Ентусиасти правят всеки ден безплатни турове в София на английски

Ентусиасти  правят всеки ден безплатни турове в София на английски

© Николай ДойчиновКакво може да събере за една вечер двама англичани, бразилка, холандец и българка, които до този момент не са се познавали? И не просто да събере, а да им покаже София - позната и непозната. Това е идеята на група млади ентусиасти: Free Sofia Tour - безплатен тур на английски език.Free Sofia Tour е единствената безплатна пешеходна обиколка на английски език в София, а вероятно и изобщо в България.
Всички те са българи, които са учили и работили в чужбина, имат богата обща култура и владеят по няколко чужди езика. Не всички са професионални екскурзоводи, но могат да изненадат дори софиянци с интересна информация за българската столица: като, например, да покажат къде е скрита петолъчката, която до 1990 беше на върха на Партийния дом.


Доброволните екскурзоводи са разработили онлайн собствен "пътеводител", който всеки от тях допълва. В него има и отговори на често задавани въпроси на техните посетители. Всеки ден научаваме нови неща и допълваме тази база данни, за да ги научат и останалите доброволци. Сговорна дружина - планина повдига, казва  Бойко Благоев, един от организаторите на групата.


Идеята за Free Sofia Tour е взета "назаем" от безплатни турове в Прага и Будапеща, с които създателят на Free Sofia Tour Кристиан Митов се е запознал, преди да завърши образованието си в Германия и да се върне в България през пролетта на миналата година.


Първият софийски тур е на 13 август 2010 г. В продължение на три седмици Кристиан организира туровете сам всеки ден от 18.00 часа. През септември се присъединяват още трима и създават сдружение "Фрий София Тур". От 1 декември започват и сутрешен тур ( от 11.00 ч.) през уикендите.


Досега през Free Sofia Tour са минали 277 души от над 35 държави (включително и от България) от всички континенти с изключение на Антарктида. Най-много гости са идвали от САЩ, Германия, Великобритания и Франция.
Възползвалите се от Free Sofia Tour са научили за него от интернет, туристически издания, брошури в места за настаняване и други обекти и от препоръки на свои приятели. Именно доволните ни гости са най-добрата реклама за нас, разказва Бойко Благоев. Free Sofia Tour се е превърнало според него в предпочитано място за среща и обмен на идеи между пътешественици от цял свят и българи. В момента сме атракция номер едно за София в най-популярния туристически портал TripAdvisor, казва още той.


Free Sofia Tour е независима инициатива, която се финансира и организира изцяло от сдружение с нестопанска цел "Фрий София Тур". След дълги преговори на 8 декември миналата година успяхме да подпишем безвъзмездно споразумение за сътрудничество с Общинско предприятие "Туристическо обслужване", за да можем да бъдем представени в новооткрития информационен център в подлеза на Софийски университет, обяснява Бойко Благоев.


Free Sofia Tour поддържа връзки с безплатни турове в Будапеща, Барселона, Рим, Белград, Ню Йорк и Вашингтон освен заради обмена на опит и идеи, също и за популяризиране на тура, казва Бойко. Преди една седмица на Free Sofia Tour е бил човек, който е разбрал за него при безплатната обиколка в Будапеща.


Тъй като за повечето ни гости София е "вратата" към България, нашите гости питат за всичко, включително практически съвети за техния престой, разказва Бойко. "Безплатните" екскурзоводи отговарят на място или впоследствие. Много от гостите ни споделят, че са приятно изненадани от София и България, допълва Благоев. Една гостенка дори споделила: "Защо да ходя за 13-ти път в Париж, когато мога да дойда в България?"


"Фрий София Тур" планира от 27 март, когато е смяната на часовото време, да започне редовен сутрешен тур (от 11.00 ч.) и през работните дни (сега е само събота и неделя). Търсят се и доброволци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK