Противоречие между стандарти и клинични пътеки спъва работата на болниците

Противоречие между стандарти и клинични пътеки спъва работата на болниците

© Красимир ЮскеселиевИма разминаване между медицинските стандарти и алгоритмите на клиничните пътеки и това пречи на някои болници да сключат договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), признаха от касата. Проблем на лечебните заведения създавали и завишени изисквания, заложени в медицинските стандарти и определените нива на компетентност в наредбите на Министерството на здравеопазването.


Заради постъпили сигнали от за подобни проблеми вчера в НЗОК се е състояла среща между експерти на НЗОК, Българския лекарски съюз (БЛС), здравното министерство и директори на общински болници. Касата и министерството са обещали, че ще бъдат приети нормативни промени, за да не се създават проблеми в процеса на предстоящото договаряне.


Междувременно от столичната АГ "Света София" обявиха, че има опасност отделението по хирургия на млечната жлеза в лечебното заведение да бъде закрито, защото дейността не може да се включи към клинична пътека.


Директорът на клиниката д-р Елиан Рачев обясни, че клиничните пътеки, по които се заплаща дейността "хирургия на млечна жлеза", са насочени към многопрофилните болници, а "Света София" е специализирано здравно заведение. Отделението работи над 16 години в болницата и през него са преминали 6000 жени с проблеми на млечната жлеза, уточни д-р Рачев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK