Ваньо Танов е подслушван, без да е заподозрян

Явор Нотев

© Красимир Юскеселиев

Явор НотевТелефонът на директора на Агенция "Митници" е подслушван, без самият Ваньо Танов да е заподозрян в участие в престъпление. Това стана ясно от обясненията на председателя на парламентарната подкомисия за контрол върху специалните разузнавателни средства Явор Нотев пред Би Ти Ви.


Нотев изрично уточни, че Танов не е бил част от групата, заподозряна в контрабанда. По думите му използването на специални разузнавателни средства спрямо Танов е разрешено по презумпцията, че престъпната група би могла да направи опит да се свърже с шефа на митниците.


Разрешението за подслушването е поискано от Софийския градски съд и е дадено от председателя на съда Георги Колев, избран в края на миналата година за председател на Върховния административен съд.
Ден по-рано Нотев обяви първите резултати от проверката на подкомисията за подслушването на Танов. Тогава той заяви пред журналистите: "СРС-тата спрямо многочислена група, в която фигурира и г-н Танов, са приложени в рамките на досъдебно производство, образувано по съмнения за контрабанда". Законовите изисквания за прилагане на СРС-тата, тяхното съхраняване, регистрация и унищожаването на част от тази информация били спазени, добави той.


Част от разговора с Явор Нотев в сутрешния блок на Би Ти Ви
"Я.Н. - Г-н Танов е слушан, по отношение на него са приложени специални разузнавателни средства (СРС) в работата по разследване на група, която е била заподозряна в извършване на тежко престъпление. Самият г-н Танов не е част от тази група, срещу него няма обвинение.


(Водещи) А защо е слушан тогава?
- Веднага отговарям на вметнатия въпрос – да, става дума за контрабанда, престъплението е контрабанда и тогава не е толкова чудно, че е бил слушан и телефона на директора на митниците.


Имало е съмнения, че …
- Че членове от тази група са установявали връзка, евентуално с него


Как евентуално?
- Използването на СРС е разрешено с тази презумпция – че ако тази група желае да пробие контрола на границите от страна на служители на дирекция "Митници", не е невъзможно и не би било чудно, ако се направи опит да се влезе в директна връзка с директора на Агенция "Митници".


Тоест това е някакво предположени, много далечно, което е довело до искане за подслушване на Ваньо Танов?
- Разбира се, когато се прави предварително досъдебно разследване, всичко е проверка на версии и хипотези


Може ли да уточним – аз с Виктор си говоря, че Явор Нотев може би участва в контрабанда и Виктор го слушат – чува се Вашето име и това е достатъчно основание Вие да бъдете закачен?
- Само по себе си не е достатъчно основание, но би могло да бъде повод за размисъл и за взимане на решение. Заявител на СРС в случая е прокурор от специализирано звено, което работи по разкриване на тежки престъпления по високите етажи (във Върховната касационна прокуратура, бел.ред.). Разрешението е поискано на територията на Софийски градски съд, респективно председател към този момент е бил г-н Георги Колев (избран по-късно за председател на Върховния административен съд, бел.ред.), съвсем нормално е той да е подписал това разрешение."


Нотев отново заяви, че тепърва предстои да бъде уточнено дали събраните в това досъдебно производство СРС-та са използвани за доказателства и ако не са - дали са унищожени, както задължава закона. Напомни също, че тепърва ще бъде изяснявано дали огласените в медиите записи са събрани именно чрез СРС.


"Искам да уточня, че за тези от разговорите, за които е преценено, че трябва да бъдат унищожени, първо са съставени протоколи...Второ - има изготвени за тях съобщения, които резюмират тяхното съдържание. Така че в известен смисъл може да се направи извод за проведените разговори", допълни депутатът.


Нотев отговори положително на въпроса дали комисията ще има окончателно становище дали огласените записи са автентични, манипулирани ли са като съдържание (не само технически) и дали е имало монтиране и разместване на фрази. "Разбира се, това представлява конкретна задача - дали имаме теч на автентична информация, събрана със СРС, дали тя е послужила за основа на манипулиран материал".


На последващ въпрос - как точно ще се разбере това, ако СРС-та са унищожени, Нотев отговори, че "все пак има следа за това". Повтори като аргумент въпросните резюмета от разговорите "и второ - ще имаме възможност да се срещнем с хора, които по веригата са работели с тези СРС и няма пречка те да ни разкажат в какво се е състояло съдържанието, в каква степен то се сравнява с разговорите, които бяха огласени".


Попитан защо прокурорът не е реагирал, ако СРС-та се говори за политическа протекция, шефът на парламентарното звено каза, че това е въпрос, който предстои да изясни прокурора. "Обаче искам да отбележа, че той не е човека, който е в състояние да проследи едно към едно всеки от текстовете, които се събират в рамките на производството. Задължение на тези, които осъществяват СРС, да му изпращат въпросните съобщения. Тоест там има едни момент на преценка дали трябва към този момент да се обърне внимание на тази страна на нещата", твърди Нотев. Допълни, че след като досъдебното производство не е срещу Танов, "ако има разговори, които представляват известен интерес и любопитство или задават други въпроси, те биха могли да бъдат пропуснати в контекста на това, което се търси в производството".

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ама че недомислица.

  кому е изгодно?
 2. 2 Профил на Todo
  Todo
  Рейтинг: 535 Неутрално

  И на сутринта Ваньо Танов получава смс "Имате 5 пропуснати подслушавния". За смях станаха с този техният страх да не би някой да взема решения без да се е допитал до централната власт.

 3. 3 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Г-н Нотев, каква е Вашата професия- политик или юрист?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 4. 4 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Ако Ваньо Танов е подслушван, без да е заподозрян, това си е директно нарушение на закона за специалните разузнавателни средства и някой трябва да понесе юридическата отговорност за това.

  Кирил Кирилов
 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#4] от "Кирил Кирилов":
  Именно за това зададох въпроса си в пост №3....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на nikcname
  nikcname
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  добре, защо Бойко прави чадър на Мишо Бирата?

 7. 7 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 738 Гневно

  Абсурдна теза, абсурдни обяснения.

  По тази логика всеки може да бъде подслушван за всичко (както се и прави), защото "не е невъзможно и не би било чудно" някой да направи опит за нещо си...

 8. 8 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 723 Неутрално

  ...Повечето от вас дори и представа си нямат за какво подслушване става дума в момента. Танов е само върха на айсберга. Бившата Държавна Сигурност също изглежда като смешка сравнена с положението днес. В момента бих препоръчал дори и на най-законно вършещите си работата бизнесмени и обикновени хора да НЕ ИЗПОЛЗВАТ телефоните си. В момента действа презумпцията ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО, а не както е по закон невинен... Милиционерщината е пропила така здраво в ГЕРБ, че е единственото с което могат да се похвалят..което разбира се не е изненада и сам Боко и Цецо си признаха, че само от това разбират! Бъдете бдителни!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 9. 9 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#4] от "Кирил Кирилов":
  До коментар [#5] от "dqdomart":

  Това са панически опити едновременно да се изкарат законни несъвместими събития (щото действията се вършат от субект) - подслушването, изтичането и белите одежди на властващите.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 10. 10 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Танов е такава подводница. Най-добре Бойко да го махне при първа възможност и така деликатно. Много важен пост заема тоя каиш, а некси не му подхожда.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 11. 11 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#9] от "Музар":

  Музо как си ма

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 12. 12 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#3] от "dqdomart":...по презумпцията?...
  По думите му използването на специални разузнавателни средства спрямо Танов е разрешено по презумпцията?, че престъпната група би могла да направи опит да се свърже с шефа на митниците.
  Презумпцията за невиновност е обективно и принципно правно положение, което неизменно съпътства фигурата на съдебно преследвания за престъпна дейност до реализирането на отговорността с влязъл в сила съдебен акт.
  В чл.31, ал.3 от Конституцията презумпцията за невиновност е възведена в основен конституционен принцип: Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.
  Този принцип има универсално правно значение и важи не само за наказателния, но и за гражданския и административния процес, щом се осъществява отговорност за престъпна дейност. Основателно в чл.11, § 1 от Всеобщата декларация за правата на човека /1948 г./ тържествено се провъзгласява: „Всеки човек, който е обвинен в престъпление, има право да бъде считан за невиновен до доказване неговата вина в съответствие със закона в публичен процес, по време на който са му били осигурени всички необходими гаранции за неговата защита”.
  Ето защо презумпцията за невиновност е първата и основна процесуална гаранция за осигуряване на гражданите право на защита.
  Презумпцията за невиновност е не само конституционно, но и международноправно принципно положение, което гарантира правото на защита пред вътрешен /национален/ и международен съд. В чл.6, §2 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и чл.14, §2 от Международния пакт за гражданските и политическите права презумпцията за невиновност важи с еднаква сила за всяко лице, обвинено в престъпление, независимо от характера и вида на закона, въз основа на който се осъществява отговорността.

 13. 13 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "използването на специални разузнавателни средства спрямо ....... е разрешено по презумпцията, че престъпната група би могла да направи опит да се свърже с ......."

  По тази логика подслушват ли всички червени бизнесмени? Не? Ако не, защо?
  Слаба обосновка на червената прокуратура да подслушва политическите опоненти на БСП.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 14. 14 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ако В. Танов не е бил сред заподозрените, не е трябвало да бъде подслушван. Трябва да са били подслушвани телефоните на заподозрените (и вероятно са били). Тезата, че подслушването на В. Танов дава допълнителни шансове да се хванат заподозрените в престъпление не прави това подслушване законно. Поне аз така мисля.
  Освен това, след като все пак се подслушва В. Танов всички негови разговори извън тези със заподозрените е трябвало автоматично!!! да не се запосват или ако това е невъзможно, НЕЗАБАВНО да се унищожават. Толкова е просто!
  Запазването даже за 1 мин. след запосването им би трябвало да е незаконно, освен ако В.Танов или някой друг от разговарящите се е превърнал в заподозрян. От подкомисията не изясняват втората хипотеза. Това означава, че все още не е ясно дали подслушвячите са действали законосъобразно.
  Така или иначе изнасянето на тези записи само по себе си е грандиозен гаф и закононарушение. Чакаме да разберем кои са виновните за него и срещу тях да има законови санкии.
  Съдържателната страна на записите, обаче има собствен правен живот, няма значение как е изтекла информацията а дали е вярна, т.е. дали има съвпадение на изнесените записи с оригиналните записи. Ако е вярна - имаме ужасно конфузна ситуация с министър председателя ни, която ако не юридически ще има определени морални и политически последствия. (което е вероятната цел на изнесените записи)
  Но сама по себе си целта на вредителите няма пряко отношение към истинноста на записите. Ако запистите са неверни, т.е. ако по някакъв начин е променен е смисълът на казаното до степен на лъжа (измама) имаме тежко пресъпление срещу държавноста което трябва да бъде разследвано, доказано и наказано. Прокуратурата трябва да отговори на въпроса КОЙ е извършил престъплението. Освен това трябва да се докаже дали РАЗПРОСТРАНИТЕЛЯТ е знаел за наличието на престъпление или не е знаел.
  Тежки задачки за съдебната ни система.

 15. 15 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Любопитно

  До коментар [#10] от "Раз печки, раз кюнци":

  Що бе , не пие Леденика ли?

 16. 16 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Герберите начело с боса си са в момента като патета в калчища.Смях в залата!

 17. 17 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А извън В. Танов така и не се разбра има ли информация за извършено престъпление или подготвянето на такова от заподозрените, за които е подслушван В Танов. Казаха ни - В. Танов е извън заподозрените и оригиналните записи с негово участие са унищожени. Казаха ни обаче, че тече досъдебно производство срещу... срещу кого? Логично срещу групата заподозрени. Ще научим ли нещо за тази група? Да, след време, ако се образува дело и не, ако досъдебното производство се закрие.
  Вие как мислите? Кое е по-вероятно?

 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Тоест това е някакво предположени, много далечно, което е довело до искане за подслушване на Ваньо Танов?
  - Разбира се, когато се прави предварително досъдебно разследване, всичко е проверка на версии и хипотези."
  "Телефонът на директора на Агенция "Митници" е подслушван, без самият Ваньо Танов да е заподозрян в участие в престъпление."
  НПК
  Чл. 16. Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.
  Чл. 54. Обвиняем е лицето, което е привлечено в това качество при условията и по реда, предвидени в този кодекс
  Чл. 208. Законни поводи за започване на разследване са:
  1. съобщение до органите на досъдебното производство за извършено престъпление;
  2. информация за извършено престъпление, разпространена чрез средствата за масово осведомяване;
  3. лично явяване на дееца пред органите на досъдебното производство с признание за извършено престъпление;
  4. непосредствено разкриване от органите на досъдебното производство на признаци за извършено престъпление.
  Чл. 214. (1) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) Когато досъдебното производство се образува с постановление на прокурора, в постановлението се посочват: датата и мястото на съставянето му; органът, който го съставя; законният повод и данните, въз основа на които се образува досъдебното производство, и органът, който да извърши разследването
  Чл. 216. (1) Когато по делото се съберат доказателства за участие на повече лица, прокурорът може да отдели материалите за неустановените и неиздирените лица в отделно дело.
  Чл. 243. (1) Прокурорът прекратява наказателното производство:
  1. в случаите на чл. 24, ал. 1;
  2. (изм. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) когато намери, че обвинението не е доказано.
  (2) С постановлението прокурорът се произнася и по въпроса за веществените доказателства и отменя наложените на обвиняемия мерки за процесуална принуда, както и мярката за обезпечаване на гражданския иск, ако основанието за нейното налагане е отпаднало...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на plamen shopov
  plamen shopov
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  много е лесно да се хвърлят камъни по падналия на земята, по трудное да му стиснеш ръката с поздрав......

 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#17] от "Емо Ангелов":
  Да - срещу кого е досъдебното прооизводство?- В.Танов е нямал качеството "обвиняем" по НПК- по думите на Я. Нотев. Е как така - срещу него:
  1. Или има Постановление за отказ за образуване на досъдебно производство след извършена проверка по прокурорска преписка
  2. Или има Постановление за прекратяване на наказателното производство?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И накрая реакцията на Борисов "Като не можем да контролираме СРС да спрем използването им" направо разплаква. Не можем да контролираме какво? Изтиченето на информация, която ни вреди или спазването на закона при използването на СРС.

 22. 22 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  всеки разговор от мобилен до мобилен телефон може да се преслушава а не само подслушва и на запад това става с разрешението на съда.
  (един пример от миналото е Марта Стюард и нейната покупко продажба в Имклон)

 23. 23 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#20] от "dqdomart":Решение № 1 от 10.II.1998 г. на КС на РБ по конст. д. № 17/97 г.
  Съдържанието на информацията, получена като резултат от прилагането на СРС, се записва върху материален носител (чл. 24 ЗСРС), отразява се незабавно в писмен документ, който се изпраща на органа, направил искането за прилагане на СРС (чл. 25, ал. 1 и 3). Накрая се изготвя протокол за веществените доказателствени средства (чл. 27 и чл. 29, ал. 1), които се съхраняват от органите на МВР до образуване на предварителното производство, след което се съхраняват от съответните органи на съдебната власт (чл. 31, ал. 1 и 2). Член 34, ал. 1 не следва да се разглежда изолирано, а свързано с чл. 31 ЗСРС. Тази правна уредба определя кой орган до кога отговаря за използването на СРС и за съхраняването на събраните данни. Член 34, ал. 1 очевидно ще важи, докато събраните данни не са предадени на съдебните органи. Съобразно чл. 31 ЗСРС след този момент е физически невъзможно да се упражнява контролът, който чл. 34, ал. 1 урежда.

 24. 24 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#14] от "Емо Ангелов":

  "Тежки задачки за съдебната ни система."

  Бих казал , почти невъзможни.

  "Разрешението за подслушването е поискано от Софийския градски съд и е дадено от председателя на съда Георги Колев, избран в края на миналата година за председател на Върховния административен съд"

 25. 25 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#20] от "dqdomart":
  Цялостната редакция на чл. 18 ЗСРС гарантира осъществяването на съдебен контрол, поради което не противоречи на чл. 34, ал. 2 от Конституцията.
  Постигнатата със ЗСРС уредба на предварителен и последващ контрол при ограничаване на правата по чл. 34 от Конституцията не само отговаря на международните стандарти за запазване на това право, но обезпечава в по-висока степен от тях тази защита.
  Същото принципно решение се съдържа и в чл. 8, ал. 2 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи. Според чл. 8, ал. 1 от тази конвенция "Всеки има право на неприкосновеност на личния си и семеен живот, на жилището и на тайната на кореспонденцията". Съгласно втората алинея на същия чл. 8 "Намесата на държавните власти в ползването на това право е недопустима освен в случаите, предвидени в закона, и необходими в едно демократично общество в интереса на националната и обществената сигурност или на икономическото благосъстояние на страната, за предотвратяване на безредици или престъпления, за защита на здравето и морала или на правата и свободите на другите".
  Международният пакт за гражданските и политическите права в своя чл. 17 визира забрана за незаконно вмешателство в личния живот, семейството, дома или кореспонденцията на човека, т. е. предпоставя възможност за такова вмешателство, когато е предвидено със закон. Както се вижда и двата международни акта допускат ограничаване на тези права в случаи, предвидени от закон, без да изискват предварително или последващо съдебно разрешение, което за разлика от тях ЗСРС изисква.
  Сравнението на цитирания чл. 8 от Европейската конвенция и чл. 17 от Международния пакт за гражданските и политическите права със ЗСРС показва, че този закон е много по-строг относно условията, при които могат да се въведат ограничения на посочените три основни права на гражданите чрез използване на СРС и затова осигурява по-пълна защита на същите права. С приемане на ЗСРС България не се е отклонила от европейските стандарти в интересуващата ни материя.
  II. Член 19 ЗСРС предвижда възможността министърът на вътрешните работи или писмено упълномощен от него секретар на МВР преди изтичане на срока да прекрати прилагането на СРС, за което писмено уведомява органа по чл. 15.
  Разпоредбата на чл. 19 не трябва да се разглежда изолирано, а във връзка с другите текстове на ЗСРС.
  Прекратяване използването на СРС е уредено в чл. 22 ЗСРС, без да е посочено кой орган може да го направи - дали поискалият (чл. 13), съответно разрешилият (чл. 15) или разпоредилият прилагането на СРС (чл. 16). Искане за използване на СРС могат да правят както органи на съдебната, така и на изпълнителната власт (чл. 13). Равенството на властите, намерило израз в правото да се иска използване, трябва да се запази и при прекратяване на ползването на СРС. Това следва и от чл. 26 и чл. 28, ал. 1 ЗСРС, според който, когато органът, направил искането за прилагане на СРС, прецени, че е постигната предвидената цел преди изтичане на срока или че използването не дава резултати, незабавно уведомява оперативно-техническата служба на МВР (а не съдебния орган по чл. 15) за прекратяване използването им по реда на чл. 22, ал. 1, т. 2 и 3 ЗСРС.
  Резултатите от прилагането на СРС се отразяват, съхраняват, използват или унищожават по един и същи начин, независимо дали използването е прекратено с изтичане на срока или преди това (чл. 25 - 31 ЗСРС).


 26. 26 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#16] от "dakl":

  Пусни си БНТ - ще спре да ти е смешно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 27. 27 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#14] от "Емо Ангелов":


  До коментар [#4] от "Кирил Кирилов":

  и още някой от горните...
  грешно разбирате законите и правата от там ви идват и проблемите
  правото не като математиката т.е. 1+1 не винаги е равно на 2.
  ако сте адвокати съветвам ви да посетите по престижни университети и получите опит също от такива фирми по света

 28. 28 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#20] от "dqdomart":Прочети нещо интересно -
  Решение от 28.06.2007 г. на ЕСПЧ по делото Екемджиев срещу България (Ekemdjiev v. Bulgaria) по жалба № 62540/2000 г., Пето отделение на Съда

 29. 29 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Да приемем за момент, че заподозрян, разследван е бил Мишо Бирата и че тъкмо срещу него все още има досъдебно производство. Какво следва от токова допускане?

 30. 30 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  kensiko
  опазил ме Бог! Не съм адвокат . Опитвам се да разбера информация изнесена в медиите, която, надявам се, не е предназначена за хора с юридическо образование, а за "широката публика". В края на краищата нали правото обслужва хората, а не юристите
  Освен това никъде не съм събирал 1 + 1 Обратното - показвам колко са сложни нещата за мен. Това не ми пречи да търся отговори за себе си, да намирам противоречия...
  Нека да греша аз, а не правораздавателната система. Ще викам ура, ако е така

 31. 31 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#26] от "Руслан 21":

  А що стана смешно. Ей тоя от Дпс разведрява.. Обаче може всичко да е Дпс са най-културни.. Бсп баси наглеците все едно им липсват първите 20г.. диваци

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 32. 32 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#20] от "dqdomart":Цветанов стои тук и си пази поста.

  Европейските министри на вътрешните работи днес и утре ще проведат първата неформална среща под унгарско председателство. Срещите ще се проведат в Будапеща и Гьодьоло и ще бъде обсъждано членството на Румъния и България в Шенген, макар и темата да не присъства в дневния ред, предаде Ройтерс.

 33. 33 Профил на Бойко Борисов
  Бойко Борисов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това не е истина.
  Танов е стара кримка, забележете как затваря единия телефон и веднага се обажда на Странджев. Така косвено потвърждава първия разговор.

  Властта на мен не ми трябва. Власт ми е дал народът със своето одобрение, което имам от години. Аз искам да дам властта на вас.
 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#29] от "Емо Ангелов":
  ИНСТРУКЦИЯ № 1 от 22.03.2004 г. за работата и взаимодействието на органите на предварителното разследване
  Издадена от главния прокурор на Република България, министъра на вътрешните работи и директора на Националната следствена служба, обн., ДВ, бр. 30 от 13.04.2004 г., попр., бр. 37 от 4.05.2004 г.; изм. с Решение № 8201 от 20.07.2006 г. на ВАС на РБ - бр. 63 от 4.08.2006 г., в сила от 4.08.2006 г.
  Чл. 1. Тази инструкция урежда (регламентира) работата и взаимодействието на органите на предварителното разследване по прилагането на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) , Наказателния кодекс (НК), Закона за съдебната власт (ЗСВ), Закона за Министерство на вътрешните работи (ЗМВР), Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ) и Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) , както и организацията на дейността на органите на предварителното разследване и взаимодействието им със службите на МВР и другите органи на изпълнителната власт с цел:
  1. защита от престъпни посегателства срещу Република България, срещу живота, свободата, честта, правата и законните интереси на гражданите, както и срещу правата и законните интереси на юридическите лица;
  2. предотвратяване на престъпленията и укрепване на законността;
  3. оптимизиране на дейността във връзка с предотвратяване, разкриване, разследване, доказване и регистриране на престъпленията.
  Проверка. Органи и начини на извършване
  (чл. 119 ЗСВ и чл. 162 ЗМВР )
  Чл. 26. (1) Проверката е извънпроцесуална, издирвателна дейност, която се извършва с цел да се установи наличието на достатъчни данни, че е извършено престъпление от общ характер.
  (2) Проверка не се извършва в случаите, когато са налице достатъчно данни за престъпление от общ характер или са извършени неотложни следствени действия по чл. 191, ал. 1 НПК
  Чл. 27. (1) Когато за извършването на проверката са нужни специални познания или компетентност, прокурорът на основание чл. 119, ал. 1 ЗСВ възлага извършването им на съответните компетентни органи. При необходимост и преценка прокурорът може лично да извърши проверката. В постановлението за възлагане се отразяват обектът, в който трябва да се извърши, въпросите, които трябва да се изяснят, искането за уведомяване на прокурора за констатациите, взетите мерки и срокът за извършването, който не следва да е по-голям от 30 дни. Срокът тече от датата на завеждане преписката при органа, на който е възложена проверката, до датата на извеждането й при същия.
  (2) Възлагателното постановление се изпраща до ръководителя на органа, компетентен да извърши проверката. Ако органът е от по-висока степен на възлагащата прокуратура, възлагателното писмо се изпраща чрез съответната по степен прокуратура.
  (3) Възлагането на проверки на националните служби на МВР и други централни органи се извършва само от или чрез ВКП.
  (4) По сигнали срещу съдия, прокурор или следовател проверката се извършва лично от прокурор при ВКП. В тези случаи прокурорът може да възлага на органите на МВР и други административни органи извършването на отделни проверовъчни действия, при които се използват способи и възможности в кръга на тяхната компетентност.
  Чл. 28. (1) При проверка могат да се използват следните действия и методи:
  1. устно изясняване на необходимите обстоятелства при приемане на молби на граждани;
  2. изслушване на пострадали и др. лица или изискване на становища от ведомства;
  3. изискване от учреждения, длъжностни лица или граждани на определени предмети и книжа (медицински удостоверения, документи и др.);
  4. в допустимите от закона случаи - възлагане на финансови ревизии;
  5. проучване на висящи или приключени наказателни, граждански, нотариални административни и други дела;
  6. изискване на мнения от специалисти или сведения, свързани със специални знания из областта на науката, изкуството или техниката;
  7. изясняване на определени въпроси чрез оперативно-издирвателните способи на МВР, като:
  а) вземане на обяснения от граждани;
  б) извършване на справки по информационните фондове за лица, осъществяващи престъпна дейност;
  в) вземане на образци за сравнително изследване;
  г) белязване на обекти и предмети;
  д) изследване на предмети и документи;
  е) извършване на наблюдение;
  ж) идентифициране на лица и обекти;
  з) проникване и изследване на помещения, сгради, съоръжения, части от местности и транспортни средства;
  и) контрол на пощенската, телеграфната и друга кореспонденция;
  к) контрол на телефонните разговори;
  л) събиране на информация от технически канали за комуникация;
  м) оперативно внедряване;
  н) оперативен експеримент;
  о) предупредително въздействие върху лица чрез устни и писмени предупреждения за преустановяване нарушения на правовия ред в страната и предотвратяване прерастването им в престъпна дейност;
  п) оперативна проверка на събраните данни и тяхното документиране;
  р) осъществяване на контролирани доставки и покупки;
  с) извършване на насрещни проверки по документи;
  т) контрол на радиочестотния спектър, използване на други форми и методи, които осигуряват точна и бърза информация за случая.
  (2) Дейността по ал. 1 се осъществява посредством специфични способи и средства, както и чрез използване на специални разузнавателни средства и на граждани, приели доброволно сътрудничество с органите на МВР при изпълнение на функциите им.
  (3) Проверовъчните действия се извършват по възможност на място с оглед пълнота на информацията, осигуряване на бързина, ограничаване възпрепятстването дейността на граждани, фирми и др.
  Чл. 29. (1) За резултатите от проверката органите по ал. 1 съставят справка, в която посочват имена, адреси на лица, документи и др., както и своето становище.
  (2) При невъзможност проверката да се извърши в определения от прокурора срок органът, на когото тя е възложена, прави мотивирано искане за продължаване на срока до съответния прокурор, който, ако намери искането за основателно, продължава срока.
  (3) Материалите по всички проверки се изпращат за решаване на съответната прокуратура.
  Чл. 30. (1) При неспазване на първоначално или допълнително определен от прокурора срок или при неизпълнение на дадените конкретни разпореждания за проверката се налага наказание по чл. 201 ЗСВ с постановление на прокурора, възложил проверката.
  (2) В случаите по ал. 1 лицето се уведомява писмено, че има възможност да даде обяснения във връзка с нарушението в определен от прокурора срок. Уведомителното писмо, подписано от лицето или от лице, удостоверяващо, че то му е връчено, се прилага по преписката. Постановлението за наказване се връчва срещу подпис на наказаното лице, като в съобщението изрично се отразява, че то може в едномесечен срок да подаде жалба срещу постановлението до прокурора, който го е издал.
  (3) Прокурорът се произнася по подадена жалба с ново постановление, с което отказва отмяна или изменение на постановлението или го отменя, или го изменя. Препис и от това постановление се връчва на лицето, привлечено към отговорност, с уведомление, че то е окончателно.
  Чл. 31. (1) Районните и окръжните прокуратури всяко тримесечие изпращат подробна информация на съответната им апелативна прокуратура за образуваните при тях преписки и резултатите от тях относно: пране на пари, наркотрафик, трафик на хора, тероризъм, престъпления против интелектуалната собственост, данъчни престъпления, вкл. измами с ДДС, корупционни престъпления, констатации на Сметната палата и Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол, опазване на горите, грабежи по пътищата, организирани престъпни групи, контрабанда с МПС, оръжие, стоки и технологии с възможна двойна употреба и др.
  (2) Апелативните прокуратури след обобщаване на информацията по ал. 1 изпращат подробни справки на отдел "Следствен" при ВКП на всеки шест месеца.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#29] от "Емо Ангелов":

  Ако приемем, че не Ваньо Танов а хората от другата страна на линията са разследвани как да си обясним записите между Ваньо Танов и Симеон Дянков и между Ваньо Танов и Бойко Борисов. Общото между всички записи е, че от едната страна винаги е Ваньо Танов.

  Кирил Кирилов
 36. 36 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#34] от "dqdomart":
  Висшият адвокатски съвет ще направи всичко необходимо да се предотврати приемането на промените на Наказателно-процесуалния кодекс. Според адвокатите те ще доведат до осъждането на невинни граждани в името на популизма, предаде БНР.
  Председателят на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска използва повода – общото събрание на адвокатите в България, за да изкаже отрицателното мнение на съвета против готвените промени в НПК.
  "В становището на Висшия адвокатски съвет се сочи, че основна тенденция в законопроекта е ограничаване правото на гражданите на защита. Проектът предлага да отпадне задължителното участие на защитник пред Върховния касационен съд. Създава се възможност за постановяване на осъдителна присъда въз основата на тайни доказателства", заяви Доковска.
  Според нея промените в НПК целят да се засили репресивната мощ на държавата за сметка на правото на защита.
  "Възниква сериозна опасност от множество дела за отговорността на държавата и осъдителни решения на Съда по правата на човека в Страсбург", добави Доковско.
  Според адвокатите предложените промени в НПК не произтичат от препоръките на Европейската комисия, а целят забавянето на съдебния процес.


 37. 37 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#36] от "latch059":
  ...промените в НПК целят да се засили репресивната мощ на държавата за сметка на правото на защита...

 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Гневно

  До коментар [#36] от "latch059":
  Прочетох предложението за нов НПК-УЖАСС....Напълно съм съгласна с констатациите на Висшият адвокатски съвет!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#37] от "latch059":
  Има внесен и законопроект в Народното събрание за нов НК- там пък каква каша са сътворили!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#37] от "latch059":
  До коментар [#39] от "dqdomart":

  Ще не се земете чудна двойка сте..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 41. 41 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#38] от "dqdomart":Шрамайер: Правна слепота мъчи кабинета "Борисов" ..."Стига с това неформален лидер, аз съм си лидер", изпусна си нервите преди време столичният кмет Бойко Борисов, след като за поред път някой от журналистите го нарече неформален лидер. Донякъде с право, защото забраната в Закона за местно самоуправление кметове да бъдат партийни председатели е само фиктивна, особено в случая с ГЕРБ, където Цветан Цветанов председателства, а Борисов лидира и така вече две години.

  Кметовете стават кадровици по блокове и вече ще назначават домсъвети. Такава промяна в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) е внесло правителството в парламента. Ако идеята бъде одобрена, местната власт ще бъде натоварена с още задължения в напразен опит да направи работещ един очевидно абсурден закон.
  Лобистката поправка в Закона за автомобилните превози, внесена от Министерството на транспорта и гласувана от ГЕРБ, появилата се мистериозно в Държавен вестник поправка в Закона за наркотичните вещества, без да е издаван президентски указ за обнародването й, лобистките поправки в Закона за земеделските земи и промените в Закона за собствеността , промените в Закона за авторското и сродните му права да бъдат облагодетелствани големите търговски вериги за техника...

  И т.н. ...

 42. 42 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#41] от "latch059":
  промените в Закона за собствеността, промените в Закона за автомобилните превози, промените в Закона за авторското и сродните му права да бъдат облагодетелствани големите търговски вериги за техника, скандалните поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, Закона за опазването на земеделските земи, който забранява на собствениците на земеделски земи от първа до четвърта категория да изграждат върху тях възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) , скандалната поправка в Закона за контрол на наркотичните вещества, поправка в Закона за филмовата индустрия, поправката в Закона за нотариусите и т.н. Лобистки капани...

 43. 43 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1491 Гневно

  Танов не е бил част от групата, заподозряна в контрабанда, използването на специални разузнавателни средства спрямо Танов е разрешено по презумпцията, че престъпната група би могла да направи опит да се свърже с шефа на митниците.

  За товв ПАДАТ ГЛАВИ във всяка цивилизована държава! Бе отбелязано че това е равно на презумпция за виновностр което птотиворечи на Конституция и какво ли не!!??

  Милиционерите се оплитат в лъжите си, много са елементарни! Те толкоз могат, ама как ги търпят!!

  Подлушват се лекари, митничари, Главния Слуга - наред. Пълен потрес, не знам как може да се за6титава такова поведение...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 44. 44 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#39] от "dqdomart":
  „Където глупостта е образец, там разумът е безумие“ и
  „Глупаците са най-неприятните крадци - те едновременно крадат и времето и настроението ни.“
  Гьоте

 45. 45 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално


  Кирил Кирилов
  Именно затова Явор Нотев (слушах го внимателно сутринта) се измъква с обяснението, че В.Т. е подслушван без да е заподозрян, по презумцията, че има голяма вероятност заподозрените да му се обадят. И това, видите ли, обяснява наличието на "страничните записи" Е те това мисля, че е незаконно.

 46. 46 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#39] от "dqdomart":...на тях се подчинява всяко едно правово общество! Само едно правово общество!

  Право в политиката и юриспруденцията се нарича система от социални правила и норми, които потвърждават, забраняват или разрешават определен вид поведение и/или взаимоотношения между хора и/или организации. Тази система от правила се прилага от съвкупност от институции и подлежи на принудително осъществяване, на тях се подчинява всяко едно правово общество. Правото придава форма на политиката, икономиката и обществото по различни начини и служи като основен социален медиатор за регулиране на отношения между хората.


 47. 47 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#46] от "latch059":
  Когато обществото е болно, правото боледува.

  Neiessitas caret lege или Necessitas non habet legem.

  Нуждата не признава закон.

 48. 48 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#31] от "Раз печки, раз кюнци":

  Вече и на ниво симпатизанти е явна любовта между Герб и Дпс. След като Герб подариха на ДПС изборен кодекс е нормално де.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 49. 49 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  От всичко това излиза още, че подслушването на заподозрените не е дало никакъв резултат. Че са подслушвани е логично, но явно са попадали само на разговори не свързани със предмета на досъдебното производство. Следователно и тези записи би трябвало да са унищожени.
  Според мен настъпи объркване и по темата има ли текущо разследване или то е прекратено. В първия ден мисля, че ни информираха, че разследването е прекратено поради липса на мат'рял. Днес Явор Нотев ни казва друго... Подозирам, че днес ни излъгаха единствено за да се позоват на следствената тайна.
  Но пък рано или късно ще трябва да изаснят и това... Стига да има кой да пита.

 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#49] от "Емо Ангелов":
  В.Танов е нямал качеството "обвиняем" по НПК- по думите на Я. Нотев. Е как така - срещу него:
  1. Или има Постановление за отказ за образуване на досъдебно производство след извършена проверка по прокурорска преписка
  2. Или има Постановление за прекратяване на наказателното производство?
  Ако е хипотеза 1 - НПК Чл. 177. (1) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) Обвинението и присъдата не могат да се основават само на данните от специалните разузнавателни средства." Ерго- НПК Чл. 211. (1) Достатъчно данни за образуване на досъдебно производство са налице, когато може да се направи основателно предположение, че е извършено престъпление.
  (2) За образуване на досъдебно производство не са нужни данни, от които могат да се направят изводи относно лицата, извършили престъплението, или относно правната му квалификация.Чл. 213. (1) Прокурорът може да откаже да образува досъдебно производство, за което уведомява пострадалия или неговите наследници, ощетеното юридическо лице и лицето, направило съобщението.
  (2) По свой почин или по жалба на лицата по ал. 1 прокурор от по-горестоящата прокуратура може да отмени постановлението по ал. 1 и да разпореди образуването на досъдебно производство и започване на разследване.
  Съдържание на акта за образуване на досъдебно производство
  Чл. 214. (1) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) Когато досъдебното производство се образува с постановление на прокурора, в постановлението се посочват: датата и мястото на съставянето му; органът, който го съставя; законният повод и данните, въз основа на които се образува досъдебното производство, и органът, който да извърши разследването.
  (2) Когато досъдебното производство се образува по реда на чл. 212, ал. 2, освен обстоятелствата по чл. 129 в протокола за първото действие по разследването се посочват законният повод и данните за извършеното престъпление.
  Ако е хипотеза 2 , ерго В. Танов е ИМАЛ качеството "обвиняем". но Я.Нотев твърди противоположното...Вятър и мъгла и плява- това са всички изказвания на политици, които са заменили основната си професия с професията "политик"...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Работата е там, че даже да приемем историята с наличието на мистичната група, която службите следят, попадането на разговора на Танов със своя заместни може да се интерпретира като подготовка за прикриване на престъпление. В този случай Танов може да е основателно ЗАПОДОЗРЯН, но пък той се оневинява (пред подслушващите) с разпореждане на Б.Б. Писмено такова очевидно няма, но пък се появява разговор в този смисъл. Е? Наистина ли Танов не е бил заподозрян поне от някакъв момент нататък? Дали попаданик на Борисов службите не са се стренали и да са дали заден ход, без да знаят, че вече има копия на тези разговори.
  Леле какъв батак...

 52. 52 Профил на гт
  гт
  Рейтинг: 1316 Весело

  Никакъв батак не е, нищо, че това е целта!

 53. 53 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално


  dqdomart
  Така е! Аз разсъждавам извън текстовето на закона, който не познавам. Базирам се само на изнесеното в медиите и то от "дорожелателните" . За мен е ясно, че като казвам в пост 51 "заподозрян" не знам дали фактически са изпълнени всички законови процедури, цитирани от вас. Само предполагам, че такива или не са изпълнени или са заличени спешно, след като следствието попада на Борисов.

 54. 54 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Да подслушват разговорите на папата, и на него може да му се обадят престъпниците. Всъщност, най-добре да подслушват всички разговори, така няма да пропуснат обаждане на престъпник.

  Оставка на правителството!

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 55. 55 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 709 Неутрално

  ТИЯ НИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ!

  А защо не подслушват заподозрените тогава??? Ами ченгето от ДС Танов!

  Тия маймунжулъци(на тоя клоун от статията), ако са така, само доказават че ТАНОВ е бил предупреден и тия разговорчета "патриотични" с Дянков, са ги разиграли по сценарий!

  .

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 56. 56 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Продължение:
  НЕ МОЖЕ ДА ТИ СЕ ПОДСЛУШВА ТЕЛЕФОНА , без да си заподозрят, ако не е поискано съгласието ти! Които го прави е за затвора!
  Значи или разрешилия- в затвора? Или Танов е да обясни театралните "патриотични" сценки - значи е знаел че това ще изтече)) А Танов е ДС ченге)))

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 57. 57 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#50] от "dqdomart":
  Чл. 145а ал. 1 от Наказателния кодекс от 1968 г. обявява за престъпление използването на информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства за цели, различни от защитата на националната сигурност или борбата с престъпността. Престъплението е квалифицирано, ако е било извършено от длъжностни лица, които са придобили информацията, или тя им е станала известна в кръга на службата им (ал. 2 от тази разпоредба). Престъпление е и незаконното използване на придобита чрез такива средства информация с цел заблуждаване на орган на съдебна власт (чл. 287a, ал. 1, т. 4 от Кодекса ). Не е известна до ден-днешен съдебна практика по приложението на тези текстове.

 58. 58 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не се тревожете за Ваньо Танов.Другаря Бойко Борисов,такива издъни ли се комунисти ги праща за посланици в Гърция.Този дето Б.Б. ще назначи на мястото на В.Т.,също ще бъде комунист.

 59. 59 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#54] от "|":
  Не говори такива неща,че хората с извънбрачни връзки ще те пребият

 60. 60 Профил на Old Bradyr
  Old Bradyr
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Фрий Софтуер за Криптиране / шифриране, кодиране / на SMS

  http://baibradyr.data.bg/files

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK