Дянков: Референдум за данъците може да има в началото на 2013 г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Какъв е смисълът от такава идея?. Кой ще гласува за увеличаване на данъците на референдум?

 2. 2 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 873 Весело

  Олигофрен, тикан от червената си лелка КриСталина! Аман от тъпаци!

 3. 3 Профил на lyusien
  lyusien
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Какви глупости ги къдриш Дянков В България има 2 милиона пенсионери и 500 хиляди цигани които не плащат данъци и ползват соц осигуровки След като ги надъхат комунистите те ще гласуват директно за отмяна на плоския данък и за прилагане на прогресивната ставка България не е Швейцария Ддянков Спри с тези глупости Поискаи намаление на Д Д С от 20 на 18 % но предварително да бъде криминализирано неплащането на Д Д С и акцизи както и неплащането на истинските размери на тези данъци По цялата верига -от неиздаването на касова бележка наказание от 6 седмици обществено полезен труд за магазинерките и 1000лв глоба за собственика така и много години затвор за крупни измами с Д Д С Деистваи пич

  Чаооо Желая ти успех

 4. 4 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Весело

  Шегите му нямат край
  май!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 5. 5 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 768 Неутрално

  референдум за данъците е глупост. Ние не сме Швейцария, и едва ли искаме да се сравняваме с Латинска Америка, а другаде подобно нещо няма.

  Така правителствата ще са с вързани ръце и няма да могат да провеждат собствена данъчна политика - тя ще бъде определена от избирателите, като 95%+ от тях нямат необходимите знания, за да направят информиран избор в съответствие с интересите си.
  Значи, избирателите ще гласуват съобразно това, което им се внуши от разни 'експерти' и поръчкови медии.

 6. 6 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 464 Весело

  При тази икономика ,няма как да стане.След като производството е твърде слабо,ако има финансова дисциплина,това би означавало -ниско потребление и гладна смърт за много хора.В условия на избори ,това са поредните"шменти-капели"

 7. 7 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Редакцията, заглавието е адски подвеждащо! човекът казва референдум може да има ОТ 2013 (нататък) а вие пишете че ще има В 2013. Явно става въпрос за това, че процедурата, дали ще е със закон или с промяна в конституцията, трябва да е готова до 2013. А референдум ще се провежда тогава когато някое правителство реши да бута директните данъци, тоест да се надяваме най-рано на куково лято

 8. 8 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#1] от "ilinko":

  не се заблуждавай, за увеличаване на данъците може да гласуват много. Има два вида хора - нетни вносители и нетни потребители. Първите внасят като данъци повече пари, отколкото получават от държавата под различни форми. С техните данъци се издържат цигани, безработни и пр., осигуряват се 'безплатните' здравеопазване и образование, субсидии за тютюнопроизводители и т.н.
  Вторите получават от държавата повече, отколкото дават, и те хич не са малко - може би са колкото първите. Те са нископлатени и увеличение на данъците не ги засяга много - биха спечелили повече именно от увеличение, защото това ще значи повече пари(изработени от друг) за тяхната издръжка.

 9. 9 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Абе аз мислех,че това за данъчния референдум го е казал ей така между другото за да се отърве от журналистите!
  Нали не е толкова глупав ,че да го повтори!
  Това че Вазов е написал "България е Швейцария на Балканите" ние значи че в България живеят швейцарци!
  А и латиноамериканската държава да не би да се казва Венецуела!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 10. 10 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ментор":

  "тя ще бъде определена от избирателите"

  За пореден път: Данъчната политика, ще се определя както до сега от правителството/парламента, разликата е че за да може едно правителство да промени плоския и корпоративния данък няма да е достатъчно да го гласува в НС а предложението ще трябва да мине и на референдум. Това е просто допълнителна пречка срещу тъпи и бързи пролени в данъчната политика, защото преките ни данъци, такива каквито са сега, са много добри. И с това ще сигнализираме на инвеститорите че ниските ни данъци няма да останат такива само до следващата промяна на настроението на Бойко или до следващите избори, а за много дълго.

 11. 11 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1736 Любопитно

  Министърът каза, че такава практика има в Швейцария, както и в някои страни от Латинска Америка. Той заедно с друг мерки цели да покаже, че България ще бъде не просто една от държавите с най-добра финансова дисциплина, а държавата с най-добрата финансова дисциплина в Европа....

  Чудно ми е каква трева пу6и гн. Дянков. Не мисля че е глупав, питам се за6то лъже....

  Референдум е допитване, при което въпросът се отговаря с "да" или "не". Пусто не си спомням някой в Швейцария (не на балканите) да е питал хората безумия от рода "искате ли да ви се вдигнат/свалят данъците" - да или не?
  Да не говорим че има федерални, кантонални и об6тински данъци, но вероятно е твърде много да се очаква това да го знае един финансов министър....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 12. 12 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#11] от "B52":

  Погледни това плачи! В Швейцария се провейдат за щяло и нещя ло референдуми както на федерално така и най-вече на кантонално ниво! От това не ми се струва да са затънали много.

  http://ime.bg/bg/articles/danychnata-politika-na-shwejcariq

 13. 13 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1736 Любопитно

  Което МОЖЕ БИ е смислено е "референдум" за това искат ли хората нова данъчна политика...
  Не ми е ясно обаче как "Швейцария" на Балканите, се пъне да прилага чужд "челен опит"??? Говорим за родината ни, страна която няма никаква демократична култура, няма никаква традиция в референдумите и дебатите, няма политическа класа която да може и знае да работи с тези инструменти на ДИРЕКТНАТА демокрация (напълно непозната у нас)...

  Та вместо да се прави на "господин за един ден" гн. Дянков да се погледне в огледалото, да свери пресечното множество на желаното с възможното.... и си наляга парцалите и мисли как ефективно и несимволично да пълни хазната.
  Съвет - да се сети как и дали Черепа, Маргините, Галевите, Сопола, Златние и подобни "необяснимо" богати са обложени данъчно ...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 14. 14 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1736 Весело

  До коментар [#12] от "antikommunist": Погледни това плачи!

  Живея в тази страна доста над 10 години. Не са затънали, та не мисля да плача

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 15. 15 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Дянков: Референдум за данъците може да има в началото на 2013 г., а до тогава отдавна няма да има някой тук.

 16. 16 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Данъчната политика напрактика винаги се определя от избирателите.

  Един вариант е на избори, където определен процент избиратели надделяват над останалите и избират дясна партия да управлява, която от своя страна налага дясна данъчна политика.

  Друг вариант е чрез директно гласуване или референдум. Аз лично нямам нищо против този вариант да се изпробва, в крайна сметка швейцарците добри си живеят, а при тях предложение без референдум няма как да бъде прието.

  А изказвания за това как не сме можели да се сравняваме с Швейцария са не особено силни... в крайна сметка и там някога са били на подобно дередже (макар и сигурно преди 500 години) и там идеята за пряката демокрация някога е започнала от нулата.

  Относно Южна Америка: Мечтая си България да бъде сравнявана и дори да задмине един ден Чили.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 17. 17 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#14] от "B52":

  Ами много хубаво, значи трябваше да знаеш как е там. Аз живея на ганицата на тази стана от немската страна и също не смятам че са затънали, напротив знам коло нещо се изнесе натам именно заради ниските данъци.
  А референдумите за данъците в Швейцария са факт, особено на кантонално ниво. Та за това не разбирам недоумението ви, как можело да стане това...

 18. 18 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1014 Весело

  По повод [#11] от "B52": "Да не говорим че има федерални, кантонални и об6тински данъци, но вероятно е твърде много да се очаква това да го знае един финансов министър.... "

  Хе, хе. Форумната "интелигенция" успя да се изходи по темата. Референдуми за данъците има може би откакто има и референдуми. Спомням си през 80-те имаше такъв местен "референдум" във Варна, който съвпадаше с "избори"-те. Та, накратко, 99% от гражданите обявиха, че искат по-високи местни данъци. Ако става дума за местни данъци, ще се прави местно допитване, ако става дума за национални, ще се прави национален реферндум. Толкова е просто - но явно не за всеки.

  Малко повече по темата:

  Провеждане на местни допитвания за местните данъци се предвижда във Великобритания (http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/referendum-plan-for-big-council-tax-rises-2039390.html).

  За някои местни данъци местни рефендуми се правят и в Швеция (http://en.wikipedia.org/wiki/Stockholm_congestion_tax#Referendum).

  За Швейцария положението е малко по-сложно защото дали се прави референдум или не се решава, чрез петиция (т.е. не е законово положение), но на практика ефектът е същия защото там хората държат политиците да ги питат за всяка по-сериозна тема.

 19. 19 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Започвам да се чудя, ...този добре ли е ..наистина с ума си????????????? Че е уж еврейн, ...в това не се съмнявам, както не се съмнявам, че ...леля му ..също е такава!? Че са го изпратили и рекомендировали на Бойко от Вашингтон нарочно-на това също не се съмнявам, ...но че е и ...откачил, това вече е изненада за мене!? Вече и ...в това не се съмнявам!!!

 20. 20 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1014 Весело

  Идеята за задължителен рефендум при промяна на данъчния режим е просто начин да се направи данъчния режим по-предвидим защото законите в Бълария важат се променят по два пъти от ден до пладне (а, че не се спазват е друга тема).

  Предполагам, че Дянков иска да рекламира пред потенциални западни инвеститори ниските данъци в България и се опасява, че някой - съвсем резонно - може да му развали шоуто като вдигне ръка и попита "А каква е гаранцията, че следващото правителство няма да ги вдигне?" Защото сериозни инвеститори (такива, които влагат поне стотина милиона) изискват предивидимост и сигурност в един по-дълъг времеви хоризонт отколкото кварталната гаражна бакалия.

  Та, ако му зададат такъв въпрос, Дянков ще им каже - "няма да е толкова лесно, защото ще трябва да се мине през рефендум". Не е 100% гаранция, но звучи по-добре като я има.

  Схемата на Дянков хич не е сложна, но явно е много над нивото на повечето коментиращи. Започвам да си мисля, че най-голямата грешка на Дянков е, че изобщо се върна в този Бантустан.

 21. 21 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Тоя съвсем даде фира. Ега ти тъпия задник. Че и с Швейцария ни сравни. Дебил. Трябва да се намаже с катран, да се овъргаля в перушина и да се изхвърли от страната. Без право на връщане. На изхода може и да му се тегли кибрита.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 22. 22 Профил на vg
  vg
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Дянков започва да шикалкави и да отлага референдума за две и нанайста, защото освен ,че идеята е малоумна тя ще се окаже и самоубийствена за него при очаквания масов отрицателен вот ,качващ го предсрочно на самолета .

 23. 23 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Спомям си преди 20 години как дядо ми на село се възмущаваше от това, че щели да му връщат земята. Той предпочиташе да си е в ТКЗС-то. Опитвах се да му обясня, че като му я върнат ще може да си направи ТКЗС с когото си иска - или пък да я дава под наем. Но той продължаваше да бълва огън и жупел срещу разните му там седесари. Пет години по-късно не само, че си я искаше, но и цялата рода на село се бяха изпокарали защото не можеха да си поделят 20 декара.

  В България е така с всичко. Българинът не разбира от логични аргументи. На него му дай или да търси нещо между редовете ("пак мислят да ме прекарат, мамка им" или смята другите за абдали ("на краставичар краставици ще продават".

 24. 24 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Преди 14 години същия рев беше и срещу валутния борд - как било измишльотина на някакви чантаджии (или злодеи) от МВФ, как било против интересите на страната, как щяла да спре развитието и не знам какво си още. Днес никой не смее и дума да каже срещу валутния борд.

  Та същата история сега се повтаря с данъчния борд.

  Бедни ми Дянков, ти не знаеш с какви диванета си имаш работа. По-добре да си беше стоял там в Ню Йорк..

 25. 25 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Съгласно разпоредбата на чл. 60 от Конституцията, данъкът е задължително плащане, определено едностранно от държавата, съобразно доходите и имуществата на облагаемите лица. То изхожда от публичноправното съществуване на държавата и е задължително фиксирано публичноправно плащане. Чрез него държавата и общините обременяват лицата за посрещане на своите финансови цели в съответните държавни и общински бюджети по начин, който те едностранно определят съгласно Конституцията. В същото време данъчни облекчения и утежнения могат да се установяват единствено само чрез закон, който обаче следва да защити основните права и свободи. Конституцията поставя изричното условие законът да създава данъчни задължения за всички граждани и юридически лица само и единствено в полза на държавния и общинските бюджети.

 26. 26 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#17] от "antikommunist": А референдумите за данъците в Швейцария са факт, особено на кантонално ниво. Та за това не разбирам недоумението ви, как можело да стане това...

  Не казвам че не може да стане.
  Казвам че
  # картинката е твърде сложна, за да се тръсне една "идейка" в средата, и да се очаква че 6те ре6и проблемите
  # БГ (избиратели, политици и...) е много далеч от това да използва разумно инструментите на директната демокрация

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 27. 27 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1087 Весело

  Мдаа... След такъв референдум има две възможности: първата - ако ще се гласува с да или не (както си е редно при референдум) за определена ставка, може да се изпадне във вечно гласуване, ако отговорът е не. Демек "искате ли ставка 15 % - не! А 20 % - не! А 10?" и т.н. Другата възможност е ако се промени закона и се даде възможност за избор на ставка - тогава масата търтеи, крадци и обикновени неплащащи данъци ще гласува 90 % данък.
  И двете възможности са просто впечатляващи

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 28. 28 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Според чл. 60 от Конституцията гражданите са длъжни да плащат данъците, установени само със закон, а данъчните облекчения и утежнения могат да се установяват само със законодателен акт на Народното събрание. (Във всички досегашни български конституции уреждането на данъчната материя е предоставено изрично, единствено и неизменно на законодателната власт.) Няма съмнение, че данъкът е публичноправно вземане на държавата, респ. общината, което се установява едностранно от нея, но само със закон, за да се гарантират и правата на данъкоплатците.Отделното посочване в чл. 60, ал. 1 от Конституцията на "доходи и имущество" трябва да се схваща за изискване за разграниченост между подоходните и имуществените данъци, за недопускане на елементи, присъщи на едната категория данъци в другата категория данъци. Съгласно чл. 60, ал. 1 от Конституцията на Република България, гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон в зависимост от техните доходи и имущество.

 29. 29 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#3] от "lyusien":

  Ти хитрецо няма ли да станеш пенсионер? Вероятно тогава ще оглупееш, каквито са според теб пенсионерите. А може би няма да дочакаш пенсия. Знаеш ли само за 2 години поради това че пенсиите не се обновяват старите пенсии са по-малки с около 8% от новоиздадените поради повишаване на средния осигурителен доход. И процесът ще се задълбочи ако старите пенсии не се обновяват.

 30. 30 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#26] от "B52":

  А кой казал, че "ще реши проблемите"? Кое изобщо е това, което "ще реши проблемите" на всички?

  Референдумът би бил просто допълнителен инструмент който би направил бизнес климата по предвидим. А, че има още много други проблеми е повече от ясно.

  Въобще ме изумява логиката на някои постинги. Изборът не е "данъчен референдум или решаване на проблем А (например водопроводната инсталация в блока)", а "данъчен референдум или липса на такъв".

 31. 31 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1239 Весело

  Дянков, ако си решил да вдигаш данъци, бъди мъж и го кажи в прав текст !

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 32. 32 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#27] от "Slash":

  Ако рефендумът отговори с "не" си остава съществуващото положение. Просто е лесно.

  Повечето постващи не си дават сметка, че рефендумът е средство едно нещо да се направи по-трудно за променяне, а не обратното.

 33. 33 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#29] от "mitaka41":

  Вие сте превилигирован, понеже вашата пения се изплаща от все още достатъчно голям брой работещи граждани. Докато дойде ред той да се пенсионира, струкурата на населението ще е съвсем друга - работещите ще са още ПО–МАЛКО. Бъдещите пенсионери ще получават много по-малки пенсии от държавата, така че се радвайте на това което има сега.

  Приятен ден.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 34. 34 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Кинти от № 33, ...дали въобще ще получават пенсии??? Има и такъв въпрос??? Защото ...според Натан Ротшилд България и българите трябва да изчезнат до 2030 година! Това той го е заявил пред /много близкият си ...роднина/ Сорос! Пише го в книгата на вдовицата му, която бе гостувала в шоу-то на Слави!!! А ...това че се връзват разните му от ..форума-не зная какво да им пиша!??? Просто не се хващайте на глупостите на Дянков! Това означава, че и Вие сте ...толкова глупав! В България по толкова важни въпроса като влизането в НАТО, ЕС, съществуването на военни бази от чужди войски в България, воюването на наши войски в чужди територии и така нататък ...не са правили референдуми, ...та Вие сте взели да умувате ...дали това хазарче-уж еврейче/и женен за ню йоркска уж еврейка/...дали ще прави референдуми за данъците ..или няма да прави?!?? Ама Вие наистина сте големи будали, затова ...че се хващате за неговите глупости! Някой тук във форума ми дава сравнение с Швейцария и други страни!??? Абе ти България за Швейцария ли я вземаш??? Все едно исдкаш да отидеш на луната и да копаеш там градината си, която нямаш!!!?

 35. 35 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1087 Весело

  До коментар [#32] от "Nikolay UK":

  Много ме кефят хора като тебе, които изпраскват по 10 поста, говорят със самочувствие и не осъзнават, че говорят абсолютни глупости.
  Първо - ако се каже не на ставка 20 %, това означава ли, че хората не искат по-висока ставка от 10 %? Според теб да. Според мен не.
  Второ - в момента България има най-ниската коропратвина ставка в ЕС заедно с Кипър. И кво? Поток от чуждестранни инвеститори да си видял? А сега се замисли защо.
  И трето - данъчната политика трябва да отговаря на икономическата обстановка. А тя е динамична. Следователно, ако се приеме данък/данъчна ставка с референдум, тя би трябвало да се промени пак с референдум. Което може да стане на кукуво лято. Тогава ко праим?
  Айде стига толкова, че ще трябва да ти издавам фактура.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Нивото на коментарите е мноооого ниско.
  Данъчната тежест в България (в т.ч. осигуровки, имотни данъци и т.н.) е на средно за Европа ниво - 33% от БВП.
  Най-високо е в Дания и Швеция, съответно 48 и 47% и е най-нсико в Латвия - 29 и Румъния 28%.
  Европа обаче няма да ни позволи още дълго тя да ни дава помощи за подпомагане на бедните слоеве на населението, а ние да си изграем на плосък данък и да не събираме данъци от бизнеса и високоплатената част от населението.
  Кофти, но очаквам даже и ИПИ-тата да го проумеят.


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1087 Весело

  До коментар [#36] от "tribiri":

  Искаш да папкаш, а? Ама друг да те храни, нали? Пък и не искаш да папкаш леб и лук, нали?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 38. 38 Профил на vasilaki49
  vasilaki49
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Приветствам такава идея. Против са тези, които си гушкат огромните печалби от доставката на боклуци от презадържаните военновременни запаси, продавайки ги у нас, макар и евтино, но с огромни надценки. Например 20 год., месо, канцерогенните фъстъци или изхвърлените от западното производство обрезки. Може би на нашите "бизнесмени" плащат за да си освободят складовете, а нашите благотворително си тъпчат банковите сметки за сметка на обеднелият народ. Как се увеличават спестяванията, като народа все по-вече обеднява. Статистиката е доказала че, колкото по-вече обеднява народа, толкова по-вече милионерите се множат. За това облагането по скалата е най-справедливият начин на облагане. Задължително е необходим необлагаем минимум. Скалата ще пренасочи облаганата високо печалба към заплатите. Скалата ще намали купуването на луксозни яхти. Следващият етап на възпиране забогатяването е задължаването на бизнесмените, щом амортизацията се признава за разход и не се облага с данък, да се съхранява в специална банкова сметка. Практиката, да се присвоява амортизацията от бизнесмените води до галопираща инфлация. Това е дрега тема.

 39. 39 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#10] от "antikommunist":

  Не може хем данъчната политика да се определя както досега от правителство/парламент, хем да се минава през референдум.
  Не разбрах за кое според теб(а и според Дянков) ще е нужен референдум - за промяна на плоския данък като факт (т.е. нужен е референдум за да го направим пак прогресивен) , или и за промяна на процента за облагане.
  Ако е само първото, референдума няма голям смисъл - правителството ще може да вдигне процента примерно на 25 без референдум. Ако е второто, то правителството ще е с вързани ръце. Референдум се подготвя дълго и струва скъпо, може да не се получи желания от него резултат и т.н. И в двата случая референдум не е подходящ - или е безсмислен, или е блокиращ.

 40. 40 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  до Nikolay UK: Референдум в България!? Ама ти май наистина не живееш тук!
  Дори да приемем, че идеята на Дянков е добра, дори да си прав, че "Референдумът би бил просто допълнителен инструмент който би направил бизнес климата по предвидим." което звучи логично ти представяш ли си това как реално може да стане в България? Примера който го даваш- "Спомням си през 80-те имаше такъв местен "референдум" във Варна, който съвпадаше с "избори"-те." е просто нелеп. Сега сме 2011г.

  "Преди 14 години същия рев беше и срещу валутния борд - как било измишльотина на някакви чантаджии (или злодеи) от МВФ, как било против интересите на страната, как щяла да спре развитието и не знам какво си още. Днес никой не смее и дума да каже срещу валутния борд."
  Аз пък не си спомням някой да ме е питал на референдум дали искам или не валутен борд. Май по-друг начин е взето това решение.

  Как си представяш някой политик сега действащ или сега в опозиция/когато дойде на власт/ да вземе решение за провеждането на референдум?
  B52 в коментар №26 го е казал. Аз почти на всички избори след 1989г. съм гласувал ала да е имало досега референдум не съм чул.

  Просто няма смисъл да се лансират и дискутират идеи/независимо, че може би са добри/ при шанс за реализация 0%. Подписки за провеждане на референдум има, както е по закон - референдуми до сега нула.
  Да се проведе ПОНЕ един референдум в България и тогава да дискутираме дадена идея, иначе просто си обменяме ценни мисли.
  В тая посока на мислене въобще не е лоша идеята на Лудото Яне за Велико народно събрание и промяна на Конституцията. Тук може да се включи и промяна в начина на провеждане на референдуми. И без това тази година ни очакват избори, да добавят и този въпрос. Ама айде на бас, че никой от нашите политици, дори няма да си помисли за това! Сегашното положение на нещата ги устройва идеално.
  А, Яне Янев много добре знае, че е аут от всякъде и за това си позволява такива еретични мисли


  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 41. 41 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#40] от "drakar65":

  Примерът с допитването във Варна, естествено, е ироничен. Май трябва дословно да го обозначавам (<ирония></край на иронията>. Единственото, което показва е, че по принцип идеята за определяне на данъци чрез допитване не е изобщо нова. А, че не е "комунистическа идея" го показват примерите от Швеция и Великобритания, които съм посочил по-горе.

  Май си губя времето щом такива дословни обяснения са необходими. Смисълът на примера с валутния борд е, че беше приет на нож (бил "рискован", "вреден" и не знам какво си), а сега всеки го приема за даденост.

  Просто в България всички хубави промени стават с много бой - ако изобщо.

 42. 42 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#39] от "Ментор":

  Идеята на Дянков е всяка промяна в преките данъци да става с референдум, т.е. както при промяна от плоска в прогресивна ставка, така и при повишаване/понижаване на плоската ставка.

  И, да, идеята е точно да се ограничи възможността за промяна в данъчния режим в следствия на политическа промяна.

 43. 43 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Навремето валутния борд беше оплюван именно защото ограничава възможността за провеждане на активна монетарна политика, чрез увеличаване на паричната маса. На теория в ръцете на едно компетентно управление това е един инструмент с много голям анти-кризисен потенциал. Но практиката в България в продължение на 16 години беше съвсем друга.

  Слава богу, че насила ни накараха да приемем борда, иначе още хората щяха масово да кътат в дюшеците евра и долари, а на всеки ъгъл щеше да има по три чейндж бюра. За съжаление няма сега кой да ни бие по главата да въведем данъчния борд - и затова и няма да се приеме.

 44. 44 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1736 Весело

  В края на работната седмица - за пликиките и разликите между БГ и Швейцария:

  Българин и швейцарец се карат кой език е по-труден:
  - Ние - казал швейцарецът - пишем "ich bin", а произнасяме "иш бин".
  - А пък ние - гордо заявил българинът - пишем "какво", а произнасяме "Ъ".

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 45. 45 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#41] от "Nikolay UK":

  Айде сега ирония! Да съм ти махнал "-" в цитата на избори и референдум, за да изглежда ирония? На всеки е ясно, че щом си ги сложил значи, това което си написал не е това което изглежда. Просто нямаше нужда да го споменаваш. Никъде не съм намесвал и комунистическата идея. Тази идея за пряко допитване я има още от времето на Древна Гърция :
  "Демокрацията, или "управлението на хората", възниква в Древна Гърция и представлява алтернатива на монархията и диктатурата. Първоначално демокрацията е била само пряка, т. е. решенията се взимали непосредствено от хората. За целта мъжете в древния град-държава се събирали на площада и след (понякога бурни) разисквания с гласуване са решавали важни обществени въпроси. Постепенно пряката демокрация е била изместена от представителната, при която властта се осъществява от избрани органи - градски съвет, парламент, президент."

  Май, наистина си губиш времето си. Нищо не си разбрал! Мисълта ми бе, че просто сега в България това няма, ама по никъкъв начин няма да стане!

  Но това е върха!
  "Просто в България всички хубави промени стават с много бой - ако изобщо."

  Ако това са ти идеите за пряка демокрация, просто те съжалявам!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 46. 46 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#41] от "Nikolay UK":

  Със същия успех бихме коментирали и как изглеждат извънземните и как да си говорим с тях

  Просто няма никакъв смисъл ТОЧНО СЕГА финансовия министър на Р.България да предлага такива идеи! Той или въобще не е в час с действителността в България, или се опитва да си прави елементарна PR-кампания!

  Пак казвам, може идеята да е добра, не съм специалист в икономиката и не я коментирам по същество.

  Мисълта ми бе, че сега в България, тя е направо утопична.

  Говоря за РЕФЕРЕНДУМ!

  Нека Дянков да направи първия референдум в България и обещавам, че винаги, ама винаги ще гласувам за него...

  ....само да ми даде един мъничък РЕФЕРЕНДУМ

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK