Бизнесът иска по-голямо намаление на такса смет в София


Има малка вероятност и за по-ниска ставка в новите "луксозни" райони

Най-вероятно такса смет за фирмите в София ще бъде намалена тази година с два промила, съобщи председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов (ГЕРБ). От стопанската камара обаче реагираха, че дори това да стане, няма да е достатъчно.


Все още няма окончателно решение за намаляването на таксата, но такова предложение ще бъде внесено до края на месеца, докогато по Закона за местните данъци и такси може да бъде променян размерът на това плащане. Досега фирмите плащаха 12 промила върху данъчната оценка или отчетната стойност на имота (взима се по-високата стойност), а гражданите - 1.6 промила върху данъчната оценка на жилището.




"В последните 10 години настояваме да се изравни ставката, която плаща бизнесът, с тази на домакинствата, сега разликата е едно към седем", заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Бизнесът настоява и плащането както за предприятията, така и за гражданите да бъде обвързано с количеството отпадък, който се изхвърля. "Имахме намерение да въведем такава практика, но не успяхме в рамките на този мандат", коментира Андрей Иванов.


Според разчетите на управляващите намалението на таксата е възможно заради очакваните по-високи приходи от такса смет от няколко района на София, на които от тази година се увеличава данъчната оценка (Симеоново, Драгалевци, Княжево, "Малинова долина", "Зона Б5", "Иван Вазов", "Кривата река").


Възможно е да бъде намалена такса смет и на тези квартали, коментира днес председателят на общинската стопанска комисия Орлин Алексиев (ГЕРБ). От реакцията на съпартийците му в общината обаче пролича, че това е малко вероятно.


Председателят на общинския съвет обяви още през декември, че се обсъжда възможността фирмите да бъдат облекчени при плащането на такса смет. В момента бизнесът несправедливо покрива над 60% от разходите по почистването на града, обясни тогава председателят на общинската бюджетна комисия Николай Стойнев (ГЕРБ).


В края на миналата година Столичният общински съвет гласува и друго облекчение за компаниите при плащането на такса смет - да се взима за база отчетната стойност на имота, а не по-високото между данъчната оценка и отчетната стойност.


За тази година Столичната община ще събере около 170 млн. лв. от такса смет, средствата могат да се използват само за дейности по почистването на града.


Други данъци и такси в София тази година няма да бъдат променяни, заяви кметът на града Йорданка Фандъкова на заседанието на общинския съвет в четвъртък.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK