Десните внасят искането за анкетна комисия по случая с бебето в Горна Оряховица

Иван Костов и Мартин Димитров

© Красимир Юскеселиев

Иван Костов и Мартин ДимитровОт "Синята коалиция" са събрали 51 подписа с искане за създаването на временна анкетна комисия, която да изясни фактите около смъртта на бебето в болницата в Горна Оряховица от края на миналата година. За това съобщи лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на десните Иван Костов в парламента. Необходимите подписи за внасяне на такова предложение по правилник са 48.


Скандалът по случая в болницата започна, след като вътрешният министър Цветан Цветанов прочете в пленарната зала СРС-та от записани разговори между лекарите, от които ставаше ясно, че бебето е било живо часове след като е обявено за мъртво. По-късно съдебномедицинска експертиза показа, че това не е така, а министърът се извини на лекарите. Така и не стана ясно обаче защо лекарите са били подслушвани.


Иван Костов обясни, че искат този скандал да приключи по-бързо и да се изяснят информациите в медиите, че бебето е било живо. Той каза, че ще търсят отговор и на въпросите защо срещу лекарите са използвани СРС-та и дали са спазени всички нормативни актове по прилагането и изнасянето им. Той посочи, че е необходимо да се получат данните от съдебномедицинската експертиза, където "със сигурност се крие отговорът на въпроса, който отдавна трябваше да бъде даден пред българската общественост". По думите му трябва да се изясни и дали отговаря на закона четенето на материалите по този публичен начин.
Съпредседателят на "Синята коалиция" и лидер на СДС Мартин Димитров допълни, че този скандал е започнал с изчитането на СРС-та в парламента и трябва да завърши в парламента. Десните предлагат комисията да е от 6 души, на паритетен принцип - с представител от всяка парламентарна група и един независим.


Депутатите от ГЕРБ в здравната комисия отхвърлиха идеята на специален брифинг в парламента малко по-късно. "Считаме, че е най-удачно прокуратурата и разследващите органи да свършат своята работа в този момент", заяви председателят на комисията по здравеопазване Десислава Атанасова. Според нея в случая изпълнителната власт в лицето на Министерството на здравеопазването и агенция "Медицински одит" са си свършили работата. Направени са проверките, има констатации, има вече актове, влезли в сила със санкции, и всички материали от проверките са предадени на великотърновската прокуратура, подчерта Атанасова.


Според ГЕРБ този случай се използва от политически сили, които губят в момента доверие в обществото, за да трупат дивиденти. Следствието ще установи дали нещата са придобили други измерения, в каква степен са нарушени правата и кой е отговорен, коментира и Пламен Цеков, също член на здравната комисия. Народното събрание нито е следствие, нито прокуратура, за да обвинява, и ние не можем "всеки един тривиален случай да го подлагаме на анкетни комисии", посочи той.


Депутатите от ГЕРБ в здравната комисия обаче казаха още, че не разполагат с медицинската експертиза и не знаят защо са използвани СРС-та. "Не е наша работа да преценяваме съдържанието на експертизата, има вещи лица, които са я изготвили, и тя служи за преценяване на вина или невинност в съда", разясни Десислава Атанасова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK