ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Танов - подслушван законно, записите - "манипулирани"

Шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов е подслушван законно по разследване за контрабанда, но огласените записи на негови разговори с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов са манипулирани. Тези два извода огласиха вчера от парламентарната подкомисия за контрол на СРС-та и от прокуратурата.


"СРС-ата спрямо многочислена група, в която фигурира и Танов, са приложени в рамките на досъдебно производство, образувано по съмнения за контрабанда", съобщи шефът на подкомисията Явор Нотев ("Атака"). Той допълни: "Законовите изисквания за прилагане на СРС-ата, тяхното съхраняване, регистрация и унищожаването на част от тази информация са били спазени."


"Предстои да се уточни информацията, която е събрана в периода, в който са прилагани СРС-ата, за да може оттук нататък да дадем отговори на въпросите дали са събрани такива разговори, каквито се появиха в медиите, дали е налице пълна идентичност между разговорите и съответно лицата", обясни доста увъртяно Нотев.
Той каза още, че до прилагането на СРС спрямо Танов и "многочислената група" се стигнало "във връзка с данни за престъпления по високите етажи на властта" и искането за това е направено от прокурор от спецекипите.


Часове след заседанието на подкомисията в парламента прокуратурата публикува на сайта си експертизата на записите, предоставени от в. "Галерия" и направена от Националния институт по криминалистика и криминология към МВР. Изводът е, че те не са оригинални и са манипулирани.


От текста на заключението става ясно, че са анализирани 3 записа и от държавното обвинение уточниха за "Дневник", че в тях не влизат разговорите на Танов с депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова и Искра Фидосова. Първата част на експертизата е посветена на това на каква честота са направени записите и че има фонов шум, което обосновава извода, че не са оригинални.


Другият извод, че и трите файла са презаписани при едни и същи акустични условия. Окончателното заключение е, че това са "презаписи на телефонни разговори, най-вероятно възпроизведени чрез компютър и записани от друго звукозаписващо устройство".


След това експертите изследват "потока на речта, смисловото съдържание и интонационния контур на провежданите разговори" и стигат до извода, че "на места се констатира нарушение на параметрите в областта на синтаксиса, стилистиката и интонацията".


Откриват пропадане на отделни звукове в началото, средата или края на думите. Затова излизат със заключението, че тези отклонения "биха могли да се дължат на манипулация върху звукозаписите" и правят уговорка, че фоновият шум и изкривяването на сигнала ограничават възможностите за откриване на още признаци за манипулация и монтаж.


Експертизата не дава отговор на въпроса дали тези записи са презаписани от СРС-ата, приложени срещу Танов. Прокуратурата обяви, че разследването за изтичането на записите продължава с още експертизи, в които ще участва и БАН.


Лидерът на РЗС Яне Янев заяви за "Дневник", че ако българските институции излязат с констатацията, че записите на разговорите на Танов са  манипулирани, партията ще ги изпрати за независима експертиза в чужбина.Едно към едно от експертизата


При презаписите е извършено и премодулиране на сигнала, което се изразява в изкривяване на амплитудно-честотната характеристика. При изследване на звукозаписите се откриха множество неестествени отклонения от амплитудата и честотата на сигнала. При изследване на потока на речта, смисловото съдържание и интонационния контур на провежданите разговори на отделни места се констатира нарушение на параметрите в областта на синтаксиса, стилистиката и интонацията.


На места в звукозаписите се открива пропадане на отделни звукове в началото, средата или края на думите. Описаните по-горе отклонения както в амплитудно-честотните характеристики, така и в областта на синтактичните, стилистичните и интонационните особености биха могли да се дължат на манипулация върху звукозаписите. Привнесеният допълнителен фонов шум и изкривяването на сигнала ограничават възможностите за изследване и откриване на признаци за манипулация и монтаж върху изследваните звукозаписи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK