Бизнесът настоява отпускът на военни и полицаи също да има давност

Бизнесът настоява отпускът на военни и полицаи също да има давност

© Красимир ЮскеселиевРаботодателските организации настояват военните, полицаите, магистрати, служителите на ДАНС да ползват платен годишен отпуск по едни и същи правила с останалите заети. "Необходимо е да бъдат уеднаквени редът и режимът за ползване на платения годишен отпуск, включително чрез въвеждането на обща погасителна давност", се казва в обща декларация на шестте национално представителни бизнес организации.


Последните предложенията на управляващите за промени на Кодекса на труда предвиждат заетите и работодателите в реалната икономика да могат да отлагат отпуск максимум до две 24 месеца след края на годината, за която почивните дни се полагат. След този период правото на отпуск се погасява.


Новият ред обаче няма да засегне полицаите, военните, магистратите и служителите на ДАНС, тъй като ползването на техния отпуск е регламентирано в специализирани закони, а не в Кодекса на труда.
Според представителите на бизнеса "следва да бъде преустановена дискриминацията на работниците и служителите спрямо наетите лица по трудови и служебни правоотношения в специални ведомства".


Работодателите изразяват притеснение от това, че новото законово изискване за създаване на график за ползване на отпуск за всяка година увеличава административната тежест. Фирмите ще имат задължението да утвърдят плана до края на предходната година. Според бизнеса списъкът, според който служителите ще почиват трябва да се утвърждава към деня на разрешаването на първия за годината отпуск. Трябва да се предвиди и възможността за законово основание за промяна на графика през текущата година, включително и по искане на работника със съгласието на рабготодателя, се казва още в декларацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK