Бизнесът - ужасен от проекта за конфискацията

Комисията "Кушлев" е с "катастрофална" ефективност


Комисията "Кушлев" получава възможност за подборен отстрел
Цветан Симеонов, шеф на БТПП


Трябва да се възроди правото на държавата да пита всеки гражданин откъде има парите си
Жанет Петрова, зам.-министър на правосъдието

Проектозаконът на Министерството на правосъдието за отнемане на имущество застрашава неприкосновеността на частната собственост, внушава, че всеки е виновен до доказване на противното и ако бъде приет, България ще стане непривлекателна за инвестиции.


Такива опасения изразиха шефове на работодателски организации и юристи на разгорещена дискусия, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците, Българската търговско-промишлената палата (БТПП) и Висшия адвокатски съвет.
Най-остри критики предизвика текстът, че комисията за отнемане на незаконно имущество, известна като "Кушлев", ще може да конфискува имоти без присъда. "Без влязла в сила присъда, без дори да е открито наказателно преследване, срещу всеки български гражданин, относно когото има анонимни сигнали за разлика между доходи и притежавано имущество, ще може да се презюмира, че е осъществявал престъпна дейност.


Така цялата система за наказателно преследване ще се окаже преобърната и конституционните гаранции за правата на гражданите ще бъдат заличени", каза Борислав Боянов от адвокатското дружество "Борислав Боянов и Ко".


"Не мога да приема съществуването на закон с такива рестриктивни цели и функции към населението. Той изключва възможността за равнопоставеност на страните, което е основен принцип в гражданското правораздаване", каза Георги Атанасов от Висшия адвокатски съвет.


Възраженията на бизнеса бяха насочени предимно към комисията "Кушлев", която въпреки неефективността си по новия закон получава още по-големи правомощия. За периода 2006-2009 г. резултатът от работата на "Кушлев" е катастрофален - стойността на конфискуваното имущество е едва 0.2% от наложените обезпечения за над 408 млн. лв., или само 3.4% от бюджета на комисията за тези години, каза Боянов.


В закона няма единни критерии за започване на производство от комисията. Един път се казва при съмнения за незаконно имущество, а друг път - при достатъчно данни, добави проф. Дончо Хрусанов. Не се предвижда контрол върху избора на комисията по кои сигнали да работи и кои да пренебрегва, каза и адвокат Валентин Брайков. "Комисията работи за себе си, откъсната от останалите органи. Законът й дава възможност за подборен отстрел", включи се в критиките и Цветан Симеонов, председател на БТПП.


Зам.-министърът на правосъдието Жанет Петрова увери бизнеса, че законът "не се прицелва в хората, които честно изкарват парите си". "Този закон е пропорционална реакция на престъпността, такава, каквато е в момента. Държавата не може да остане повече безучастна на това, което се случва, и да не потърси законодателни средства.


Трябва да се възроди правото на държавата да попита всеки гражданин откъде има парите си", заяви тя. Петрова добави, че министерството е отворено за дискусии, но няма да се откаже от концепцията си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK