Танов - подслушван законно, записите - "манипулирани"

Шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов е подслушван законно по разследване за контрабанда, но огласените записи на негови разговори с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов са манипулирани. Тези два извода огласиха вчера от парламентарната подкомисия за контрол на СРС-та и от прокуратурата.


"СРС-ата спрямо многочислена група, в която фигурира и Танов, са приложени в рамките на досъдебно производство, образувано по съмнения за контрабанда", съобщи шефът на подкомисията Явор Нотев ("Атака"). Той допълни: "Законовите изисквания за прилагане на СРС-ата, тяхното съхраняване, регистрация и унищожаването на част от тази информация са били спазени."


"Предстои да се уточни информацията, която е събрана в периода, в който са прилагани СРС-ата, за да може оттук нататък да дадем отговори на въпросите дали са събрани такива разговори, каквито се появиха в медиите, дали е налице пълна идентичност между разговорите и съответно лицата", обясни доста увъртяно Нотев.
Той каза още, че до прилагането на СРС спрямо Танов и "многочислената група" се стигнало "във връзка с данни за престъпления по високите етажи на властта" и искането за това е направено от прокурор от спецекипите.


Часове след заседанието на подкомисията в парламента прокуратурата публикува на сайта си експертизата на записите, предоставени от в. "Галерия" и направена от Националния институт по криминалистика и криминология към МВР. Изводът е, че те не са оригинални и са манипулирани.


От текста на заключението става ясно, че са анализирани 3 записа и от държавното обвинение уточниха за "Дневник", че в тях не влизат разговорите на Танов с депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова и Искра Фидосова. Първата част на експертизата е посветена на това на каква честота са направени записите и че има фонов шум, което обосновава извода, че не са оригинални.


Другият извод, че и трите файла са презаписани при едни и същи акустични условия. Окончателното заключение е, че това са "презаписи на телефонни разговори, най-вероятно възпроизведени чрез компютър и записани от друго звукозаписващо устройство".


След това експертите изследват "потока на речта, смисловото съдържание и интонационния контур на провежданите разговори" и стигат до извода, че "на места се констатира нарушение на параметрите в областта на синтаксиса, стилистиката и интонацията".


Откриват пропадане на отделни звукове в началото, средата или края на думите. Затова излизат със заключението, че тези отклонения "биха могли да се дължат на манипулация върху звукозаписите" и правят уговорка, че фоновият шум и изкривяването на сигнала ограничават възможностите за откриване на още признаци за манипулация и монтаж.


Експертизата не дава отговор на въпроса дали тези записи са презаписани от СРС-ата, приложени срещу Танов. Прокуратурата обяви, че разследването за изтичането на записите продължава с още експертизи, в които ще участва и БАН.


Лидерът на РЗС Яне Янев заяви за "Дневник", че ако българските институции излязат с констатацията, че записите на разговорите на Танов са  манипулирани, партията ще ги изпрати за независима експертиза в чужбина.Едно към едно от експертизата


При презаписите е извършено и премодулиране на сигнала, което се изразява в изкривяване на амплитудно-честотната характеристика. При изследване на звукозаписите се откриха множество неестествени отклонения от амплитудата и честотата на сигнала. При изследване на потока на речта, смисловото съдържание и интонационния контур на провежданите разговори на отделни места се констатира нарушение на параметрите в областта на синтаксиса, стилистиката и интонацията.


На места в звукозаписите се открива пропадане на отделни звукове в началото, средата или края на думите. Описаните по-горе отклонения както в амплитудно-честотните характеристики, така и в областта на синтактичните, стилистичните и интонационните особености биха могли да се дължат на манипулация върху звукозаписите. Привнесеният допълнителен фонов шум и изкривяването на сигнала ограничават възможностите за изследване и откриване на признаци за манипулация и монтаж върху изследваните звукозаписи.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Danail Delchev
  Danail Delchev
  Рейтинг: 8 Весело

  но разбира се

  Някои хора работят 24/7. Не мога да ги разбера. Аз работя едва 24/6.
 2. 2 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Кокво ще бъде наказанието на манипулаторите.
  Неможе да хвърлиш лайна на вентилатора , да оцапаш цялата стая и да си невинен.
  Някой трябва да плати сметката .....

 3. 3 Профил на Светлъо Йовчев
  Светлъо Йовчев
  Рейтинг: 274 Любопитно

  НЕ Е ЛИ ТОВА ЗАКЛЮЧЕНИЕ МНОГО ОПРОСТЕНО И МНОГО ИДЕАЛНО ЗА ДА Е ИСТИНА?

  всичко е преходно
 4. 4 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Разрешението за подслушване е дадено от съдия Георги Колев,допълни Нотев.
  Честито!
  Новоизлюпения председател на ВАС и бивш възпитаник на Симеоновската Магнаурска школа Георги Колев.
  С милиционерските камъни по милиционерските глави!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 5. 5 Профил на teni
  teni
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#3] от "Светлъо Йовчев":

  Любопиството ти е съвсем основателно. Трябва да им вЕрваме.

 6. 6 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Абе какво ни правите на идиоти, я пуснете оргиналните записи и ние да преценим къде са манипулацийте.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 7. 7 Профил на ПоБОЙКО
  ПоБОЙКО
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Явно експертите под "манипулация" разбират поредица от действия по презапис от един носител на друг. Това няма нищо общо с преиначаване, компилиране и нагласяване. Всеки от нас прави тази манипулация, когато например записва от свой диск-твърд или преносим с филм или музика, чрез своя компютър, аудио или видео плеър.
  В преносния смисъл, нас ни манипулират, чрез недомлъвки например, че копието идва от никъде. Тъпо та чак просто, но има ефект при малко или не образовани хора. Всъщност, наистина българина е лесен за манипулиране по природа, независимо дали от врачки или от политически измамници.

  Внимавай на прелеза, защото може и да не е за влак.
 8. 8 Профил на nero_
  nero_
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Всеки интелигентен човек който е чул записите в youtube е наясно че *съдържанието* на записите не е монтирано. Че са презаписвани не е изненада. Конкретно за тези двата говоря:

  http://www.youtube.com/watch?v=ian1S80Rzmg

  http://www.youtube.com/watch?v=_OqcBucJwdw

  Мисля че Борисов даде ключа към разбирането на скандала - в стенограмата от заседанието на кабинета той казва че съдържат "добре подбрани истини", от които човек като ги чуе извън контекста да се засрами от това което е казал.

  Не мисля че Борисов е подпирал Леденика - вижте колко е цъфнала и вързала фабриката днес. От друга страна е казал всичко от записа. Вероятно с идеята да оставят фабриката да бутилира каквото трябва.

  Такова несъответствие обаче е невъзможно да бъде комуникирано на общественото мнение.

 9. 9 Профил на ostropisec
  ostropisec
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ИСКАМЕ АВТЕНТИЧНИТЕ СРС-та !
  http://www.facebook.com/home.php?sk=group_134530453278394&ap=1

  Управлява не този който може, а който иска !
 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  http://www.prb.bg/php/newspage.php - "София, 19 януари 2011г.
  Предвид засиления обществен и медиен интерес Прокуратурата на Р България счита за необходимо да уведоми обществеността, че днес /19 януари 2011 г./, следобед е получено заключението, изготвено от експерти при НИКК на фоноскопската експертиза относно аудиозаписите, представени от вестник „Галерия”.
  Заключението на експертизата е:
  „При изследване на звукозаписите се установи....,""
  Уважаеми юристи от прокуратурата, бихте ли описали или поне маркирали каква е задачата на фоноскопската експертиза? Защо цитирате само част от заключението на експертизата? Как може да се разбере Вашия цитат от Заключението на вещите лица, след като не сте цитирали обекта на експертизата, задачата на експертизата , констатации на експертизата относно изследване на носителя на записа, задачи относно изследването на техническите средства, използвани за записа, задачи относно изследването на устната реч?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#8] от "nero_":

  "Не мисля че Борисов е подпирал Леденика - вижте колко е цъфнала и вързала фабриката днес."

  Той не, а жена му? Дали "Леденика"АД не е изтеглила един скромничък заем от 2 000 000 лв. от СиБанк един месец преди въпросния разговор? В активите си да се сдобиеш с такъв лош кредит при положение, че си се облажил с доволна комисионна, дали няма да е проблем за пред акционерите? А как може да се реши този проблем? Може би ако предприятието пак заработи... За да заработи, обаче трябва да се разкарат данъчните и да се върне лиценза..... хм... май се сещам за един манипулиран разговор...

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Танов - подслушван законно, записите - "манипулирани"

  Калинка има диплома, Цецко няма много апартаменти, а Румиту е много умна....всичко е ток!

 13. 13 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Ченгетата проверяват ченгетата.
  Комбинация добра.
  За балубите от Абсурдистан.
  Хора, започнете да вярвате само на очите и ушите си!
  И да използвате главите си по предназначение.

 14. 14 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ама вие какво друго очаквахте? Ако записите бяха истински, авт ентични, тях щяха да ги размахват проф.Корнезов, доц.Я.Стоил ов, Мл.Червеняков и да направят участниц нте в тях на гроздова мъст! А сега Записите ги носеше Янето, завършил Право в ЮЗУ, където са завършили и М.Манолова, Л.Местан; какво да говорим за такъв юрист! Пресконференции пък даваха Патрашкова и Я.Дачков, без е проверено дали тези записи са автентични или са манипулирани. Учудвам се на мудността на експертите от НИКК - такава експертиза се прави за максимум 2-3 дни. От БСП пък в "дискусиите" участвуваха Станишев, К.Добрев, К.Нинова - кой от кой по-добър "юрист". Та дори се заканваха,че ще има нови записи! Сега не се ли усещат как някой им нахлузи кънките, намаза ги със смазка и ги пусна надолу по стръмния скат. А пре миерът и екипът около него би трябвало да знаят,че такъв ана лиз може да се направи още в 3 лаборатории в София, специалис тите там са професионалисти и не биха си плюли на лицето в защита на този или онзи. Янето пък не се ли усети,че щом Ал. Петров не се натисна да казва,че е участник в "заверата", значи има нещо несъвсем чисто.

 15. 15 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#11] от "pesho_": Пешо, да се опитаме да разгада ем гафа с "Леденика". Шеф на Юридическия съвет на президента е Пенов. Обърнете внимание: веднага след разгаряне на сканда ла, президентът освободи Пенов,като оттам се оправдаха,че той не е бил на постоянен щат при Първанов,ама в името на успокоя ване на скандала го освобождават.Ако Пенов не беше на постоян ен щат , от Президентството такъв вой щяха да нададат,че на ББ България щеше да се стори тясна. Да, ама си замълчаха. Трябва ше да кажат: да,това лице е на посотянен щат при нас, или пък е на половин щат; или не,не е на щат при нас.Същият този юрист с членската си карта от Адвокатскта кантора защитава Ледени ка, а президентът моли Борисов за помощ! Хайде сега: съдия Сла вейкова не знае кой е Пенов и къде работи, та го пуска да защит ава пивоварната-Мездра, а президентът се прави на цвете немир исано. Сега би трябвало присъдата де се обяви за нишожна и вместо съдия Славейкова да се обяснява по К 3 при Михнева как во е правила, да се обяснява на шефа си в САС. Учудвам се на юристите от правителството - те трябваше такъв вой да вдигн ат,че друг път президентът като си спомня за гафа "Леденика", да ругае не наум , а на глас!

 16. 16 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Едно време що приказки и доказателства се размятаха по случайя с П.Младенов.То не бяха екпертизи,експерти,опровержения и така остана до скоро.Сега вече след двадесет год.чувам,че наистина били казани тежките думи-танковете да дойдат!Така че истината ще я научи следващото поколение..Тези които пуснаха СРС-тата повече не ги интерисува.Това което искаха да направт,те го направиха.Оттук нататък другите да се чешат езиците,вкл. и ние по форумите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK