Пушенето в кварталните кафенета скоро ще бъде забранено

Това ще доведе до фалити и обслужва големите заведения, твърдят собственици

Пушенето в кварталните кафенета скоро ще бъде забранено

© Красимир ЮскеселиевИзбори 2022

Поредна промяна в ограниченията за пушене на обществени места ще бъде въведена от средата на тази година - дименето ще бъде напълно забранено в заведенията, по-малки от 50 кв.м. За това съобщи Министерството на здравеопазването.


Политическото решение е било взето на среща при премиера Бойко Борисов, в която са участвали здравният министър Стефан Константинов, председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Десислава Атанасова, представители на министерството на икономиката, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Браншовата асоциация на ресторантьорите в София. Обмисля се и пълна забрана на пушенето навсякъде.


Дребният бизнес веднага реагира остро, като собственици на малки кафенета заявиха, че новото ограничение ще доведе до масови фалити и обслужва големите заведения. В момента собствениците на обекти до 50 кв.м имат избор дали да са само за пушачи или за непушачи.
Мотивите за промяната са както да се подобри здравословната среда за живот, така и да се премахнат неравнопоставените условия за работа, от които се оплаква бизнесът, пише в съобщение на здравното министерство. От него става ясно, че неравнопоставеността е в това, че малките заведения сега не трябва да правят инвестиции и ремонти заради непушачите.


Промяната, която вероятно ще бъде въведена през юни, ще засегне най-вече малките квартални кафенета и кръчми, които са посещавани предимно от пушачи. "Забраната ще свали много оборота. Сега още с влизането клиентите питат дали се пуши и остават в заведението, защото се пуши", обясни собственичка на малко кафене на ул. "6 септември" в София.


Заведенията, които пробваха да са само за непушачи, са на загуба, имат много малко клиенти въпреки прогнозите, че хората, които искат чист въздух, най-после ще си намерят мястото, коментира и собственик на средно голям ресторант. 


Участници в днешната среща при премиера казаха пред "Дневник", че се очаква голяма съпротива от дребния бизнес. Заради това е обсъден вариант и на малките заведения да се разреши да заграждат места за пушачи. Това обаче ще е почти невъзможно заради липсата на място и необходимостта да се издигат стени и затова тази възможност ще е проформа.


При представянето на концепцията си за по-добро здравеопазване в края на миналата година министър Константинов се зарече, че ще направи всичко възможно в България пушенето да бъде забранено изцяло.


На срещата днес е решено, че догодина ще се вземе решение кога това ще се случи - от 2013 г. или 2014 г. От средата на 2010 г. трябваше да има абсолютна забрана за пушене на обществени места, но управляващите я отмениха. С промени в Закона за здравето от лятото на миналата година беше въведен по-либерален режим.


Предстоят законови промени, с които да се отложи тоталната забрана за пушене за 1 октомври 2013 г., коментира пред агенция "Фокус"  председателят на Софийския туристически клъстър Витан Иванов, който е участвал в срещата.


По думите му загубите в бранша за една година ще са около 800 млн. лв. Мярката през лятото на 2011 г. да се въведе пълна забрана за пушене в заведенията до 50 кв.м не е окончателна,  каза пък Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, също участник в срещата. Според него пълната забрана за пушене на обществени места ще влезе в сила от 2014 г.Как е сега
- Заведенията до 50 кв.м избират дали да са изцяло за пушачи или непушачи
- Пушенето е позволено в по-големите заведения, стига "димящите" маси да са добре изолирани и вентилирани


Как ще се промени
- В заведенията до 50 кв.м пушенето се забранява изцяло и без изключения
- През 2012 г. или 2013 г. пушенето ще бъде забранено навсякъде, включително заведенията и офисите, и на практика ще е позволено само вкъщи 

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK