Обясненията защо е подслушван Танов повдигат все повече въпроси

Ваньо Танов

© Дневник

Ваньо Танов
"Използването на СРС е разрешено с тази презумпция – че ако тази група желае да пробие контрола на границите... не е невъзможно и не би било чудно, ако се направи опит да се влезе в директна връзка с директора на Агенция "Митници".
Явор Нотев, шеф на звеното за контрол на СРС

Изказването на председателя на подкомисията за контрол на СРС в парламента Явор Нотев за подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов предизвика поредните въпроси за това на какво основание срещу него са използвани специални разузнавателни средства.


Нотев заяви пред Би Ти Ви, че телефонът на шефа на митниците е подслушван, без самият Танов да е заподозрян в участие в престъпление. Нотев изрично уточни, че Танов не е бил част от групата, заподозряна в контрабанда.
Тази възможност е предвидена в Закона за специалните разузнавателни средства. Според текста може да се иска разрешение за подслушване на хора, които се използват от заподозрени лица в престъпната им дейност. Използваните въобще не знаят, че друг ги е замесил в незаконни действия. Законът обаче поставя две условия към искането на службите или прокуратурата да подслушват невинен, замесен, без да знае, от трети лица в престъпления.


В искането си до съда те трябва да посочат данни за действия на тези използвани лица и да обосноват предположението, че те вече се използват от престъпници. Внимателният прочит на разпоредбата показва, че законът не позволява подслушване само въз основа на предположение за бъдеща връзка с криминални структури. Той изисква хората, срещу които се иска прилагане на СРС, вече да се използват от заподозрени в престъпление.


Обяснението на Нотев обаче гласи: "Използването на СРС е разрешено с тази презумпция – че ако тази група желае да пробие контрола на границите от страна на служители на Агенция "Митници", не е невъзможно и не би било чудно, ако се направи опит да се влезе в директна връзка с директора на Агенция "Митници". От думите му не личи да е имало действия на Танов, които да подкрепят обосновано предположение, че той вече е използван от разследвана престъпна група.


Говорителят на главния прокурор Борис Велчев - Стелиана Кожухарова, заяви: "При процедурата за искане на разрешение за използване на СРС са спазени всички законови изисквания." Тя отказа да съобщи в такъв случай какви са данните, подкрепящи предположението, че той без знанието му е използван от престъпна група, без които искането за подслушването му би трябвало да бъде отхвърлено от съда.


Подслушването на Танов е разрешено от доскорошния председател на Софийския градски съд Георги Колев. Подписано е и от вътрешния министър Цветан Цветанов, който според БНР досега премълчавал този факт, тъй като мислел, че е класифицирана информация. От Държавната комисия за сигурността на информацията го успокоили, че това не е държавна тайна.


Потърсен от "Дневник" за пояснения по думите си, Нотев също повтори, че ползването на СРС на телефона на шефа на митниците е разпоредено и разрешено по повод на досъдебно производство на престъпна дейност от множество лица за контрабанда. Телефонът на Танов е подслушван, защото много лесно може да се предположи, че тези лица биха искали да потърсят връзка и подход към ръководителя на митниците, повтори той.


Попитан защо по тази логика не е прихванат например телефон на шефа на Гранична полиция, Нотев каза, че той няма пряко отношение към разследването за контрабанден внос на стоки. Според Нотев подслушването на Танов е станало "съвсем законово" и повтори: "Нищо нередно няма.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1393 Гневно

  .....подслушването на Танов е станало "съвсем законово" и повтори: "Нищо нередно няма."

  Нищо не е наред с това управление , некадърността и безочието са единствените качества необходими за да си във властта.
  Как не успяха поне едно нещо да свършат като хората от начало до край?
  По добре да спрат с обясненията че ако продължават в същият дух от ЕС може да ни замразят членството заради беззаконие и погазване на човешките права.

  колкото повече,толкова повече
 2. 2 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Чл. 145а ал. 1 от Наказателния кодекс от 1968 г. обявява за престъпление използването на информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства за цели, различни от защитата на националната сигурност или борбата с престъпността. Престъплението е квалифицирано, ако е било извършено от длъжностни лица, които са придобили информацията, или тя им е станала известна в кръга на службата им (ал. 2 от тази разпоредба). Престъпление е и незаконното използване на придобита чрез такива средства информация с цел заблуждаване на орган на съдебна власт (чл. 287a, ал. 1, т. 4 от Кодекса ). Не е известна до ден-днешен съдебна практика по приложението на тези текстове. Поне досега.

 3. 3
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:14 на 20/01/2011 от неговия автор.

 4. 4 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Законът обаче поставя две условия към искането на службите или прокуратурата да подслушват невинен, замесен без да знае от трети лица в престъпления. В искането си до съда те трябва да посочат данни за действия на тези използвани лица и да обосноват предположението, че те вече се използват от престъпници. Внимателният прочит на разпоредбата показва, че законът не позволява подслушване само въз основа на предположение за бъдеща връзка с криминални структури. Той изисква хората, срещу които се иска прилагане на СРС, вече да се използват от заподозрени в престъпление."
  Браво, "Дневник"- обективно разяснявате тези деликатни разлики! Статията Ви е обективна и очертава реалните проблеми на казуса. Поздравления за статията! От - "dqdomart"

 5. 5 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Трактора и Гоце са измислили гениалната клопка. Гоце звъни на Бойко че Бирата бил притискан незаконно и после Трактора дебне. Записват Бойко като иска от Танов всичко да е законно че Гоцето ходатайства, правят аранжимента и веднага в Галерия. Скандала набира скорост и Доган пуска тютюнджиите в делиормана на протест да клатят още. Само дето Капитал надушиха адвоката на Бирата и съветник на Гоцето и Гоце оплете конците и го уволни ех. Като им гледам стила се изпълвам с оптимизъм. Много са зле, вече вият и хапят в агония и Станишев милия щял с улични протести да сваля правителството. Сигурно ше рентва на Яне мангалите от миналата година. Такива сладури евала, поне засилват интереса на хората към политическия процес.

 6. 6 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 789 Весело

  То по тази логика (на господин Нотев), ръководителя на митниците винаги трябва да се подслушва... Ами защо не тогава и шефа на данъчните - нормално би било евентуални престъпници да потърсят връзка с него... По същият начин би могло да се подходи към всеки човек на значим пост... Или както казва Борисов, няма нищо лошо да се подслушват важните хора, от които зависят огромни финансови потоци...
  В крайна сметка или закона е доста "хлабав" или съдията, който се подписва за тяхното използване го е "олабил"...

 7. 7 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Какво излиза... че бившият шеф на СГС е награден с повишение като председател на ВАС, задето е дал разрешение без основание ли...

 8. 8 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  Нека най-сетне спрем с тези глупости. Разговорите, които изтекоха показват ясно и точно, че е имало смисъл Танов да бъде подслушван. Стига вече с тези простотии на тема "полицейска държава".

  Цвъки е бил абсолютно прав да има съмнения за чадъри в митницата. Това, което не е знаел е, че неговият собствен шеф е сред опъващите ги..

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 9. 9 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#6] от "nqma zna4ka koi":

  Значка, по тази логика и по умозаключенията на Бойко за компроматите и неговото научно обяснение как се правят компромати според ОИД, най подлсушвания телефон трябва да е този на премиера.
  Какво мислите господа форумници и журналисти по този въпрос?
  А днес Ванцо Танов, беше коренно различен в поведението си, при твърденията си ,ч е разговорът му с премиера е "манипулиран" ( каквото и да означава това).
  Ако беше на полиграфа щеше да му разбие стрелките на уредите и един леген с пот да напълни.Защо ли, защо?

  apoloniy
 10. 10 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 751 Неутрално

  ДС офицера Танов не може да не е предупреден!
  Затова и игра туй "ПАТРИОТИЧНО" театро с протежето си Дянков дето и той "патриотче" го даваше!
  Като че ЗНАЕХА, че това ще изтече по медиите!)))

  Дави имам ченгесарските тарикатлъци))

  .

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 11. 11 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 900 Неутрално

  А аз си мисля ,че това което се говори в подслушаните разговори трябва да повдига повече въпроси!
  Ама и това е въпрос на гледна точка!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:13 на 20/01/2011 от неговия автор.

 13. 13 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#11] от "navy":

  Ами, да де. Нали затова се държат като н....ни

  apoloniy
 14. 14 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 751 Неутрално

  ЗАЩО ЗАПИСВАТ ИЗХОДНИ ПОЗВЪНЯВАНИЯ НА ТАНОВ???????

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 16. 16 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Леле, колко са проЗди са милиционерите!!

  Колкото повече повтарят "съвсем законово" и "нищо нередно няма" толкова повече затъват в говната на собствените си лъжи.

  Явно са приели че цялата публика е зомбирана до такава степен, че ще им повЕрва на всяка нелепост, която изръсят за да замажат
  * заобикаляне на законите
  * погазване на законите
  * непознаване на законите

  Да, ама не! Безхаберността, глупостта и обвързаността им с... личат от самолет дори

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 17. 17 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#9] от "Apolon ot Tiana":

  Ех Аполоне, ти мислиш ли че някоя от тези свини може да издържи една цяла минута на полиграфа? Всъщност , толкова здрав и неразбиваем полиграф сигурно не е конструиран?!?

 18. 18 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#17] от "Гражданин":

  Ама много се потеше бедния Танов.Дали не бяха надули парното.Или някой му беше надул шушоните преди това!

  apoloniy
 19. 19 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Интересно защо никой не говори за "Watergate". Даже и Уорлик?
  Да вземе да направи един семинар или кръгка маса по тази тема и историческия урок от нея.
  Предоставям ви и малко литература.
  http://watergate.info/;

  apoloniy
 20. 20 Профил на veselink
  veselink
  Рейтинг: 5 Любопитно

  Абе да попитам само.Този т.шак Държава ли е или тази държава Т.шак ?

 21. 21 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Главният прокурор Борис Велчев е разрешил противоречието с указания. "Дневник" ги изиска от Върховната касационна прокуратура. В тях Велчев указва на подчинените си, че когато е образувано разследване за тежко или компютърно престъпление, те не трябва да искат разрешение от съдия, а
  трябва да изискват трафични данни директно от мобилните и интернет операторите.
  Така без санкция от съдия само за 7 месеца обвинителите са изискали 2767 проследявания на комуникации.
  Главният прокурор Борис Велчев е разрешил противоречието с указания. "Дневник" ги изиска от Върховната касационна прокуратура. В тях Велчев указва на подчинените си, че когато е образувано разследване за тежко или компютърно престъпление, те не трябва да искат разрешение от съдия, а
  трябва да изискват трафични данни директно от мобилните и интернет операторите. Така без санкция от съдия само за 7 месеца обвинителите са изискали 2767 проследявания на комуникации.

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/01/20/1028582_sledeneto_na_telefoni_i_internet_bez_sudeben_kontrol_e/

 22. 22 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Главният прокурор Борис Велчев е разрешил противоречието с указания. "Дневник" ги изиска от Върховната касационна прокуратура. В тях Велчев указва на подчинените си, че когато е образувано разследване за тежко или компютърно престъпление, те не трябва да искат разрешение от съдия, а
  трябва да изискват трафични данни директно от мобилните и интернет операторите.
  Така без санкция от съдия само за 7 месеца обвинителите са изискали 2767 проследявания на комуникации.
  Главният прокурор Борис Велчев е разрешил противоречието с указания. "Дневник" ги изиска от Върховната касационна прокуратура. В тях Велчев указва на подчинените си, че когато е образувано разследване за тежко или компютърно престъпление, те не трябва да искат разрешение от съдия, а
  трябва да изискват трафични данни директно от мобилните и интернет операторите. Така без санкция от съдия само за 7 месеца обвинителите са изискали 2767 проследявания на комуникации.

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/01/20/1028582_sledeneto_na_telefoni_i_internet_bez_sudeben_kontrol_e/

 23. 23
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:23 на 21/01/2011 от неговия автор.

 24. 24 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#6] от "nqma zna4ka koi":


  Когато говорихме, че съдиите трябва да удържат на натиска на милицията, маса хора тук припяваха на Шестака "ние ги хващаме, корумпирания съд ги пуска". Изведнъж когато всички се оказхме застрашени ни се прииска съдиите да не са се огъвали пред държавна сигурност и да решават по свое убеждение, а не по това на шестаците.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Не зная кое е по-тъжно - това , че опитват с такива селски номера да минат метър и да се оправдаят, или това, че обикновено им минава номера.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 27. 27 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#26] от "Боби Колев":

  Най тъжното е ,че номера им минава!Аз бих заменил " тъжно" с отчайващо! Слушам коментари от сорта:" И като го махнат кой ще дойде". "Станишев да не би да е крал по малко"

 28. 28 Профил на hch11372709
  hch11372709
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Съгласен съм с теб колега. В случая с ББ, всеки нормален човек в България му е алтернатива. Има хиляди "обикновени" наши съграждани, които са с по-добри познания от него и не са покварени и безочливи като него.

 29. 29 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 451 Неутрално

  -"вътрешния министър Цветан Цветанов, който според БНР досега премълчавал този факт, тъй като мислел, че е класифицирана информация. "-край на цитата-е*си и министъра дето мислел, а НЕ ЗНАЕЛ ,КОЕ Е КЛАСИФИЦИРАНА И КОЕ НЕ КЛАСИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ!ПОТРЕС ТОВА ВЕчЕ НЕ Е ДОРИ ЦИРК,ТОВА Е ВРЪХНАТА ТОчКА НА НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА,това просто повече неможе да се търпи,време е за Избори.

 30. 30 Профил на Old Bradyr
  Old Bradyr
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Фрий Софтуер за Криптиране / шифриране, кодиране / на SMS

  http://baibradyr.data.bg/files

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK