СРС-тата се оказаха унищожени

Според Танов разговорът му с Борисов бил "пълен фалшификат"

Пълен фалшификат. Така шефът на митниците Ваньо Танов определи днес пуснатия от вестник "Галерия" разговор между него и премиера, от който личи натиск на Бойко Борисов да бъде спряна митническа проверка в пивоварна. На седмия ден след изтичането на записа директорът на Агенция "Митници" за първи път коментира.


С изявлението си той се присъедини към твърденията на управляващите, че скандалният разговор не е истински. В името на прецизността обаче трябва да се припомни, че миналия петък премиерът определи записа като манипулиран, без да уточнява в коя част, а в сряда дообясни, че в монтажите са използвани "добре подбрани истини", и потвърди, че президентът му се е обаждал заради Мишо Бирата и той съответно е обсъждал въпроса с Танов и Дянков.


Според Танов се оказва, че нищо от разпространения диалог не е вярно. Той обаче не коментира случая с Мишо Бирата, нито твърдението на бившия си заместник Антоний Странджев, че разпространеният техен разговор е достоверен.
За да се заплете още повече историята със записите или с опитите да бъде приключена, стана ясно, че специални разузнавателни средства (СРС) на Ваньо Танов са унищожени. Вчера следобед, докато шефът на митниците даваше показания в следствието, високопоставени източници от държавното обвинение, пожелали анонимност, съобщиха, че не може да се установи дали изтеклите записи са от законното подслушване на Танов, защото приложените спрямо него СРС са унищожени.


Това означава, че няма с какво да бъдат сравнени разпространените от "Галерия" записи, нито пък да се провери правен ли е монтаж върху тях. По закон, ако СРС не се използват като доказателство, трябва да бъдат унищожени в 10-дневен срок от прекратяването на подслушването.


Така в резюме новините от последните два дни са, че подслушването е законно, изтеклите записи са манипулирани, не може да се провери дали те са обаче от СРС, защото последните са заличени. Тези заключения сигурно трябва да елиминират въпросите, които все още са без отговор...


Какво точно е манипулирано в записите? (Прокуратурата и парламентарната подкомисия продължават проверки.) Защо различните участници в разговорите се разминават в твърденията си за истинността им? Наистина ли Танов е подслушван законно? След като прекара 3 часа в следствието като свидетел по разследването за изтичането на записите, самият той заяви: "Подслушван съм бил по целесъобразност, а не по законосъобразност."


Неясно остава и при какво точно досъдебно производство е разрешено подслушването на Танов. Според обясненията на Явор Нотев пред Би Ти Ви разследването е започнало срещу престъпна група, занимаваща се с контрабанда, за която имало съмнение, че може да пробие защитата на митниците чрез Танов. На това основание службите са поискали подслушване и на шефа на митниците.


Самият Танов не е бил част от тази група, подчерта Нотев. Досега обаче от прокуратурата или службите не са опровергали информацията за разработка "Баща и син" - срещу Танов и сина му. Вчера същите анонимни източници от обвинението заявиха, че освен срещу Ваньо Танов специалните разузнавателни средства са били приложени и спрямо сина му и още хора от Свиленград и София.


С коментарите си от вчера шефът на митниците показа отново, че това, което най-много го е засегнало, е именно намесването на сина му. "Това, което мен ме интересува в личен план, е защо синът ми е прикачен към тази група. Защо това, което е провеждано спрямо сина ми, е изтъргувано и се намира в престъпни групировки, за да бъдем дискредитирани. На тези въпроси ще търся отговор, когато всичко приключи."


Без отговор остава и въпросът по кое дело са приложени веществените доказателствени средства, събрани от подслушването.Читателски dnevnik.bg


Това са панически опити едновременно да се изкарат законни несъвместими събития - подслушването, изтичането и белите одежди на властващите.
Музар


Ако Ваньо Танов е подслушван, без да е заподозрян, това си е директно нарушение на закона за специалните разузнавателни средства и някой трябва да понесе юридическата отговорност за това.
Кирил Кирилов


Танов след разпит в следствието: "Разговорът с премиера е пълен фалшификат." Вече ги успокоиха, че оригиналните СРС-та отдавна са унищожени, сега спокойно може да се твърди, че записите са фалшифи. Защо не го каза още в първия ден, Танов? Защо?
Cacafuego


Обясненията, които се надпреварват да дават, са доста оплетени и противоречащи си. Просто казано - координацията е зле и отново всеки бърбори каквото му дойде наум (а някои и нищо да им идва).
Philip


Има такива логически задачки от типа - "единият винаги казвал истината, другият понякога лъжел, понякога - не, третият винаги лъжел". Познайте кой кой е.
Отнесен


"Никога не съм извършил действия, които да са в нарушение на законодателството, дори да са морално укорими, а не престъпление", каза още директорът на Агенция "Митници".
Разбира ли някой нещо?
B52


Така се oмърляха в лъжи, че вече нищо, което казват, няма смисъл...
ostin22


Когато обществото е болно, правото боледува.
Latcho 59


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Разбира се, че ще приказваш, че това е пълен фалшификат, защото този "фалшификат" ти е гаранцията да си запазиш поста досега, както и на Георги Колев ( вероянто разписал и прослушал СРС-та) председалското място във Върховния административен съд. Мутрата се изпусна и вие го яхнахте.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 2. 2 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 636 Неутрално

  СРС-тата се оказаха унищожени

  Пълен фалшификат. Така шефът на митниците Ваньо Танов определи днес пуснатия от вестник "Галерия" разговор между него и премиера, от който личи натиск на Бойко Борисов да бъде спряна митническа проверка в пивоварна. На седмия ден след изтичането на записа директорът на Агенция "Митници" за първи път коментира.

  Ако ВТ го беше казал това горното дори преди ден-два да му повярвам

 3. 3 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Вярвам че е така ,ама друг път. Но защо тогава с премиера не го казахте когато излязоха записите , вместо това Боко тиквата се оправдава с Гоце , че и за свидетел си води Дянков . Тези толкова нескопосани и аматьорски опити за потулване на случая още повече засилват усещането че най страшното тепърва предстои.
  Смятам че до месец Танов или ще го уволнят или ще го убият , заради играта си зад кадър. При нито едно управление досега сме нямали такъв скандал където премиерът да е замесен лично , затова и ще се търси отмъщение , чисто по милиционерски.

  колкото повече,толкова повече
 4. 4 Профил на Илия Фъртунов
  Илия Фъртунов
  Рейтинг: 8 Весело

  Ако имаш връзки с ДС и знаеш,че са унищожили СРСта по приключило с неуспех разследване, включващо високопоставени политици, няма ли да си направиш една компилацийка и да я пуснеш в ефира на всички възможни медии? Тва и да не си Айнщайн, а чалга звезда, ще успееш да съобразиш пазара от какво има нужда.

 5. 5 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Естествено че са пълен "фалшификат", просто чакаха да са сигурни, че наистина са унищожили оригиналите, така че нищо да не може да се докаже. А как се кълнеше В.Танов само преди 2-3 дни, че разговорите били истински....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 6. 6 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не мога да повярвам, че с всеки изминал ден любимият ми информационен сайт се превръща в опозиция на едно дясно (макар и не перфектно) правителство и подклажда компроматната война с всякакви средства!

 7. 7 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2609 Разстроено

  До коментар [#6] от "nesty":

  Няма вечни принципи, има вечни интереси.....

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2570 Любопитно

  Сигурно ли е, че "оригиналите" са унищожени?!? Кой ли "изнудвач" предава за "справка" оригинали?

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 9. 9 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 471 Весело

  "Пълен фалшификат. Така шефът на митниците Ваньо Танов определи днес пуснатия от вестник "Галерия" разговор...
  ================

  Нали знаете какво казал шопа, като отишъл в Европата и в зоологическата градина видял жираф...

  Казал: "Епа те такова животно па нема!"

 10. 10 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Надпис в зоологическа градина: "Не плашете щраусите, подът е циментов." ...http://www.dnevnik.bg/photos/2009/05/07/714710_fotogaleriia_ferma_sinite_shtrausi/

 11. 11 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  А не може ли журналистите да се разровят за проверката в "Леденика"? Имало е сигнал, който е заведен в деловодството. Изпратени са били редови митничари. Много хора са били свидетели. Те могат да кажат както какво са видели, така и какви са били инструкциите отгоре. Все някой ще проговори - ако ще и анонимно.

  Това е българските Уикилиикс и Уотъргейт взети заедно. Тук има материал, който може да събори правителството. Не, че ще е добре за страната, но пък може да подейства дисциплиниращо в дългосрочен план.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 12. 12 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Те хубаво са унищожени, ами защо не се предоставени на прокурора кайто ги е поръчал?
  Отговорът е прост. Цветанов е решил да си подслушва Танов. Натиснал е прокурор да му разпише СРС-то и после го е забравил.
  Пък и защо му е СРС на прокурора, след като няма образувано дело?

 13. 13 Профил на sting
  sting
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Добре де нали само съдията одобрява подслушване-кви путкорори кви пет лева.Светнете ме да знам.И защо първо казаха че са манипулирани,после че са изтрити и едва тогава казаха че са фалшиви.

 14. 14 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1125 Любопитно

  Поне от хорска срама, можеха да пуснат един протокол с номер и дата за унищожаване, а не само приказки.
  Какъв е смисълът да казваш, че нещо е унищожено при условие, че може да съществува презапис. Може да не издържи в съда, но за изнудване на човека ще свърши работа.

 15. 15 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Това означава, че няма с какво да бъдат сравнени разпространените от "Галерия" записи, нито пък да се провери правен ли е монтаж върху тях. По закон, ако СРС не се използват като доказателство, трябва да бъдат унищожени в 10-дневен срок от прекратяването на подслушването."

  Това обяснява и защо чак сега тези записи "изплуваха" на повърхността.

  ZeroOne
 16. 16 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Българите са мнооооого толерантни към своите политици. Още мноооого има да патиме !

  Хенриета
 17. 17 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#6] от "nesty":

  Е от бивши комсомолци какво очакваш

  ZeroOne
 18. 18 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Най-вероятно от "Господари на ефира" или от "Шоуто на Слави" са имитирали гласовете, а ние сме се хванали на въдицата, не виждам алтернативна хипотеза.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 19. 19 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Ето още от друг вестник за ареста на 14-те митничари . Дневник счита този арест за незначителен факт и ни информира само между другото. Прочетете за да видите за каква държава става дума. Просмукани сме с бандитлък отгоре до долу. Затова и броженията са големи защото много хора разбраха че истинската законност не им отърва.

  ---------------------------------------------------
  "14 гранични полицаи и техните шефове са заработвали по 500 000 долара на месец от рекет на международни шофьори на пункта „Дунав мост”. Това съобщиха пред „Монитор” отлично осведомени източници, запознати със схемите на границата. Ченгетата бяха арестувани в четвъртък и петък при сложна операция на дирекция „Вътрешна сигурност”, която лови пробитите служители в МВР.

  Една част от задържаните са взимали между 10 и 15 долара от всеки тираджия, който минавал транзитно през България. Когато им давали 100-доларови банкноти, граничарите с охота

  вадели пачка от джоба си и връщали ресто

  От цялата събрана сума за редовите служители на трасе оставали 30%. По 500 долара се носели на началника на смяна, докато 1000 долара отивали при висш ръководител на КПП-то, научи „Монитор”. От неколкомесечното разследване на агентите под прикритие ставало ясно, че през пункта на денонощие минават между 800 и 1000 камиона, което в цифрово изражение означавало около 16 000 долара рушвети. Освен граничарите, които бият печати и прибират по 15 долара, агентите на вътрешна сигурност спипали още една група служители. Това били зайците с малко стаж, които обикаляли по кабините на шофьорите и им взимали по един долар.

  Показвали са им с пръст колко пари искат

  обясниха разследващи. Ако чужденците откажат да платят, граничарите им прибирали алкохола или цигарите от кабината.

  От подслушаните разговори ставало ясно, че полицаите имат специален жаргон за рушветите, които ги наричали ДМС (допълнително материално стимулиране - б.а). Местата, където се предавали парите, пък се казвали „полянки”.

  Интересен факт е, че граничарите имали определена норма на базата на потока от тирове. Ако случайно не успеят да я покрият, трябвало

  да извадят свои пари, за да ги дадат на началниците си

  При няколко неизпълнени норми служителите били премествани на други позиции. „Беше изключително трудно да пробием този затворен кръг, защото той действа от 20 години и хората в него се пазят един друг”, обясниха разследващи. Веднага след арестите част от задържаните започнали да си признават вината, но при разпитите твърдели, че действат сами.

  „Това са адвокатски трикове, защото в противен случаи ще им се повдигнат обвинения, че действат като група”, разясниха още запознати със случая.

  От прокуратурата съобщиха вчера, че 10 от граничарите са задържани с мерки за неотклонение 72 часа, докато на останалите са наложени гаранции от 2000 лв. На всички от тях са им отнети служебните карти и пистолетите."

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 20. 20 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  България спешно се нуждае от Уикилийкс.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 21. 21 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1360 Неутрално
 22. 22 Профил на kp
  kp
  Рейтинг: 217 Неутрално

  добре де, какъв е проблемът да се установи работила ли е фабриката в дадения ден, била ли е проверявана и изтеглили са се проверяващите. за записите- дума нямам- некадърно скалъпен скандал, потушен без много зор от герб.

  И едните и другите са маскари!!!!
 23. 23
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:37 на 22/01/2011 от неговия автор.

 24. 24 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 531 Неутрално
 25. 25 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#19] от "emil_":

  Преди няколко дни писах, че държавните служители са олицетворение на корупцията, и си заслужих минусчетата. Кой ще се съгласи най-накрая, че царят е ГОЛ??

  .
 26. 26 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#19] от "emil_":

  Реално корупцията е дори по-тежка.

  Отделете време навреме.
 27. 27 Профил на Old Bradyr
  Old Bradyr
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Фрий Софтуер за Криптиране / шифриране, кодиране / на SMS

  http://baibradyr.data.bg/files

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK