Д-р Маджунов от ИСУЛ ще бъде съден за смъртта на 4-годишното дете

Д-р Маджунов от ИСУЛ ще бъде съден за смъртта на 4-годишното дете

© Красимир ЮскеселиевСофийската градска прокуратура е повдигнала обвинение за убийство поради немарливост срещу д-р Михаил Маджунов за смъртта на 4-годишната Гергана Илиева след операция от сливици. Това съобщи днес председателят на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков (Атака). Наказателният кодекс предвижда затвор до 5 години за това провинение.


Образователната и здравната комисии се събраха на извънредно заседание, за да изслушат лекари, експерти и здравния министър д-р Стефан Константинов по случая.


В началото на седмицата Изпълнителна агенция Медицински одит (ИАМО), обяви, че по случая с починалото 4-годишно момиченце има лекарска грешка. Основната причина е подценяването на състоянието на детето при повторния преглед от лекуващия му лекар на 15 декември 2010 г.
Д-р Маджунов обяви, че е "сатанизиран" от всички институции и попита защо не е разследван и лекарският екип, които е оперирал детето повторно, след което то е починало. "Целта е да посочим един и да го разпънем на кръст", каза докторът.


"Учудвам се от агресивността ви, очаквах да сте смазан", отговори му здравният министър д-р Константинов. Той съобщи, че регионалният център па здравеопазване е предложил отнемане на лекарските права на д-р Маджунов до 2 години и след като мине 7-дневния срок за обжалване на това решение, ще се произнесе окончателно.


Здравният министър може да отнема права при повторно нарушение на медицински стандарти, повторно нарушение на медицинска експертиза, нарушения при изписване на лекарства, но не може да го направи при тежки нарушения като това, коментира още Константинов. Според него тази практика трябва да се промени.


Председателката на здравната комисия Десислава Атанасова (ГЕРБ) обеща да бъде подготвен и приет Закона за правата и задълженията на пациентите. Очаква се в него да бъде предвиден фонда за обезщетяване на пациентите, пострадали от лекарски грешки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK