Програма "Регионалното развитие" гледа към европарите на другите страни членки

Оперативна програма "Регионалното развитие" (ОПРР) има амбициозната цел да усвои допълнителен ресурс от евросредства на страните членки, които не се справят с усвояването. Това обявиха министърът по регионално развитие Росен Плевнелиев и зам.-министър Лиляна Павлова при отчитане на напредъка по изпълнението на оперативната програма.


Новата амбициозна цел идва след като през есента министър Плевнелиев обяви, че вече гледат към неусвоените евросредства по оперативните програми "Околна среда" и "Конкурентоспособност". Под шапката на регионалното министерство е и междинното пътно звено за управление на пътните проекти по програма "Транспорт". 


Към момента има листа от чакащи 265 проекта на обща стойност 650 млн. лв., каза зам.-министър Павлова. Основна част от тях са за ремонт на общински пътища и присъстващите на срещата кметове за пореден път настояха да се прелокират средства по тази мярка. Това обаче може да стане най-рано в края на 2012 г., каза зам.-министър Павлова.  
Възможност за прехвърляне на пари от една държава на друга не съществува през този програмен период, каза Карстен Расмусен, зам.-ръководител на отдела за България в Генерална дирекция "Регионално развитие" към ЕК, който също присъства на отчета.


През 2010 г. по ОПРР са били отворени схеми за 2.4 млрд. лева, договорените средства са 1.65 млрд. лева, а разплатените средства са 370 млн. лева, което е около 12% от ресурса на програмата, отчете зам.-министър Павлова. Зад тези числа стоят нд 100 ремонтирани училища, детски градини, читалища и друга сгради, над 132 км обновени общински пътища.


Целта е през 2011 г. е да бъде договорен целият бюджет на програмата от 3.1 млрд. лева и да се разплатят един милиард лева, каза зам.-министър Павлова.


"Милиардна" програма за панелките
През тази година ще бъде отворена схема за "милиардна" програма за саниране на българските сгради, каза министър Плевнелиев. Отварянето на схемата е предвидено за юни, като засега 16 млн. лв. са предназначени за жилища за бедните и ромите, а останалите 63 млн. лв. за панелните апартаменти. Според министър Плевнелиев обаче схемата ще се умножи с "интегрирането на банките и комуналните компании, за да се роди милиардна и то работеща програма за саниране на българските сгради". Идеята е по ОПРР да се отпускат половината от средствата необходими за цялстно саниране на един блок. Останалата част ще се дава като безлихвен заем от банките на собствениците на жилища. В замяна банките ще бъдат нещо като междинно звено по програмата и ще управляват средствата срещу определена такса. На въпрос как правителството ще убеди банките да отпускат безлихвени кредити, Плевнелиев отговори, че "банките са пълни с пари, но не отпускат кредити заради риска, а при тези проекти рискът е нулев". "В момента търсим работещ проект за милиарди в бъдещето", каза министър Плевнелиев. Той посочи, че в България има 720 000 панелни жилища и всяко четвърто семейство живее в такова, а "ползите от повишаването на енергийната ефективност в тях се равняват на една ядрена електроцентрала".


Кметът на Шумен Красимир Костов обаче постави въпроса, че енергийната ефективност трябва да се разглежда не само през сградите, а и чрез въвеждането на когенерацията в топлофикациите. В момента технологиите, които се използват в ТЕЦ-овете, са морално остарели и отпреди 50 години и е наложително да се въведат новите технологии, които снижават разходите на загуба на енергия, ако не през този, то поне през следващия програмен период, каза Костов.


За Брюксел е странно, че инвестициите в енергийна ефективност клонят към 0
За Европейската комисия е странно, че инвестициите на България в топлофикациите са близо до нула, каза Карстен Расмусен. И това става при факта, че България харчи 7 пъти повече от средното за ЕС, допълни той. "Странно е и защото българското правителство не е предложило през 2006 г. да се предвидят средства в тази насока", каза Расмусен. Според него в този програмен период до 2013 г. това не може да се случи, но трябва да се мисли за следващия, а ясна визия за решаването на проблема за съжаление на този етап няма.


Въпросите, по които Брюксел чака решение, са, че топлофикациите са едни фалирали дружества и не е ясно какво ще се прави с тях, както и че потребителите в момента не плащат реалната цена за услугата. "Докато не се адресира тази проблематика и не се реши от българското правителство, няма смисъл да се наливат евросредства в тази област", каза Расмунсен.


Максимално изстискване
През третото тримесечие на годината реално се очаква да заработи и фонда за дялови инвестиции в големите градове JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas), който е с капитал 65 млн. лв. "Тук не просто имаме едни 60 млн. за харчене, но нарочно отново интегрираме преди всичко банките, както и компании, които инвестират и управляват финанси и тези пари ще станат общо 110-120 млн., защото и финансовите партньори ще дадат пари. Опитваме се да изстискаме максималното от всичко и преди всичко не просто да харчим пари, а да създаваме перспектива за големи програми", заяви Плевнелиев.


До края на февруари Европейската инвестиционна банка трябва да публикува обявата за заявяване на интерес за избор на управители на двата фонда за градско развитие, каза зам.-министър Павлова. Единият фонд ще бъде за София с капитал 26 млн. лв., а другият за останалите 6 града - Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен, с капитал 39 млн. лв. С парите ще се финансира изграждането на концертни зали, киносалони, търговски центрове, спортни съоръжения, бизнес в индустриални зони, паркинги и друга инфраструктура, която е необходима за съответния град. Единственото изискване към проектите е да са включени в интегрираните планове за развитие на града и да се правят съвместно с общината, каза Павлова.


Първи в Европа
През тази година най-после трябва да бъде отворена, и то след дни, мярката за извеждането на децата без родители, както и тези с увреждания от социалните домове. За целта са предвидени 39 млн. лв. по ОПРР. С парите ще се правят семейни защитени жилища, в които ще се настаняват по 8 - 10 деца, каза зам.-министър Павлова. Първи в тези домове ще заживеят децата с увреждания, които са над 2500, допълни тя. Този проект се реализира съвместно с програма "Човешки ресурси", която отпуска пък 16 млн. лв. за персонала, който ще се грижи за тези деца. По този начин се затваря напълно цикълът, като България е първата, която прилага този инструмент в ЕС, посочи зам.-министър Павлова.


Бърз интернет за селата
Над 39 млн. лв. са предвидени и за осигуряване на високоскоростен широколентов интернет и кабелна телевизия за селските райони. Той ще се прави от агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи". На 24 януари пък ще бъде отворена и схемата за обновление на общинските болници за 98 млн. лв. Министерския съвет ще получи 10 млн. лв. за реставрация и консервация на двореца "Евксиноград". За реклама на туризма са предвидени 18.6 млн. лв.


Стимули за спестени пари
Да се приложи механизъм, чрез който да се стимулират общините, когато от одобрения проект спестят средства, поиска кметът на Шумен Красимир Костов. Той предложи да се приложи същият механизъм, който действа и при пътната агенция. Според зам.-министър Павлова обаче спестените средства в резултат на проведените обществени поръчки отиват за следващите общински проекти в листата на чакащите и не могат да се дадат на самата община да ги ползва отново. "Прави сте, че трябва да се намери начин спестените средства да остават в общините", каза обаче Расмунсен. Той посочи, че това трябва да става по същия начин, по който Европейската комисия гледа да релокира допълнително средства към България, когато тя се представя добре, така и общините отличници трябва да бъдат поощрявани.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  ПЛЕВНЕЛИЕВ ВИЦЕПРЕМИЕР! ГЕРОЙ И ИСТИНСКИ ПРОФЕСИОНАЛИСТ!

 2. 2 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  АКЦИЯ: Плевнелиев вицепремиер! Нека интелекта, умението, знанието и качествата победят
  Плевнелиев е не само най-харесван, но и най-малко неудобряван, като едва 18% не го харесват най-малко от всички министри и от самия премиер дори!
  Разликата с Цветанов и неговите методи даде необходимият контраст за да се оцени и интелекта и мениджмънта пред ПР и мускули както твърдят социолозите. БРАВО на Плевнелиев. И за АМ Тракия и за мениджмънта му, и за всичко. За година и половина най-големият и единствен по рода си одобрен от ЕК проект е АМ Тракия - половин милиард лева! Ако сега Борисов не го направи вицепремиер се самоубива ритуално. Може да загуби Кристалина(която като интелект и компетентност също беше силен играч) но пък има вече оценен такъв който може да използва особено когато правителството е обвинявано в липса на компетентност от червени и сини. Имаш човек срещу който на негов терен всеки ще изглежда некомпетентен! Поне докато най-големият високотехнологичен парк в югоизточна Европа остане построеният от Плевнелиев и магистралите продължават пълен напред!

 3. 3 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Провалът на фукльото:

  "В писмото си Барозу критикува ниското ниво на усвояемост на евросредства - под 1% за големите
  инфраструктурни проекти в секторите "Пътища", "Жп транспорт" и "Води". Той подчертава, че пътната агенция не успява да преодолее проблемите си и че нито един от проектите, договорени за периода 2007 - 2013 г., не е започнал да се изпълнява."

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 4. 4
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:21 на 18/01/2011 от неговия автор.

 5. 5 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  ТОВА Е ИСТИНСКАТА НОВИНА ЗАЩОТО ЗАСЯГА НАЙ-ПРЯКО ХОРАТА!
  Особено за панелките и енергийната ефективност!

 6. 6 Профил на принцът
  принцът
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#3] от "bgkurshum":

  БГКуршум, ти си по-скоро БГЛ___0, (с нула! накрая)

  Светът не е толкова прост, колкото ни се иска.
 7. 7 Профил на принцът
  принцът
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Отлична работа Плевнелиев, направо не ми се вярва , че един човек успява да се пребори с тая пасмина говеда по министерства и агенции и наистина да докара нещата на най-високо ниво!

  Поздравления!!!

  Според мен Плевнелиев, трябва да изкара още 10ина мандата, като министър по 1/2та от другите звена, като "Околна Среда и Води" и "Транспорт и Високи Технологии", та да оправи нещата...

  Светът не е толкова прост, колкото ни се иска.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK