Българите са "отличници" по дишане на прах и отрови

Страната рискува наказателна процедура и заради замърсения въздух

Българите са "отличници" по дишане на прах и отрови

© Дневник
5 млн души в Европа умират годишно от свръхзапрашеност

Българите, които вдишват отрови над нормата, са близо четири пъти спрямо средното за Европейския съюз, над половината от населението е  изложено на завишени нива прах, страната е шампион по лошо управление на отпадъците и по енергийна неефективност.


Това са основните заключения в представения от екоминистерството в четвъртък доклад "Европейската околна среда: състояние и перспективи - 2010" на Европейската агенция по околна среда. Докладът обобщава данни от изследвания, правени в продължение на няколко години.
Експертите са констатирали много висок дял сред българските граждани, изложени на риск от наднормени отрови във въздуха - през 2009 г. техният дял е достигнал 22 % при средно за ЕС 5.9 %. Става въпрос за високо съдържание освен прах и на озотни и серни окиси, озон и др. вредни вещества.
На наднормена запрашеност са изложени около 57 % от българите.


Според европейската директива за чистотата на въздуха всяка държава има право на не повече от 35 превишения на нормата за концентрация на фин прах годишно в дадена точка за измерване на емисиите. В България обаче във всички измервателни пунктове този лимит е превишен, каза директорът на Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството Ваня Григорова.


Заради това страната рискува наказателна процедура от Европейската комисия и за неспазване на нормите за чистотата на въздуха. По данни на Европейската агенция по околна среда годишно 5 млн. души в Европа умират от прекомерна му запрашеност.


Според ековедомството проблемът със замърсения въздух у нас се дължи главно на неуредените транспортни проблеми градовете, силно нарасналия брой на автомобили, както и на използването на твърди горива за отопление през зимата. Министър Нона Караджова напомни, че общините с наднормено съдържание на прах са задължени да имат списък с мерки за решаване на проблема в програмите си за чистотата на въздуха.


В края на 2009 г. в отговор на запитване от България Европейската комисия отказа да даде отсрочка за изпълнението на това задължение. Тогава стана ясно, че 30 общини, които имат редовни замърсявания с фин прах, не са изработили такива програми. ЕК даде срок на България до края на март тази гозина да е готова с допълването на програмите. Въпреки че остават броени месеци до крайния срок, до момента никоя от тези общини не е предала адекватна програма, каза Караджова.


София, която е сред 30-те общини нарушители, няма да е готова с актуализиране на програмата за чистота на въздуха до края на март, каза зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. Причината е, че общината още няма точни данни за замърсяванията от транспорта и битовото отопление и не може да направи изискваното от евродирективата компютърно моделиране на източниците на замърсяване.


"За ограничаване на трафика в София може да се говори едва след няколко години, когато общината ще е осигурила алтернативен транспорт", посочи Бояджийска, имайки првид завършване на планираните нови отсечни на метрото.


Изследването посочва България като европейски "шампион" по лошо управление на отпадъците. Страната вече има открита процедура от ЕК по този проблем, която вече е в съдебна фаза. Причината е, че над 90 % от битовата смет продължава да се депонира, въпреки условията на еврокомисията за разделно събиране, компостиране и изгаряне. В другия край на класацията е Швейцария, съобщи Ваня Григорова, където отпадаците са управляват така, че в почвата не попада нищо от тях.


Другата нерадостна шампионска титла за България в документа е свързана с енергийната й неефективност. Докладът отчита, че количествот енергия, използвана за производство на единица брутен вътрешен продукт страната, е около 5 пъти над средното за ЕС. Това отнема от конкурентоспособността на българската икономика, посочват експертит.


Друга отчетена особеност за България е рязкото увеличение на земите с променено предназначение. Докато през 2000 г. тези площи са били 600 дка, то през 2007 г. вече са 4 442 дка и особено, или над седем пъти повече. Когато това са земи от горския фонд, това представлява проблем, каза Григорова.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1296 Гневно

  Като начало да започнат да мият улиците повече от един път в годината !

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 2. 2 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 480 Неутрално

  знаех си, че в нещо сме първи!!!Сега бб ще може гордо да се хвали, че сме шампиони, разбира се, без да уточнява по какво, както винаги правят нашите политици..

 3. 3 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 845 Неутрално

  100% прах в очите- на първо място сме не само в ЕС!

  Защо никой не казва нищо за прахта, която ни хвърлят в очите?
  И на кого да заведем наказателна процедура за това?

  apoloniy
 4. 4
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:03 на 13/01/2011 от неговия автор.

 5. 5 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Във всякакъв смисъл сме с прах в очите...уви!

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 6. 6 Профил на ehrgeiz
  ehrgeiz
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Сравнете с чистата на въздуха в Китай, Мексико или САЩ и пак ще си говорим!

  На жив човек никога не можеш да помогнеш.
 7. 7 Профил на LifeGiving
  LifeGiving
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#1] от "кинти"

  Ама те мият ли ги? - незнаех!

 8. 8 Профил на Vankata_820
  Vankata_820
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В София е много модно отоплението на въглища!
  Сантименталности до безкрай - най-вече простотия и комунизъм!
  Как е възможно държавата да се грижи за най-бедните или за изкукуригалите дядовци със схлупени къщички за стотици хиляди евра за сметка на данъкоплатиците си - като мори тях и децата им с пушека от тези къщурки?! Законът дава право къщичка на отстояние 0 метра от жилищен блок да се отоплява на въглища или друго гориво?! Около 1/5 от децата на София са с бронхиални, астматични или други белодробни проблеми?!
  Как е възможно, в центъра на София да мирише на миньорско село?!
  Как е възможно в центъра на София да има скари или барбекюта на дървени въглища?!
  Как е възможно всички квартални кръчми, барчета и кафенета да са с отдушници за цигарен дим отведени на фасадните витрини(прозорци) на заведението, а не в специални комини, които са изведени на покривите на сградите?!
  Как е възможно в София да се допуска колите да са толкова мръсни, че да не се вижда какъв номер, цвят и модел са?!
  Как е възможно дизелови таралясници без работещ катализатор да се търкалят сред облаците си сажди по улиците в центъра на София?!
  Как е възможно улиците на една европейска столица да са толкова неподдържани, разбити и мръсни?!
  Как е възможно на всяка крачка(квадратен метър) да има добре изсрано лайно от някоя квартална котка или куче, което чака да изсъхне напълно и да се разпилее на прах, след като някое дете падне върху него или го настъпи?!
  Как е възможно всички коли да паркират по градинки и тротоари, да разнасят кал навсякъде и да разбиват пешеходните настилки с маневрите си?!
  Как е възможно да няма такса център за осмелилите се автомобили да навлезнат в тази зона?!
  Как е възможно при направено метро да няма задължителни охраняеми паркинги, за да се облекчи трафика на коли?!
  Отговорът е само един: Държавата се казва Абсурдистан! - това дава отговор на всички абсурдни въпроси...
  Решението е ЕМИГРАЦИЯ, няма изход след 60 години комунизъм!!!

  Vankata
 9. 9 Профил на Анастас
  Анастас
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Е като могат да ни тровят, защо да не го правят, като сме си държава без гражданско общество и с робско съзнание така става...
  То само мръсотията да беше..

  http://atphoto.bg
 10. 10 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 451 Гневно

  До коментар [#8] от "Vankata_820":

  Тези дни всички сме съпричастни с родителите на Гери, която почина след лекарска грешка на 4 години. Оперирана от сливици.
  Само че, някой запита ли се ЗАЩО Гери трябваше да бъде оперирана от сливици. И не е ли мръсният въздух в София и големите градове основната причина за всякакви белодробни проблеми И проблеми със сливиците????
  Всички ние сме загрижени родители, но колко слязохме от колите си, за да направим въздуха в София с една идея по-чист?

 11. 11 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Весело

  А сега вместо да поизмият улиците, ще забранят скарите на дървени въглища за мръвка (барбекюто)

  уф, май давам неподходяща идея....

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  вижте какъв прах вдига в сух ветровит ден НЕЗАКОННИЯТ ПАРКИНГсиня зона между площад Македония и Руски паметник построен от Б.Б. на мястото на зелените площи. В същата отсечка отрязаха и унищожиха около100 полувековни дървета .
  ИЗЕДНИЦИ лъжливи и алчни общинари нацело с Ф.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ами каква отоворност носи общината за това че замърсява или не почиства?
  Ами държавата?
  То тука има една фалирала администрация и един фалирал болен народ с измъчено битие от което бърза да се отърве. Затова и сме на едно от челнте места и по пушене и по ранна смъртност.
  Кретените не искат да въведат елементарните изисквания дори за катализатори на колите от конюктурни съобразжения а лакеи като Нона Караджова които немат пет лева да си купат гръбнак не въвеждат никакви изисквания в градовете да не се отопляват на въглища и горими материали.
  Ама вие сте си виновни.
  Такива си ги избрахте. Дишайте им боклуците сега и мрете на по 50 години.

  Over and out.
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Гневно

  До коментар [#13] от "Ния":
  важното е да се подслушваме и да има глоба за стара минетка на стъклото и затвор за не знам си какво.
  изключителни некадърници начело на една вече тоталитарна държавица 21 век.
  СРАМ И ПОЗОР

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Vankata_820
  Vankata_820
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#10] от "zapoznat":
  Колата ми е чисто нова с евро 4, но въпреки всичко се опитвам да не я използвам ежедневно, защото обездвижването вреди на здравето...
  ...жалко за ГЕРИ!
  Изключително замърсеният въздух е едната причина. Другата причина е, че никой не боледува вкъщи, докато не се излекува, българинът няма здравна култура и е безразличен към заобикалящото го общество, вследствие на това децата в яслите, детските градини и в училищата са постоянно болни, а това води до отслабване на имунната защита на организма, защото той не може да се възстанови за следващата болест, това пък води до хронични заболявания или трайни увреждания, а комбинацията със замърсеният въздух най-често води до свръх алергичност, възпаления, отпадналост, задух или астматизъм!!!
  Майната Ви, Господа ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКИ, ПАРВЕНЮШКИ ВОЖДОВЕ И НЕКАДЪРНИ ЛЕКАРИ! Пожелавам Ви по-скоро и не по естествен път, да се превърнете в ТОР!!!

  Vankata
 16. 16 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Оловото е една от най-коварните отрови за човешкия оранизъм. НЯМА пределна концентрация, под която да е невредимо, защото се задържа и натрупва неотбратимо в тялото.

  Оловните йони изместват калциевите от техни жизненоважни функции поради сходния йонен радиус и така ги нарушават. Една от тези функции
  е предаването на нервните импулси в нервната система.

  В ранна детска възраст, когато нервната система е в ускорено развитие и най-малки концентрации на олово в организма водят до УМСТВЕНО ИЗОСТАВАНЕ!

  Високи концентрации на олово в кръвта инхибират (блокират) един от ензимите, отговорни за синтезата на хем-групата, която е активен център на хемоглобин за свързване с кислорода. С други думи в кръвта няма работещ хемоглобин, оттам няма нормален транспорт на кислород и натровения с олово заболява от АНЕМИЯ!

  България, 21 век:

  Край Пловдив, на територията на община Куклен, се намира известният Комбинат за цветни метали, чието основно производство е на олово.

  Позволената концентрация на олово в почвите е 80 мг/кг. На някои места в общината обаче се засичат над 300 мг/кг от години... и то не от кого да е а от измерванията на самия комбинат. Става въпрос за земеделски площи.

  Нещо повече - тези концентрации са изпратени от ръководството на комбината на МОСВ при искане на комплексно разрешително за използване на нова, цианидна инсталация.

  Та да обясня на разбираем език:

  Едните КОМУНЕТА от завода казват на КОМУНЕТАТА от министерството:

  "Вижте кво, ние, такова, от години замърсяваме и продаваме оловцето навън, докато другите го похапват. За това вие и думица не обелихте,тъй че дайте ся да сложим и една цианидна инсталацийка понеже сме изрядни в екологично отношение."

  Дами и господа, от наглостта на комунета, десета и разни там ченгета и мутрета, ще ни спасят само широко отворени очи и просвета!

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 17. 17 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 515 Неутрално

  събират се само на ала-бала и нищо не правят, а и няма да направят

 18. 18 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  След тая статия и горните коментари не знам с какво лице Нона Караджова би останала министър.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Гневно

  До коментар [#18] от "Десен":

  с лицето, пардон фасадата на фандъкова и заместничката й бояджийска.
  имената на "героините" неслучайно са написани с малки букви

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на aloiziii_moro6ek
  aloiziii_moro6ek
  Рейтинг: 402 Гневно

  Защо никой не казва нищо за геноцида, на който са подложени живеещите в Бургас и района?! До кога от рафинерията на Лукойл-Нефтохим ще ни обгазяват безнаказано?! Къде са контролните органи?!

 21. 21 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Държавата ни е голям цирк!
  А ние културно, манталитетно, умствено сме за Северна Африка или Близкия Изток...Европейското ни е много-много ефирно.

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 22. 22 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Като ви чета глупостите на всички, за забрана на горимите материали и отоплението с тях се чудя дали сте си задавали въпроса топлото което ползвате - имате ли елементарна представа от къде идва и от какво гориво се получава? Дори в мизерната столица голяма част от топлинните централи работят с горими материали а филтрите им са само фиктивни и с много ниско КПД. Какво да кажем за провинцията където училищно, болнично и др. отопление е на мазут!!!

  Подпис - електронен ;)
 23. 23 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Един подобен доклад означава, че министрите-еколози не си вършат работата, или че са некомпетентни.
  Сигурен съм че е първото. защото има някои елементарни неща, които трябваше да се направят отдавна - да се спрат таралясниците, пушещи като локомотиви, и малко повече ред сред строителните фирми.
  Ако се спрат таралясниците - ще се загуби електорат, ако се санкционират строителните фирми - ще се загуби финансиране.

 24. 24 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 458 Весело

  Това което мога аз да добавя,е че продължава горенето на снаряди в полигона Змеево до Стара Загора. Както се чува не без участието на "честния частник" Ковачки с подкрепата на "важни" клечки от властта. Сигурен съм че и на много други места се отравя въздуха, водата и земята, и то не от чужди а от свои. Тежко ни, когато самите ние се унищожаваме . Алчния простак не се спира пред нищо.

 25. 25 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 566 Неутрално

  А днес видяхте ли каква кал е по улиците на София. И тази ще ми говори за списъци с мерки за чистотата. Да си изкара цялото министерство и да вземат по един маркуч да мият, а не да ми правят екопътечки и списъци. Миризливци.

 26. 26 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 458 Неутрално  До коментар [#20] от "aloiziii_moro6ek":

  На КОМУНЕТАТА от контролните органи дебелото КОМУНЕ Вальо Златев сигурно хвърля по някоя трохичка от богатата трапеза, която му наредиха по време на приватизационния период.

  Роден в Правец, а тероризиращ бургазлии...

  На такива БКП-синчета като него за съжаление навсякъде им е добре послано, за да спят спокойно, наяли се обилно.

  Може като се разведе с новата пача и си избере друга, КОМУНЕТО Бокан пак да ходи да го венчае.

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 27. 27 Профил на Реалния
  Реалния
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#9] от "Анастас":

  Е като могат да ни тровят, защо да не го правят, като сме си държава без гражданско общество и с робско съзнание така става...
  То само мръсотията да беше.. +++++++++++++++++++++++.........
  Защо всеки който не е доволен от положението в БълХария говори за емигриране а не си зададе въпроса КАК мамка му мога да променя нещата към по-добро?Тук 99% от хората ще си кажа ама аз какво мога да направя сам и да го кажа нищо няма да се промени.И сигурно ще сте прави НО когато се съберем всички и изразим мнението си че НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ тогава ще има ефект.Нарича се ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО.Искате да емигрирате в "бяла" страна където тези работи не се случват нали? НО явно не си задавате въпроса ЗАЩО не се случват.Сигурен съм че не съм най-умния за да ви давам акъл-това го можем най-добре НО ще ви кажа че там в "белите "държави не се случва само по 1-на единствена причина и тя че там го има това ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО.

 28. 28 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Българите, които вдишват отрови над нормата, са близо четири пъти спрямо средното за Европейския съюз"

  Това не може да бъде вярно - не ми се вярва ЕС да допуска определена част от населението да диша отрови. Вероятно количеството отрови е 4 пъти над допустимото.

 29. 29 Профил на aloiziii_moro6ek
  aloiziii_moro6ek
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#26] от "Просто герой на някакъв фарс":

  Нещо по-лошо: обществена тайна е, че Златев не просто "подхвърля някоя троха", а директно си НАЗНАЧАВА шефовете на контролните органи по околна среда в Бургас! Така де, защо да се дават ненужни средства за очистващи инсталации и съоръжения, като можем да си назначим "контролиращият" ни държавен чиновник. Справка: проверете какво точно са работили преди новоизлюпеното шефче на местната екоинспекция, шефчето на местната лаборатория към МОСВ, както и аверчето му! А бургазлии - кучета ги яли! Да се тровят, нали руските братушки и българските им слуги си пълнят гушката!

 30. 30 Профил на oj
  oj
  Рейтинг: 8 Весело

  Страхотно! Хем ще ни тровят, хем ще си плащаме.

 31. 31 Профил на angus_jones
  angus_jones
  Рейтинг: 458 Неутрално

  до Ванката_820: Човече, наистина ми е любопитно, как може да се възмущаваш, че имало барбекю на дървени въглища и скари или хора с къщи и камини. Та ти си болен! Как може да се навреш в София и да искаш алпийски въздух, от там да започнем?

 32. 32 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ния":
  не въвеждат никакви изисквания в градовете да не се отопляват на въглища и горими материали.
  И с какво да се отопляват?! Не знам дали ти е известно,но едва около 30% от жилищата в бг са топлофицирани.С какво да се отопляват останалите 70%,дори и в големите градове?Аз живея в 7-я по големина град,но нямам централно парно/къща/,не мога да си позволя отопление на ток,или газова инсталация ,инвестицията за която е няколко бона,със символичната си заплата.Единствената ми алтернатива,както и на голяма част от бг населението,са твърдите горива.Или да караме по почина на Мария-Антоанета - забранено е да си купувате евтин хляб,ще ядете скъпи пасти.Ако нямате пари за пасти,просто ще мрете?

 33. 33 Профил на angus_jones
  angus_jones
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До 22: шаране, бъди сигурен че всеки в прованса диша по-чист въздух от всеки "столичанин". Ако не беше корупцията, чиито пътеки всички водят към София, финанси и хора щяха да са по-равномерно разпределени из цялата страна и технологии и чист въздух щеше да има за всеки. Там където са лесните пари и замърсяването (във всякакъв вид) е по-голямо.

 34. 34 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Весело

  ...а по дишане на лепило?

 35. 35 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 515 Неутрално

  в Русе, пред нашата улица УЖ се правят, че мият. става дума за почти центъра в града. няма да ви казвам колко е мръсно иначе... напоследък даже май спряха и да се правят, че чистят...

 36. 36 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 487 Неутрално

  ... отсечни на метрото.
  алоу, дневник, пак спите. елуементарно е един спел чек да правите като не можете да пишете правилно...

 37. 37 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#8] от "Vankata_820":

  Евъла, Ванка! Твоят коментар изкърти мифките ++++++++++++++

  Forza Lazio!!!
 38. 38 Профил на Дени
  Дени
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Въглищата, които се използват за отопление са с изключително ниско качество и надали са за тази цел, но със сигурност са от най-евтините и се съмнявам, някой напр. в София да контролира въобще това, а вероятно има норми, които трябва да се спазват. От статията не личи, замърсеният въздух в София да е сред приоритетните проблеми на зам-кмета по екология, а и на останалите градове-нарушители, което е жалко, защото народът боледува от страшни болести и това не е случайно.

 39. 39 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Какъв е смисълът общините със замърсявания да имат "списък с мерки" когато не може да им се държи отговорност навреме и надлежно да спазват тези мерки. Пък и като знам колко "умни" са общините у нас.. повечето от тези мерки най-вероятно ще са смехотворни.

 40. 40 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Да, а ако знаете колко е мръсен въздуха в Германия - масово има асми и болести от това. В БГ има наистина много прах, но от химикали е доста по-чисто. Има дори сателитна карта на замърсяване с вредни елементи изготвена преди няколко години, която го потвърждава.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 41. 41 Профил на Peni Radulov
  Peni Radulov
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Много съм огорчен като чета умните ви коментари за замърсения в/х в България и че няма кой да премахне замърсителите.Проблемът не е от вчера.Някога белгийските и чешки захарни заводи са построени далеч от градовете както в гр.Русе,Г.Оряховица и др.Поради отдалеченост и липса на транспорт са осигурили на работниците си и техните семейства двустайни и тристайни жилища отоплявани с водно отопление от собствените им енергийни мощности. дошлите след тях многокадърни другари не взеха пример от тях ами опропастиха и направеното.Неграмотното разширяване на заварените производствени мощности липсата на пречиствателни станций и хвостохранилища,разхищенито на химикали и др.замърсители в името на др-ря производствен план създаде база за много заболявания не само за нас но и за бъдещите поколения.Да много от производствата фалираха,но работниците вече пенсионери останаха както и техните деца без работа и без пари.Как де се отопляват в тия панелки някои дори и комини нямат а тия които са на тец са с призовки за неплатени непосилни такси.И нека да се вземе опит опит от страните с мегаполиси с население повече от България и нямащи проблеми със замърсяването на въздуха.Другото е само пикаене с/у вятъра.Някога по времето на бума с топлоакумолиращи печки имаше предложение да се направят на всеки вход на жил. блокове групови абонатни станций за водно отопление и топла вода за по ефектно използване на ел енергия,някои велможи се противопоставиха.Като грандоманското мислене,че с тец-ове ще отопляват панелките,без да вземат под внимание загубите и амортизацията на съоръженията.Сега нищо друго не ни остава освен да си дишаме смога над градовете зимно време и пепелака лятно време,защото тия които го допуснаха не са м/у живите.

 42. 42 Профил на pav
  pav
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Ами например пясъка, който посипват по улиците през зимата си стои там до късна пролет, та ако не и до лятото. Да не говорим, че в нормалните държави не използва пясък ами ситен чакъл и дори и той се измита, не в края на сезона ами веднага след като се е стопил снегът

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK