiv
  Рейтинг: 233 Гневно

  Че са виновни хората, виновни са, ама къде спи държавата (за пореден път) - като задължиш всички собственици на кучета да си декларират домашните любимци и да ги извеждат САМО с каишка и намордник, проблемът е решен. Нито можеш да си зарежеш кучето ей така просто, трябва да обясняваш къде е и какво е станало с него, иначе глоба; нито можеш да декларираш за някой уличен помияр, че е твой, при положение, че няма нито каишка, нито намордник... Аман от безхаберие и неспазване на елементарни правила за живот в общност!

 54. 55 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#48] от "z_zafirov":

  Що не гризнеш от джигера и ти!

 55. 56 Профил на Константин
  Константин
  Рейтинг: 627 Неутрално

  В Тунис нощно време излизат полицаите с пистолети и разрешават въпроса с уличните кучета.
  Разбира се, това е крайно средство, което не подхожда на имиджа, който се мъчим да си изградим на нормална европейска държава.

  Но понякога е толкова дразнещо как хората се застъпват за уличните песове с обяснения, че животното не било виновно, а "провокирано" и оставят на заден план реално пострадалите, дори убити хора, пренасяните зарази, мръсотията от разхвърляните кофи за боклук и изпражненията по улиците.
  Нецивилизованото решение (избиване) е най-евтино и ефективно, но ще срещне остра обществена и международна реакция.
  Цивилизованото решение е ясно, но за него трябват пари.Много повече от отделяните в момента.
  В България няма пари да се оправят хората, камо ли кучетата.
  И отново сме на кръстопът (както винаги).

 56. 57 Профил на veneling
  veneling
  Рейтинг: 1 Неутрално

  До коментар [#53] от "cyberdog":

  Явно си имал работа само с домашни кучета за да мислиш така.

 57. 58 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Най-лесно решимия проблем е нерешен вече 20г.

 58. 59 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Всички оплюхме хубуу държавата, но никой не казва нищо за тези редови граждани, които гледат по едно или по супурнайсет кучета, без регистрация, кучета за които не искат да носят отговорност, като стане белята. Какво общо има държавата с това, че гражданите и са примати?! Тези кучета държавата ли ги произвежда или простотията на данъкоплатците?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK