Експертизата на прокуратурата: Записите са манипулирани

Експертизата на прокуратурата: Записите са манипулирани

© Анелия НиколоваЗаписите на разговори на шефа на митниците Ваньо Танов с премиера Бойко Борисов, както и с финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов не са оригинали и върху тях е извършена допълнителна манипулация. Това е заключението експертизата, възложена от прокуратурата, която разследва дали не е извършено престъпление с изтичането на записите. По-рано днес от парламентарната комисия за контрол на СРС обявиха, че Ваньо Танов е подслушван законно. Премиерът пък вече заяви, че записите са манипулирани, а Танов твърди, че част от тях са истински. Лидерът на РЗС Яне Янев пък заяви вчера, че "ако българските институции излязат с констатацията, че записите на разговорите са манипулирани", те ще ги изпратят за независима експертиза в чужбина.


От държавното обвинение заявиха, че то продължава и се провеждат разпити на всички, имащи отношение по случая. Прокуратурата чака заключенията на други експертизи – компютърни и фоноскопски, в изготвянето на които участват експерти от БАН.


Ето какво гласи пълният текст на становището на вещите лица:
"При изследване на звукозаписите се установи, че трите записа са във формат mpЗ - стерео, 44 kHz, 128 kbps. При извършване на спектрален анализ се установи, че честотната лента на записания сигнал е до 16 kHz. В записания сигнал се наблюдава полезен сигнал до 4 kHz и фонов шум - до 16 kHz, т.е. разговорите са проведени в честотния диапазон до 4 kHz. Тази констатация дава основание за извода, че телефонните разговори /ограничени до 4 kHz след това са презаписани с устройство с честотна лента до 16 kHz. Установи се. че нивото и спектъра на двата канала на стерео записа са различни, което дава основание за извода, че записите са изготвени чрез устройство за звукозапис на стереосигнали със стерео микрофони. Трите звукозаписа са с различно ниво и качество на сигнала. При извършения анализ се установи фонов шум със сходни честотни характеристики и наличие на сигнал с честота и амплитуда, повтаряща се и в трите звукозаписа. Това е основание за извода, че и трите звукозаписа са презаписани при едни и същи акустични условия. Във фоновия шум и на трите изследвани звукозаписа присъства служебен компютърен звуков сигнал -"Windows XP Ding.wav". В началото и в края на трите изследвани записа има записан звук, наподобяващ пращене от работа със звукозаписващото устройство или докосване па микрофон.


От всичко казано дотук може да се направи извода, че представените за изследване звукозаписи не са оригинали, а са презаписи на телефонни разговори, направени от едно устройство на друго /най-вероятно възпроизведени чрез компютър и записани от друго звукозаписващо устройство/, при което е привнесен допълнителен фонов шум от устройствата и от акустичните среда на помещението. При презаписите е извършено и премодулиране на сигнала, което се изразява в изкривяване на амплитудно-честотната характистика. При изследване на звукозаписите се откриха множество неестествени отклонения от амплитудата и честотата на сигнала. При изследване на потока на речта, смисловото съдържание и интонациониия контур на провежданите разговори, на отделни места се констатира нарушение на параметрите в областта на синтаксиса, стилистиката и интонацията. На места в звукозаписите се открива пропадане на отделни звукове в началото, средата или края на думите.


Описаните по-горе отклонения, както в амплитудно-честотните характеристики, така и в областта на синтактичните, стилистичните и интонационните особености, биха могли да се дължат на манипулация върху звукозаписите. Привнесеният допълнителен фонов шум и изкривяването на сигнала ограничават възможностите за изследване и откриване на признаци за манипулация и монтаж върху изследваните звукозаписи.


Записите не са оригинални, и са с променени параметри в резултат на допълнителните, описаните по-горе, манипулации.


ЗАКЛЮЧЕНИЕ:


• Текстът от звукозаписите - обект на експертизата, е снет и представен в писмен вид в "Текст на звукозаписите" в изследователската част на настоящия протокол;


• Предоставените за изследване звукозаписи не са оригинали и върху тях е извършена допълнителна манипулация."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK