Шефът на Софийския апелативен съд падна

ВСС свали Пенгезов - "любимеца" на Цветанов, с мотив имотната афера в Приморско


ВСС свали Пенгезов - "любимеца" на Цветанов, с мотив имотната афера в Приморско

Висшият съдебен съвет (ВСС) свали Веселин Пенгезов от поста председател на Софийския апелативен съд. Това е наказанието, че дъщеря му Анна Пенгезова е получила право на строеж в Приморско като нуждаеща се.


Отстраняването ми е плод на натиск от вътрешния министър Цветан Цветанов, заяви Пенгезов и обяви, че ще обжалва във Върховния административен съд (ВАС). Той каза още, че има данни, че членове на ВСС са се срещали с Цветанов и министърът цели да овладее всички ключови съдилища.
Така Пенгезов намекна, че фаворит за шеф на Софийския градски съд е семейната приятелка на Цветанов Владимира Янева, а издигането на доскорошния председател на този съд Георги Колев до шеф на ВАС е станало с благословията на МВР.


Пенгезов твърди, че през февруари миналата година Цветанов му се обадил от Германия (където беше на официално посещение заедно с премиера Бойко Борисов) и настоял апелативният съд да не освобождава от ареста Антон Петров-Хамстера - тогава все още обвиняем като член на групата за отвличания "Наглите" (виж интервюто). Хамстера не само беше освободен, но по-късно обвинението срещу него даже беше свалено.


"По подобни теми не съм разговарял с г-н Пенгезов, конкретни, по дадения казус, който ме питате", отговори Цветанов. Той каза още, че е коментирал решения на ВСС, "когато не са били от полза за обществото". Така министърът показа отношението си към свалянето на Пенгезов от ръководния пост. Конфликтът между двамата излезе наяве през февруари 2010 г., след като апелативният съд освободи Хамстера.


След това Цветанов изрази отношението си към магистрата и с факта, че го изключи от друга операция на МВР - подслушването на съдията Петър В. Сантиров, арестуван за подкуп заедно с бившия военен министър Николай Цонев. Въпреки че законът изисква именно Пенгезов да разреши подслушването на Сантиров, МВР се обърна към съдия в провинцията.


През ранната пролет на 2010 г. името на вече отстранения председател на апелативния съд беше замесено в друг скандал. Тогава все още в ареста бяха всички задържани с Алексей Петров по операция "Октопод" и МВР беше подслушвало разговорите им в килията. Единият от задържаните - Николай Велков, беше записан да говори за Пенгезов.


В същото време Цветанов заяви, че "има висш магистрат, съпричастен към "Октопода", и той все още е в съдебната система", а в. "24 часа" съобщи, че това е Пенгезов. Друг знаков арестант - бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов, пък е записан да казва за съдията: "Пенгезов е голям играч. Познавам го до болка."


Свалянето на Пенгезов от поста е първото решение на ВСС по аферата с магистрати с роднини, получили право на строеж в Приморско поради жилищни нужди. Още няма решение за Панайот Генков, Андрей Икономов и Николай Урумов от Върховия административен съд, чиито близки са построили големи къщи на брега на морето. Има дисциплинарно дело срещу дъщерята на Урумов Деница Урумова, която също е съдия и притежава имот в Приморско на общинска земя.


Съдебният съвет отказа да съобщи мотивите за отстраняването на Пенгезов, а само, че той е уронил престижа на съдебната власт. "Дневник" разполага с решението. То не дава отговор на основния правен проблем, който се постави още в началото на аферата "Приморско" - могат ли магистратите да носят отговорност за действия на пълнолетните си близки.


Очакваше се ВСС да събере доказателства за това, че съдиите са използвали връзки и познанства, за да уредят децата и родителите си с имоти. В решението за Пенгезов няма подобни данни, а се заявява само, че "поведението на засегнатия магистрат най-малко категорично се отклонява от приетото разбиране за нравствен дълг за грижа към дете, което вече е навършило пълнолетие, но все още учи".


Веселин Пенгезов беше избран за председател на Софийския апелативен съд през април 2009 г., а преди това беше шеф на Военно-апелативния съд. Срещу избора на генерала се подписаха повечето магистрати в цивилната институция.


С декларация излезе и Съюзът на съдиите, който разкритикува липсата на ясни принципи за оценка на кандидатите за началници в системата. Изборът привлече и интереса на Европейската комисия и стана повод тя да постави серия от въпроси за кадровата политика на съдебната власт. Пенгезов остава редови магистрат в апелативния съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK