Фонд "Тютюн" ще се закрие

Фонд "Тютюн" ще се закрие

© Надежда ЧипеваФонд "Тютюн", чрез който държавата подпомагаше сектора, се закрива. Това предвиждат промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които предстои да бъдат одобрени днес от правителството.


Отменят се и разпоредбите, свързани с разпределение на квоти за производство и регулацията на изкупните цени на тютюна, премирането, както и безвъзмездното предоставяне на семена на тютюнопроизводителите.


В бъдеще подпомагане на тютюнопроизводителите ще става по общия режим за земеделските производители. Съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители тютюнопроизводителите ще подлежат на вписване в регистъра по чл. 7 от закона.
Документът предвижда също отмяна на редица разпоредби, свързани с договорните отношения при изкупуването на тютюна, с цел привеждане на пазарна основа на сектора.


Другите съществени промени в законопроекта са свързани с прилагането от България като държава - членка на ЕС, на ефективна политика на наблюдение и контрол върху съдържанието и емисиите на тютюна и тютюневите изделия. Предвижда се Институтът по тютюна да прави изследвания и анализи на тютюневите изделия за установяване съдържанието на вредни вещества и съставки, както и оценка на предоставяната от производители и вносители информация относно съставките на тютюневите изделия.


С оглед прилагането в практиката на уеднаквените хармонизирани стандарти за докладване съставките на тютюневите изделия се налагат предприетите законодателни мерки за регламентиране на формата, задълженията и отговорностите на субектите, както и сроковете за подаване на изискуемата информация.


Държавното регулиране на производството, изкупуването и търговията с тютюн до края на 2006 г. се осъществява чрез използването на целия инструментариум, предвиден в Закона за тютюна и тютюневите изделия. С влизането на България в ЕС действащата законова уредба се запазва с оглед предвидената в Договора за присъединяване възможност помощи, установени в държавата членка преди датата на присъединяването и все още приложими след нея, да продължат да се прилагат като съществуваща помощ до края на третата година от присъединяването.


Срокът за държавно подпомагане на сектора чрез тези схеми изтече на 31 декември 2009 г. и след тази дата всяка помощ, насочена към тютюнопроизводителите в България, се счита за "нова помощ".


През тригодишния период, в който продължи държавното подпомагане на тютюнопроизводителите в България, е приет Регламент (ЕО) №1234/2007 за установяване на обща организация на селскостопанските пазари и относно специфични разпоредби за някои земеделски продукти. Той налага на България като държава - членка на ЕС, пълното премахване на регулирането в сектора, в т. ч. и отпадането на такива негови елементи като квоти за производство и субсидиране, и ориентирането му към пазарна основа. Целта е да се запази подпомагането единствено в контекста на политиката на ЕС за развитие на селските райони, където са и пренасочени финансовите средства.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Крайно време беше, стига се е помпал един отрасъл за сметка на всички останали. Да видим само ДПС как ще се изкаже по въпроса....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 2. 2 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 672 Весело

  Подкрепям ув. Ерос.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 3. 3 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  Още едно кранче за ДПС спира.Една добра новина за българския данъкоплатец...

 4. 4 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 782 Неутрално

  И променете изборния закон. Не може в София един депутат да се избира от 100 000 гласа, а в Ардино от 2 автобуса рязани джангала. Изборните райони трябва да съответстват на населението. Кого представляват депутатите от Кърджалийско? - Пъновете в гората ли? Вижте как е в САЩ - преброиха населението и след това проведоха изборите, според това кой щат как се е променил! Това ви е мръсното наследство от гнусната комунистическа луканова партия. Още им сърбаме попарата!

 5. 5 Профил на Ивайло Йосифов
  Ивайло Йосифов
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Иии още повече навлизат контрабандните тютюневи продукти - производство Китай, Сирия и Иран.
  Закриване му е майката в 21 век на глобална икономика - някои ще произвеждат, други ще употребяват.

  http://5starhospitality.weebly.com/
 6. 6 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Само в България може да има фонд в Земеделието, който е насочен към подпомагане производството на вредни за здравето стоки.Защо не се подпомага производството на чушки и домати; зеленчукопроизводство в България отдавна няма - всичко е внос от Македония,Турция и Гърция.Един път даваме пари за субсииди за тютюн, после даваме пари за здравеопазване!

 7. 7 Профил на dundio
  dundio
  Рейтинг: 298 Весело

  да живеЙ контрабандата

 8. 8 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Крайно време беше. Трябва да се помогне на турците да не бъдат така зависими от производството на тютюн.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  Изобщо новината, че чиновникът закрива някакъв фонд, е достойна за похвала. Сега само да не открие 5 нови на негово място...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 10. 10 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Браво.Крайно време беше дискриминацията спрямо всички останали земеделски производители,от страна на толерираните тютюнопроизводители,да се премахне.Става въпрос за равни икономически условия за всички.

 11. 11 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  БРАВО!!! БРАВО!!! БРАВО!!! БРАВО!!!
  БРАВО!!! БРАВО!!! БРАВО!!! БРАВО!!!
  БРАВО!!! БРАВО!!! БРАВО!!! БРАВО!!!
  БРАВО!!! БРАВО!!! БРАВО!!! БРАВО!!!
  БРАВО!!! БРАВО!!! БРАВО!!! БРАВО!!!
  БРАВО!!! БРАВО!!! БРАВО!!! БРАВО!!!
  БРАВО!!! БРАВО!!! БРАВО!!! БРАВО!!!
  БРАВО!!! БРАВО!!! БРАВО!!! БРАВО!!!
  БРАВО!!! БРАВО!!! БРАВО!!! БРАВО!!!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 12. 12 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Отпада едно голямо бреме за държавата.

 13. 13 Профил на nikcname
  nikcname
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  евала бе бойко, дано след седмица не върнеш заден както винаги

 14. 14 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Наскоро един умник твърдеше, че ако се произвеждали цигари със смес изключително от ориенталски тютюни, една кутия такива цигари би струвала 20 лв. Демек тия тютюни били много скъпи. За неосведомените ще кажа, че 1 кг. Джебел басма или Неврокопска басма (ферментирали и нарязани) можете да си купите директно от производител за 20 лв. и да пушите цял месец. Не разбирате какво точно искам да ви кажа, така ли? Ами откъде тогава тази глуповата радост у вас по повод на мат'рялчето.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 15. 15 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Отдавна трябваше да се случи!

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 16. 16 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Много вярвам, че един ден класическият свят ще се върне (може би в една друга форма) и нещата отново ще застанат на мястото си.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 17. 17 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Смешен плач! На практика тютюнопроизводителите досега са субсидирали държавата, а не тя тях!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 18. 18 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Само хора, които искат бедна България, могат да подскачат като шимпанзета от радост при подобни новини. Ха сега рипнете и с двата крака у Европата и се бийте в гърдите: Булгар, булгар! Простете им, те не знаят какво вършат!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 19. 19 Профил на gadni_komun
  gadni_komun
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#18] от "master_yoda":

  Ти да не си си падал на главата като малак ?Не си много добре като те гледам така.

 20. 20
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:35 на 19/01/2011 от неговия автор.

 21. 21 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#12] от "kumcho___valcho":
  До коментар [#11] от "Десен":Не се радвай! Всички ще ги преназначат в други агенции  Инфантилните народи се изтребват сами!
 22. 22 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Весело

  До- master_yoda-Комунизмът си отиде!
  Комунизмът си отиде!
  Комунизмът си отиде,
  спете спокойно деца !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK