Шефът на Софийския апелативен съд падна

ВСС свали Пенгезов - "любимеца" на Цветанов, с мотив имотната афера в Приморско


ВСС свали Пенгезов - "любимеца" на Цветанов, с мотив имотната афера в Приморско

Висшият съдебен съвет (ВСС) свали Веселин Пенгезов от поста председател на Софийския апелативен съд. Това е наказанието, че дъщеря му Анна Пенгезова е получила право на строеж в Приморско като нуждаеща се.


Отстраняването ми е плод на натиск от вътрешния министър Цветан Цветанов, заяви Пенгезов и обяви, че ще обжалва във Върховния административен съд (ВАС). Той каза още, че има данни, че членове на ВСС са се срещали с Цветанов и министърът цели да овладее всички ключови съдилища.
Така Пенгезов намекна, че фаворит за шеф на Софийския градски съд е семейната приятелка на Цветанов Владимира Янева, а издигането на доскорошния председател на този съд Георги Колев до шеф на ВАС е станало с благословията на МВР.


Пенгезов твърди, че през февруари миналата година Цветанов му се обадил от Германия (където беше на официално посещение заедно с премиера Бойко Борисов) и настоял апелативният съд да не освобождава от ареста Антон Петров-Хамстера - тогава все още обвиняем като член на групата за отвличания "Наглите" (виж интервюто). Хамстера не само беше освободен, но по-късно обвинението срещу него даже беше свалено.


"По подобни теми не съм разговарял с г-н Пенгезов, конкретни, по дадения казус, който ме питате", отговори Цветанов. Той каза още, че е коментирал решения на ВСС, "когато не са били от полза за обществото". Така министърът показа отношението си към свалянето на Пенгезов от ръководния пост. Конфликтът между двамата излезе наяве през февруари 2010 г., след като апелативният съд освободи Хамстера.


След това Цветанов изрази отношението си към магистрата и с факта, че го изключи от друга операция на МВР - подслушването на съдията Петър В. Сантиров, арестуван за подкуп заедно с бившия военен министър Николай Цонев. Въпреки че законът изисква именно Пенгезов да разреши подслушването на Сантиров, МВР се обърна към съдия в провинцията.


През ранната пролет на 2010 г. името на вече отстранения председател на апелативния съд беше замесено в друг скандал. Тогава все още в ареста бяха всички задържани с Алексей Петров по операция "Октопод" и МВР беше подслушвало разговорите им в килията. Единият от задържаните - Николай Велков, беше записан да говори за Пенгезов.


В същото време Цветанов заяви, че "има висш магистрат, съпричастен към "Октопода", и той все още е в съдебната система", а в. "24 часа" съобщи, че това е Пенгезов. Друг знаков арестант - бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов, пък е записан да казва за съдията: "Пенгезов е голям играч. Познавам го до болка."


Свалянето на Пенгезов от поста е първото решение на ВСС по аферата с магистрати с роднини, получили право на строеж в Приморско поради жилищни нужди. Още няма решение за Панайот Генков, Андрей Икономов и Николай Урумов от Върховия административен съд, чиито близки са построили големи къщи на брега на морето. Има дисциплинарно дело срещу дъщерята на Урумов Деница Урумова, която също е съдия и притежава имот в Приморско на общинска земя.


Съдебният съвет отказа да съобщи мотивите за отстраняването на Пенгезов, а само, че той е уронил престижа на съдебната власт. "Дневник" разполага с решението. То не дава отговор на основния правен проблем, който се постави още в началото на аферата "Приморско" - могат ли магистратите да носят отговорност за действия на пълнолетните си близки.


Очакваше се ВСС да събере доказателства за това, че съдиите са използвали връзки и познанства, за да уредят децата и родителите си с имоти. В решението за Пенгезов няма подобни данни, а се заявява само, че "поведението на засегнатия магистрат най-малко категорично се отклонява от приетото разбиране за нравствен дълг за грижа към дете, което вече е навършило пълнолетие, но все още учи".


Веселин Пенгезов беше избран за председател на Софийския апелативен съд през април 2009 г., а преди това беше шеф на Военно-апелативния съд. Срещу избора на генерала се подписаха повечето магистрати в цивилната институция.


С декларация излезе и Съюзът на съдиите, който разкритикува липсата на ясни принципи за оценка на кандидатите за началници в системата. Изборът привлече и интереса на Европейската комисия и стана повод тя да постави серия от въпроси за кадровата политика на съдебната власт. Пенгезов остава редови магистрат в апелативния съд.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Шефът на Софийския апелативен съд падна, на ред е правителството.

 2. 2 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Весело

  Къде е паднал на стълбите или в някой бар?Айде некой облъчен да (му) то вдитне

 3. 3 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  В С С си изми ръцете , защото с тези мотиви решението му , че
  ген.Пенгезов вече не е ШЕФ , а само обикновен СЪДИЯ , ще падне много лесно във В А С.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 4. 4 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Де да можеше някой да прочисти и ВСС от комунистически боклуци,че станахме за смях пред европа

 5. 5 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Генерал-лейтенант от Прехода В.Пенгезов: Започва работа като следовател към Софийската военно-окръжна прокуратура през 1986 г. През 1991 г. става наказателен съдия в Софийския военно-окръжен съд. През 1998 г. преминава на работа във Военно-апелативен съд ВАС. Девет години работа във ВАС му стигат да стане чак генерал –лейтенант: през април 2007 г. В. Пенгезов, шеф на Военноапелативния съд, е предложен за повиш аване в чин ген.лейтенант и на Гергьовден 48-годишният юрист става ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ.
  Да направим сравнение. Ген.И.Колев:Завършил военна академия в Торино. Инспектор от конницата и по време на I-та световна война е бил командир на легендарната 1-а конна дивизия.Победи на неговата наричана „желязна” дивизия при Добрич, Куртбун ар, Карапелит,Кюстенджа, Черна вода . Генералът винаги в битк ите е бил начело,той е водил лично прославената си конница в атака. За 30 години служба е ползв ал само 7 месеца отпуск – средно по 7 дни/ година. .Колев става ген.лейтенант – на 54 год ини; многократно награждаван. Ген.Пенгезов става ген.лейтен ант на 48 години,не е бил участник в експедиционните военни поделения в Ирак и Афганистан. Бил е военен юрист. Повишен в чин ген.лейтенант от президента,когато армията ни броеше по-малко от 30 хил.щика и висш офицер с такъв чин може да коман два цялата БА , а не ВАС. Интересно защо г-н президентът е пов ишил в такъв висок генералски чин военен съдия. През 2009 г., в интервю пред в-к Стандарт, ген.Пенгезов заявява: „Бих се гордял да съм човек на президента”.

 6. 6 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Този съдия беше един от малкото съдии, които влизаха от скан дал в скандал,започвайки от самото му назначаване, което беше скандално. Първо през 2009 г. се самопредложи пред ВСС за шеф на САС, където 2 години преди самопредлагането му имаше дисц иплинарно дело за уронване на престижа на съдебната власт зар ади опит да въздейства върху дело с голям материален интерес точно в апелативния съд. Досъдебното дело беше спряно пора ди давност. Иван Колев (бивш военен съдия) и член на ВСС под крепи самопредложилия се Пенгезов, който "умеел да сплотява хората и да ги стимулира да работят".От ВСС само с двама "про тив" го избраха за председател на САС. Последва жалба против избора му; там пък съдия от ВАС, по-късно един от "героите" на Приморско си плю в лицето и потвърди избора. През същата год ина,точно в деня на катастрофата на Бакаджик, когато загинаха 18 човека, той беше насрочил банкет за навършени 50 години. Не го отмени и съдии и висши полицаи ядяха и пиеха, когато хор ата плачеха. На банкета се появи и бившият министър на МВР, сега "голям демократ" и моралист М.Миков, поканен от генерала , избран наскоро за шеф на Софийския апелативен съд. За част ното парти рожденикът наел резиденция "Лозенец". Сред гости те му имало членове на Висшия съдебен съвет и колеги магист рати. Ген. Пенгезов през 2004 г. искаше Военен съд да съди мафи отите, сетне се отказа от тази си идея. През 2009 г. той заяви, че ще се гордее, ако е приятел на Първанов. Тази му изцепка не беше забравена. В интервю в „Стандарт” той заяви,че 4 съдии клатят стола му. Съдия Куцкова, която написа открито писмо до ВСС против избора на генерала, се наложи да търси пристан в Софийския окр.съд. В по-ново време си заслужава да се отбел ежи интервюто му , дадено по слу чай твърдението на ЦЦ, поче рпено от разговор на трима арестанти в следствения арест,че шеф на софийски съд има връзка с престъпността. Генералът крещеше "Нека дойде Цветанов да ме арестува, да видим как ще ме арестува". Е, всяко нещо си идва на мястото. Учуден съм,та дори и слисан от пускането от САС в домашен арест на Ал. Пет ров, давайки му по този начин възможност заедно с Я.Янев и екип да стреля от упор по правителството на Борисов.

 7. 7 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Магистратите, в частност съдиите, като правило се смятат за деполитизирани и гледат да не навлизат в територията на поли тиците. Пренебрегвайки това правило, САС на ген.Пенгезов без церемонно, по генералски, навлезе в чужда територия пускайки в домашен арест Ал. Петров, и давайки му по този начин възмож ност заедно с Я.Янев и екип да стреля от упор по правителство то на Борисов. От състави на САС бяха освободени групите "Всичко коз", Килърите, Баретата. САС беше и съдът, чиито със тави стояха в позиция "Стендбай" (Standby - готовност) и ако СГС случайно обвинеше някой престъпник, а това се случваше доста рядко, съдийките от САС веднага "поправяха грешката". Шефът на САС беше суверен на СГС и под ботуша му пъшкаха 8 окръжни съда, на практика цяла Запад на България. Така че съст ави на този съд носят отговорност за оневиняване или пък пус кане в "домашен отпуск" на важни престъпници, скривайки се непрекъснато зад придоб илата печална слава "Липса на убедит елни/категорични доказателства" и "Намаляване на чувството ми за виновност на обвиняемия". Преди Алексей Петров, САС освободи всичките му авери, арестувани в акция „Октопод“. По- голямата част от задържаните при опер ация „Наглите“ също бяха освободени от Апелативния съд на Пенгезов. А Антон Пет ров – Хамстера - цели два пъти безпроблемно излезе от ареста. Не смятам, че основната причина за освобождаването на гене рала-шеф на "цивилния" САС е гафът в Приморско. Много други изцепки има генерал-лейтенантът и очевидно на ВСС накрая му е писнало да прикрива греховете му.

 8. 8 Профил на buntar13
  buntar13
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отстраняването на Пенгезов ще допринесе ли по някакъв начин за прочистването на апелативиня съд? Знае се, че това е едно от най-корумпираните звена на цялата съдебна система, която от дълги години е срамът на цялата държава. Как може да бъдат отстранени другите съдии, които са известни и то с факти, че са корумпирани и личният интерес е на първо място при вземане на решения.

 9. 9 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#8] от "buntar13":

  По идея ще допринесе. Само че още не са го "свалили": има да обжалва...

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK